Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Eugen Teodorovici vrea să le ceară absolvenților care pleacă în străinătate „să returneze ce le-a dat statul”

Eugen Orlando Teodorovici - aprilie

Foto: Inquam Photos

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vrea ca absolvenții români să „returneze ce le-a dat statul” în cazul în care pleacă să lucreze în străinătate imediat după terminarea facultății.

„Şi eu am fost student, chiar dacă de multe ori nu pare acest lucru, dar nu am spus şi nu o să spun niciodată ceva împotriva unui principiu european, un principiu de bun simţ. Eu întotdeauna nu mă uit doar la litera unei legi, pentru mine contează şi spiritul acelei legi. Cele patru principii al Uniunii Europene nu vor fi niciodată încălcate de mine, oricând ar încerca unii să-mi pună în cârcă acest lucru. Nu vrea nimeni să ţină pe nimeni legat de glie. 

Doar am ridicat acea problemă a unui sistem pe care alte state din Europa îl practică. Chiar am rugat-o aseară pe fata mea să-mi trimită şi mie contractul pe care l-a semnat cu facultatea respectivă din ţara respectivă, să văd ce scrie. Ce te angajezi să faci, pentru că statul îţi dă un împrumut să faci respectiva universitate... 

Eu n-am spus altceva decât ce Europa practică astăzi. Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa, în lume, dar dacă primeşti din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ţi le-a dat să returnezi, aşa cum se întâmplă în Europa", a spus joi Teodorovici la o conferinţă cu tema „Situaţia forţei de muncă în România”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Absolut corect. Vad reactii de indignare, motivate doar de faptul ca cel ce a sustinut aceasta idee public este indezirabil politic. Este indezirabil, dar asta nu anuleaza adevarul continut in aceasta idee: noi toti finantam cu taxele si impozitele noastre invatamantul gratuit. Cu scopul sa avem, noi, ca societate, profesori si ingineri si medici si psihologi si geologi si tot ce mai e nevoie pentru functionarea si avansul unei societati. Dupa care, cei educati cu banii nostri, ai tuturor, decid ca vor sa traiasca in alta parte. E dreptul lor. Dar este si dreptul nostru, ca societate, sa ne primim banii inapoi. Fie sa ii vireze la plecare, fie sa lucreze cativa ani buni, ca sa retuneze societatii ceea ce a primit de la ea.
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      unom check icon
      De fapt parintii contribuie toata viata lor activa economic pentru ca copilul lor sa beneficieze ca minor de scolarizare (si ca major in timpul facultatii). Este inacceptabil sa vi acum sa spui ca facultatea e o binefacere pe care statul o face individual studentului ca si cum studentul acum a aterizat in statul asta si nu are parinti, bunici si o familie in spate care contribuie si au contribuit la stat. Si care in majoritatea cazului contribuie ca studentul sa termine facultatea, pentru ca nu e ca si cum facultatea e all-inclusive.

      Daca asa o lege se va da, nu va face decat sa motivezi si mai tare pe cei capabili sa plece. Atunci cand un student va sti sigur ca este legat de glie 4 ani dupa ce termina facultatea se va gandi un pic mai bine daca nu cumva poate aplica la o bursa in strainatate.

      • Like 1
  • Asta cu sa dea inapoi ce le-a dat statul nu e in regula, veti pierde in orice instanta, deci neaplicabila.
    Daca vreti legarea de glie, asta nu se poate, nici prin masura asta si nici prin alta, e nelegal, ar trebui sa intelegeti.
    Daca nu mai aveti bani si vreti sa reduceti cheltuielile cu intatamantul universitar, e simplu, reduceti subventiile acolo. Dati-le doar cat credeti ca merita, doar ati urmat cursurile unei universitati, ceea ce e un lucru bun la orice varsta, intelegeti fenomenul si puteti aprecia cata nevoie e de subventiile Dvs.
    Ca urmare a unei asemenea masuri, universitatile vor fi obligate se pregateasca contracte, sa le semneze cu studentii si sa ceara plata in timpul derularii cursurilor. In felul asta pot include in contracte toate clauzele din lume, urmeaza sa vada cine le semneaza si cine mai face scoala in Romania. Daca Dvs. Ca stat vreti sa acordati credite de studii, astea sa fie separat, cu garantie guvernamentala, prin banci.
    Cu o masura de genul asta veti reusi sa:
    1. Eliminati din programa universitara toate traznaile care nu au relevanta pe piata muncii,
    2. Cresteti spiritul critic al studentilor, atat fata de Dvs. cat si fata de impostura din universitati,
    3. Contribuiti in mod direct la falimentul sistemului universitar caruia i-ati elimina practic subventiile, nereformandu-l in prealabil,
    4. Enervati pe toti parintii care isi vor vedea copiii chinuindu-se sa plateasca, sau renuntand la studiile universitare, sau plecand din tara mai repede,
    Si altele, lista e mai lunga.
    Domnule EOT, o universitate din top 100 sau 500 poate sa ceara taxe, pentru ca ofera performanta, dar aici? Daca vreti cu adevarat sistemul ala aici, atunci faceti intai curatenie in Universitati, ajutati-le sa ajunga in top, restul va veni de la sine!
    Puteti incepe cu verificarea tezelor de doctorat si reducerea graduala a subventiilor, pastrand subventionat doar ceea ce se solicita in piata muncii (va spune ANOFM, ca au situatii lunare cu angajarile pe posturi noi, pe coduri COR).
    Daca faceti asta trebuie sa va asigurati ca universitatile nu sunt duse la faliment (de exemplu prin plata salariilor excesive) si nu sunteti apoi pus in situatia de a plati pentru a le scoate de acolo, aveti deci nevoie de controlori financiari delegati ai ministerului la autorizarea cheltuielilor. Iar asta nu se impaca cu autonomia universitara. Asa cum dealtfel nu se impaca nici subventiile statului catre Universitati cu regulile privind ajutorul de stat, nu? Complicat, nu-i asa?
    • Like 2
  • Dl Teodorovici uita sa spuna ca aici ia statul bani de la populatie fix pt finantarea invatamantului .
    Nu statul plateste de fapt invatamantul asa incat absolventul nu-i dator statului .
    Imi place si asta cu " patriotii si nationalistii romani " de la PSD care toti au copiii la studii in Occident .Pe care dealtfel il injura toata ziua .
    Iar dna Dancila care vorbea de solutii pt ramanerea tinerilor in tara probabil la aceasta solutie se gandea : un contract care sa-i oblige sa stea aici .
    • Like 1
    • @ Petrisor Constantin
      I capul actvistului PSD-ist tot ce se da vine de la partid . De asta sunt si incremeniti in proiect. Si ei si suporterii care chiar ii cred....
      • Like 0
    • @ Petrisor Constantin
      Ba este dator: noi suntem statul. Noi platim taxe pentru invatamant gratuit, pentru ca sa avem medici si ingineri si profesori. Iar dupa ce platim educatia lor, este normal sa beneficiem de munca lor. Daca nu, sa isi plateasca studiile la privat, iar atunci: la revedere si un praz verde! Sa mearga unde vor. In concluzie: cei care au avut studiile finantate din taxele si impozitele noastre fie sa lucreze cativa ani in tara, fie sa isi plateasca studiile inainte de a pleca.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Stimata doamna !
      Hai sa fim un pic analitici . Discutam pe medii .
      Un student are 2 parinti , in medie activi . O familie are in medie 2 copii .
      Un sal mediu in Ro este cca 5100lei / luna . Statistica spune ca in Ro un cetatean munceste mai bine de 1/2 din an pt stat . Taxe , impozite , tva , accize , etc .
      Taxa de scolarizare ( plata scolarizarii ) universitare la noi este intre 3000lei si 22000 lei/an .
      Inmultiti 5100 cu 1/2 an( 6 luni ) si rezulta cca 30600 lei /an .
      Sa luam in medie o taxa univ /an de 10000lei ( in majoritatea cazurilor este mult mai mica ) . Deci de 3 ori mai mica decat contributia parintelui catre stat in anul respectiv . Viata activa ( de platitor la stat ) a parintelui este in medie de 40 ani . Deci plateste inca 36 ani la stat peste timpul cat fii'su a stat la scoala . S-o scurtez : 3x9 = 27 ( 3 pt ca 30600 vs 10000 este 3 si 9 pt ca 36 vs 4 = 9 ).
      Adica parintele plateste acest invatamant de stat de 27 de ori in viata lui pt copil si vreti ca si copilul lui sa-l mai platesca de cateva ori cat va fi legat de glie cum cereti . Adaugati ca unii mai si lucreaza in timpul studiilor si platesc taxe statului sigur mai mari decat ii da statul lui .
      Iar daca statul nu mai finanteaza nici minimul invatamant pe care-l face si nici minima sanatate pe care mai mult o mimeaza ca o sustine decat o si face , atunci de ce sa mai dam taxe catre el ? Pt functionarii din primarii care convertesc totul in salarii ( plus credite si subventii ) ? Pt Jandarmeria care te bate cum deschizi gura si spui ca un condamnat penal nu poate sta in fruntea tarii ? Pt Politia care iti lasa copilul sa fie omorat de catre criminali ? Pt Procuratura care il lasa pe acelasi copil sa fie omorat ? Sau care nici dupa 30 ani nu a lamurit cine a omorat 1400 oameni in '89 ? Pt pensiile speciale ? Pt politicienii care au facut praf toata averea piblica a acestei tari ?
      In Ro taxele pe munca sunt de 41.5% din salariu . Cele mai mari din Estul Europei . Stiti vreo tara din acesta zona ( multe cu taxe mult mai mici ! ) care procedeaza cum cereti ?
      Cu respect .
      • Like 1
  • Eu cred ca flatulentele neuronale ale lui Orlando ar merita colectate si folosite drept material didactic. Cum ar veni , hai sa-i chelim de bani pe tineri , ca sa platim pensii.
    Asta da strategie de dezvoltare durabila. Acum cred ca ar trebui sa consideram ambele variante .
    De exemplu societatea ar fi fost mult mai cistigata, daca Teodorovici ar fi plecat imediat dupa terminarea facultatii din tara . Sunt convins ca bilantul era pozitiv si daca statul i-ar fi platit cheltuielile de deplasare.

    Pentru tinerii interesati de start-up-uri , va recomand suluri de hirtie igienica pe care sunt tiparite ideile economice ale lui Orlando si/sau cugetarile Vasilicai Dancila.
    • Like 4
  • valugi check icon
    Ca sa fim chit, sa ne returneze statul roman anii de abuzuri din comunism si de dupa - sa imi returneze timpul pe care l-am petrecut cantand la serbarile in cinstea lui Nicu si la cozile la paine. Sa imi returneze sanatatea mintala pe care mi-am pierdut-o traind intr-un sistem care scotea in fata leprele, securistii si combinatorii. Facultatea pe care am facut-o in Romania e o vaga scuza de falsa institutie de invatamant. Profesorii traiau din spagile cu care ii santajau/sprijineau pe turistii/studentii greci/arabi, din abuzurile sexuale sau verbale catre scapatatii studenti romani, facultati in care nu faceai nimic fara sa cotizezi la ghilda secretarelor si in care rectorii se ocupa de vanzarea/inchirierea diverselor spatii pe care universitatiile le detin - sau de alte metode de monitorizare.

    Dle Teodorovici, treci pe la mine ca iti returnez totul cu dobanda!
    • Like 4
    • @ valugi
      Corect tot ce ați spus.
      Ați omis doar abuzul psihic constant pe care majoritatea profesorilor îl practicau, prin umilirea studenților în special la examene, care aveau ca scop nu verificarea cunoștințelor, ci să-ți demonstreze ca ei sunt mari și deștepți iar u esti mic și prost
      • Like 1
    • @ valugi
      Poate tu atat ai vazut din facultate, eu am vazut altceva! Profesori de notorietate, meserie cu care acum imi castig painea si pot sa lupt oricand cu inginerii straini, capacitatea de a ma adapta mult mai repede la problemele tehnice decat "specialistii" vestului... Daca tu ai trecut pe spaga si ghirlande la secretare, nu generaliza ca nu ai dreptate! Eram in camine o mare de studenti prinsi nopti intregi in salile de lectura, erau programele de cercetare pe facultati sau interdisciplinare, erau laboratoarele extraordinare in care din nimic ieseau aparate uimitoare, cum a fost motorul liniar, sustentatia magnetica, sistemele cu ultrasunete, etc!
      • Like 1
  • Teodora check icon
    Statele care impun ce spune domnul Teodorovici investesc serios în pregătirea studenților, iar pentru studenții respectivi sa muncească în tara lor câțiva ani nu este echivalent cu a-și sacrifica tinerețea.
    De asta lor nu li se pare o restricție insuportabila ci o cerință justa.
    Nu sunt informata, fata domnului Teodorovici unde studiază? Mă gândesc ca nu în Bulgaria, ci tot prin occidentul ăla cu tendințe colonialiste. Nu cred ca o supără tare sa rămână acolo sa lucreze. De ce nu o fi studiat ea în România? Acum s-ar fi bucurat de masurile luate de tatal ei.
    • Like 3
    • @ Teodora
      Roxana B check icon
      V-as fi votat comentariul de 1000 de ori dar nu se poate.
      Chiar asa...de ce fii-sa nu invatza la o fac din Ro?
      Si dupa aia are grija ta-su s-o propulseze...
      Teodorovici asta ori e cretin ori ne ia de prosti
      • Like 2
    • @ Roxana B
      Nu doar Teodorovici e cretin si ne ia drept prosti, toata actuala conducere e asa, toti sunt facuti parca pe acelasi tipar!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult