
Foto: Profimedia Images
Cei care susțin ideea de a boicot în ceea ce privește produsele și companiile austriece, de sancționare a Austriei sau de revizuire a relațiilor economice și politice cu guvernul de la Viena nu fac decât să arate că băltesc în provincialism și nu prea înțeleg că politica europeană nu se bazează pe emoție, ci pe pragmatism politic.
- DA, politicienii din Austria, împreună cu politicienii din Olanda, au votat pentru interesul lor electoral de acasă și împotriva unității europene. Votul din consiliul JAI nu a ținut cont de recomandările Comisiei Europene sau ale Parlamentului European, ci a fost unul care să arate repoziționarea polilor de putere în UE. Miza nu a fost România, așa cum au vrut politicienii noștri să spună. Miza a fost una europeană, pentru că grupul țărilor frugale vor să-și recapete statutul de bloc politic dur care să direcționeze politicile europene în diferite moduri. Austria și Olanda s-au folosit de România și Bulgaria pentru a pune pe agenda europeană temele de care sunt interesate, care apoi să le aducă beneficii electorale în spațiul lor intern.
- Este normal să fim supărați că România nu aderat la Spațiul de liberă circulație Schengen. Dar e de-a dreptul aberant să ne lăsăm purtați de emoție și să răcnim, asemenea euroceptismulului de tip AUR, spunând că companiile de stat românești ar trebui să-și închidă conturile de la băncile austriece, după comportamentul „nesimțit” al Austriei. Mai mult, supărații de serviciu care nu vor să fie atenți la context au spus că nu vor mai cumpăra carburanți de la OMV Petrom. De asemenea, clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat că boicotează companiile austriece.
- Spuneam ieri că eșecul de a adera la Schengen va încuraja euroscepticismul în România și extremismul și aversiunea față de Austria, de care vor profita mai ales populiștii la următoarele alegeri. Mai e de adăugat un aspect aici: publicul român s-a inflamat din cauza unui rezultat negativ generat de o așteptare foarte mare creată în principal de Președintele României și coaliția guvernamentală de la Palatul Victoria.
- Acești politicieni, de la Iohannis, Bode, Ciucă și până a Ciolacu, vor acum să scape de cartoful fierbinte din mâna lor și să transfere vina către exterior, pe guverne străine și pe corporațiile care își au sediile în acele țări tocmai pentru a muta atenția de la eșecul major al politicii lor externe.
- Discursul acesta a fost alimentat și de o mare parte a presei de partid, care a alimentat corul victimizării ca să devieze emoţia publică în altă parte. Pe termen lung, însă, așa cum spuneam, au de câștigat politicienii extremiști și eurosceptici din acest transfer de responsabilitate a rezultatului de ieri de la Bruxelles. Asta arată că politicienii noștri nu înțeleg că puterea politică e o sabie cu două tăișuri, iar dacă nu ai experiență în a ține corect sabia în mână, riști să te tai mai târziu în lama ei.
- Revenind la boicot, acesta nu aduce niciun beneficiu poporului român și economiei noastre naționale, care se bazează pe atragerea investițiilor străine. Ori, hărțuirea sau limitarea investițiilor austriece în urma votului împotriva aderării noastre la Schengen nu ar face decât să dăuneze și mai mult României decât Austriei.
- Dacă ne uităm pe datele publice puse la dispoziție de Banca Națională a României putem observa că Austria este printre cei mai importanți investitori din țara noastră, ocupând locul trei la finalul lui 2020 și locul doi la finalul anului trecut.
- Sumele investite de Austria în România s-au ridicat, atât în 2020, cât și în 2021, la peste 10 miliarde de euro și a reprezentat acum doi ani 12% la sută din soldul total al investițiilor străine directe, iar în 2021 un total de 10,7% din soldul total al investițiilor străine directe. Datele arată că restrângerea activității economice a unui mare investitor în România nu ar aduce niciun beneficiu economiei noastre, ci ar justifica comportamentul de periferie pe care îl manifestă adesea Bucureștiul.
- Băncilor austriece prezente în România au spus ieri că regretă decizia guvernului de la Viena, dar că nu pot comenta deciziile politice. Pot ele însă să influențele deciziile politice, așa cum spun mulți comentatori din spațiul public românesc? Jurnalistul RFI Constantin Rudniţchi demontează acest mit, precizând că așa spune legenda, dar în acest caz nu a funcționat. De altfel, de când Austria și-a manifestat opoziția față de intrarea României în spațiul Schengen, legenda urbană a simplificat lucrurile spunând că „noi le-am dat petrolul, pădurile și băncile și ei nu pot nici măcar atât să ne ofere, intrarea în Schengen”.
- Abordările de acest gen sunt totuși ridicole. Dacă ne uităm în istorie vom constata că banca Raiffeisen a preluat o bancă aflată în pragul falimentului, Erste a trebuit să curețe banca pe care a cumpărat-o de credite putrede acordate în primul deceniu al anilor 90, iar Petrom era, înainte să ajungă la OMV, o victimă sigură a „căpușării” banilor firmei. Deci, spune Constantin Rudniţchi, „băncile și petrolul” românesc arătau cu totul altfel decât astăzi, când sunt administrate de firme austriece.
- De asemenea, cei care se gândesc la măsuri îndreptate împotriva companiilor austriece prezente în pe piața locală, ar trebui să știe că, în acest moment, în ceea ce privește exploatarea resurselor din Marea Neagră, România are mai multă nevoie de Petrom decât invers. De la plecarea investitorilor americani, compania austriacă rămâne prima opțiune pentru începerea extragerii de gaze. Este foarte puțin probabil că Romgaz poate derula singură o investiție de anvergura celei din zona offshore.
- Ce e de făcut în continuare? Pai România trebuie să continuie negocierile în mod inteligent, nu să recurgă la răzbunări care doar o scufund și mai mult în ochii Bruxelles-ului. Diplomația trebuie făcută eficient și pragmatic, urmărind ceea ce-i interesează pe cei care nu sunt de acord cu tine. Politicienii și diplomații români ar trebui să aibă o gândire în perspectivă, pentru că dacă vrem în Schengen avem nevoie de Viena și mai târziu. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm mai dur cu ei, dar pentru asta avem MECANISME cum ar fi propriul drept de VETO pe dosare importante pentru ei, nu boicot. Pentru asta e nevoie însă ca România să știe care sunt dosarele importante pentru Austria la nivel de Bruxelles.
- Punțile se crează prin acorduri și prin compromis și în momente în care conjunctura politică e favorabilă construcției acestora. Avem nevoie de politicieni care să știe jocul, să știe când să centreze, să poată rezista pe teren tot meciul și să poată și marca din poziții complicate. Altfel vom pierde în continuare meciuri politice.
- Și mai e un lucru de reținut din acest apel prostesc la boicot: toți cei care susțin măsurile acestea spun că vor ca România să fie o țară europeană dezvoltată, însă nu înțeleg că măsurile la care fac ei apel pot doar să ducă România din nou în condiții asemănătoare anilor ‘90.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Status quo bias" este starea care caracterizează peste 80% dintre românii cu drept de vot și aceștia nu vor schimba starea inițială (obișnuința), chiar dacă le demonstrezi contrariul.
Acum, mai grav e că politicienii noștri au și promis ceva, știm cu toții ce pot în final.
Dar am citit si un punct de vedere, recent, care m-a pus pe ganduri. In prezent, China ar prefera sa ocoleasca pe mare (Mediterana si uneori chiar si Nordului) pana la Rotterdam sau pana la porturi italiene, decat sa descarce la Pireu sau Constanta, iar apoi sa incarce marfa in tiruri care stau cu orele in vamile romanesti sau bulgaresti. Ca atare, daca am intra in Shengen, porturile grecesti, romanesti, bulgaresti, ar primi mult mai multe containere cu marfa. Dar asta ar insemna si transporturi ilegale mult, mult mai consistente ca pana acum (droguri, trafic de carne vie). Am inteles ca, pe langa politicieni si afaceristi straini, se opun aderarii noastre si grupari mafiote vestice :)). Daca e asa… eu ma bucur. Oricum, sunt genul care prefera o stare economica modest-medie in locul riscului de ratare adus de libertinaj excesiv si lipsa de valori: pandemie de drogati (asa se cheama in State, drugs pandemic), mii de tineri cu adictii de gambling (pariuri online sau cazino), mii de fete in bordeluri vestice si videochat (asta e emanciparea femeii pe care ne-a adus-o democratia? Pt asta s-a luptat?), mii si mii de oameni depresivi (boala secolului, pe langa cele cardiovasculare si cancer), infantilizarea adultilor (divorturi pe banda rulanta cand vezi ca te-ai procopsit cu un partener imatur si egocentrist, caruia mama, scoala, societatea nu au stiut sa ii adreseze un real apel la responsabilitate), copii dezorientati si demotivati (adictii de net, lipsa de perspective, vulgari, fara respect, depresivi, cu tulburari de imagine), familii despartite pentru o paine mai buna sau o casoaie mai mare (muncind ca bandanta in Italia cate 20 de ani, amanand fericirea spre o pensie, cand ai deja propriii parinti morti singuri, departe, iar tu ai devenit cinic si obosit de tot stresul la care ai fost supus). Aa, sa adaugam sedentarismul, durerile de ochi lucrand cu orele in ecran, poluarea, mancarea aiurea si de aici, din ce in ce mai des, infertilitatea feminina si masculina (cauzata si de greutatea sin ce in ce mai mare de a te casatori devreme, fie din dorinta de cariera, fie ca nu mai gasesti decat f greu pe cineva, fiind tot mai alienati, suspiciosi si visand cai verzi pe pereti hollywoodieni).
Bun, toate astea ni le-a adus epoca moderna. Ne-a adus si masina de spalat, cresterea sperantei de viata, viteza de deplasare, apa curenta si canalizarea, desfiintarea sclaviei si drepturile omului. Yuppiii. Minunat. Traim in cea mai buna dintre perioade posibile. Asta pana cand iti dai seama ca tu sau cineva foarte drag tie a cazut intr-una din capcanele enumerate mai sus, jntr-una din”beneficiile” aduse de nihilismul asta modernist care nu crede in nimic si respinge tot: credinta, familie, traditie, cultura.
revino-ti!
Asta e genul clasic de roman care vrea sa fie mai Neamț decât germanul. Care vrea sa fie super mega corect și să pară in vest că e europeanul model, dar nu își dă seama din prostie sau neștiință că toată Europa când negociază ceva o negociază și economic.
Sfatul autorului "taci și înghite că ești român și trebuie să fii mai austriac decât Austria, că sigur o sa vadă ei in timp ce corecți și frumoși suntem"
Cum a ajuns republica sa posteze astfel de articole????