Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Egumenul și viața

Raclă moaște

După cele două reportaje-anchetă Recorder despre mățăraia producătoare de bani din corpul partidului BOR, singurul partid mereu la putere, niciodată în opoziție, și în vreme ce zeci de mii de cetățeni, cu binecuvântarea patriarhală a Marelui Alb, dau năvală la moaștele Sf. Parascheva, pozează racla cu telefonul și sfințesc măști pe pepsiglas, iar nevaccinații dau năvală în spitale ca să ocupe un loc la ATI până dau ortul popii, am vrut să scriu ceva. Dar, am renunțat, amintindu-mi o poezie pe care aș vrea să v-o spun. O precizare: egumen, un cuvânt vechi, rar folosit azi, înseamnă șef de mânăstire, stareț.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dumnezeu nu are nici o legatura cu borfasii din BOR. Daca ar avea, eu nu am nevoie de un astfel de D-zeu. Cum nu am nevoie nici de preoti, niciodata: am fost botezat fara voia mea, dar nu m-am cununat religios, nu mi-am botezat copilul (nu are decat s-o faca singur la 18 ani daca isi va dori asta), si am ales sa fiu incinerat fara popi si fara slujbe - desi daca ar mai arde vreo 2-3 barbosi de vii odata cu mine, nu m-ar deranja :)) Se poate trai foarte bine si fara preoti, va asigur. Desi eu nu o sa apuc vremurile alea, ma consolez cu gandul ca odata si odata oamenii vor intelege ca borfasii nu pot fi trimisii lui D-zeu pe Pamant.
  • Like 4
 • Aceasta situatie e descrisa mai bine de urmatoarea zicala: Banul e ochiul dracului.
  • Like 1
 • A fost puternica asta; "am vrut sa scriu ceva dar, naa"
  • Like 0
 • Eminescu vorbea de ipocrizie si avea foarte mare dreptate , astazi vedem fariseismul BOR in cele mai abjecte forme. Vreau sa fie foarte clar nu vorbim aici de Dumnezeu ci de o PARTE din cei erijati in slujitorii sai .
  As enumera numai cateva din dilemele care s-au legat in sufletul meu de credincios in ultima vreme:
  a) Cum se leaga credinta si iubirea de Dumnezeu cu succesul antreprenorial al BOR ?
  b) Branescu , cleric ortodox si purtator de vorbe al BOR : " Istoricul raportării Recorder la Biserică indică destul de limpede un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR" . Foarte crestin mesajul catre aproapele tau ,chiar pacatos fiind...un blestem mai lipsea.
  c) Chiar admitand ca vaccinul poate face rau celui inoculat, este evident in acest moment ca salveaza multe vieti . Deci desi poate indreptatita, decizia de a nu te vaccina este in cel mai bun caz o decizie egoista si unilaterala . Cum se impaca asta cu iubirea de aproape ?
  • Like 2
 • Concluzia e simplă: Eminescu, care a avut un suflet vibrant, empatic, ardent, entuziast și a empatizat întotdeauna cu omul simplu, în suferință și înnobilat de suferință, a scris această minunată poezie. Dar el nu a scris-o împotriva bisericii, ci ca un oftat la suferința lumii și un îndemn la empatie din partea celor care s-au depărtat de suferința umană, chiar dacă unii, precum slujitorii bisericii, au chiar în ”fișa postului” apropierea de sufletul omului. Deci în această poezie nu e pic de aversiune împotriva bisericii ca instituție divino-umană, ci doar vibrație sufletească, empatie și frumusețe, alături de mustrarea și îndemnul de a rezona cu suferința, acolo unde nu se întâmplă asta. Dar Eminescu are multe alte versuri angajante, de alte orientări, dar care în acest moment nu se încadrează în ”tematica” de propagandă abordată de CTP.
  Fiindcă da, la CTP acest articol se înscrie, foarte străveziu, în campania continuă și susținută de denigrare a bisericii ca instituție. Pune la grămadă, în mod manipulator, această poezie impresionantă împreună cu ancheta Recorder asupra unor infracțiuni economice din sânul Bisericii (evident că oriunde sunt oameni sunt și păcate și pot fi și infracțiuni), plus pelerinajul la Sf. Parascheva (care îl înnebunește de fiecare dată, ca pe orice om stăpânit de rău) pelerinaj cu toate aspectele omenești bune și rele aferente, plus nevaccinații!!!!! (numai ei?) care ”dau năvală” la ATI. Toate puse amestecat pe tapet cu un singur scop, acela de a inflama spiritele împotriva bisericii.
  Vade retro CTP!
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Va place sau nu , la ATI 97 % sunt cei nevaccinati .Pana si Monica Pop si-a pus cenusa in cap si pledeaza acum ptr. vaccinare. Cam tarziu ptr. renumita oftalmologa ptr. ca are deja pe constiinta multi dintre cei care urmandu-i indemnurile antivacciniste nu s-au vaccinat , care s-au imbolnavit si care au facut forme grave , unii dintre ei decedand , iar altii care vor ramane cu sechele ptr. tot restul vietii. Asa ca mai usor cu cele 5 semne de exclamare .
   • Like 13
  • @ Dan Cojocaru
   „Concluzia e simplă”: „Eminescu, care a avut un suflet vibrant, empatic, ardent, entuziast...” a dat de data asta cu mucii-n fasole.
   Dar fiindcă nu putem să comitem sacrilegiul de a veșteji un Nume atît de sfînt românilor, îl beștelim pe CTP, fiindcă nu vrea și pace să se dea pe brazdă.
   Care brazdă? A Creștinismului Național-Luminător.
   • Like 5
  • @ Dan Cojocaru
   Institutia bisericii merita denigrata pentru ca e o gluma proasta, una in care se arunca bani de la buget absolut aiurea. E, uite ca acuma o sa fie aruncati mai putin aiurea si unii pe la puscarie. Pentru ca o merita.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Nici vorba sa aveti dreptate. Cred ca atragerea oamenilor sa vina la moaste e ceva extrem de inapoiat si de absurd in pandemie. Dar la noi politicienii nu au empatie, popii nu au empatie, politia e slaba si lenesa, putine institutii ale statului isi fac treaba cu abnegatie. Poate doar doctorii care se lupta sa salveze vieti...ei sunt de-a dreptul incoltiti de imprejurari...biserica o tine una si buna cu moastele si cu slujbele religioase, in loc sa indemne oamenii sa se roage de acasa....ce vi se pare ca nu e in regula cu articolul lui CTP?
   Mie mi se pare corect ce spune/sugereaza el. CORECT!
   • Like 8
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Eminescu rămâne Luceafărul, de neatins.
   Totuși. Creștinul are noțiunea de JERTFĂ, așa-i? De ce n-ar fi putut anul ăsta, când îi mare bai, să renunțe la pelerinaj și să se roage acasă? Să nu mai existe riscul, ca prin propria persoană să propage molima?

   În vechime călugărițele lucrau efectiv în spitale, pline de abnegație, ca parte din misiunea lor creștinească. N-am auzit nimic, dar nimic, de la nici un călugăr ori preot că ar face ori încuraja așa ceva. Mie îmi pare că stau în turnul lor de fildeș, de neclintit, de neînduplecat. Indiferenți.

   Am auzit că prin alte părți se intră în biserică cu certificat covid. Unii ar zice, blasfemie. Dar imi pare absolut normal și creștinesc.

   Si eu zic acuma: unde-i atitudinea creștină și grija față de aproapele? Când te duci în gura lupului, poate iei un virusache pe care-l duci apoi la familie? Pentru că EU, buricul pământului, în imensul meu egoism și imensa mea trufie TREBUIE să merg la pelerinaj? Da, trufie. Așa se cheamă când tu crezi că ești așa de bun înaintea Domnului încât El o sa te ferească de covid.
   • Like 7
  • @ Adriana Negruti
   „Cred ca atragerea oamenilor sa vina la moaste e ceva extrem de inapoiat si de absurd in pandemie.”, ziceți dv.
   Dar eu zic: NU doar în pandemie.

   Mai demult, și nu pe meleagurile noastre, Papa își trimitea călugării să vîndă indulgențe. Pînă cînd comerțul ăsta abject dar atît de lucrativ a fost denunțat de Luther, acum cîteva bune sute de ani.

   La noi, Întîi Stătătorul își pune ciracii să facă publicitate pupării unor mortăciuni stafidite, cu aceeași misiune lucrativă. În zilele noastre.

   Și ne mai mirăm că la ei rata vaccinării este de peste 70%, iar la noi abia a trecut de 30%
   • Like 5
  • @ Delia MC
   De data aceasta sunt mai degrabă de acord cu Dvs. Și eu observ cu durere că la noi biserica pune accentul mai mult pe ritualuri de multe ori neînțelese de credincioși decât în sens de superstiții golite de spiritualitate creștină. În schimb nu insistă pe latura învățăturii creștine, care ar lumina și chiar civiliza mulțimea de credincioși / superstițioși. Nu ar însemna anularea pelerinajelor, ci punerea lor într-o lumină mai bună și civilizarea comportamentelor. Ar fi foarte bine așa.
   De asemenea, e adevărat că biserica ar trebui să se implice fizic, faptic, în comunitate. Un fapt concret, material, pentru aproapele nostru este în același timp un act spiritual. Asta a spus-o clar chiar Iisus: cine face o faptă bună, un ajutor, pentru aproapele său, atunci chiar pentru El o face. Din păcate Biserica doar așteaptă ca oamenii să se îndrepte către ea (și încă se îndreaptă destui, slavă Domnului), dar de regulă nu vine și ea în întâmpinarea și în ajutorul oamenilor, Sunt și superbe excepții , desigur, dar ele sunt doar inițiative individuale, nu e o direcție ”instituțională” în acest sens.
   În ceea ce privește ultimul paragraf, dacă se înțelege ce cred eu, atunci ați spus un lucru extraordinar de profund și de adevărat, pe care l-am conștientizat și eu de mult timp. Fiindcă Dvs sunteți întotdeauna foarte lapidară, iar eu sunt foarte logoreic, o să încerc eu să dezvolt ideea și să vedem dacă e gând la gând cu bucurie. Deci:
   Dumnezeu lucrează în lume de regulă în mod indirect, prin oameni sau fenomene naturale. Ceea ce numim minuni nu sunt de regulă fenomene fantastice, paranormale, ci fapte mai mult sau mai puțin probabile, care se întâmplă în mod minunat la momentul perfect pentru a avea o puternică semnificație pentru cel / cei implicați. O vindecare miraculoasă, o reușită aproape imposibilă, un câștig exact la momentul în care poți să depășești un mare impas, o evitare la limită a unei situații mortale etc etc etc. Deci lucruri posibile teoretic, dar practic improbabil de îndeplinit. Astfel se îndeplinesc 2 lucruri simultan: credinciosul este profund marcat și înțelege adevărata semnificație pentru el, iar necredinciosul spune că e o simplă întâmplare sau coincidență. Așa și vrea Dumnezeu să stea lucrurile, să existe mereu o ambiguitate asupra întâmplărilor din categoria minunilor, care să facă posibilă diferențierea credincioșilor de necredincioși. Dacă ar fi o claritate, o lipsă de echivoc asupra unui fapt, credinciosul nu ar putea fi mai merituos decât necredinciosul, ci amândoi ar recunoaște sec o simplă evidență.
   Iar acum vine pasul următor, la care v-ați referit și Dvs. Dumnezeu ne apără dacă vrea, într-o anumită situație. Dar totul trebuie să se întâmple fără ca noi să-l provocăm, să-l ispitim în niciun fel. De exemplu, în cazul celor 40 de sfinți mucenici, care au fost ținuți, ca tortură mortală, în apă ca de gheață, i-a ținut miraculos în viață. Dar dacă aș veni eu acum, fără rost, cu nesăbuință, să mă bag în apă ca de gheață cu gândul că mă va apăra Dumnezeu, cu siguranță aș muri. De asemenea, dacă m-aș arunca pe fereastră, cu gândul că vor veni îngerii Domnului să mă susțină și să scap, aș păți-o monumental. Era și un banc, dar culmea, cu valoare de parabolă: cică un om, mergând cu vaporul pe mare, se întâmplă ca vaporul să se scufunde iar el ajunge în mare. Așteaptă ce așteaptă o salvare, apoi apare o ambarcațiune, iar omul de acolo îi oferă ajutorul. Surprinzător, cel din apă refuză, zicând că el e credincios și știe că Dumnezeu îl va salva. Într-un final barca îl lasă în pace, că naufragiatul nu poate fi convins. Situația se mai repetă, identic, cu încă o barcă. După un timp, nu mai apare nicio barcă, iar omul nu mai poate rezista și se îneacă. Ajunge în fața Domnului, unde se arată puțin mâhnit și-i reproșează Domnului că nu l-a salvat. La care Domnul îi răspunde: de ce zici asta? Ți-am trimis 2 bărci. Concluzia: tot ce se întâmplă, inclusiv propriile acțiuni sunt prin voia Domnului, care lucrează pe toate căile, inclusiv prin oameni, inclusiv prin propriile noastre acțiuni. Un chirurg credincios se roagă înainte de operație ca Domnul să-i călăuzească mâinile pentru a face bine. Lucrarea Domnului nu e separată de noi, ci suntem parte din lucrarea Domnului și putem să ne rugăm în plus pentru asta. Dar a dori ca lucrurile să se întâmple după voia noastră și în felul nostru prin minuni, asta e o ISPITIRE a lui Dumnezeu, ceea ce e extrem de grav. Dacă faci de exemplu acte de caritate printre bolnavii infecțioși, îți iei toate măsurile de protecție și nu te îmbolnăvești, deși riscul e mare, atunci e voia Domnului, care te protejează. Dar dacă te duci ca berbecul, fără nicio protecție, cu gândul arogant că Dumnezeu oricum te va proteja printr-o minune, atunci o poți păți grav. Dumnezeu ne-a dat mijloace de protecție și inteligență, plus instinct de apărare pentru a ne proteja. A ne proteja noi înșine prin toate mijloacele date de Dumnezeu este echivalent cu faptul că ne apără Dumnezeu. El ne protejează, dacă dorește, în plus, prin mijloace din categoria minunilor, doar dacă nu provocăm noi, cu trufie, pericolul. Dacă cădem într-o situație disperată pe care n-am provocat-o noi. Altfel, dacă ne băgăm noi singuri ”în gura lupului” înseamnă ispitire a Domnului și este foarte grav, chiar periculos. Putem atrage, în loc de mila Domnului, mai degrabă mânia lui.
   Aparent cei care se duc ”în gura lupului / virusului” la pelerinaj sunt în această situație de ispitire a Domnului. Cu o singură precizare: mulți dintre ei sunt de regulă mai puțin analiști sau cunoscători ai învățăturii creștine adevărate, sau chiar dacă sunt, nu gândesc în acest mod postura în care se pun. Ei cred că fac bine și practic au sufletul curat, concepția lor este că dacă se duc la risc în pelerinaj, asta e o dovadă de tărie a credinței în fața fricii de boală, iar ăsta e un lucru bun în fața Domnului și a oamenilor. Depinde, deci din ce unghi privim problema și cu ce ochi.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Vade retro d.c. este mult mai nimerit. Cu mestesugul dtale perfid te lansezi si in tema "Eminescu". Eu zic ca este cazul sa iti tii aberatiile in frau. Cat despre restul analizei se inscrie in spiritul dtale. de a rastalmaci totul, cu un limbaj, aparent, elevat, dar rau interpretativ, tendentios si din dorinta de iti impune panseurile anti ctp la nivelul caruia nu te vei ridica niciodata. E clar, meseria ta este de a promova neadevarul. Si nu faci distinctia intre adevarata credinta in dumnezeu si falsitatea, in special, a conducatorilor bor. Deci vade retro.
   • Like 4
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Omul se închină formei uitând de fond. Ritualul devine gol de conținut. Dar vină o au tot mai marii BOR: n-am auzit de la ei niciodată de dragoste față de Dumnezeu ori de aproapele iar omul e bun doar să umple biserica și să dea banul, să nu gândească pentru a veni mai departe cu banul. E la fel ca în urmă cu 200 de ani. Omul nu e subiectul și scopul ci instrumentul ( de îmbogățire). Dacă pe om nu-l înveți n-are de unde să știe.
   În Grecia preoții s-au implicat activ în campania de vaccinare, în România pledează contra. Deci această preoțime lucrează, în cea mai mare parte, contra oamenilor, simplu și clar.
   Dacă iar amestecăm frica și sentimentele primare nu ajungem la nimic. Aici e vorba de iubire, respect, rațiune și de o mică jertfă pentru ceilalți. N-ar fi fost atât de greu. Mulți au crezut că fac bine și a ieșit prost. Dacă ar alege doar pentru sine aș înțelege. Dar voind cu tot dinadinsul să fie acolo riscă nu numai viața lor dar și a altora. Asta nu mai e curăție sufletească ci inconștiență pompată și încurajată de preoți care sunt de vină că îi învață pe oameni niște forme fără fond iar nu credința adevărată.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Asa au fost sfatuiti sa faca iar rezultatul : 1150 de imbolnaviri in judetul Iasi, primul din tara care depaseste pragul de 1000 de imbolnaviri.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Ati ramas in Evul Mediu ca gindire-crede si nu cerceta...
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Sa dea Domnul...
   • Like 0
 • Ma bucur ca macar pe Republica este acordat spatiu acestui subiect. Observ cu intristare ca Digi24 si Antena3 nu au suflat nici o vorba pe tema reportajului recorder nici dupa ce a cauzat demisiile unora dintre cei inculpati si deschidere de dosar la DNA.
  • Like 4
  • @ Dinu Stanescu
   sunt absolut socat de atitudinea celor doua posturi de TV! SOCAT! la fel cum sunt si de restul posturilor!
   • Like 4
 • Dureroasa poezie, incarcata de inegalabila filozofie eminesciana. Multumim!
  • Like 4
 • Maestre, ați scris în glumă: PEPSIGLAS ? Sper... dar nu înțeleg de unde se trage.
  • Like 1
  • @ Marian Raduinea
   A fost subiect dezbatut de CTP si Pândaru la emisunea “Cap limpede” ;) . A ramas pepsiglas de atunci
   https://www.g4media.ro/ciolos-anisie-ar-trebui-sa-plece-de-la-minister-de-urgenta-pana-ieri-cerea-adeverinte-de-la-toti-elevii-astazi-doamna-anisie-zice-ca-nu-mai-e-nevoie-pana-ieri-era-nevoie-de-pepsiglas.html
   • Like 1
  • @ Marian Raduinea
   ctm check icon
   De la Monica Anisie, fost ministru al educatiei.
   • Like 4
 • Atât de frumos..și atât de trist..foarte frumos!
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Superba poezie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult
Text: Cristian Tudor Popescu/ Voce: Cristian Tudor Popescu
sound-bars icon