Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Emil Hurezeanu dă o cifră care „nu sună bine” pentru România: „Cel mai mare număr de medici străini din Germania sunt români”

Medici în spital

Foto: Guliver Getty Images

Românii sunt a doua minoritate europeană după polonezi în Germania și cel mai bine integrată, spune Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Republica.

România a dat Germaniei două premii Nobel, prin scriitoarea Hertha Muller și fizicianul Stefan Hell, ambii născuți și educați în România. „În orchestrele germane cântă atâția români, soliști, prim violonceliști, violonceliști, care ar putea să facă cel puțin două-trei orchestre filarmonice mari împreună dacă s-ar întâlni”, spune Hurezeanu. 

În plus, nu mai puțin de 6000 de medici români lucrează în Germania, iar mulți dintre ei ocupă poziții importante în mari clinici și spitale din Germania. „Cel mai mare număr de medici străini din Germania sunt români, ceea ce pentru noi nu sună bine, pentru că sunt cu atât mai puțini în țară”, atrage atenția ambasadorul.

„România este o națiune culturală, tradițiile ei culturale țin de Occident. Nu întâmplător și Maiorescu, și Eminescu, și Caragiale, și Iorga au studiat la Berlin. Dacă vrem să intrăm mai mult pe radarul națiunii germane trebuie să fim prezenți cu concerte ale unor orchestre, cu simpozioane ale universităților și așa mai departe. Pentru că aici presa vorbește despre noi când se întâmplă evenimente politice sau când se întâmplă abateri sau o chestiune de domeniu delincvenței”, spune Emil Hurezeanu.

Evenimentele care reușesc să iasă din linia obișnuită a relatărilor despre România sunt cele la care participă artiștii români contemporani, precum Adrian Ghenie, Victor Mann sau Corneliu Brudașcu. Istoria românilor prezentată într-un mod subtil, fenomenele culturale românești stârnesc întotdeauna interesul în Germnania.

„Sunt convins că la Târgul de Carte de la  Leipzig prezența românească va fi un succes, dincolo de schimbarea a trei miniștri și de întreruperea circuitului aministrativ între Leipzig și București. Sunt convins că autorii și cărțile traduse vor face o impresie puternică”, spune Emil Hurezeanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    România are locul ei în Europa şi în lume. În artă avem dadaismul, început de Marcel Iancu şi Tristan Tzara, de unde începe tot ce înseamnă artă actuală. Pe tot cuprinsul planetei sunt sute de sculptori care îl consideră pe Brâncuşi un maestru spiritual. Faptul că avem un număr important de români în afară ar putea fi şi un avantaj, pentru că România devine astfel mai vizibilă. Probabil că la un moment dat, după ce ne vom rezolva problemele, va exista şi un boom populaţional, dar faptul că în Grecia comercianţii îşi afişează marfa în greacă şi... română sau că în Germania vei auzi vorbindu-se româneşte mi se pare un avantaj. Devenim mai cunoscuţi, se măreşte numărul de ambasadori amatori. Nu e bine pe moment, dar în perspectivă s-ar putea să fie ok.
    • Like 0
  • Domnul Hurezeanu precizează un număr: 6000. În titlul articolului aţi înlocuit numărul cu o cifră care "nu sună bine": „Cel mai mare număr de medici străini din Germania sunt români” Aveţi perfectă dreptate, nici în limba română nu sună bine! Sau merge şi-aşa, că doar înţelegem despre ce este vorba?
    Am început să duc dorul dimineţilor în care, la cafea, Republica mă delecta cu textele domnilor Marcu Jura şi Nicu Pană. Ce vremuri...
    • Like 2
    • @ Cristea Petrica
      Anon check icon
      Multumesc! Asta vream sa spun si eu. Prostia asta cu "cifrele" de la Ponta a pornit si tare mi-as dori sa dispara odata.
      • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult