Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Efectul sistemelor HIMARS trimise Ucrainei, prin ochii unui comentator rus: „Nu văd nicio soluție militară”

HIMARS

Foto: Getty Images

Dotarea armatei Ucrainei cu sisteme de rachete HIMARS pare să aducă multă descurajare în rândul comentatorilor ruși de pe Telegram, scrie analistul militar și jurnalistul Chris Owen. El îl citează pe comentatorul rus Dmitriev, cu aproximativ 100.000 de urmăritori pe rețeaua socială, care scrie într-o postare că primele săptămâni de utilizare a lansatoarelor HIMARS în Ucraina arată că „nu se va mai putea scăpa din război cu fața curată”. 

„Au existat opțiuni când acest lucru ar fi fost posibil, în martie, aprilie, mai”, adaugă el. Potrivit lui Dmitriev, câștigurile teritoriale ale forțelor armate ruse și separatiștilor pro-ruși care luptă alături de acestea în regiunile Donețk și Lugansk ar trebui să fie folosite ca un punct de sprijin timp de câțiva ani, „până la un nou război”, scrie analistul rus, citat de Hotnews.ro. Rachetele vor zbura prin linia de demarcație, până în adâncime și, de asemenea, spre partea opusă. Ucraina va deveni poligon de artilerie și va fi distrusă în anii de confruntare, partea de vest a Rusiei fiind și ea atacată”, continuă comentatorul militar rus.

„Încerc să înțeleg ce poate opri scenariul negativ al evoluției situației - când Ucraina devine un câmp de război cu rachete, iar Rusia este blocată în pierderi și probleme socio-economice ulterioare - și nu mă pot gândi la nimic”, afirmă Dmitriev.

„Sincer să fiu, nu văd nicio soluție militară. Singurul lucru care poate reduce intensitatea [conflictului] este un fel de criză globală, cu crize în fiecare țară în parte, care să împingă cauzele războiului, foarte abstracte, în plan secund”, conchide el.

Sistemele HIMARS, furnizate Ucrainei de către SUA, au o rază de acțiune de aproximativ 60 de km, ceea ce le permite militarilor ucraineni o distanță mai mare de atac și o precizie sporită.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult