Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Emoționant. Nepoți și copii ai deținuților politici care au renovat Cazinoul din Constanța au mers, ca oameni liberi, pe urmele taților și bunicilor lor

Urmasi detinuti politici

Recent, muncitorii care renovează clădirea cazinoului din Constanța au găsit un mesaj scris pe o bucată dintr-un sac de ciment de unii dintre deținuții politici care au lucrat în anii '50 la clădire. Mulți au aflat astfel că clădirea pe care o fotografiază în vacanțe ascunde și o altă poveste.

„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul zidit în fereastra scoică acoperită dinspre mare, găsit de echipa de constructori.

La aproape cinci decenii de când a fost scris, copii și nepoți ai deținuților de atunci au mers, ca oameni liberi, pe urmele taților și bunicilor lor, încarcerați de regimul comunist.

„Cu ochii înlăcrimați, Elena Laura Voicilă - fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deținutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - un apropiat colaborator al lui George Apollon Cristodulo și Aurel Șeitan, membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța, au pășit în locul în care părinții și bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Elena Laura Voicilă, fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanța și va încerca să găsească toate mesajele pe care el și colegii lui le-au zidit în pereții clădirii,

„Părinții mi-au spus așa: faceți tot posibilul, cât timp trăiți, să ajungeți acolo și să recuperați documentele. Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am știut că deținuții politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanța nu se cunoaște acest aspect”, a spus ea.

Apollon Cristodulo crede că „găsirea acestui petic de sac are o importanță colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanța, dar și pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entități: Primăria municipiului Constanța, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult