Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Elena Lasconi, cu lecția neînvățată: Consider că rolul Turciei este foarte important. Nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie, că probabil dvs v-ați gândit la niște lucruri...

Elena Lasconi.

Foto captura Europa Libera

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale din România, a oferit recent un interviu pentru Europa Liberă, în timpul căruia au ieșit la iveală lacune în ceea ce privește cunoștințele de politică externă și securitate națională.

Întrebată de jurnalista Anca Grădinaru despre rolul Turciei în strategia regională de apărare a NATO, Lasconi a răspuns vag, arătând o lipsă de înțelegere a relațiilor strategice dintre aliați. 

„Rolul Turciei este foarte important (...) nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie...”, a spus Lasconi, care aspiră la cea mai înaltă funcție în stat. 

Redăm mai jos un fragment din interviul pentru Europa Liberă:

Jurnalista Anca Grădinaru: O întrebare legată de atribuțiile principale ale președintelui României, care țin de politică externă - și v-aș întreba ce rol știți că are Turcia în planul regional de apărare al NATO în raport cu România?

Elena Lasconi, candidat la prezidențiale: Aaamm, rolul Turciei este unul foarte important, că în momentul de față nu lasă să treacă vapoarele din zona Ucrainei. E foarte important ca exact cum vorbesc despre noi că suntem un factor de stabilitate și eu consider că rolul Turciei este foarte important. Nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie, că probabil dvs. v-ați gândit la niște lucruri...

Anca Grădinaru: Da, România, Turcia și alte state din regiune, în planul regional de apărare în caz de atac al NATO. Noi facem echipă cu Turcia, la asta mă refeream când am pus această întrebare.

Elena Lasconi: Facem echipă, da. Și rolul lor e extrem de important. Și mă bucur că se întâmplă asta. Chiar spunea... am fost la ambasada Turciei...

Anca Grădinaru: Aveți încredere în Turcia ca partener NATO?

Elena Lasconi: Eu pornesc cu încredere în multă lume, până când sunt dezamăgită, dar am încredere în partenerii turci.

În cadrul aceluiași interviu pentru Europa Liberă, Elena Lasconi și-a arătat susținerea pentru o prezență crescută a trupelor străine NATO în România, fiind convinsă că asta ar descuraja un eventual atac. Întrebată despre prezența trupelor NATO în România, Lasconi a răspuns omițând să menționeze trupele americane, care formează de fapt cel mai mare contingent militar străin din țara noastră.

Elena Lasconi: Cred că ar fi grozav dacă am avea mai multe trupe străine în România, pentru că e demonstrat că în țările în care au existat trupe străine NATO pregătite de luptă, acelea nu au fost niciodată atacate. Și cred că ar fi important.

Anca Grădinaru: Știți în România câte trupe străine avem acum din NATO? Aproximativ, desigur.

Elena Lasconi: Da, avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia și cred că cam atât, nu știu dacă nu cumva și din Italia am avut, dar nu, cred că e vorba de...

Anca Grădinaru: Vă referiți la grupul de luptă al NATO?

Elena Lasconi: Da, da, da.

Anca Grădinaru: Și mai avem din Statele Unite, care sunt cei mai mulți.

Elena Lasconi: Păi da, din Statele Unite... da, bineînțeles (râde).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu sunt mare fan Elena Lasconi , dar stiu sigur ca este de buna credinta si se va lupta pentru mentinerea unui anumit echilibru in balanta de putere a diferitelor institutii. Ceilalti sunt extrem de dubiosi , dar va spun sincer parerea mea, cea mai rea optiune este PSD. Un presedinte de la PSD o sa ia in stapanire toate institutille statului si de acolo s-a cam inchis jocul.
    Sa aruncam o privire la presa , justitie , CCR , ca sa nu mai vorbesc de institutiile responsabile de alegeri.
    Am auzit o multime de oameni si ONG-uri care au reclamat furturi la alegerile euro-parlamentare . Intr-adevar nu in volum mare , in volum mic dar in extrem de multe locuri... Sa aruncam o privire la numarul de voturi anulate., peste 5% din numarul voturior exprimate... de doua ori mai multe decat in alegerile anterioare ? Coincidenta ?
    Ciolacu vrea sa para diferit , dar hai sa vedem numirile PSD din timpul sefiei lui. Ca sa va dau un exemplu elocvent , de ce-o sa puna PSD la carmuirea statului : alde Toni Grebla ... un individ uns cu toate alifiile , priceput in smecherii , corupt si 100% devotat PSD , care practic i-a modelat cariera si situatia financiara...
    Sa ne amintim de aventurile lui cu jusitia de care a scapat prin aceleasi vicii de procedura pe care le-au folosit multi sa-si curete talharille dovedite.
    Putem vedea cum scapa toti smecherii de puscarie in ultimele 24 de luni .... Lista este lunga ... toate astea au un singur nume PSD + Ciolacu cel reformator ...
    Ciolacu este cel mai viclean lider PSD de dupa Iliescu. A reusit ce Dragnea nici macar n-a indraznit sa viseze ... Asa ca , voi vota pe oricine in turul 2 cu exceptia lui Ciolacu. Inclusiv Simion...Cat de distructiv ar putea sa fie Simion sau orice alt presedinte nu poate face multe fara parlament si guvern. PSD le va vea pe toate daca Ciolacu iese presedinte si o sa ne fure si la bani si la democratie.
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Biata Lasconi, nu are nicio șansă. Desigur că are fani, dar și dușmani care o privesc, cu neîncredere, de pe margini, chiar din propriul partid. Nu știe multe, e o fostă prompteriță care excela la PRO TV-ul provincial cu formula de intrare "Bună seara, tuturor!" Conjunctura a promovat-o chiar primăriță de Câmpulung, Argeș. Recunosc că habar n-am de ce. Electoratul local, de acolo, știe mai bine și nu-l contrazic. Dar ca președinte al României, dna Lasconi, ar purta o pălarie mult prea largă, care i-ar cădea pe ochi.
    Nu că am avea oferte mai bune, 2024 cred că este anul de rahat al alegerilor prezidențiale. Ciolacu-Ciucă-Simion-Lasconi-Geoana-minus refuzata Șoșó! Doamne, de unde să iei, pe cine să pui ștampila? E o ofertă atât de proastă, încât te invită la neparticipare. Adică, mai dă-i în mă-sa, nici unul nu merită! COVRIGARUL de Buzău, care se meditează la engleză; BONOMUL general plagiator; ULTRANAȚIONALISTUL irascibil de la AUR; PROMPTERIȚA de Câmpulung, momentan, primăriță; Geoană, fost-vicele de la NATO și, cândva, preferatul serviciilor secrete americane, un tip lipsit de substanță, un oportunist narcisist care arată ca o mumie rujată; CCR ne-a scutit însă de mahalagioaica Europei, spre sprijinul COVRIGARULUI. Deci, va fi Ciolacu? O să plângem după Iohannis!
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Mihai check icon
      Lasconi e singura care pare capabilă să evolueze comparat cu ceilalți. Altfel da, vom ajunge să îl plângem pe Iohannis iar Băsescu ar fi parfum.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult