Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Eu nu vreau să fiu sclavul politrucilor

Marcel Ciolacu - Florin Cîțu -  Foto: Inquam Photos / George Călin

 Foto: Inquam Photos / George Călin

„Cîțu este vânzătorul României", zice Marcel Ciolacu, cu referire la ideea vinderii unor pachete de acțiuni ale companiilor de stat.

Domnule, treaba e foarte simplă. Uite, eu nu vreau să fiu proprietar pe companiile de stat, nu vreau să fiu proprietar la CEC, nu vreau să fiu proprietar la Tarom, nu vreau să fiu proprietar la nici una din cele 800 de companii ale statului. Dacă vrea dl. Ciolacu să fie proprietar, să le cumpere el. Dacă vor psd-iștii să le dețină, să meargă la bursă, să investească și să ne lase pe noi ăștialalți în pace.

De ce vreți, domnule Ciolacu, să mă țineți proprietar cu forța?Eu nu vreau să fiu sclavul politrucilor, nu vreau să fiu sclavul PSD. Dar fix asta se întâmplă dacă statul are companii - înseamnă că noi toți, că ne place sau că nu ne place, suntem legați de ele, suntem obligați să le suportăm pierderile, riscurile, clanurile și cumetriile. Proprietatea de stat înseamnă că cetățenii sunt proprietari cu forța.

Uite, eu nu vreau. Fiecare să fie proprietar pe ce vrea el, așa e normal, nu? Așa că privatizarea sau listarea la bursă a acestor companii înseamnă eliberarea României. Aveți ocazia să aplaudați, domnule Ciolacu, aveți ocazia să luați companiile astea și să fie ale dumneavoastră și ale amicilor și simpatizanților dumneavoastră, să le țineți din banii voștri. Să le faceți unicorni, doar e plin PSD de genii ale antreprenoriatului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Mai jos este o fraza cheie si imi permit sa-l citez pe dl. Anton: "Problema fundamentală este dacă guvernele României sunt sau nu capabile să administreze corect și eficient proprietatea statului în general, nu numai firmele de stat".
    Si aici este valabil si pentru guvernele de dreapta - care au mai fost la putere - precum si cei noi veniti respectiv USR-ul.
    Am inteles foarte bine de ce guvernele PSD au pastrat aceste firme de stat, dar pe partea cealalta guverul PNL vrea sa privatizeze tot ce prinde pentru ca se pare ca nici el - partidul performanta - nu are solutii ca sa le aduca la plutire.
    Acest lucru inseamna o spalare pe maini foarte usoara, care nu se aliniaza deloc cu increderea acordata la alegeri.
    Bun sa spunem ca privatizam tot se misca in tara aceasta: companii de stat, spitale, scoli, banci, etc. care mai este rolul statului sau al guvernelor? Iar daca o sa ajungem in anumite cazuri la mutarea monopolului din mainile statului in cele particulare ce se va intampla?
    Reforma nu inseamna neaparat calea mai usoara, ci dimpotriva calea cea mai grea, pentru ca problema noastra nu este numai lipsa de pricepre, dar si mentalitati care trebuiesc schimbate.
    • Like 3
  • Articolul are un vădit caracter propagandistic. Argumentul este total lipsit de logică. Dacă nu doriți să ă fiți coproprietar la o firmă de stat cereți ieșirea din indiviziune. Dar, firmele respective sunt proprietatea privată a statului, nu sunt proprietate publică. Dacă nu vreți să beneficiați de calitatea de proprietar la o firmă de stat puteți refuza dividendele care vi se repartizează dar nu aveți dreptul de a-l expropria abuziv pe Ciolacu dacă el nu vrea să-și vândă partea lui. Problema fundamentală este dacă guvernele României sunt sau nu capabile să administreze corect și eficient proprietatea statului în general, nu numai firmele de stat. Dacă un guvern plin de specialiști în economie pregătiți la cele mai faimoase universități occidentale declară că nu poate administra corect și eficient firme de stat cu câteva sute de angajați și cifra de afaceri de câteva milioane lei, cum poate administra corect și eficient un buget de stat de sute de miliarde de euro? Se poate fura numai din firmele de stat iar din bugetul de stat nu? Dacă un guvern se declară sau se dovedește incapabil să administreze corect câteva firme minuscule comparativ cu marile corporații multinaționale, va fi incapabil să administreze și bugetul de stat și celelalte domenii care îi revin. Dacă toate guvernele României sunt de această calitate, nu ne rămân prea multe speranțe. Pentru toate jafurile la care a fost supusă economia României nu mai dați vina pe prostimea care nu este în stare să facă tranzacții pe bursă.
    • Like 3
    • @ Gheorghe Anton
      check icon
      "nu aveți dreptul de a-l expropria abuziv pe Ciolacu dacă el nu vrea să-și vândă partea lui"
      Lipsit de logică ești dumneata! Nu s-a pus nicăieri problema așa ci taman invers.
      • Like 0
  • Partea proasta este ca pentru a pricepe cat de cat treaba asta e nevoie de oleaca de cultura economica.
    Cati soferi au aflat ca atunci cand bagau benzina-n rezervor acopereau si o infima parte din devalizarea Bancorex?!
    Ca doar a fost banca noastra, nu era s-o lasam pe pierderi, nu?!
    Greu se invata natia asta cu bunele dar mai ales cu relele situatiei de proprietar prin interpusi.
    • Like 1
  • Nu ne vindem tara - asta auzim de 30 de ani incoace, de la Iliescu, mineri, si tovarasii lor de lupta impotriva capitalismului. Atat de mult s-a insistat pe ineptia asta incat multe creiere spalate au preluat-o ca un adevar absolut si o peroreaza cu convingere si in zilele noastre. Si PSD-ul profita de lipsa de cultura si de educatie ca sa continue cu acest slogan perimat, care mai prinde la cei care habar nu au ce inseamna actiuni, vot majoritar etc. Din pacate, sunt multi . O strategie guvernamentala de informare a abc-ului financiar in format accesibil oricui ar ajuta , cred eu , sa mai lamureasca romanii .
    • Like 3
    • @ Cristiana Terenche
      Culmea nemerniciei este ca psd a vandut-o in realitate Psd cu toate guvernele sale sau impreuna cu ticalosii cu care a facut coalitii nefaste. Ei au inceput distrugerea economiei, ei au adus golani din lumea intreaga drept investitori. Aproape toti au transformat industria in fier vechi si au vandut terenurile unor dubiosi investitori imobiliari. Si acum jegosul de ciolacu zbiara, dar zbiara de ciuda ca nu au apucat ei, psd, sa vanda ce mai este de vandut. Asta este hidos ca aspect si moral. Capetenia hotilor.
      Rau este ca actuala coalitie nu realizeaza ce au de facut. Se cearta, se barfesc, cauta sa-si traga, fiecare, profituri pentru, cel putin, partidele lor. Uita ca hidra psd abia asteapta sa-i inlature si sa puna ei mana pe ce mai este de exploatat.
      Treziti-va! Nu uitati ca, prin numarul de voturi, psd a iesit pe locul unu. Daca nu faceati alianta erati voi in opozitie. Nu va faceti de ras si nu ne dezamagiti.
      Poate se uita careva dintre ei la aceasta postare!
      • Like 1
    • @ Cristiana Terenche
      La ce mai folosește o anumită cultură economică și un abc financiar dacă ”deștepții” adepți ai privatizărilor nelimitate ușurează statul de tot ce-i aparține ? După privatizările totale dispar responsabilitățile statului ? Nu dispar dar posibilitățile materiale se reduc până la dispariție. Ce va face atunci statul ? Va ridica din umeri și ... cu asta basta ! Soluția este simplă, am mai ”lătrat-o” cu alte ocazii și anume implementarea criteriilor de meritocrație în alegerea /numirea funcțiilor de decizie ! Avem oameni competenți, trebuie doar numiți acolo unde își pot pune în valoare capacitățile ! O Mariana Gheorghe (fost până recent la Petrom) sau un Remus Borza (care a salvat Hidroelectrica de ”căpușele” care îi sugeau toată seva), sunt doar doi români care au dovedit că vor și, mai ales, că pot ! A privatiza către străini ar însemna că toată activitatea va fi valorificată ”superior” dar exclusiv în folosul străinătății iar rostul lor nu va mai fi în interesul României ci exclusiv pentru profitul altora, străini, care erau și fără asta foarte bogați !
      • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      Excelent domnule ”Grozav” de fanatic împotriva a tot ce atinge PSD ! Orice subiect tratați, îl ”formulați” la fel precum minoritarul care a demonizat (în mare parte nejustificat) PSD situându-se total în afara neutralității pe care i-o conferă Constituția pe care a batjocorit-o cu orice ocazie ! Trebuie să vi se amintească (dar pare inutil în condițiile fanatismului demn de o instituție numerotată cu nr. 9 pe care îl afișați mereu) că privatizarea Petrom s-a produs la presiunea ticăloasă a UE, care ne-a primit în UE doar ca să ne despoaie de toate resursele pe care le dețineam (energie, bănci, asigurări, forță de muncă tânără, ingineri și cercetători) dar acceptând justiția împregnată de protocoale secrete și chiar stimulând-o !
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Eu nu cred ca gresesc cand spun ca psd, sub toate denumrile lui anterioare si sub toate conducerile a vandut si tradat tara. Da, urasc acest partid ipocrit, condus si alcatuit de borfasi, borfasi care alta data se pretindeaau aparatorii avutiei poporului. Si da, aveti perfecta dreptate in privinta ue. A incurajat si platit tradatorii pentru a-si atinge scopul - progresul statelor vestice, care erau pe stoc. Nu ma incalzeste cu absolut nimic faptul ca se poate circula liber si se poate munci oriunde in ue. Ne-au transformat in sursa de materii prime, piata de forta de munca ieftine si piata de desfacere a produselor lor, de cele mai multe ori indoielnice dar scumpe datorita asa ziselor braduri.
      Asta nu inseamna insa ca psd nu merita urat. Merita pentru ca a mintit, a tradat si a vandut de la aparitie pana in prezent. Este un partid care a demonstrat permanent ca este ticalos, rau intentionat, o rusine. Si si-a infiltrat cozile de topor peste tot, in toate partidele. Cum se explica alternarile la guvernare? Compromite rivalii politici si sunt realesi. Analizati averile exorbitante ale leaderilor lor. Considerati ca sunt justificate. Da, poate ca asta-i pretul tradarii si batjocoririi unui popor.
      Orice ar face si oricat ar da pomeni nu-i voi considera altceva decat niste borfasi ordinari.
      Sa nu-mi spuneti ca si ceilalti sunt la fel caci stiu. Toti sunt, in mare parte niste traseisti politici, in goana dupa functii si averi. Putini sunt corecti si competenti si stiu ca nu vor reusi. Vina cea mai mare o poarta votantii fara discernamant si fara memorie, care cred in aceleasi minciuni si prin votul lor sprijina revenirea la aceiasi mizerie.
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Este uluitor cum, dupa atatia ani, dupa atatea nenorociri, aduse de iliescu si camarila, petre roman, vacaroiu, nastase, ponta dragnea cu ai lui catei grindeanu, tudose si dancila culmea imbecilitatii, mai sunt inca indivizi care sar in apararea psd si-si doresc sa revina la putere! Respectivii sunt fie niste canalii profitoare, trandave, lacome, dusmani ai natiei, fie niste cretini. Alta incadrare nu poate exista. Nenorocirea este ca sunt inca multi. Si le va creste numarul pentruca nu se face nimic pentru a avea un popor educat si cult. Si din nenorocire apar si alti avortoni politici, cu radacini in psd, gen aur. Reusesc sa ameteasca mintile turmentate cu tot felul de fanfaronade, pe care le uita cum pun mana pe putere. Poporul asta imbecil nu are nici macar tinere de minte si persista in prostie. Vreti psd de psd sa aveti parte pana v-o sta in gat. Nu stiti decat sa atacati actualul presedinte, actualul guvern atribuindu-le toate marsaviile comise de psd & clica de-a lungul celor 30 de ani. Nu pomeniti o vorba despre samavolniciile psd. Daca nu va place eticheta pusa de mine puneti-va singuri una.
      • Like 0
  • Perfect adevarat. Sub masca unui patriotism prost inteles si promovat cu intentie catre o turma fara cunostinte si fara dorinat de gandire critica, romanii (toti cei care platesc taxe si impozite) subventioneaza aceste gauri negre, unde functioneaza de cele mai multe ori salarii mult mai mari decat ale celor care prin plata de taxe si impozite isi dau obolul. Oameni buni, nu faceti decat sa bagati bani in buzunarul unora care nu se gandesc ABSOLUT niciodata sa incerce macar sa nu mai piarda atat de multi bani, sa fie macar pe zero daca e atat de greu sa fii pe profit. Pe ei ii intereseaza doar salariul si pensia personala, si sa fie prea mult deranjati la serviciul cel caldut. Asadar, fiti patrioti si nu va vindeti tara, continuati sa va bagati banii munciti de voi in buzunarele acestor lipitori.....
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Aproximativ ,toate acele firme propuse ptr listarea la Bursa ,sunt cu pierderi imense si datorii la , CAS, Pensii , ANAF ,etc, adica sunt pe minus si nu pe profit !
      --De ce ? Pentru ca acolo sunt ,angajati , doar cu pile-cunostinte-relatii, ,cumetri, ,amante, etc si cu salarii barosane ! Vezi ,cazul Apele Romane, CFR,, etc,,
      --- Pe mine ma deranjeaza enorm ,faptul ca ;
      ---Daca se va privatiza , si Sistemul medical , suntem sortiti pierii , ptr ca,daca nu ai bani ,nu mai poti ,avea parte de servicii medicale gratuite, !
      -- In rest, CEC, si alte firme de stat, ,care nu fac ,profit ci doar ,pierderi ,cred ca ,sunt libere la privatizare, iar cine stie ,si are cunostinte minime de economie, se poate ,juca cu banii la Bursa !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult