Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Efect al scumpirii electricității: Trei încercări eșuate ale MApN pentru cumpărarea de energie electrică. Urmează a patra licitație

Deveselu - Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a încercat de patru ori, de la finalul anului trecut și până în prezent, să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum, între care și Deveselu, unde se află scutul american antirachetă. Însă fără succes.

Prețurile estimative de pornire de la licitațiile organizate de minister au fost considerate prea mici de către furnizorii potențial interesați, în condițiile scumpirilor din 2021 de pe piețele angro, scrie Profit.ro.

MApN intenționează să încheie un acord-cadru pe doi ani pentru achiziția a maximum circa 55.000 MWh de electricitate. Ministerul a încercat să cumpere energie la prețuri de 290 lei/MWh, apoi 330 lei /MWh, iar la a patra licitație lansată prețul estimat a urcat la 810 lei/MWh fără TVA, aproape triplu față de cel propus în martie, de 290 lei/MWh, notează Profit.ro.

Prețurile angro la energie din România au crescut vertiginos, inclusiv din cauza avansului masiv al costurilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020, potrivit celor mai recente date ale OPCOM, citate de aceeași publicație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult