Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Este bine să crești salariile, să mănânci și să bei. Dar dacă mănânci și bei pe datorie, asta nu e bine

oameni la cumparaturi

(Foto: Guliver/Getty Images)

Viteza medie a trenurilor de marfă este de sub 20 km/h. Viteza trenurilor de călători este sub 45 km/h, a scăzut cu 20 km/h față de cea înregistrată pe timpul lui Ceaușescu.

Asta înseamnă „stimularea economiei prin consum". Consumul nu poate să stimuleze nimic, expresia este o aberație, mă chinui de ani de zile să conving lumea să renunțe la ea, dar n-am cum, dacă așa învață economiștii în școală, n-avem ce face, defilăm mai departe cu prostia portdrapel.

Deci, iată unde duce lipsa acumulării de capital, de fapt chiar decapitalizarea, pentru că noi nici măcar nu vorbim de menținerea nivelului de capital, ci de scăderea acestuia. Avem decapitalizare la CFR, la RADET și, grație guvernului care obligă companiile de stat profitabile să verse tot profitul dividende la buget, curând vom avea și decapitalizarea celor câteva companii de stat profitabile.

Drumuri? Ce drumuri? Școli? Cad pe copii. Fără acumulare de capital nu putem să avem drumuri sau școli. Și nu poți să ai acumulare de capital dacă nu economisești. Iar noi, ca națiune, abia dacă economisim. Excedentul sectorului privat este luat de stat, pentru acoperirea deficitului bugetar, și tot continuăm să ne împrumutăm din străinătate. Pentru ce? Pentru consum.

Încă o dată, lumea trebuie să înțeleagă: este bine să crești salariile, este bine să mănânci și să bei. Dar dacă mănânci și bei pe datorie, asta nu e bine. Nici dacă mănânci și bei în vreme ce acoperișul casei stă să cadă, în vreme ce copiii nu au haine să meargă la școală ș.a.m.d.

Descurajarea acumulării de capital este sinucidere economică. Copiii noștri nu vor putea trăi mai bine într-o țară în care viteza trenurilor va fi mai mică decât pe timpul părinților lor. Subminarea acumulării de capital este o politică antinațională. Micul antreprenor român nu poate să concureze cu marea corporație: el este decapitalizat de stat prin taxe, birocrație, șpăgi; el nu are acces la bănci, băncile sunt ocupate să crediteze statul și, atunci când se adresează cetățeanului, preferă să crediteze tot consumul (cum ar fi cumpărarea de mărfuri produse în altă țară).

Creșterea economică nu este produsă de consum. Dacă nu mă credeți, poftim, vă invit să consumați tot ce aveți. Cea mai simplă formă de consum este să aruncați la gunoi tot ce aveți, chiar acum. Și mâncarea din frigider, și mobila din casă, și mașina din parcare, tot. Consumați-vă tot capitalul în această seară! Sunt curios ce creștere economică veți înregistra mâine.

(Opinie publicată și pe contul de Facebook al autorului)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimati moderatori, am vazut ca ati permis ca cineva sa se introduca in acest forum cu numele "teodor" dupa ce ma inregistrasem cu acest nume.De aceea mi-am schimbat numele in "teodorviorel".In continuare vad ca ceea ce postez pe forum nu apare.Nu mi se pare corect.Sa traiti!
  • Like 0
 • Stimati moderatori de la Republica.ro, de ce nici un comentariu al lui teodorviorel nu apare? Imi creati impresia ca nu am ce cauta pe acest forum. Am vazut la toate articolele din revista diverse comentarii aparute. Sa inteleg ca in acest site pina si comentatorii trebuie sa fie elitisti, iar eu nu am ce cauta aici ca nu-i de nasul meu?
  • Like 0
 • Scrieti bine, domnule. Eu sunt pensionar , mi-am facut studiile si am muncit in aceasta tara. Pe timpul tovarasilor, a existat o perioada prin anii '60-'70, cand eficienta unui lucrator (stahanovist) se masura prin cantitatea de combustibil consumata in cazul unui tractorist sau a unui sofer. Daca soferul nu consuma intreaga cantitate de benzina alocata era penalizat. De aceea, se ajungea la azvarlirea cantitatii de benzina ramasa la incheierea zilei de lucru.Evident, toate vehiculele erau de stat. Comunismul, nu tinea cont la pierderi, ci vroia sa pastreze puterea.Acum, statul socoteste cresterea dupa consumul populatiei.Ce folos, daca exportul este mai mic decat importul, inflatia este mare, iar statul se imprumuta ca sa se achite de promisiunile electorale. Cine o sa plateasca aceste datorii?
  • Like 0
 • De obicei nu dau sfaturi ci doar atrag atentia : Dragi romani o spun sincer, ne va paste o criza cat Empire State Building iar noi ne jucam (ma refer la tot spectrul social, mediatic si politic) cu putulica in nisip. Fiti oameni responsabili, vizionari pe termen scurt dar si lung. lucizi in orice decizie dar mai ales constienti ca BANUL poate schimba vieti...si nimic nu este mai presus decat arma financiara. S-au distrus lumi si imperii prin saracire intentionata sau provocata !
  P.s : Marilor puteri le este necesar doar sa ne aseze pe harta lumii, cu alte cuvinte sa ne gaseasca (specialistii stiu ce vorbesc) si de aici adevaratul haos ! (sfat)
  • Like 3
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   Victor66 check icon
   Păi, noi nu suntem specialiști. Vă supărați dacă vă duceți pe un site de profil, pentru că noi nu înțelegem complexitățile domeniului în care sunteți specializat?
   • Like 0
  • @ Victor66
   Sa inteleg ca va pasa mai mult de specializarile mele decat de posibila criza prin care va trece Romania....foarte bine, va raspund : postac domnule, adica bagator in seama sau datator cu parerea. Cred ca acum dupa ce "m-am devoalat" o sa dormiti mai linistit ! Si puteti sta si mai linistit pentru ca nu am calitatea de securist, ca o parte din comentatorii de pe aici....am zis o parte ! (ironic)
   • Like 1
  • @ Victor66
   Sa inteleg ca va pasa mai mult de specializarile mele decat de posibila criza prin care va trece Romania....foarte bine, va raspund : postac domnule, adica bagator in seama sau datator cu parerea. Cred ca acum dupa ce m-am devoalat o sa dormiti mai linistit ! (ironic)
   • Like 1
 • Doar o mica completare via Digi24 , televiziune apreciata banuiesc de cititorii Republica: "Avem salarii de trei ori şi jumătate mai mici decât ale francezilor, dar preţurile NU sunt cu mult mai mici. "

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/video-bolnav-dus-cu-caruta-la-spital-de-ce-se-tem-rudele-sa-cheme-salvarea-877679
  • Like 2
 • "Asa invata economistii la scoala" , corect, Poate ar fi cazul sa puna si autorul mana pe o carte de macroeconomie , poate va inceta sa mai produca sofisme la care poate pune botul doar tata Folarea din capu' satului . Economia unei tari e fundamental diferita de cea a unei familii: cheltuiala unei entitati e venitul alteia Daca toata lumea isi reduce consumul economia intra inevitabil in recesiune . De aici vine posibilitatea de a stimula economia stimuland consumul . Asta nu inseamna ca e tot timpul o politica buna, uneori nu e nevoie sa stimulezi consumul , alteori poate e chear daunator , dar asta poti decide doar uitandu-te la date sa intelegi unde esti . Desigur , daca esti total spalat pe creier , nu ai nevoie de asemenea complicatii , tu stii ca religia ta ( era sa zic conceptia economica, dar chear nu e cazul ) interzice "consumul" si tu crezi orbeste si incerci sa aduci turma de oi ratacite pe calea cea buna .

  Dupa "revolutia fiscala " salariile au scazut pentru o parte dintre angajati. Erau oricum cele mai mici din UE , unde suntem parca tara cu drepturi depline , cu nimic mai prejos fata de altele. Deci , serios, cum anume e stimulat consumul , cum anume ne facem de cap pe banii altora ?

  Unele firme de stat sunt decapitalizate , corect. Acolo ar trebui investit mai mult . La fel ar trebui investit in infrastructura , educatie , sanatate . Inteleg ca Glavan e impotriva taxarii , ca spoliem bietul antreprenor . Nici nu vrea sa imprumutam , sa nu facem concurenta aceluiasi biet antreprenor. Poate ne explica intr-o meditatie de feisbuc viitoare de unde luam banii respectivi .

  Oricum , inainte de a purcede la propovaduit mitul hoardelor de asistati sociali , al clanurilor de bugetari paraziti , recomand obsesiv , stiu, sa citim un pic , sa consultam statisticile si sa ne uitam cum stam in raport cu altii .
  • Like 0
 • Mihai check icon
  super! simplu si la obiect acest articol legat de modul ingust in care suntem "dresati" sa gandim: doar spre consum! ce rost are sa ne gandim la ziua de maine! mergem la mall si tocam acolo totul!
  • Like 1
 • Mike Teo Mike Teo check icon
  In sfarsit cineva spune lucrurilor pe nume si incearca sa deschida mintile romanilor. Ar trebui ca studentii de la ASE sa faca un stagiu in Germania sau intr-o tara nordica si sa observe cum se economisesc banii acolo si cum se gandesc nemtii de doua ori inainte sa cumpere ceva. Cum? Nu au nemtii bani? Ba au salarii foarte bune si castiga foarte bine si, ar putea sa cheltuie si ei fara numar daca doresc. Insa se gandesc la viitorul lor si copiilor lor, la faptul ca nu trebuie sa arunci cu banii pe chestii inutile doar ca sa-ti satisfaci o placere de moment care trece a doua zi. Aceasta se numeste disciplina financiara. Intr-adevar, sambata dimineata magazinele sunt pline pe strasse, insa ei chiar isi permit sa cumpere si sa puna si bani deoparte in acelasi timp! Pentru ca PRODUC suficient cat sa isi permita toate astea.
  • Like 3
  • @ Mike Teo
   Victor66 check icon
   Ce e rău în a-ți satisface o plăcere?
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult