Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Emil Hurezeanu: Faptul că ai majoritate parlamentară nu îți dă dreptul să transformi într-un factor minoritar justiția

Emil Hurezeanu - Andreea Rosca

„Treaba înțelegerii culturale a coruptiei nu este a politicienilor și a justiției. Politicienii trebuie să respecte diviziunea puterilor în stat, justitia trebuie să fie independentă, nu aproximativă. Minoritățile în Parlament, etnice, sexuale, dacă vreți, au aceeași importanță ca si majoritatea în democrație. Faptul că ai majoritate parlamentară nu îți dă dreptul să transformi într-un factor minoritar justiția”, a spus miercuri Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, prezent la summitul organizat de Romanian Business Leaders. 

„Ce am învățat în acești ani e că România, aflându-se în cea mai bună constelație a istoriei ei, își neglijează acest loc privilegiat. Mimează de multe ori, în ultimul timp, din păcate, prin releele care asigură interfața internațională, europeană a țării, mimează proeuropenismul. Uită să îl practice în țară, uită că legăturile cu Franța și Germania, dincolo de tradiție și istorie, trebuie cultivate, pentru că Europa e singura noastră șansă cu adevărat.

Va trebui să redescoperim străinii, pentru că ce facem în ultimii ani e un exercițiu furios, introvertit, centripetal, într-o lume cu interese noi, dramatice, în cu totul alte direcții. 

Am pierdut legătura cu Ungaria, am pierdut legătura cu Rusia, dintr-un enunț pe care ni l-am instilat în minte, și politicienii și noi, că Rusia e agresorul istoric prin definiție. Și pentru Polonia este agresorul istoric, și încă cum, dar merele din Polonia sunt vândute în continuare în Rusia”, a spus Emil Hurezeanu.

Ambasadorul României în Germania a avut și un sfat pentru tineri: „Pentru cine votează generația de mijloc? Tânăra generație să nu mai voteze cu piciorul, ci cu mâna”.

Întrebat care este cea mai importantă valoare care ar trebui reașezată în România, Hurezeanu a spus: „Renunțarea la autominciună și la autoiluzionare. E o formă de a minți pe alții, dar, pentru că cei care mint pe altii se mint pe ei înșiși încontinuu, trebuie spartă această logică, este o logică periculoasă”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca Europa chiar era interesa de prezenta noastra ca membru nu mima intentia de a ne primi si manipula o tara cu cateva milioane de locuitori cum e olanda,sa decida pentru Romania, adica pentru una cu peste 22 de milioane. Sunt sigur ca nu decide foarte multe in privinta Germaniei, Frantei si a altor tari reprezentative numeric in comunitate. Cat despre justitie tinand cont ca au facut lucrurile cu jamatati de masura isi merita soarta!
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    D-lui. Mircea DIM, Teoretic nu raspund la atacuri personale dar la elogicii trebuie sa multumesc. Aveti dreptate ca nu am mancat salam cu soia pt. ca au mancat-o cei 3 copii crescuti in intuneric si frig. Intradevar sunt tanar pensionar cu o pensie nesimtita de 1.150 lei dupa 45 de ani contributie, din care 28 in gr. a II-a si cu 18 ani de studii superioare. Liviu Dragnea de iubim ca ca tine nu gasim. Radio Erevan.
    • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    Recunosc in comentariile anterioare (nu doar la acest articol), o multime de postaci PSD-isti, care distorsioneaza orice fel de mesaj de normalitate si bun simt, venit din partea oricarui autor ce nu este de acord cu politica "partidului nostru" ! DC nu aplica si aici politica Facebook de blocare a propagandei PSD ?
    • Like 0
  • super interviu, idea aceea de self-esteem, adica de incredere in propria constiinta legata de persoana mea a mai inregistrat o crestere ...

    In relatiile cu Germania, o chestie care te loveste ca diferenta sunt cele estetice, in primul rand orice constiinta tribala este lovita de tren cand vine vorba de civilizatie, ca sa ma exprim plastic ... si trebe sa recunosc ca traducerea pe care domnul ambasador a enuntat-o aduce acea briza de bine, care te ajuta sa iti iubesti vecinul, sa te simti bine cu tine insusi si sa ai nu in ultimul rand contiinta de sine, adica ca si eu sunt ... si ca e foarte important, pentru ca atunci alte lucruri importante se fac ca suma a constiintelor proprii ... danke schon.
    • Like 1
  • Am luptat degeaba in 1980 .sperand intr-o libertate pt copii nostri dar acum ii indemnam sa paraseasca tara .Asa cum am facut-o si eu de 25 ani
    • Like 0
  • fc check icon
    ce grad are nenea?
    • Like 0
    • @ fc
      Nu stiu ca Emil Hurezeanu sa aiba vreun grad dar tu ai gradul "fc" adica fix c....! Cine vede lumea prin clisee rasuflate servite de altii nu prea il duce duhul si cam face umbra pamintului degeaba. Asta cu cliseele, etichetele, e o meteahna veche, bolshevika, care de fapt e o transpunere a dictonului "cine nu e cu noi e impotriva noastra", dus la perfectiune de comunisti. Pentru ei oricine nu era cu ei, in special cu orijine sanatoasa, adica prost dar disciplinat, era un dusman al poporului, al tarii, fascist, legionar, terorist, legionar din nou, golan, aservit strainilor, sorosist, rezistent, hastagist, acoperit si cu grade, mai nou. Un soi de atitudine de negare si de infierare cu minie proletara de cea mai joasa speta, care degradeaza conditia umana dar care e cu mindrie afisata de toti cei care o adopta! Jenant!
      • Like 7
    • @ fc
      Corina check icon
      Ce a spus greșit Emil Hurezeanu? Credeam că e o personalitate admirabilă pentru orice om cu repere cât de cât.
      • Like 1
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Corina check icon
      Aveți un dislike de la mine.
      • Like 0
    • @ Corina
      Ce anume v-a displacut la ce am scris eu ca vad ca displaceti si scrisele lui "fc" deopotriva?
      • Like 1
    • @ Adrian Bertea-Toth
      fc check icon
      „Nu stiu...”. mulțumesc.
      • Like 0
    • @ Corina
      fc check icon
      reperul meu e adevărul. cât se pliază pe vorbe e perfekt. dar doar adevărul vorbelor nu e-ndeajuns. postum nu-mi folosește să știu din ce direcție făcea parte. acum vreau să știu dacă e acoperit, secția cultură, diplomație et cetera. capisci? so simple. .... so so simple.
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      check icon
      ”... oricine nu era cu ei, in special cu orijine sanatoasa, adica prost dar disciplinat, era un dusman al poporului..”
      Taman pe dos, cei ”proști dar disciplinați” n-au fost nidecum socotiți de comuniști drept ”dușmani ai poporului”!
      Și, privind mai atent schimbările din ultimii doi ani, azi e chiar mai rău: orice brumă de competență pare să constituie un handicap destul de serios pentru promovarea în structurile ierarhice. Ce se cere? În general, să fii obedient (sau ”neconflictual”).
      Ca exemplu, o situație de la ”firul ierbii”: alegerea directorilor din unitățile de învățămînt pre-universitar. Exista o lege care spunea că aceste alegeri se fac în urma unor concusuri (Funeriu? - nu știu exact).
      Ce a făcut PSD imediat ce au căpătat cu adevărat puterea: au inițiat proiect de lege (și, bănuiesc, adoptat) cum că directorii vor fi aleși de corpul didactic din respectiva școală. Cine va cîștiga aceste alegeri? Păi cel mai ”neconflictual”, cel mai ”de gașcă”. Putem să ne mai așteptăm la vreo oarecare rigoare în conduita corpului didactic? Eu zic că nu!
      • Like 2
    • @ Corina
      check icon
      @Corina: Nicio problemă, eu i-am dat ”like”!
      • Like 2
    • @ fc
      check icon
      @fc: Eu nu am suficientă îndrăzneală să-l bănuiesc pe E.H. de cooperare cu serviciile de informații (mă rog, mai mult decît îi cere fișa postului!).
      Nu știu cîți ani aveți și, prin urmare, dacă ați ascultat în surdină postul ”Europa Liberă”. Eu am făcut-o (adesea ascultîndu-l chiar pe E.H.!). Iar dacă acest om a refuzat să facă ”pactul cu diavolul” atunci, e chiar de necrezut s-o fi făcut acum.
      Dar poate v-a oripilat ideea unei cooperări cu Rusia. Din punct de vedere STRICT economic, eu de vreo 20 de ani tot zic că ”decît să ne cramponăm veșnic de tezaurul sechestrat la Moscova, mai bine ne-am arăta deschiderea către o cooperare STRICT economică cu Rusia! Căci e foarte posibil ca în cîțiva ani cîștigurile să fie muult mai mari decît valoarea respectivului tezaur!”
      Insă, firește, există niște limite peste care nu ar trebui să se treacă (de pildă, importuri/exporturi de tehnică militară sau grija să nu ajungi un ”client captiv” și asta doar în condițiile neviolării vreunei măsuri de embargo convenită cu aliații tăi).
      • Like 3
    • @
      fc check icon
      EL la un radio cu pick-up cu verde ochi magic. „domnul Ceaușescu” era mereu prezent. nici chiar în surdină, potrivit. în imposibil nu mai cred, natura umană e spectaculară, pe-ambele valori. cooperarea economică cu Maica e sport extrem, care vrea, ... . pentru ruși, alcoolul e țapul ispășitor premeditat. beția puterii, alcoolului, gradelor, toate-s rime pentru melancolie și garanție a dezechilibrului. ce altceva poate produce ortodoxia de partidșidestat, afară de frustrare sexuală cronică? liniște? pace interioară? elevare spirituală? cât privește datul-luatul... rostul tezaurului este pentru mai târziu. când puterea pură a forței se va pleca umil înaintea puterii blânde a spiritului.
      • Like 0
    • @ fc
      check icon
      Bine, vă mulțumesc pt răspuns, în ciuda stilului împleticit folosit (căci e peste puterile mele de înțelegere cum ați ajuns de la tema în discuție la ”frustrări sexuale cronice”)!
      • Like 2
    • @
      fc check icon
      de nada!) stilu' e omu' și-s tare-mpotrivă a tot răul. o zic pentru că (dincolo de faptul că toate se leagă) nu mai vreau să accept manipulare prin frustrări. frustrarea sexuală injectată de ortodoxie este una dintre cele mai abjecte metode criminal-sociale de control al maselor. ș-are cât se poate de mult sens, oricând. mai ales când se tace cu putere, peste tot. sper ca puterile dvs să sporească exponențial, dincolo de puterea de-nțelegere mundană. și sper c-ați înțeles ”din” fâlfâielile-mi de maistru bețiv, fluturalnicind primăvăratec...
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Corina check icon
      Nu e niciun „deopotrivă.” Dansul a scris doar cateva cuvinte pe care le-am dorit lămurite, justificate. Dvs ati fost jignitor si ati mers prea departe cu interpretarea celor scrise de fc.
      • Like 0
    • @ fc
      Corina check icon
      Și serviciile astea nu sunt ale noastre, nu e normal să existe și să fie acolo oameni inteligenți și preocupați de interesele țării?
      • Like 0
    • @ Corina
      fc check icon
      da dar nu acoperiți. subterani, ”invizibili”, discreți, eficienți, loiali până-n clipa morții, morali... dar nu la tribună. că are cine! se cheamă intelighenție. dac-o avem. o-avem? ș-atunci ce ne mai trebuie acoperiți? înțălegeți? asta e drama. o țară nu se construiește cu securiști în varii roluri (ciobanul cu palat de aur), o țară se construiește cu (zicea un fost securist actual grafoman lucrativ) creatori morali și se apără cu securiști inteligenți și preocupați doar de interesele patriei, da. și când îmi asum „ale noastre” m-apucă plânsul, de ciudă și milă. am zis-o demult... tragedia poporului român e c-a avut securiști proști, ce-au ales trădarea și comerțul, hoția și patrihoția. și uite țara, bubă ce nu se-nchide: se sinucid procurorii și juzii cer solidaritate. adecă coloana vertebrală a unei nații cere verticalitate făcându-se abstracție de lipsa de coloană. cer prostimii ce ei înșiși nu pot produce/livra. îmi pare că oamenii au epuizat permutările și-s în așteptarea Restartului. no, hai!!
      • Like 0
  • La noi politicienii de dupa ‘89 provin din PCR!!! Marea majoritate au fost pcr-isti!!! Dupa revolutie s-au creat, DE FORMA, partide si partidulete, sa parem multipartidisti, dar peste tot au intrat pcr-isti si securisti si Dumnezeu stie cati din ei au fost agenti sovietici si care si-au continuat rolul lor de a sabota pe toate caile orientarea pro-vest a acestei tari!!! Asa ca imperfectiunea generica a fiecarui om, ca om si nu robot, dar si de a fi fost pcr-ist sau fiu de pcr-ist e 'floare la ureche' pe langa programarea pro-rusa care a marcat populatiile tarilor vasale URSS pe termen lung si de care nu am scapat niciodata, din nenorocire...ca dovada, uitati-va cati au scos capul acum si ce obraznici au devenit atat cu vestul cat si cu propria populatie care-i contesta pe acesti agenti pro-rusi din politica noastra!!! Asta mocnea demult. Daca nu stim sa contracaram aceasta tendinta, inseamna ca asta e capitalul nostru intelectual, ni se potriveste mai mult spatiul euroasiatic decat cel vestic la care am visat dintotdeauna, unii dintre noi(credeam ca toti, dar ne-am inselat amarnic)... Rusia e agresorul istoric prin definiție, dar atat de perfid a ramas cu gheara pe noi si acum!!!. Rusia detine si astazi monopolul pe Moldova, Rusia nu ne-a parasit niciodata, nu va faceti griji, domnule Hurezeanu!!!! Daca am putea fi sinceri sa spunem asta in spatiul public, atunci as avea respect pentru politicienii din fruntea statului. Ei mint, din pacate in modul cel mai marsav cand, de fapt vor sa traga Romania inapoi in raza de actiune a Rusiei!!! Sa le tot vindem mere si ce avem mai bun :)...
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      check icon
      Un mesaj excepțional!
      Totuși, îmi par necesare două corecții:
      1. Ce vrea să zică expresia ”Rusia e agresorul istoric prin definiție”? Ce fel de definiție poate exista în astfel de cazuri?? Că Rusia a luat ființă ca să ne agreseze pe noi? Pot bănui că e vorba despre un ”dușman istoric” (asta ar avea sens și, în plus, justificat din punct de vedere istoric).
      2. Vis a vis de relațiile cu Rusia, am scris într-un mesaj de mai sus.
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      "peste tot au intrat pcr-isti si securisti"... si in Germania, dupa razboi, clasa politica provenea (si) din fosta nomenclatura. Unde este Germania acum? Suntem noi mai rai? Orientul (prea) apropiat? Iubim democratia dar la altii?
      • Like 1
    • @ Mircea Dim
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu aveau ce face. Cineva trebuia să "funcționeze" într-o țară decimată ca forță de muncă. DAR ce au facut: Entnazifizierung și apoi au văzut că nici asta nu ajunge, au educat oamenii și au preferat pe cei fără apucături de naziști (căci mentalitatea și obiceiurile i-au infectat pe toți). Dovadă, recrudescența neo-nazistă în fosta RDG care n-au luat astfel de măsuri. Ce am făcut noi înafară de Memorialul durerii?
      Era nevoie de un efort uriaș pe care nu l-a făcut nimeni. Răi nu suntem dar delăsători da. Și foarte dezorientați. Și dacă nu era asta destul, avem azi lupi în piei de oaie, visători la societăți perfecte, desigur socialiste.
      • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Zise unul care-i ambasadorul PSD la Berlin.
    O minima cercetare a fotografiilor de la "revolta" judecatorilor scoate in evidenta explicatia de ce este Justitia atat de blamata. Cam 2-3 judecatori pe protest au afisat ca sprijin al miscarii lor juramantul facut: "Jur sa respect Constitutia, legile si derepturile fundamentale ale cetatenilor". Unii au afisat convingerile lor "Justitie indepedenta" care este un non sens in aprecierea juramantului judecatorului, dar aplicat in realitate ca noi suntem stapanii inelelelor. Altii vor "stat de drept" dar un drept autohton pe care CEDO il taxeaza pe banda rulanta.
    • Like 0
    • @ Alex Mag
      Daca autohtonii nostri ar fi cinstiti si corecti, nimeni nu ar avea nimic cu ei. Toata tensiunea vine de la rapacitatea politicienilor infractori care cred ca ei trebuie sa le aiba pe toate: si avere castigata prin frauda in dauna bunastarii populatiei, si putere discretionara, si laude de la EU !!! Ceea ce nu se poate !!!
      • Like 3
    • @ Alex Mag
      check icon
      O nuanță, dacă permiteți.
      ”Pe 5 mai 2015 a fost numit ambasador al României în Germania.” -wikipedia.org
      Sigur, tot PSD, dar nici pe departe același PSD!
      Însă nu pot nega un lucru: dacă eu, prin absurd, aș fi ajuns să dețin această poziție, mi-aș dat măcar de un an demisia în semn de protest față de nivelul jalnic al guvernului ale cărui poziții eu trebuie să le transmit mai departe în limbaj diplomatic.
      • Like 1
    • @ Alex Mag
      Probabil esti tanar si "nu ai mancat salam cu soia", ascultandu-l pe EH la Europa Libera. Pentru ca, daca l-ai fi ascultat, ai fi inteles ca macar de data asta, psd a facut ceva bun. Tii-o spune un anti-psdist covins!
      • Like 0
  • Justitia minoritara majoritara cum o fi trebuie sa se faca pe fapte dovezi si egalitatea in drepturi intre acuzat si acuzator altfel e doar o unealta in mana unora. Judecatorul sa poata da verdictul fara pistol la tampla sau telefoane sau sms-uri. Iar cei care fac jocuri trebuie sa dispara din sistem daca nu chiar si pedepsiti. O sa mai treaca timp ca nici America n-a ajuns unde a ajuns in 10 ani...
    • Like 2
  • Problema este că, din păcate, în România, JUSTIȚIA - în adevăratul sens al cuvântului - nu a fost niciodată forța dominantă... iar atâta timp cât PSD-ALDE va fi la putere, JUSTIȚIA va rămâne doar un mit... este așadar inevitabilă analogia cu Italia, în care se luptă contra unei mafii, ce nu poate fi eradicată decât la nivel periferic, întrucât ea este parte integrantă a sistemului...
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult