Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, interviu în Der Standard: Și eu sunt supărat/ Votul în JAI nu are nimic de-a face cu alegerile de anul viitor din Austria Inferioară

Gerhard Karner

Foto: Kenzo Tribouillard/ AFP / Profimedia

În Ministerul de Interne din Herrengasse, în Viena, două lumânări ard pe coroana de Advent, iar standurile pentru petrecerea de Crăciun a departamentului sunt deja amenajate în curtea interioară. Întâlnirea miniștrilor de interne de joi la Bruxelles a fost mai puțin contemplativă - despre discuțiile despre Schengen se spune că au fost extrem de tensionate, scrie vineri Der Standard.

Ministrul de Interne Gerhard Karner a vorbit în interviul acordat publicației austriece, printre altele, și despre veto-ul Austriei la votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. „Doar o mică parte dintre persoanele care au solicitat azil în Austria au primit de fapt o procedură de azil în acest stat. Cei mai mulți dintre ei s-au mutat în alte țări UE – așa că nu au pus presiune asupra sistemului intern de azil”, este concluzia jurnaliștilor de la Der Standard. Amintim că ministrul de Interne austriac a motivat opoziția guvernului Austriei în ce privește aderarea României la Schengen prin numărul mare de imigranți ilegali care ar fi pus presiune pe granițele Austriei.

„La întâlnirea miniștrilor de interne de joi, dumneavoastră și Olanda ați respins aderarea României la Schengen. Ce a greșit țara?”, a fost întrebat de Der Standard ministrul Karner.

„Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea în Austria 75.000 de persoane neînregistrate anterior. Și am sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază poți spune: s-a întâmplat ceva, au urmat acțiuni după măsuri pe care Comisia Europeană le-a anunțat într-un prim demers? Hârtia are răbdare, acțiunea este importantă”, a răspuns ministrul austriac de Interne.

Jurnaliștii de la Der Standard au insistat. „Dar doar o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România - majoritatea vin prin Serbia și Ungaria. România este supărată pe abordarea Austriei”. 

„Și eu sunt supărat”, a răspuns ministrul Karner. „Și anume în ce privește procedura, că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu s-a discutat că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce asta: E mai multă siguranță? Sau există un plus și un minus în privința riscului?”, a spus Karner.

Întrebat dacă evaluarea sa referitoare la România și Bulgaria ar arăta diferit dacă nu ar urma, în ianuarie anul viitor, alegeri în Austria Inferioară, care să fie foarte importante pentru partidul ÖVP, Gerhard Karner a spus că „nu are nimic de-a face una cu alta”, adăugând că Austria se confruntă în prezent cu cel mai mare număr de refugiați, de după 1956. „De fapt, e migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați din motive economice. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă există alegeri undeva sau nu, aceste lucruri sunt fapte și trebuie să mă ocup de ele ca ministru”, a spus ministrul austriac de Interne.

Îți recomandăm

Dacian Cioloș, despre opoziția Austriei: Cancelarul Nehammer joacă cinic. E un populism de joasă speță

La baza deciziei guvernului Austriei de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen stă un calcul politic cinic al cancelarului austriac Karl Nehammer, este de părere fostul comisar european Dacian Cioloș. 

„Austria se izolează (în urma deciziei de la JAI - n.n.)  și ar putea avea nevoie și acest stat de decizii favorabile (ale Uniunii Europene - n.n.) pe alte subiecte, mai târziu. Eu cred despre cancelarul Nehammer că joacă cinic. Aici, să fim foarte clari, e un populism de joasă speță. Pe mine mă surprinde că el mai este încă în PPE (Grupul Partidului Popular European -n.n.), dacă colegii din PPE spun că țin la valorile europene... E cinic și joacă cu cinism un subiect care știe că e important pentru UE, aderarea Croației, României și Bulgariei la Schengen și încearcă să obțină maximum de lucruri ca să poată să meargă în campanie cu ceva, pentru că, pentru electoratul lui, foarte probabil că subiectul acesta al migrației este unul sensibil. Am tot vorbit de Austria, eu vorbesc de cancelarul actual al Austriei. Pentru că sunt partide în Austria care sunt mult mai rezonabile și care înțeleg contextul global european și care susțin aderarea României și Bulgariei alături de Croația la Schengen”, a declarat joi, la Digi24, Dacian Cioloș. întrebat despre opoziția Austriei la votul de joi în JAI pentru aderarea României la Schengen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult