Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Efect al scumpirii electricității: Trei încercări eșuate ale MApN pentru cumpărarea de energie electrică. Urmează a patra licitație

Deveselu - Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a încercat de patru ori, de la finalul anului trecut și până în prezent, să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum, între care și Deveselu, unde se află scutul american antirachetă. Însă fără succes.

Prețurile estimative de pornire de la licitațiile organizate de minister au fost considerate prea mici de către furnizorii potențial interesați, în condițiile scumpirilor din 2021 de pe piețele angro, scrie Profit.ro.

MApN intenționează să încheie un acord-cadru pe doi ani pentru achiziția a maximum circa 55.000 MWh de electricitate. Ministerul a încercat să cumpere energie la prețuri de 290 lei/MWh, apoi 330 lei /MWh, iar la a patra licitație lansată prețul estimat a urcat la 810 lei/MWh fără TVA, aproape triplu față de cel propus în martie, de 290 lei/MWh, notează Profit.ro.

Prețurile angro la energie din România au crescut vertiginos, inclusiv din cauza avansului masiv al costurilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020, potrivit celor mai recente date ale OPCOM, citate de aceeași publicație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult