Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Elipticul, Succintul și dobitocii

Cum procedează un șef de stat român când își dă seama că a făcut-o de oaie sau, mai degrabă, de porc?

De la caz la caz. Ceaușescu n-a recunoscut până-n ultima clipă nici umbra unei greșeli comise de El Însuși. Darmite să se justifice. De vină erau întotdeauna alții, din interiorul sau exteriorul țării, în ultimă instanță chiar poporul român, care, de pildă, nu identifica în strategia frigului din încăperile de bloc soluția evidentă, până când nu i se explica scurt de către Scorniceștean: „Puneți o haină mai groasă”.

Moștenitorul său Ion Iliescu n-a fost nici el vreodată mai puțin convins că are întotdeauna dreptate. Numai că, în condițiile în care aveau loc niște alegeri până la urmă libere, a trebuit să și facă vorbire pentru a ne comunica asta. Un sfert de veac și-a ridicat în față un bloc de prefabricate verbale menit să-l apere în orice împrejurare: „a avut loc o prăbușire de sistem”, „să luăm cazul Germaniei de Est”, „nici asasinarea lui Keneddy nu s-a (își drege glasul) elucidat pe deplin nici până azi”, „Sunt fenomene globale”, „meandrele concretului”, „sinergia faptelor”, „democrația originală”, „Sunt unii care răstălmăcesc (pe acest verb se corconea de fiecare dată, potrivindu-și mai bine fesele în scaun) ce-am spus”, „Situația este foarte complexă”...

Săptămâna asta, cu privire la morții Revoluției, pe cadavrele cărora a ajuns președinte, dlui Iliescu i-a ieșit un porumbel, mai exact o cucuvea, din gură: „Acum să stăm să tot plângem morții, în loc să tragem concluziile politice...”.

Zicerea exprimă sincer natura fundamentală a d-sale, sângele rece de reptilă politică leninistă, pentru care oamenii, vii sau morți, „ai lor” sau „ai noștri” nu sunt decât niște cifre statistice, niște detalii în atingerea scopului politic. Dar, tot reflexele politice l-au făcut pe dl Iliescu, la vederea reacției masive de repulsie de pe net, să revină în 24 de ore cu „regrete”: „Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față de suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei”.

Lăsând la o parte diversiunea, ignoratio elenchi – Justiția nu vrea să-l întrebe de ce nu plânge, vrea să-l întrebe din ordinul cui s-a tras în oameni din 22 decembrie până după Anul Nou –, ce anume regretă dl Iliescu? Că a fost cinic, crud, disprețuitor de oameni, spunând ce-a spus? Că se căiește pentru asta și că dacă ar fi credincios s-ar duce să se spovedească?

Nici gând. Dl Iliescu regretă faptul că noi suntem incapabili să pricepem elipsa d-sale. Ce înseamnă exprimare eliptică? Înseamnă eliminarea unor cuvinte care pot lipsi din frază, în ideea că sensul se înțelege și așa, dacă, firește, te duce capul. Dacă nu te duce, capul îți sună ce nu trebuie și regret că n-am stat să-ți explic cu mai multe cuvinte, neeliptic, băbește, că, de fapt sunt empatic cu cei omorâți, cum rezultă din colivele pe care le-am hâțânat pentru cinstirea memoriei lor în fața unui Dumnezeu în care nu cred (am tăiat, ca să fiu și eu eliptic). 

Deci, regret nu că am fost neom, ci că am fost prea succint.

Succint?! Unde am mai auzit noi asta? Păi, tot săptămâna asta, la d-nul președinte Iohannis: „Ulterior, am aflat că această afirmație a mea, care a vrut doar să atragă atenția că este posibil să fie afectată libertatea presei, a fost interpretată în multe feluri, poate și datorită faptului că m-am exprimat foarte succint”.

Dl Iohannis nici măcar nu exprimă vreun regret. Alarmat de valul de reacții negative de pe facebook, că altfel nici vorbă să se deranjeze, președintele FBK (americanii l-au avut pe JFK, noi îl avem pe FBK) spune același lucru ca dl Iliescu: v-am vorbit prea pe scurt și n-ați fost în stare să asimilați gândirea mea profundă. Fac deci unele precizări. Banale motive administrative recuperarea a zeci de milioane de euro prejudiciu, heirupistă, nepotrivită, discutabilă acțiunea cât se poate de legală a organelor statului executând o hotărâre judecătorească nu înseamnă, slabilor de minte, că obstrucționez justiția și îmi bat joc de statul de drept, înseamnă, dimpotrivă, că lupt pentru ca România să rămână un stat de drept și că o decizie judecătorească trebuie aplicată – uite, vă explic, nu succint, ci cu multe cuvinte, ca să înțelegeți, în fine, și voi.

Singurul regret, singura precizare corectă pe care ar fi avut-o de făcut președintele Eliptic și președintele Succint era apoftegma lui Postelnicu, milițianul-șef al lui Ceaușescu: „Stimați concetățeni, am fost un dobitoc!”. Dar domniile lor au ținut să-și ceară iertare puțin altfel: „Stimați concetățeni, ați fost niște dobitoci”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doresc sa fac o observatie in ceea ce-l priveste pe Iohannis. La cate campanii prezidentiale am asistat, Klaus a fost poate dintre singurii finalisti ce au intors si celalat obraz. Desigur, vazandu-i statura, este clar ca poate incasa, dar de ce sa o faca? Asa ca, atunci cand in campanie, in dezbaterea de la Realitatea, daca nu ma insel, si-a cerut scuze public Dacianei Sarbu, sotia lui Ponta, am crezut ca este un om care are puterea si doreste, ii sta in caracter, sa recunoasca o posibila gresala, mai ales o gresala dovedita. Ne intoarcem acum la declaratia legata de ANAF, Klaus catalogand modul de actiune si motivele pentru care au actionat acestia drept derizorii ( "pripite"). Este clar derapajul, este clar ca a avut timp si ca si-a dat seama de acest lucru. Cu toate acestea a reactionat asa cum a descris mai sus domnul Popescu, in litera legii comunistoide. Acum, ori se intampla ca puterea sa i se urce la cap, ori doreste altceva, caci toata pledoaria lui de explicare a declaratiei legate de ANAF se termina cu "am inteles mesajul Fb". De aici sa trag concluzia ca a inteles si ca nu il intereseaza, sau ca el crede ca a inteles, dar de fapt, nu a inteles nimic?
  • Like 0
 • Ce sa mai comentez? CTP a spus totul intr-un mod mult prea neeliptic si nesuccint.
  Suntem considerati dobitocii lumii fe catre niste ,,eliptici si succinti"
  Nu mai ramane nimic de spus; ramane doar o consideratie eliptica si succinta la adresa unei clase politice de inculti, analfabeti si idioti
  • Like 0
 • Subtile si corecte observatiile. Cu tot respectul, mi-as dori chiar sa le ingros putin. Nu doar "n-ati inteles" se intelege din explicatiile ulterioare, ci chiar "eu am vrut sa spun contrariul", deci suntem de doua ori prosti. Daca actualul Presedinte are 1% circumstante atenuante (din punctul meu de vedere, am mai scris asta, nu stapaneste foarte bine limba romana, l-am auzit vorbind liber la un interviu in limba germana si nu am sesizat nici o ezitare sau balbaiala), fostul presedinte nu are nici o scuza (nici nu avut nevoie vreodata!!!), s-a repetat exact episodul "Mai animalule" cand, probabil ca tot noi n-am inteles, apelativul era poate un alint, sau o incadrare intr-un regn biologic....
  • Like 3
 • Oauuu! Dl. Ordurean e superior. Nu-i fistecine...
  Ce jerbe ! Ce coroane ! Pe ce taram minunat va poposi !
  • Like 1
 • Jurnalistul român, de orice culoare ar fi, are întotdeauna dreptate. Şi dacă îi conteşti demersurile, opiniile, motivaţiile, devii rapid un adversar al „libertăţii de expresie“.( citat din ce scria astăzi Pleșu un Adevarul).
  Asa ca...fiecare "jurnalist" are dreptul la opinie. Nu cumva sa il combați!
  Si, bine inteles EL si doar EL are dreptate fiind stăpânul adevărului absolut!
  Asa ca stimatul CTP...cugeta si...exista!

  Citeste mai mult: adev.ro/o3aqzu
  • Like 0
 • check icon
  „Singurul regret, singura precizare corectă pe care ar fi avut-o de făcut președintele Eliptic și președintele Succint era apoftegma lui Postelnicu, milițianul-șef al lui Ceaușescu:” /// Un amestec interesant. /// De școlire, de subtilități ale minții - eliptic, succint etc, respectiv însăilarea în sine -, cu exprimări de „milițianul-șef”. /// ÎNTREB RETORIC aici: ghici ce compartiment din noi dorește a satisface un asemenea articol: cel fin, școlit, ori acela unde fac bine sudalmele groase? /// Bănui că intervenția mea nu-i lesne digerabilă, dar problema trebuia totuși ridicată...
  • Like 0
  • @
   Fii bai nene si tu mai clar...parca scrii in criptograme...la rebus flacara....mai semeni si cu dezbracatu...intortocheatule....
   • Like 0
  • @
   Daca stiam ca te-au atacat si altii...n-o mai faceam si eu....fii tu insuti...
   te salut....
   • Like 0
  • @
   Bine ca esti tu destept...sper sa primesti de la prietenul tau un raspuns care sa-ti taie pofta de ras...se pricepe mai bine la rebus...desteptule...care esti...
   • Like 0
  • @
   .....malaka....
   • Like 0
 • este clar ca suntem niste dobitoci cu astfel de presedinti, cu astfel de parlament care in orice tara normala era aruncat la gunoi, este clar ca suntem niste dobitoci cu astfel de partide politice care de 26 de ani dau legi doar in folos propriu si sa incurce lucrurile in tara ca ei sa poata fura, este clar ca suntem niste dobitoci pt ca suportam toate acestea si traim intr-o astfel de tara..........Romania merita o soarta mult mai buna si nu era nevoie de vreo minune ......... aveam nevoie doar 10 ani de conducatori onesti cu dragoste de tara si oameni................nici urma de compasiune la partidele actuale pentru situatia grea de saracie in care sunt romanii si Romania...... ca se numeste PSD sau PNL sau PDL - care sta pitit in PNL - sau UDMR sau UNPR toti isi dau mana doar la legile pentru pensiile lor speciale sau alte interese ale lor.............nimic de asteptat de la partidele politice actuale. acum stau pe margine si fac planuri pentru castigarea alegerilor dar a doua zi vor izbucni manifestatiile orice partid castiga alegerile asa ca sa stea linistiti...........
  • Like 2
 • Pe de o parte, ”fiecare popor (nație) are conducătorii pe care îi merită”.
  Pe de altă parte, a-l alătura pe Iohannis lui Ceaușescu și Iliescu mi se pare cel puțin exagerat. Asta chiar dacă, din punct de vedere ”scriitoricesc”, ar putea fi foarte tentat: ”Ia uitați-vă cititorilor ce asociere am găsit; este că nu v-ați fi gândit la așa ceva dacă nu vă ziceam eu?”. Bineînțeles, o (foarte) mare pare dintre cititori apreciază (”i-a zis-o Elipticului și Succintului”), așa cum se poate constata chiar din comentariile acestui articol (”pamflet?”).
  Și care este ”crima” comisă de Iohannis (crimă care l-a determinat pe domnul Cristian Tudor Popescu să-l așeze mai jos de Postelnicu, la același nivel cu Ceaușescu și Iliescu)? Presupun că omul nu s-a uitat la emisiunea Antenei 3. Poate a luat de bune ce i s-a ”raportat” de către un consilier (Mihalache?): ”la Antena 3 au năvălit zeci de inspectori ANAF care au luat cu asalt studiourile și vor să închidă emisia”. Reacția (într-un fel firească și corespunzătoare ”fișei postului”): ”nu trebuie îngrădită libertatea de exprimare” (ceea ce susține și domnul Cristian Tudor Popescu). Și nu trebuie îngrădită ”pentru banale motive administrative” (înmânarea unei petiții). Asta-i ”crima!
  Pedeapsa? Pedeapsa a venit prompt din partea ”susținătorilor” președintelui care și-au arătat dezaprobarea, așa cum altădată și-au arătat și susținerea: pe Facebook. Iohannis (se pare) a înțeles și, într- formulă pe care a considerat-o el (sau consilierii) potrivită, a făcut ”pasul înapoi”. Modul în care a făcut-o nu i-a plăcut domnului Cristian Tudor Popescu (trebuia să iasă și să declare ”am fost un dobitoc”). Pentru că n-a făcut așa, ”stai că-i trântesc eu un articol să se învețe minte”!
  Efectul? După următoarele alegeri prezidențiale (dacă nu chiar mai devreme) România va avea un nou președinte, poate cel dorit de domnul Cristian Tudor Popescu. Pentru că presupun că dânsul nu va candida, iată alte câteva variante cu șanse: Liviu Dragnea, Mihai Gâdea, Victor Ponta, Gabriela Vrânceanu Firea, Călin Popescu Tăriceanu, Mugur Ciuvică, Valeriu Zgonea, Moise Guran, Măruță, Tudor Chirilă. Va fi bine!

  • Like 0
 • Da, bun finalul ! :)))
  • Like 0
 • PS Ăsta e genul de articol, atitudine, la care dl Popescu e unic și indispensabil societății n tre..Nimeni nu taxează mai exact și mai acid tentativele de prostire a maselor din partea nesimțiților ajunși pe la putere..
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult