Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Efect al scumpirii electricității: Trei încercări eșuate ale MApN pentru cumpărarea de energie electrică. Urmează a patra licitație

Deveselu - Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a încercat de patru ori, de la finalul anului trecut și până în prezent, să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum, între care și Deveselu, unde se află scutul american antirachetă. Însă fără succes.

Prețurile estimative de pornire de la licitațiile organizate de minister au fost considerate prea mici de către furnizorii potențial interesați, în condițiile scumpirilor din 2021 de pe piețele angro, scrie Profit.ro.

MApN intenționează să încheie un acord-cadru pe doi ani pentru achiziția a maximum circa 55.000 MWh de electricitate. Ministerul a încercat să cumpere energie la prețuri de 290 lei/MWh, apoi 330 lei /MWh, iar la a patra licitație lansată prețul estimat a urcat la 810 lei/MWh fără TVA, aproape triplu față de cel propus în martie, de 290 lei/MWh, notează Profit.ro.

Prețurile angro la energie din România au crescut vertiginos, inclusiv din cauza avansului masiv al costurilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020, potrivit celor mai recente date ale OPCOM, citate de aceeași publicație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult