Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Elevă în clasa a III-a, la 58 de ani. „Fac patru clase aici, la Podoleni, şi apoi la Barcea, alte patru clase”

eleva la 58

 Foto captura Digi24

Anica Gogeanu are 58 de ani și merge zilnic la şcoala din comuna Barcea, în județul Galați, cu ambiția să termine clasa a treia ca premiantă. Femeia locuieşte într-o casă fără electricitate și crede că singura lumină din viața ei este educația, de care nu a avut parte în copilărie, potrivit Digi24. Un program finanțat de Uniunea Europeană îi ajută pe adulți să învețe tabla înmulțirii. „Fac patru clase aici, la Podoleni, şi apoi la Barcea, alte patru clase, să facă patru şi cu patru, opt clase”, spune Anica Gogeanu.

„Tanti Anica, cum îi spun eu, mă umple de energie. Dacă greşeşte o înmulţire (...) se emoţionează: Doamna, nu este bine aici! Parcă vezi o tristeţe pe faţa ei”, povestește învățătoarea Carmen Cucoaneș.

Pentru colegii ei, unii mult mai tineri, eleva de 58 de ani este un exemplu. „Dacă vine ea, parcă ne dă curaj mai mult, ambiţie mai multă”, spune un bărbat.

„Doar dacă este bolnavă lipseşte, dar este zi de zi la şcoală”, spune Virginia Bujor, directorul școlii din Barcea.

După ce termină orele, Anica Gogeanu rămâne la școală și face curățenie în sălile de clasă, ca să nu piardă singurul ei venit, ajutorul social de 140 de lei pe lună. Acasă nu are electricitate, așa că se grăbește să își termine temele înainte să se întunece.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult