Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Emil Boc: Am alocat 3 milioane de euro pentru începerea școlilor în Cluj-Napoca în septembrie. Nu trebuie să stăm cu mâna întinsă la guvern. E datoria noastră în primul rând să facem pregătiri

Emil Boc

Foto Inquam Photos / George Călin

Emil Boc, edilul din Cluj-Napoca, a declarat miercuri că primăria pe care o conduce a alocat 3 milioane de euro pentru începerea anului școlar în municipiu, în septembrie, în sistem hibrid – și la școală și în online -, în cazul în care situația epidemiologică o va permite.

„Lucrăm la primul scenariu, câți mai mulți copii la școală, asta ne dorim. Asta e varianta pe care ne-am dori să o implementăm, dar ea depinde de evoluția situației epidemiologice. În cazul în care aceasta nu va permite revenirea în formulă completă la școală, am spus din timp școlile să aibă bani. Am anunțat public că directorii care nu au în 15 septemrie toată infrastructura digitală pregătită, le voi cere public demisia”, a spus Emil Boc, la Digi24.

Primarul din Cluj-Napoca spune că a discutat cu inspectoratul școlar din județ ca pentru elevii din ciclul primar să fie găsite formule astfei încât copiii să poată să fie prezenți fizic la cursuri.

„Din banii clujenilor” au fost achiziționate peste 2000 de tablete pentru copiii din familii defavorizate. Tabletele au ajuns la copii în luna iunie, mai spune Emil Boc,

„Pentru copiii din comunitățile defavorizate am asigurat și acces gratuit la wi-fi, că degeaba ai tabletă dacă nu ai și wi-fi asigurat”

„Pentru copiii din comunitățile defavorizate am asigurat nu numai tablete, ci și acces gratuit la wi-fi, că degeaba ai tabletă dacă nu ai și wi-fi asigurat”, a completat primarul Boc, care a subliniat că accesul la educația digitală face parte integrantă din educația de calitate dintr-un oraș modern.

Din banii de la primărie profesorii își vor putea cumpăra laptopuri, tablete și alte echipamente necesare pentru învătământul online.

„Am făcut ședință în 3 august ca să nu îmi spună mie profesorii și directorii - știți nu am avut bani. Nu, ai bani, din 3 august, ai timp să îți cumperi laptop, să cumperi căști, să cumperi tablă, tablete, echipamente necesare pentru a desfășura învățământul și în format online”, a precizat Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a punctat că în această perioadă de pandemie a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor pentru respectarea regulilor.

„Ne-am dori să rămână o situație descentralizată. La Cluj, până acum nu am avut nevoie nici de măsuri restrictive suplimentare, am insistat foarte mult pe dimensiunea de conformare voluntară a cetățenilor, pentru că dacă nu îi avem parteneri pe cetăteni, orice amenzi ai da și oricâte reguli ai impune, nu reușești mare lucru. Cred în responsabilitatea individuală și colectivă”, a punctat Emil Boc.

Primarul crede că școala trebuie să înceapă în 15 septembrie, și doar în cazul în care apare o „situație excepțională” începerea cursurilor să fie amânată. 

„Dacă nu îi avem parteneri pe cetățeni, orice amenzi ai da și oricâte reguli ai impune, nu reușești mare lucru. Cred în responsabilitatea individuală și colectivă”

„Azi, așa cum arată lucrurile, părinții au nevoie de predictibilitate, profesorii au nevoie de predictibilitate, noi avem nevoie de educație. Degeaba am amâna (începerea scolii) până în 1 octombrie, că nu facem decât să le dăm șansa unora să mai amâne niște lucruri”, a spus Emil Boc, după ce primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, prezent și el în aceeași emisiune la Digi24, a avansat ideea amânării începerii anului școlar. 

„Nu sunt de acord să stăm să ne dea guvernul bani, fratele meu, administrăm orașele noastre, nu așteptăm cu mâna întinsă. Ne vor da banii după aceea, când achiziționăm echipamente, așa cum a fost și cu tabletele. Ce facem acum? Să stăm să ne dea guvernul bani, ca să meargă copiii la școală? Părinții ne întreabă ce fac în septembrie, cum ajung ei să își țină slujbele, ce se întâmplă cu copiii de la creșe, unde merg? Noi autoritățile locale trebuie să le dăm răspunsuri predictibile, concrete și corecte părinților, ca să știe la ce să se aștepte. 

Repet, dacă apare o situație excepțională o tratăm ca atare, dar până atunci haideți să lucrăm. Uitati-vă că și în Europa școlile își continuă activitatea cu măsurile de protectie și siguranță necesare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vină guvernul în fiecare oraș să ne facă nouă tot ce înseamnă  activități. Pregătirea e în primul rând datoria noastră, pentru că aici suntem noi alături de părinți, de profesori si de copii, mai aproape”, a declarat Emil Boc la Digi24. 

Pe de altă parte, Emil Boc a precizat că primăria este pregătită să pună la dispoziție câteva spații alternative pentru desfășurarea cursurilor, atât în curțile școlilor, cât și în alte locuri, dar totul depinde de cum va arăta situatia epidemiologică. Primarul a precizat că este vorba de „unități mobile, dotate cu toate facilitățile, astfel încât să aibă și căldura asigurată și infrastructura necesară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, Boc are o abordare pragmatica si de bun simt, foarte diferita de a madamei Fi-Rea. Dar Boc este ardelean si primar intr-un oras civilizat din Ardeal, pe cand Fi-Rea este din Voluntari (nini o legatura cu voluntariatul, din pacate) si soata lui Nea Pandele Care Se Urca Pe Mese (va mai aduceti aminte.....).... Boc a avut nesansa de a fi prim ministru intr-o vreme cam nasoala, de criza; in rest, eu cred ca e mult mai decent decat orice PSD-ist.
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Dan check icon
   Pardon ,, nici nu se poate face comparatia dintre DOMNUL BOC si un alt primar psd-ist ,, majoritatea sunt manjiti de politica smechera damboviteana psd -ista ,, VA ROG SA STUDIATI NIVELUL DE VIATA AL POPULATIEI SAU SCHIMBARILE IN BINE CARE LE-AU FACUT PRIMARII PNL-ISTI si comparati cu administratiile psd-iste care sunt majoritare catastrofale , Adica nivelul de trai din Ardeal unde NU este psd si nivelul de trai d an teleorman ,,gorj ,vaslui botosani etc,,
   • Like 1
  • @ Dan
   Bună vreme, vremuri ...!
   - R.A.T.M. : "... Teleorman, ... Gorj, Vaslui, Botoșani. etc."

   Cu zâmbet amar, cui?!
   pnt
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   Dan check icon
   Felicitari Anreea DRagusin ,,asa este ,,
   • Like 0
 • M0sh0o check icon
  Mi-l și imaginez pe pitic, aflat într-o excursie în vârf de munte, cu smartfonu-n mână dar fără semnal strigând la un cioban văzut cu oile pe undeva pe muntele vecin:: "- Badeee, ce parolă ai la Uai-Fai???". Mai greu cu netu' pentru pitici pe scări...
  • Like 0
  • @ M0sh0o
   Până una-alta piticu e primary la oraș, dar tu, moșule, poți să rămâi la ciobanii tăi, că nu ne supărăm
   • Like 1
  • @ M0sh0o
   check icon
   Ce să zic?
   Gîndire de pitic (sau de mitic)!
   Pe de altă parte, Emil Boc e un exemplu perfect că o pălărie îți poate fi prea mare: bun primar dar slab prim-ministru. Poate că a avut neșansa de a conduce țara alături de T. Băsescu, dar de fapt cred că a avut neșansa unui mediu viespăresc tipic miticesc!
   Ia-l pe Boc și pune-l in locul lui Firea: nu va face prea mult decit aceasta CU ACTUALUL CONSILIU municipal!
   • Like 2
  • @ M0sh0o
   Sincer nu inteleg comentariul tau. Boc administreaza un oras, intr-un oras poti asigura accesul la internet pt fiecare copil fara probleme. Primarii din satele fara access la internet vor trebui sa gaseasca alte solutii potrivite lor (ar putea mari spatiile la scoli pt ca teren au, spatii mobile se pot face) numai vointa iti trebuie. Fiecare trebuie sa ia deciziile potrivite pt urbea care o administreaza.
   • Like 2
  • @ M0sh0o
   Dan check icon
   moshoo,,,ai uitat sa-ti iei medicamentele ???
   • Like 0
  • @
   Dan check icon
   Ba dimpotriva ,,D-l Boc Primar de Bucuresti va face foarte multe , Fiti siguri ca nu ,va a,,arunca cu banii in catedrala nu va arunca banii dupa autocarele cu babele care sa se plimbe pe la moaste ,sau in Grecia ,Iar acum ..fii Rea ,, se plange ca nu are bani p[tr reparatii instlalatii de papa calda !
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult