Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Elon Musk spune că „are potențialul de a fi mult mai periculoasă decât bomba atomică”. O carte despre noua frontieră a omenirii: superinteligența

Superinteligența

Foto: Getty Images

Dacă vă interesează când și sub ce formă ar putea apărea o superinteligență, artificială sau nu, și dacă ar fi o amenințare pentru omenire sau, din contra, o binecuvântare, vă recomand să citiți cartea „Superinteligența, căi, pericole, strategii”, autor Nick Bolsom. Eu am dat doar 29,90 lei pe ea, un preț foarte mic pentru o carte așa de mare.

Și dacă recomandarea mea nu vă îmbie la a citi poate cea a lui Elon Musk vă va încânta mai mult: „Merită citită. Trebuie să fim foarte atenți cu IA. Are potențialul de a fi mult mai periculoasă decât bomba atomică.” Elon Musk, fondator al SpaceX și Tesla.

Înainte să citesc această carte, prin superinteligență înțelegeam doar inteligența artificială, despre care se tot vorbește de ceva vreme. Nick Bostrom sugerează mai multe căi de a atinge această formă superioară de inteligență, unele pur artificiale, altele mixte sau biologice.

1. Inteligența Artificială

Un pionier în acest domeniu a fost Alan Turing care în anii 1950 a teoretizat conceptul de „mașină-copil”. Concret, el își imagina un computer care ar putea simula mintea unui copil iar apoi, acesta, supus unei educații corespunzătoare, ar putea ajunge la mintea unui adult. Din păcate, una dintre cele mai sclipitoare minți ale secolului trecut a pierit înainte de vreme răpusă de ignoranța și lipsa de toleranță a semenilor.

În esență, o mașină ar trebui să fie capabilă, la un moment dat, de o „autoîmbunătățire recursivă”, producând în mod repetat versiuni mai bune ale sale.

Momentan suntem în stadiul incipient, fiind limitați tehnologic de resursele computaționale existente, deși „Legea lui Moore” care prezice că la fiecare doi ani numărul de tranzistoare și circuite integrate de pe o placă se dublează a ajutat mult. Apariția unui computer cuantic ar putea accelera evoluția inteligenței artificiale.

2. Emularea globală a creierului

Pe scurt, este vorba de scanarea fâșie cu fâșie a creierului uman și reconstruirea sa într-o formulă upgradată sub forma unui software instalat pe un computer. E ca și cum ai copia de la colegul de banca și ai adăuga în plus câteva puncte de la tine pentru 10. Recunosc, eu nu m-am gândit niciodată înainte la această modalitate de a crea superinteligență, tocmai de aceea cartea este atât de fascinantă.

Și pentru această a doua cale de a obține inteligența artificială avem nevoie de tehnologie avansată, momentan indisponibilă. Această tehnologie ar trebui să fie capabilă să scaneze fidel creierul uman și să translateze datele într-un model computațional. De asemenea, am avea nevoie și de un hardware suficient de puternic pentru a implementa și citi rezultatul.

3. Cogniția biologică

Această cale presupune îmbunătățirea creierului biologic fie cu ajutorul tehnologiei, fie fără ajutorul acesteia.

O cale foarte simplă de a crește IQ-ul mondial este eugenia, un program de împerechere controlată. În istorie s-au făcut câteva experimente eugenice care au avut consecințe devastatoare pentru anumite populații. Cu siguranță, această cale aduce foarte multe obiecții morale și politice. În plus, ar fi nevoie de câteva generații pentru a observa rezultate.

O altă cale, deja existentă, ar fi administrarea unor medicamente care pot optimiza memoria, concentrarea și energia psihică. Însă aceste medicamente nu sunt suficient de mult testate și, ca orice medicament, pot avea efecte adverse.

Utilizarea manipulării genetice ar fi o a treia posibilitate de a crește inteligența unei persoane sau a unui grup. Iarăși, ne lovim de foarte multe considerente morale, politice, etice… deși nu sunt convinsă că nu există deja persoane care beneficiază de această tehnologie.


4. Interfețe creier-computer

Conexiunea creierului uman la un computer i-ar permite acestuia să beneficieze de memorie perfectă, calcul algoritmic rapid și corect, transmitere de date în bandă largă. Deși s-a demonstrat că se poate conecta creierul uman la un computer, încă ne aflăm la început cu această tehnologie. Principalele probleme ar fi: acceptarea transplanturilor de electrozi de către corpul uman, riscul mare de infecții, posibile efecte adverse care au fost observate la pacienții orbi sau care suferă de Parkinson pentru care s-au implementat astfel de interfețe.

5. Rețele și organizații

Această a cincea cale de a obține superinteligența este surprinzătoare prin simplitatea sa. Ea deja există, însă nu cred că foarte multă lume o conștientizează. Este vorba despre inteligența colectivă care este mai mare decât inteligența unui individ unic. O vedem în organizațiile în care activăm, la nivel de stat, rețele și grupuri de persoane. Dacă vreți putem compara un mușuroi de furnici care împreună pot supraviețui și prospera cu un individ unic care fără un mușuroi ar fi sortit extincției.

Ideea nu este de a îmbunătăți rezultatele individuale, ci rezultatul unei organizații ca un întreg.

Ameliorări ale inteligenței colective se pot face prin programe educaționale, prin creșterea segmentului educat din rândul populației. Din nefericire, România nu excelează în această arie, însă poate vom vedea în viitor mult mai multe investiții în educație. Până la urmă, de o inteligență colectivă superioară poate beneficia întreaga societate.

Acestea sunt cele 5 căi prin care Nick Bostrom spune că am putea ajunge la superinteligență.

Cum vom ajunge acolo, cât timp ne va lua, ce se va întâmpla când vom ajunge, va fi omenirea în pericol de extincție sau, din contra, va beneficia de pe urma superinteligenței, vă las să descoperiți singuri citind această carte.

O lectură pe care sigur nu o veți regreta!  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prima parte a titlului chiar putea sa lipseasca. Era cat pe-aci sa ratez articolul din cauza ei.
    Pe bune, chiar credeti ca bombasticul atrage cititorii acestei publicatii?
    • Like 1
  • Nume check icon
    Mai degraba recomandarea Dvs. decat cea a clovnului de Musk...
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult