Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Efectul sistemelor HIMARS trimise Ucrainei, prin ochii unui comentator rus: „Nu văd nicio soluție militară”

HIMARS

Foto: Getty Images

Dotarea armatei Ucrainei cu sisteme de rachete HIMARS pare să aducă multă descurajare în rândul comentatorilor ruși de pe Telegram, scrie analistul militar și jurnalistul Chris Owen. El îl citează pe comentatorul rus Dmitriev, cu aproximativ 100.000 de urmăritori pe rețeaua socială, care scrie într-o postare că primele săptămâni de utilizare a lansatoarelor HIMARS în Ucraina arată că „nu se va mai putea scăpa din război cu fața curată”. 

„Au existat opțiuni când acest lucru ar fi fost posibil, în martie, aprilie, mai”, adaugă el. Potrivit lui Dmitriev, câștigurile teritoriale ale forțelor armate ruse și separatiștilor pro-ruși care luptă alături de acestea în regiunile Donețk și Lugansk ar trebui să fie folosite ca un punct de sprijin timp de câțiva ani, „până la un nou război”, scrie analistul rus, citat de Hotnews.ro. Rachetele vor zbura prin linia de demarcație, până în adâncime și, de asemenea, spre partea opusă. Ucraina va deveni poligon de artilerie și va fi distrusă în anii de confruntare, partea de vest a Rusiei fiind și ea atacată”, continuă comentatorul militar rus.

„Încerc să înțeleg ce poate opri scenariul negativ al evoluției situației - când Ucraina devine un câmp de război cu rachete, iar Rusia este blocată în pierderi și probleme socio-economice ulterioare - și nu mă pot gândi la nimic”, afirmă Dmitriev.

„Sincer să fiu, nu văd nicio soluție militară. Singurul lucru care poate reduce intensitatea [conflictului] este un fel de criză globală, cu crize în fiecare țară în parte, care să împingă cauzele războiului, foarte abstracte, în plan secund”, conchide el.

Sistemele HIMARS, furnizate Ucrainei de către SUA, au o rază de acțiune de aproximativ 60 de km, ceea ce le permite militarilor ucraineni o distanță mai mare de atac și o precizie sporită.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult