Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Eficientizare: Câte cheltuieli pot să se taie într-o singură companie de stat în 2021 față de 2020! Și mai sunt încă 799!

birou - munca

Foto: Natee Meepian / Alamy / Alamy / Profimedia

PNRR s-ar putea să reprezinte un punct de inflexiune în istoria economică a României. Peste ani, privind retrospectiv, vom afirma „Uite, din acest moment s-au schimbat lucrurile!”, la fel cum astăzi spunem că abia din momentul intrării în UE economia României a accelerat; până atunci, în anii 90 pierdusem un deceniu în balta reformelor „graduale”, întârziate, promise, dar nefăcute. Până la urmă România a făcut reforme, fiindcă aceasta era condiția aderării la UE.

Și azi avem mare nevoie de reforma administrației, a statului. Tot ce ține „de stat” reprezintă terenul fertil pe care cresc risipa, corupția, incompetența, lenea, pupincurismul, clientelismul, arivismul etc. Această deșertăciune a sectorului public este plătită de fiecare cetățean, fie prin taxe, fie prin calitatea scăzută a serviciilor publice; generațiile viitoare vor plăti și ele, cu dobândă cu tot.

România s-a angajat să întreprindă ample reforme, reforme care vin la pachet cu fondurile pe care statul român le va accesa de la UE. Una dintre ele este reforma companiilor de stat. Statul are circa 800 de companii, cel mai mare număr din Europa. PNRR ar putea reprezenta levierul cu care aceste companii să fie mișcate în direcția unei performanțe mai bune. Aceasta se poate realiza prin reorganizarea, privatizarea și creșterea calității managementului.

Din ce am observat, rezervele de eficiență existente în aceste companii, ca de altfel în întreaga administrație publică, sunt ample. Se pot economisi bani din foarte multe locuri, dacă îți pasă și dacă nu te lași înfrânt de inerția și de opoziția „sistemului”. Bunăoară, iată un indiciu despre cât de mari sunt aceste rezerve de eficiență, în compania pe care o cunosc bine, Fondul Român de Contragarantare.

Prevederi bugetare 2021 în raport cu prevederile bugetare pentru anul 2020:

- cheltuieli cu materiale consumabile: -38% (a se citi: minus 38 la sută!)

- cheltuieli cu materiale de natura obiectelor de inventar: -49%

- cheltuieli cu întreţinerea şi reparaţiile: -25%

- cheltuieli privind chiria: -21%

- prime de asigurare: -31%

- cheltuieli de protocol, reclamă şi publicitate: -96%

- cheltuieli de deplasare, detaşare, transfer: -41%

- cheltuieli poştale şi taxe de telecomunicaţii: -63%

- cheltuieli privind întreţinerea şi funcţionarea tehnicii de calcul: -44%

- cheltuieli cu pregătirea profesională: -50%

- Cheltuieli de natură salarială (au reprezentat în 2020 jumătate din cheltuielile operaționale totale): -9%

Acesta este un exemplu. Cum spuneam, statul are 800 de companii, poate mai există și alte exemple.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult