Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Psihologul Diana Stănculeanu: „Distanțarea față de familie în adolescență e înscrisă în gena supraviețurii noastre. Evolutiv, a trebuit să putem să ne desprindem de părinții noștri ca să putem să ne luăm viața în piept”

Diana Stanculeanu

Părinții copiilor adolescenți îi critică adesea pentru că nu le pasă, că devin dezinteresați de îndatoriri și școală, că pun mai mult preț pe discuțiile cu prietenii decât pe sfaturile familiei, că se pun în situații periculoase sau că încep să aibă deprinderi nesănătoase. Toate aceste comportamente au însă o explicație biologică și au avut un rol important în supraviețuirea noastră ca specie, a explicat psihologul Diana Stănculeanu, în cadrul conferinței Epic Talk, dedicată celor mai importante relații din viața noastră. Între acestea, și relația cu copiii adolescenți, care se simt aproape întotdeauna neînțeleși de părinții lor. 

„În trecutul nostru ca specie, adolescența era la două minute de mijlocul vieții. Era o perioadă care pregătea tânăra ființă umană pentru a-și împlini potențialul maxim, pentru a părăsi tribul parental ca să-și întemeieze propriul trib sau propria familie, pentru a-și putea asuma riscul de a se lupta cu tribul vecin sau de a se duce în pădure să vâneze Dumnezeu știe ce. Era foarte mică această distanță între copilărie și maturitate și momentul în care trebuia să împlinim potențialul întreg al dezvoltării noastre. Și, în infinita sa înțelepciune, cine ne-a creat, și aici completați după propria ideologie, ne-a pregătit un pic pentru a putea să facem această trecere. Renegarea părinților, distanțarea față de familie este înscrisă în gena supraviețuirii noastre. Evolutiv, a trebuit să putem să ne desprindem de părinții noștri ca să putem să ne luăm viața în piept”, spune psihologul. 

În adolescență se modifică felul în care o serie de neurotransmițători sunt secretați și descărcați în organism. Atunci nivelul de serotonină scade, iar dopamina ajunge la cel mai de jos nivel bazal din viața unui om, ceea ce îi face pe adolescenți să devină extrem de plictisiți de lucrurile familiare care îi înconjoară. Pe de altă parte, tot în această perioadă, întâlnirea cu noutatea, cu senzaționalul, descarcă în corp cea mai mare cantitate posibilă de dopamină. „Expresia lor preferată este: Mi se rupe. Sunt pregătiți să se despartă de tot ce este familiar, chiar dacă asta înseamnă viața lor, și să îmbrățișeze noutatea”, crede Diana Stănculeanu. 

„Nivelul de influență al părintelui către copilul său adolescent este de 25-30%”

Dincolo de ușa casei, adolescenții sunt tentați să se îndrepte spre experiențe cu potențial adictiv, de la fumat, consum de alcool sau de droguri până la mâncatul în exces sau petrecerea timpului în online. Și tot dincolo de ușa casei, adolescenții se îndreaptă spre grupul de prieteni a cărui influență crește la 70%. 

„Ies de pe ușa casei, se depărtează de noi și se apropie de coșmarul oricărei vieți de părinte: gașca, prietenii care devin extrem de importanți. Și aici avem un rest al instinctului de supraviețuire socială, pentru că pe drumul noutății este greu să mergi singur. Apartenența la un grup oferă dincolo de validare, siguranță, iar gașca de prieteni începe să aibă mai multă greutate din punct de vedere emoțional. Nivelul de influență al părintelui către copilul său adolescent este de 25-30%. De aceea le spun celor care au copii mici: aveți timp să săpați încă la rădăcina lor cât puteți, pentru că încă aveți o influență majoritară”, spune Diana Stănculeanu. 

Dacă în urmă cu mii de ani am beneficiat ca specie de faptul că, în adolescență, ființele umane erau gata să se desprindă de cămin, erau capabile să își asume riscuri și erau perfect pregătite pentru reproducere, progresul pe care l-am atins astăzi transformă aceste însușiri într-o sursă de tensiune. La 14 ani, un tânăr are în față mai multe decenii de viață decât în oricare altă perioadă a istoriei și, în plus, este de abia la începutul liceului și are de învățat pentru teze. Așa că părinții îi copleșesc cu cerințe, reproșuri și certuri care erodează uneori pentru toată viața relația dintre copii și părinți. 

Astfel de rupturi apar, „pentru că facem aceeași dramă și din culoarea unghiei și din lungimea fustei și din riscul de abandon școlar. Dacă noi le dăm aceeași greutate emoțională tururor, adolescenții vor începe să le acorde aceeași importanță. Una minimală. Când aducem uzura conflictului în viața noastră de zi cu zi, relația se va toci din punct de vedere emoțional”, avertizează psihologul, care îi sfătuiește pe părinți să își aleagă cu grijă bătăliile și să își trateze copiii adolescenți cu empatie și cu înțelegere. 

De foarte multe ori, criticile aruncate asupra copilului vor deveni vocea lui interioară care îi va spune, la maturitate, că nu este bun, că nu este în stare, că nu merită. Rolul unui părinte este însă să-i cultive stima de sine și să îl ajute să se vadă într-o oglindă care să-i dea încredere. „Să îl ajute să descopere lucrurile la care care se descurcă cu ușurință și pe cele la care se descurcă rezonabil, dar să îl ajute și să își integreze limitele”, arată Diana Stănculeanu. 

Un alt sfat pentru părinți este să își țină „dușmanul” aproape. „Vor să dea o petrecere? Organizează petrecerea la tine acasă. Vorbește cu prietenii lui. Ce îți poți dori mai mult decât să îi ai aproape pe oamenii care au cea mai mare influență asupra copilului tău? În plus, când acesta o să te desființeze în fața prietenilor lui, cineva o să spună: Hai, mă, că am cunoscut-o și eu pe maică-ta. E chiar mișto!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mike mike check icon
  Cred ca depinde si de parinti, de cat de dispusi sunt acestia sa-i inteleaga pe copiii lor la acea varsta. Adolescentii nu trebuie subestimati, chiar daca aparent nu cunosc ce este bine si ce este rau. Este normal sa "li se rupa" si sa li se para totul plictisitor atunci cand parintii nu mai au timp de ei si nu mai exista un dialog constant cu ei. Parintii trebuie sa ii antreneze in diverse activitati , trebuie sa le castige increderea , iar discutiile ar trebui sa se poarte ca de la adult la adult, explicandu-le la modul cel mai serios ce reprezinta un anturaj prost, ce tragedie inseamna un drog, cat de jos poti ajunge atunci cand bei alcool, cat de important este ca o partida de sex la 16 ani sa nu fie ceva deprimant apoi sau sa il marcheze pe copilul nostru. In rest...bluze fistichii, oja verde cu picatele maro, ruj, par vopsit in albastru, blugi rupti, muzica rock ascultata la maxim sau inele cu cap de mort...astea sunt efemere si sunt normale la varsta lor. Chiar as fi ingrijorat daca n-ar face aceste lucruri si ar asculta doar Bach.
  Si inca ceva, cred ca adolescenta incepe astazi mai devreme de 14 ani. Deja la 7 ani unii se prind ca poti cumpara jucarii cu bani si incep sa-i faca intinzand "tarabe" in fata casei si vanzandu-si din lucruri (carti, jocuri, haine mai vechi, fructe) , toate avand si "pretul" (infim) marcat pe ele. Ideea apartine "anturajului" , nu parintilor.
  Intr-un fel este bine pentru ca se deprind cu negocierea si apoi cu gestionarea finantelor. Oricum, sper sa nu ma vanda si pe mine peste cativa ani :)
  • Like 1
  • @ mike
   am facut "lectii despre bani" cu copilul, pentru ca am vrut ca ea sa stie si eu sa nu am probleme ("vreau!"), cam de cand avea 6 ani ... in vara in care avea 7 ani, am avut surpriza (placuta) sa vad ca vindea cochilii de scoici, adunate in concediul de la mare, copiilor de pe strada; mai tare decat vanzarea "produsului" mi s-a parut ca le dadea si "serviciul de pictat' gratuit - le dadea acuarelele "ei" ca sa-si picteze scoicile cumparate ... desi eu nu ii spusesem nimic de "servicii" ... mie mi-a placut "initiativa" :)
   • Like 0
 • Noo așaaa... Educația evoluționistă în impas. Ce le știți doamna psiholog....
  Ați trăit și în urmă cu mii de ani, nu?, în viață tribală v-ați acomodat perfect, ați cunoscut cum mergeau lucrurile atunci, ați identificat și o genă a supraviețuirii, care reneagă părintii, pam param pam pam, și uite așa am evoluat, mai aducem și biochimia ca argument, la problemele adolescenței. argument științific daaa!..dar stai! - experiențe cu potențial adictiv....hmmm?
  Urmează desigur și sfaturi pline de înțelepciune, ce să mai zic.

  Nu știu la ce triburi vă referiți dar hai să vedem cam cum mergeau treburile și într-un altfel de trib, spicuind câte ceva;

  Daniel
  Capitolul 1
  3 Împăratul a dat poruncă lui Aşpenaz, căpetenia famenilor săi dregători, să-i aducă vreo câțiva din copiii lui Israel de neam împărătesc și de viță boierească,
  4 niște tineri fără vreun cusur trupesc, frumoși la chip,înzestraţi cu înțelepciune în orice ramură a științei, cu minte ageră și pricepere, în stare să slujească în casă împăratului și pe care să-i învețe scrierea și limba haldeilor.

  Sa vedem prietenii;
  6 Printre ei erau, dintre copiii lui Iuda: Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria.
  7 Căpetenia famenilor dregători le-a pus însă alte nume, şi anume: lui Daniel i-a pus numele Beltşaţar, lui Hanania, Şadrac, lui Mişael, Meşac, şi lui Azaria, Abed-Nego.
  8 Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucățele alese ale împăratului și cu vinul pe care-l bea împăratul și a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce.

  17 Dumnezeu a dat acestor patru tineri și pricepere pentru tot felul de scrieri, și înțelepciune; mai ales însă a făcut pe Daniel priceput în toate vedeniile și în toate visele.
  18 La vremea sorocită de împărat ca să-i aducă la el, căpetenia famenilor i-a adus înaintea lui Nebucadnețar.
  19 Împăratul a stat de vorbă cu ei: dar între toți tinerii aceia nu s-a găsit niciunul ca Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. De aceea, ei au fost primiți în slujba împăratului.
  20 În toate lucrurile care cereau înțelepciune și pricepere și despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toți vrăjitorii și cititorii în stele care erau în toată împărăția lui.

  Să vedem și niște adicții;
  Psalmi 119:9
  Cum își va ține tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după cuvântul Tău.

  Sa vedem și niște sfaturi;
  Eclesiastul 11:9
  Bucură-te, tinere, în tinerețea ta, fii cu inima veselă cât ești tânăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.

  A două epistolă a lui Pavel către Timotei
  Capitolul 2
  1 Tu, dar, copilul meu, întărește-te în harul care este în Hristos Isus.

  15 Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie rușine și care împarte drept Cuvântul adevărului.
  16 Ferește-te de vorbăriile goale și lumești; căci cei ce le țin vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu
  .....................................................................................................................................................................................................

  Desigur se mai poate continua da ma opresc aici.

  Ateismul a desființat învățăturile sănătoase, și le-a înlocuit cu ce?
  Nu au pus nimic în loc decât falsuri și gunoaie, la care le culege acum roadele.

  2 Timotei 3:16
  Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
  17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.
  • Like 1
  • @ Ietam Cano
   Falsuri si gunoaie? Adica stiinta? Care vine cu dovezi, nu cu povesti de adormit copiii cu prieteni imaginari si contradictii intrinseci? Da, groaznic.
   • Like 3
  • @ Jonn Jonzz
   Ateismul și evoluționismul nu este știință - este rătăcire omenească, lipsită de valoare și suport. Falsurile sun suportul ateismului și evoluționismului.
   Adăugând cuvântu știință se conferă teoriilor false ateiste greutate.
   Creația de fapt este știință desăvârșită, pe care noi am început să o descifrăm, la nivel micro și macro.
   Toată știința aparține creației. Autorul creației a dat și bazele morale tocmai pentru a ne putea bucura de descoperirile științifice, și a nu fi distructive.
   Evoluționismul a dat ce?, nu a făcut pe nimeni nici fericit nici împlinit, ci gol și rece..
   A dat frâu liber imoralității și iresponsabilității acestea îi sunt bazele morale, căreia îi culege roadele, și riscă să distrugă existența. Unde va mai fi știința atunci și cui iar folosi.
   Matei 16:26
   Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?

   Suferiți de sindromul bibviz scoțând de fiecare dată cuvinte s-au fraze din context, deturnându-le sensul.

   2 Timotei 3:16
   Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
   17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Alien check icon
   Meh, toate dovezile sunt într-o carte. Una singura. Nu lăsa realitatea sa te împiedice sa vezi adevărul absolut înscris acolo!
   • Like 2
  • @ Ietam Cano
   Alien check icon
   Am înțeles, cei care nu-s ca tine n-au suflet. Au început sa și-l piardă de când au învățat tabla înmulțirii și învățăturile ereticului ala de Galilei, cu legile lui ale mecanicii cu tot când sigura lege e cea a lui Dumnezeu.
   Dacă ereticii ca "noi" tot și-au pierdut sufletul bănuiesc ca nu ar fi nicio problema să-i extermini, nu? Doar nu-s ființe cu suflet.
   • Like 2
  • @ Ietam Cano
   Recunosc ca nu am mai intalnit pe nimeni care sa potriveasca cu atata usurinta un pasaj din Biblie pe orice subiect. Dar tot nu inteleg un lucru:
   De ce comentezi pe republica.ro?

   In mod evident, cam tot ce se publica pe site contrazice, intr-un fel sau altul, credinta ta. Dar tu, in loc sa cauti un loc in care sa te regasesti mai mult (2 Corinteni 6:14), preferi sa anihilezi dezbaterea cu o pozitie foarte rigida (Romani 14:1) si condescendenta (Efeseni 2:8). Deci?
   • Like 3
  • @ Ietam Cano
   Ateismul nu este stiinta, este o idee extrem de simpla care este in acord cu stiinta. Evolutia este stiinta. Fizica este stiinta. Ambele se bazeaza pe dovezi, nu falsuri. Ambele contrazic in mod corect ce scrie in biblie. Care la randul ei contine contradictii intrinseci, pe care vi le-am mai aratat cu alta ocazie, si nu, nu sunt scoase din context. Cerul care conform bibliei ar trebui sa fie tare nu e scos din context, la fel restul ineptiilor de acolo.
   "Evoluționismul a dat ce?, nu a făcut pe nimeni nici fericit nici împlinit, ci gol și rece." - dvs. vi se pare ca scopul stiintei e sa aduca fericirea? Sau orice fel de emotie? Serios?? Asta e de fapt problema, inteleg acum. Evolutia nu pune totul pe seama unui tatuc care sa ne iubeasca. Si noi vrem tatucu' ala, il vreeeeem! Scopul stiintei nu e sa aduca nici fericirea nici supararea, ci sa obtina o descriere corecta a lumii. Ce face fiecare cu acea descriere este fix treaba lui. Cum isi gaseste fiecare fericirea, la fel este treaba lui. Si nu, nu e imposibil de gasit fericirea, ateu fiind.

   "A dat frâu liber imoralității și iresponsabilității acestea îi sunt bazele morale" - in nici un caz. Evolutia si stiinta in general nu dau repere morale, acelea si le stabileste fiecare cum doreste si cum il duce capul. Si nu, ateism nu inseamna lipsa de valori.
   • Like 0
  • @ Alien
   LOL :D
   • Like 0
  • @ Probatio diabolica
   Să înțeleg că libertatea de expresie nu funcționează pe republica.ro?

   (2 Corinteni 6:14) Să caut un loc unde să mă regăsesc mai bine? Nu o fac ca să mă regăsesc, ci pentru că același lucru la făcut cineva înaintea mea; va răspund cu ( Marcu 2:16 si 17 )

   (Romani 14:1) Nu am păreri îndoielnice, ci păreri dintr-un anumit unghi, care trebuie și ele expuse.
   În ceea ce privește (Efeseni 2:8).perfect de acord, dar va răspund cu
   Români 10:14. Deci? Mulțumesc.

   • Like 0
  • @ Alien
   Dacă ai înțelege creația ai vedea adevărată valoare care ai primit-o, poziția, și destinul, modul de raportare, etc.,și pe deasupra frumusețea științei. ( Bonus.)
   A susține o poziție creaționistă, nu face pe nimeni eretic, fără suflet etc., și nici nu extermina.
   Poziția creaționistă nu vine în conflict cu știința și cercetarea științifică din toate domeniile.
   Nu vreau să fie cineva ca mine, ca noi, ca nu știu cine, Fiecare cu identitatea proprie, așa cum a fost creat.
   Conflictele sunt între oamenii......adevărul nu duce la conflict, ci îl aplanează.

   LOL; o să vedem cine rade, că sincer nu e de ras.
   • Like 1
  • @ Ietam Cano
   Pozitia creationista vine in conflict cu stiinta si v-am aratat si cum. Stiinta lucreaza cu dovezi si demonstratii, iar pentru existenta vreunei zeitati nu exista nici pe departe suficiente. Cu atat mai putin in cazul crestinismului.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Evoluționismul
   este o simplă teorie umană, care are lacune imense, și necesită multă naivitate credulă. Faptul că am deturnat știința și am tras de ia ca să ne aducă ''rezultatele dorite'' este o întreagă discuție. există multă informative în domeniu, Hai să alegem denigratul site ortodox. Materialul vi l-am mai dat pe larg cu altă ocazie.
   https://www.sfaturiortodoxe.ro/evoluționism.htm#LinkTarget_12187

   Creația
   , "ȘTIINȚIFIC" prin studiile demografice aflăm că numărul bărbaților este aproximativ egal cu numărul femeilor, raportat la orice fel de scară, națională , planetară etc..
   Procentul de 49 la 51 %, a cărei diferența este tot științific analizată , scoate în evidență faptul că media de viață a femeilor este mai mare , războaiele ucid în primul rând bărbații etc.
   Întrebare; ce întâmplare conform teoriilor evoluționiste ar aduce acest echilibru?
   Dacă va puteți face timp vizionați și aceasta;
   https://www.youtube.com/watch?v=pVfjli26kyc
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Si am mai adus contraargumente, da.
   ADN-ul. Nici nu stiu daca e nevoie de evolutie propriu-zis ca sa explicam asta. In vasta majoritate a cazurilor indivizii au cromozomi xx sau xy. Doua posibilitati (din nou, excluzand anomaliile), 50-50. Evident intra mai multe detalii aici, dar cam asta e ideea. Asta era marele detaliu? Care demonstreaza stiintific creatia? Serios? Si mai si izoleaza tipul divinitatii la doar cel crestin? E de tot rasul. Cred ca pierdeti din vedere un lucru: chiar daca ati avea suficiente argumente ca sa demonstrati ca evolutia e o teorie gresita (si nu aveti, am adus contraargumente cu alta ocazie, nu le mai postez din nou aici), asta tot nu ar demonstra creationismul, pentru ca pur si simplu nu sunt suficiente dovezi pentru asta. De fapt nu numai ca lipsesc dovezi, in cazul crestinismului (si al altor religii) avem chiar dovezi suficiente care sa il demonteze, o parte fiind chiar contradictiile intrinseci.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   V-am pus doar o întrebare. Răspunsul e specific cromozomi xx sau xy. etc.
   Dar cum se face că în cadru aceleași familii poate să existe numai fete sau numai băieți sau și / și într-un număr par impar, sau zece de un fel și unul de altfel. Oricum au fost în istorie regi care nu au putut avea urmași la tron pentru că li s-a născut doar fete. și toate aceste ''anomalii'' dau la final acel echilibru. Chiar dacă nu acesta era argumentul, curios nu? e ceva în plus. Drosophila.....bat-o vina.
   Pot fi ușor demontate toate argumentele evoluționiste, și mult mai multe întrebări pot fi puse evoluționismului de cât în sens invers, și constați lacune imense
   De fapt știți povestea că; nici dacă ar învia cineva din morți ....
   Ceea ce aduc ca argument depășește cadrul teoretic, se poate vizualiza, și demonstra mult mai profund. probabil că ați profitat și dvs. în viață dvs. așa cum profitați de toată creația, și arată implicarea și în ziua de azi a Creatorului.
   Creația fiind complectă, funcțională, normal că reduce dependența, iar omul se vede atotputernic și atotștiutor
   Viața este efemeră nu o să poți să stai să dai răspuns la toate rătăcirile umane, și nici nu poți să-ți permiți să fi un perdant.
   Poziția creaționistă nu vine în conflict cu știința, ci doar interpretarea unora care în ''zelul'' lor au vrut să dea răspuns la toate întrebările, interpretare preluată și atacată de partea cealaltă, plus necunoașterea limbajului simbolisticii, și termenilor inteligibili specifici pentru acea perioadă.
   Sa va dau un exemplu Nu știu la ce tărie va referiți ca și contradicție;

   6 Dumnezeu a zis: „Să fie o întindere între ape, și ea să despartă apele de ape.”
   7 Și Dumnezeu a făcut întinderea, și ea a despărțit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. (poate se referă la nori) Și așa a fost.
   8 Dumnezeu a numit întinderea cer. .....( și nu tărie bibviz,com ), dar oricum se adresează într-un limbaj inteligibil pentru omul de atunci. Deci e posibil sa fie apa în univers etc.

   Isus a spus ; nu este treaba voastră să cunoașteți vremurile și soroacele....iar unii s-au apucat, calculând date etc. datele despre trecut ducând la atacuri iar cele despre viitor la schismă.
   Iresponsabilitatea împotriva responsabilității e tema de fapt a omenirii
   Scepticismul negarea, greșelile istoriei, interpretarea tendențioasă și eronată etc. sunt armele folosite de ateii evoluționiști, și sub masca științei pervertite, știința fiind folosită ca și cârjă, s-a căutat respingerea oricărei forme de morală care deranjează de fapt răzvrătirea și vanitatea omului.
   Ați recunoscut că; Evoluția și știința în general nu dau repere morale, acelea și le stabilește fiecare cum dorește și cum îl duce capul. Să vedem raționamentul pe care îl exprimați;
   - suntem într-o barcă în mijlocul oceanului iar cineva se apucă să dea găuri în barcă - face fiecare cum vrea cum îl duce capul, pe deasupra dv. sunteți tolerant etc. Verdict ''scufundare''. Simbolic barca vieții este acest pământ egal ""distrugerea"".
   Ce te faci cu inconștiența unora care au ""buton nuclear mai mare"" vorba cuiva, și exemplele pot continua.
   Da eu sunt prost, sunt creștin, am adoptat un standard moral pentru a relaționa corect cu fiecare, pentru a nu influența negativ viață efemeră a celuilalt de lângă mine și de ce nu transcendental. Totul e o iluzie și sunt prost că nu profit, de inteligență, capacitate fizică, abilități etc. în sens negativ NU?
   Scopul creștinismului nu a fost de a aduce dovezi științifice ci de a perfecta modul de relaționare atât pe verticală cât și pe orizontala Dragostea.
   Evoluționismul e de tot râsul! Mai reflectați vizionați și al doilea material în întregime, nu trebuie să fiți de acord, la un click distanță găsiți multe materiale care să va ridice ceața de pe ochi. pentru a nu monopoliza spațiul de aici.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   "Să înțeleg că libertatea de expresie nu funcționează pe republica.ro?" Nu incercam sa te cenzurez, incercam doar sa-ti inteleg motivatia. Pentru ca logica clar nu o inteleg.

   Daca justificarea ta se invarte in jurul, Marcu 2:16-17 si Romani 10:14, nu o sa insist, dar ti-as aminti de Matei 7:3-4, pentru ca, indiferent ce credinta ai, modul in care ai inceput comentariul la articolul de fata (condescendent si cu "ad hominem") nu incurajeaza o dezbatere serioasa.
   • Like 1
  • @ Ietam Cano
   "Dar cum se face că în cadru aceleași familii poate să existe numai fete sau numai băieți sau și / și într-un număr par impar, sau zece de un fel și unul de altfel." - chestie de statistica. La nivel de societate se vede acel 50-50, la nivel micro pot aparea si astfel de anomalii. In nici un caz nu este asta dovada a existentei divinitatii.
   "Pot fi ușor demontate toate argumentele evoluționiste" - atunci demontati-le corect, mai ales daca e usor. Ce ati oferit pana acum e insuficient. Nici unele (din cele oferite de dvs.) )nu sunt noi in primul rand, toate au fost dezbatute si la toate s-a raspuns. Si cum v-am mai spus, chiar daca argumentele dvs. ar fi bune, asta tot nu ar demonstra punctul de vedere creationist.

   "Ceea ce aduc ca argument depășește cadrul teoretic, se poate vizualiza, și demonstra mult mai profund. probabil că ați profitat și dvs. în viață dvs. așa cum profitați de toată creația, și arată implicarea și în ziua de azi a Creatorului." - asta nu este un argument, cel putin nu unul valid. Ce atribuiti dvs. dumnezeului crestin poate atribui un musulman lui allah, altcineva unor zeitati dintr-un sistem politeist etc. Asta este un fel de <<ma uit in jur si il vad pe dumnezeu la tot pasul>>, dar asta nu e un punct de vedere obiectiv, vedeti ce vreti dvs. sa vedeti. Asta nu demonstreaza un mod obiectiv existenta vreunei divinitati sau a dumnezeului crestin in particular.

   "8 Dumnezeu a numit întinderea cer. .....( și nu tărie bibviz,com ), " - nu bibviz, traducerea ortodoxa (https://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/1/):

   6. Si a zis Dumnezeu: "Sa fie o tarie prin mijlocul apelor si sa desparta ape de ape!" Si a fost asa.

   7. A facut Dumnezeu taria si a despartit Dumnezeu apele cele de sub tarie de apele cele de deasupra tariei.

   "Poziția creaționistă nu vine în conflict cu știința" - vine, si v-am aratat cum.

   "plus necunoașterea limbajului simbolisticii " - ei, asta e buna. Si mai exact ce motiveaza uzul simbolisticii/interpretarea ad-literam? Care e interpretarea universal acceptata a bibliei si de ce e aceea considerata corecta?

   "suntem într-o barcă în mijlocul oceanului iar cineva se apucă să dea găuri în barcă - face fiecare cum vrea cum îl duce capul, pe deasupra dv. sunteți tolerant etc. Verdict ''scufundare''." - daca cineva face o tampenie nu inseamna ca stam si lasam sa se intample. Faptul ca fiecare om are propriile repere morale nu tine de filozofie, e pur si simplu o realitate. Ce ni se pare noua moral unui musulman i se poate parea imoral in unele cazuri, si vice-versa, asta ca un exemplu. Pedeapsa cu moartea e altul. Chiar si in cadrul crestinismului sunt unii enoriasi carora li se pare moral sa faca evaziune fiscala pentru ca "si statu' ma fura" etc. Asta nu inseamna ca renuntam la logica si permitem fiecaruia sa faca ce vrea. Societatea functioneaza dupa niste reguli care au sens.

   "Da eu sunt prost, sunt creștin, am adoptat un standard moral pentru a relaționa corect cu fiecare, pentru a nu influența negativ viață efemeră a celuilalt de lângă mine și de ce nu transcendental. Totul e o iluzie și sunt prost că nu profit, de inteligență, capacitate fizică, abilități etc. în sens negativ NU? " - nu va opreste nimeni sa adoptati standardul moral crestin, sau sa credeti in ce vreti sa credeti. Cand insa spuneti ca religia se amesteca cu stiinta imi rezerv dreptul sa va contrazic, pentru ca este fals.
   • Like 0
 • Cunosc și eu un caz din ăsta.Un coleg de muncă mi-a povestit că nu se mai înțelegea cu fiul lui.Junelui nu-i mai plăcea nimic în casa părintească.Avea o atitudine de genul. (mi se rupe). Așa că taicăsu i-a spus ca dacă nu-i mai place să stea cu părinții e liber să locuiască unde poftește.Zis și făcut.Tânărul și-a adunat boarfele și s-a mutat.Nu a luat în considerere faptul că odată plecat de acasă toate facturile veneau la el.Și trebuiau să fie plătite. Chirire,curent,gaz,apă,telefon,ridicat gunoi,transport TV etc.Trebuia să-și facă măncare să-și spele hainele.După o lună cănd s-a mutat înapoi la părinți credea că a ajuns în rai.
  • Like 2


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult
sound-bars icon