Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O femeie venită în pelerinaj la Sfânta Parascheva, filmată în timp ce freca de racla cu moaște mai multe măști medicinale: „Le duc acasă pentru familie”

racla.

O femeie a fost filmată duminică de către un reporter TVR Iași când a șters, cu mai multe măști medicinale noi, plexiglasul raclei ce conține moaștele Cuvioasei Parascheva scrie ziare.com.

Femeia, care locuiește de 20 de ani în Italia, este convinsă că prin gestul său spiritul sfintei Parascheva îi va ajuta pe cei din familia ei, cărora ea le va duce să poarte măștile atinse de raclă.

„Am simțit, așa, o chemare și... Sunt 5 sau 6 ani și în fiecare an eu vin aicea. Locuiesc în Italia, sunt cetățean italian, dar nu pot fără ajutorul dânsei. Anul ăsta soțul meu a fost foarte bolnav. Sunt măritată cu un italian. Foarte mult ajutorul îl simt. Le duc acasă (n.r. - despre măști) pentru ei", a declarat femeia pentru reporterul TVA Iași.

Câteva zeci de mii de pelerini au trecut prin fața raclei în ultimele zile, iar cozile imense din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași au dispărut, comparativ cu situația din anii precedenți când oamenii se înghesuiau să ajungă să se închine la Cuvioasa Parascheva.

Pelerinii trebuie să poarte mască atunci când trec prin fața moaștelor, dar nu le este interzis să sărute racla. Majoritatea aleg să atingă plexiglasul cu gura acoperită de mască.

Iașul este unul dintre orașele lovite din plin de valul 4 al pandemiei, spitalele din capitala Moldovei care tratează bolnavi de COVID fiind asaltate de bolnavi, iar ambulanțele care preiau cazurile grave fac cozi la intrarea în unitățile medicale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru cei care nu stiu, exista obiceiul ca de sarbatoarea Sfintei Parascheva , fiecare sa faca gestul facut de doamna care face subiectul acestei postari. De ce trebuie sa aruncam cu noroi? Fiecare crede sau nu. E libertatea fiecaruia sa se inchine sau nu . Si este trist faptul ca noi ajungem sa ne rugam la Dumnezeu si la toti sfintii doar atunci cand dam de greu sau ne imbolnavim. Sunt un om rational. Cunosc si sunt si eu impotriva multor abuzuri facute de biserica. Nu sunt bisericoasa dar am credinta. De ce? Pentru ca asa am fost educata. De ce? Pentru ca atunci cand bunicii mei se rugau, ma invatau de fapt sa fiu un om bun, sa ajut pe altii si sa fiu un om educat. Sunt doar gesturi facute de oameni umili, simpli, dar in viziunea unora dintre dumneavoastra parca sunt aratati cu degetul. Au gresit atat de tare ca sa fie subiect de presa? Trist. Aveam o parere mai buna. Imi cer scuze celor care nu-mi ,, inghit’’ comentariul desi nu ma prea intereseaza asta. Cred doar ca fiecare pe lumea asta este liber sa creada in ceva.Sau nu. Iar daca acest simplu gest facut de doamna, pe ea o linisteste, si ii da incredere sa treaca peste greutati, foarte bine. Va doresc sanatate si intelepciune. Si ar fi extraordinar sa fim un pic mai buni. E suficienta atata rautate. Ce spuneti?
    • Like 0
    • @ Monica Cristina Mantale
      Iar eu îți doresc ceva mai multă inteligență, măcar din 2 cifre să fie. N-are nici o legătură credința cu prostia atroce a celei care a FRECAT MĂȘTI FACIALE de un plastic lins de niște MII de alți „pioși” înainte, într-un oraș în scenariu roșu. Sau are?
      • Like 5
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Acest comentariu arata de fapt gradul dumneavoastra de inteligenta care este cu mult sub nivelul celor doua cifre pe care mi le-ati acordat. V-as fi respectat opinia privind dezacordul fata de ceea ce am afirmat eu daca nu ati fi introdus gradul de inteligenta in discutie , pe care oricum nu mi-l puteti evalua dumneavoastra si nici nu cred ca sunteti in stare , intelectual vorbind, sa faceti diferenta. Like-ul pe care vinl-am dat este pur si simplu ironic ( a nu considera ca apreciez in vreun fel lipsa de continut a mesajului dumneavoastra)
      • Like 0
  • Poate că a dat cu un dezinfectant înainte să frece racla. Poate s-a gândit la cei care veneau după ea.
    Sau poate nu.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Portret tipic de cretinortodocsă spălată pe creier și mare amatoare de pupat ciolane și icoane . Pariez că e și votantă de AURolaci.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult