Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Emoționant. Nepoți și copii ai deținuților politici care au renovat Cazinoul din Constanța au mers, ca oameni liberi, pe urmele taților și bunicilor lor

Urmasi detinuti politici

Recent, muncitorii care renovează clădirea cazinoului din Constanța au găsit un mesaj scris pe o bucată dintr-un sac de ciment de unii dintre deținuții politici care au lucrat în anii '50 la clădire. Mulți au aflat astfel că clădirea pe care o fotografiază în vacanțe ascunde și o altă poveste.

„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul zidit în fereastra scoică acoperită dinspre mare, găsit de echipa de constructori.

La aproape cinci decenii de când a fost scris, copii și nepoți ai deținuților de atunci au mers, ca oameni liberi, pe urmele taților și bunicilor lor, încarcerați de regimul comunist.

„Cu ochii înlăcrimați, Elena Laura Voicilă - fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deținutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - un apropiat colaborator al lui George Apollon Cristodulo și Aurel Șeitan, membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța, au pășit în locul în care părinții și bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Elena Laura Voicilă, fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanța și va încerca să găsească toate mesajele pe care el și colegii lui le-au zidit în pereții clădirii,

„Părinții mi-au spus așa: faceți tot posibilul, cât timp trăiți, să ajungeți acolo și să recuperați documentele. Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am știut că deținuții politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanța nu se cunoaște acest aspect”, a spus ea.

Apollon Cristodulo crede că „găsirea acestui petic de sac are o importanță colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanța, dar și pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entități: Primăria municipiului Constanța, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult