(Foto: Guliver/Getty Images)
Viteza medie a trenurilor de marfă este de sub 20 km/h. Viteza trenurilor de călători este sub 45 km/h, a scăzut cu 20 km/h față de cea înregistrată pe timpul lui Ceaușescu.
Asta înseamnă „stimularea economiei prin consum". Consumul nu poate să stimuleze nimic, expresia este o aberație, mă chinui de ani de zile să conving lumea să renunțe la ea, dar n-am cum, dacă așa învață economiștii în școală, n-avem ce face, defilăm mai departe cu prostia portdrapel.
Deci, iată unde duce lipsa acumulării de capital, de fapt chiar decapitalizarea, pentru că noi nici măcar nu vorbim de menținerea nivelului de capital, ci de scăderea acestuia. Avem decapitalizare la CFR, la RADET și, grație guvernului care obligă companiile de stat profitabile să verse tot profitul dividende la buget, curând vom avea și decapitalizarea celor câteva companii de stat profitabile.
Drumuri? Ce drumuri? Școli? Cad pe copii. Fără acumulare de capital nu putem să avem drumuri sau școli. Și nu poți să ai acumulare de capital dacă nu economisești. Iar noi, ca națiune, abia dacă economisim. Excedentul sectorului privat este luat de stat, pentru acoperirea deficitului bugetar, și tot continuăm să ne împrumutăm din străinătate. Pentru ce? Pentru consum.
Încă o dată, lumea trebuie să înțeleagă: este bine să crești salariile, este bine să mănânci și să bei. Dar dacă mănânci și bei pe datorie, asta nu e bine. Nici dacă mănânci și bei în vreme ce acoperișul casei stă să cadă, în vreme ce copiii nu au haine să meargă la școală ș.a.m.d.
Descurajarea acumulării de capital este sinucidere economică. Copiii noștri nu vor putea trăi mai bine într-o țară în care viteza trenurilor va fi mai mică decât pe timpul părinților lor. Subminarea acumulării de capital este o politică antinațională. Micul antreprenor român nu poate să concureze cu marea corporație: el este decapitalizat de stat prin taxe, birocrație, șpăgi; el nu are acces la bănci, băncile sunt ocupate să crediteze statul și, atunci când se adresează cetățeanului, preferă să crediteze tot consumul (cum ar fi cumpărarea de mărfuri produse în altă țară).
Creșterea economică nu este produsă de consum. Dacă nu mă credeți, poftim, vă invit să consumați tot ce aveți. Cea mai simplă formă de consum este să aruncați la gunoi tot ce aveți, chiar acum. Și mâncarea din frigider, și mobila din casă, și mașina din parcare, tot. Consumați-vă tot capitalul în această seară! Sunt curios ce creștere economică veți înregistra mâine.
(Opinie publicată și pe contul de Facebook al autorului)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.s : Marilor puteri le este necesar doar sa ne aseze pe harta lumii, cu alte cuvinte sa ne gaseasca (specialistii stiu ce vorbesc) si de aici adevaratul haos ! (sfat)
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/video-bolnav-dus-cu-caruta-la-spital-de-ce-se-tem-rudele-sa-cheme-salvarea-877679
Dupa "revolutia fiscala " salariile au scazut pentru o parte dintre angajati. Erau oricum cele mai mici din UE , unde suntem parca tara cu drepturi depline , cu nimic mai prejos fata de altele. Deci , serios, cum anume e stimulat consumul , cum anume ne facem de cap pe banii altora ?
Unele firme de stat sunt decapitalizate , corect. Acolo ar trebui investit mai mult . La fel ar trebui investit in infrastructura , educatie , sanatate . Inteleg ca Glavan e impotriva taxarii , ca spoliem bietul antreprenor . Nici nu vrea sa imprumutam , sa nu facem concurenta aceluiasi biet antreprenor. Poate ne explica intr-o meditatie de feisbuc viitoare de unde luam banii respectivi .
Oricum , inainte de a purcede la propovaduit mitul hoardelor de asistati sociali , al clanurilor de bugetari paraziti , recomand obsesiv , stiu, sa citim un pic , sa consultam statisticile si sa ne uitam cum stam in raport cu altii .