Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#EpicTalk 2018: De calitatea relațiilor noastre depinde calitatea vieții noastre

Epic Talk

Foto: Pagina de Psihologie

Sâmbătă a fost una dintre cele mai importante zile din acest an – pentru noi, cei de la Pagina de Psihologie și prietenii de la Mozaic Media. Conferința anuală, organizată de regulă în luna octombrie, este un context în care ne întâlnim cu mulți oameni dragi, cunoaștem multe alte persoane noi și punem în lumina inimii și a minții importanța legăturilor interpersonale și impactul relațiilor asupra vieții noastre. La fel ca tot ce întreprindem noi, oamenii, și aceste evenimente sunt imperfecte; dar nu despre perfecțiune este vorba aici, ci despre a crea o atmosferă cât mai prietenoasă și inspirațională în același timp, pentru a vedea dincolo de limitările psihologice și a ne permite curajul necesar unei vieți trăite din plin. 

Anul acesta am avut cel mai mare număr de participanți (peste 600 de persoane), fapt care în mod cert ne arată că efortul muncii noastre nu este în zadar și că #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia este în continuă creștere. Asta, în condițiile în care, din limită de spațiu, posibilitățile de înscriere la conferință au fost restrânse cu mai bine de o săptămână și jumătate înainte de eveniment. Una dintre caracteristicile evenimentelor #EpicTalk este că vrem să aducem ceva diferit an de an, constanta fiind paradigma relațională. Prin urmare, anul acesta am avut cel mai mare număr de vorbitori, cu stiluri și discursuri variate; și – inspirați de conferințele TED – am decis ca niciun discurs să nu fie mai lung de 30 de minute. Decizii care au transformat organizarea și implementarea evenimentului într-o nouă serie de provocări și serioase ieșiri din zona noastră de confort. Am armonizat discursurile cât de bine am putut, am ales subiectele în funcție de ceea ce am considerat că ar fi de interes și am provocat personalități publice să vorbească altfel despre ceea ce fac în mod obișnuit. Astfel, au urcat pe scenă, la invitația moderatorului Claudiu Pândaru: Mirela Retegan, Diana Stănculeanu, Oana Moraru, Andreea Esca, Adrian Hădean și subsemnatul, Gáspár György.

Mirela ne-a vorbit despre relația dintre părinți și copiii mici, despre cum se vede din perspectiva ei rolul de părinte și despre cum uităm adesea de faptul că viața este și despre altceva decât goana după ceva (sau spre ceva). 

Discursul sincer și dureros pe alocuri a stors câteva lacrimi de la unii dintre participanți, iar altora ne-a dat serios de gândit. Desigur că am profitat puțin de prietenia noastră și i-am cerut să-mi spună în câteva vorbe despre cum s-a văzut conferința prin ochii și emoțiile ei: „Când am intrat în sală, la Epic Talk, pe fundal se auzea «Cântec pentru Maya». Cumva, am știut că această conferință o să fie altfel. Și asta pentru că sufletul #EpicTalk este Gáspár, un om pe care eu îl prețuiesc foarte tare, un partener cu care am construit lucruri frumoase la Europa FM și cu care am planuri mari pentru comunitățile noastre. #EpicTalk a fost o întânire între oameni care au ales să fie buni și care caută armonia în viețile lor. Am fost onorată să stau alături de voci importante ale societății, de români care zi de zi fac atât de mult bine în jurul lor, și m-am bucurat să împărtășesc din experiența mea. Am plecat cu un zâmbet larg pe buze și cu convingerea fermă că țara asta o să fie bine; sunt atâția oameni deschiși la minte, care trăiesc după principii curate, oneste și își îndrumă copiii să trăiască liber.“

Diana a pus în cuvinte adolescența așa cum nu ne place să o vedem sau, mai bine spus, așa cum nu suntem obișnuiți să o privim – ca pe „ceva“ care nu ține de dorința de-a le face rău altora (părinților și profesorilor), ci ca un proces de transformare pentru a deveni adulți cu adevărat conștienți și curioși de sine și ceilalți. Recunosc că pe Diana am auzit-o vorbind de multe ori, dar acest discurs a fost, de departe, unul dintre preferatele mele. Oamenii spun că ar asculta-o ore întregi; eu simt că la acest eveniment ne-a atins sufletele așa cum doar ea știe, armonizând știința și umanitatea într-o manieră demnă de #EpicTalk. Ce spune Diana despre conferință: „Experiența de sâmbătă a fost una uluitoare. Pentru că vorbim de relații, pentru mine este greu să fiu într-o relație cu grupuri mari de oameni; este însă o ocazie minunată să constați cât de îmbogățit poți să pleci după întâlnirea cu câteva sute de oameni, care îți primesc cu bucurie și deschidere mesajele și îți oferă atât de multă energie bună. După o astfel de întâlnire, o vreme nu mai ai nevoie de hrană și somn; trăiești din gândurile bune pe care le-ai primit și din liniștea acelor părinți, care merg acasă cu convingerea că vor fi mai liniștiți, mai siguri de ei, mai încrezători alături de copiii lor.“ 

Oana are curajul de-a pune în cuvinte ceea ce mulți dintre noi trăim, dar nu îndrăznim să verbalizăm, de teamă că ne-am face de râs. Este mereu fascinantă prin franchețea și luciditatea cu care vede sistemul educațional din țara noastră și modul unic de-a capta atenția fără să devină prea teoretică sau prea superficială. Simțul umorului te face să o urmărești cu mai multă atenție și să-ți dai seama că școala poate fi și ceva plăcut, dacă dai peste oameni ca ea. Cum a fost conferința pentru Oana: „Un eveniment excepțional, dinamic, modern, cu mare densitate de idei, revelații și emoții surprinzătoare“.

Andreea ne-a arătat ce înseamnă să îți asumi pe bune relația cu munca, fără să pretinzi doar că îți dorești să faci ceva în mod profesionist. Participanții au savurat vorbele de duh și autoironia inteligentă cu ochii și urechile largi deschise, hohotele de râs au fost depășite doar de ropotul de aplauze de la sfârșitul discursului, care a fost precum o călătorie din trecut în prezent. Charismatică și mai mult decât abilă în mânuirea cuvintelor, Andreea a fost o dovadă vie a faptului că nu întâmplător este cea mai îndrăgită jurnalistă din România. Iată cum a fost, pentru ea, #EpicTalk: „O minunăție să asculți oameni vorbind despre subiecte atât de interesante, cu care ne confruntăm zilnic, dar cărora nu reușim mereu să le găsim rezolvarea. De la cum să alegem sistemul educațional pentru cei mici, cum să ne comportăm cu adolescenții ce devin rebeli, până la felul în care ne raportăm la o relație de dragoste – fie că ea e personală, fie profesională – toate au fost subiecte abordate cu mare pasiune de speakeri și primite cu entuziasm de public. Un public inteligent, cald și curios. Cine nu și-ar dori mereu așa ceva? Îți mulțumesc, Gáspár!“

Adrian are o viziune personală și unică asupra relației cu mâncarea, una în care nu se teme a vorbi sincer despre ce este corect și ce este greșit, atunci când vine vorba de a găti și a mânca. Are un discurs mai mult decât accesibil și ușor de digerat, presărat cu întrebări și enunțuri ce îți rămân în minte și te provoacă să duci mai departe firul gândirii. Asumat și conștient de sine și de drumul parcurs, el are lejeritatea omului care nu vrea să impresioneze, dar nici nu se ascunde în culisele modestiei inutile. Ce mi-a spus Adrian despre conferință: „Am fost, ș-om fi, dar cel mai important e să fim azi. Asta mi-am dorit să transmit la #EpicTalk. Conferința a fost un exercițiu bun pentru mine, care-s un timid în curs de reformare. Sper să mai facem.“

Moderatorul evenimentului, Claudiu Pândaru, a fost (după cum au subliniat mai mulți participanți la conferință) un exemplu de bune practici; a fost atent la conectarea cu publicul, a fost uman și accesibil, a avut grijă să scoată vorbitorii în evidență și să se poarte ca o gazdă care nu a dat nici mai mult, nici mai puțin decât a fost nevoie. Sunt extrem de bucuros pentru colaborarea tot mai strânsă dintre Pagina de Psihologie și Republica, dar și pentru tot ce urmează să facem pe viitor.

Cele mai multe mulțumiri le îndrept către participanții care au ales să petreacă o parte din ziua de sâmbătă alături de noi – asta, cu atât mai mult cu cât știu cât de prețios este timpul liber pentru noi toți și cât de mare grijă avem să nu-l risipim inutil. Sunt recunoscător echipei de voluntari, care au fost cu adevărat implicați și fără de care acest eveniment nu s-ar fi bucurat de atât de multă apreciere și strălucire. În loc de concluzii vă las cu un singur gând, puternic susținut de știință: De calitatea relațiilor noastre depinde calitatea vieții noastre.

Nu în ultimul rând, le mulțumim partenerilor noștri: Clineo, Family Care, Bringo, Honda, Douglas, Dr. Organic, Magazinele NEXT, Boiron Romania, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Melkior, Fleximo, BoConcept, Subway, Rai de Dulce, Thermomix, Nescafe Dolce Gusto, De Silva România, Stefan&Lulu’s Garden, Sloop.

Parteneri Media: A List Magazine, Republica, Gașca Zurli, Asociația Adi Hădean, Europa FM, Șapte Seri, Parents, Manafu, Prințesa Urbană, Psychologies, Cel mai bun tată, Revista Cariere, Femei în afaceri, Mamica Urbană și București Mall.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult