Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Emoționant. Nepoți și copii ai deținuților politici care au renovat Cazinoul din Constanța au mers, ca oameni liberi, pe urmele taților și bunicilor lor

Urmasi detinuti politici

Recent, muncitorii care renovează clădirea cazinoului din Constanța au găsit un mesaj scris pe o bucată dintr-un sac de ciment de unii dintre deținuții politici care au lucrat în anii '50 la clădire. Mulți au aflat astfel că clădirea pe care o fotografiază în vacanțe ascunde și o altă poveste.

„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul zidit în fereastra scoică acoperită dinspre mare, găsit de echipa de constructori.

La aproape cinci decenii de când a fost scris, copii și nepoți ai deținuților de atunci au mers, ca oameni liberi, pe urmele taților și bunicilor lor, încarcerați de regimul comunist.

„Cu ochii înlăcrimați, Elena Laura Voicilă - fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deținutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - un apropiat colaborator al lui George Apollon Cristodulo și Aurel Șeitan, membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța, au pășit în locul în care părinții și bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Elena Laura Voicilă, fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanța și va încerca să găsească toate mesajele pe care el și colegii lui le-au zidit în pereții clădirii,

„Părinții mi-au spus așa: faceți tot posibilul, cât timp trăiți, să ajungeți acolo și să recuperați documentele. Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am știut că deținuții politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanța nu se cunoaște acest aspect”, a spus ea.

Apollon Cristodulo crede că „găsirea acestui petic de sac are o importanță colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanța, dar și pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entități: Primăria municipiului Constanța, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult