Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

EURO 2020 trăit din spatele EURO 2020 – organizare reușită, metehne vechi: Presiunile au fost mai mari pentru parking, decât pentru locul la meci în sine

Euro 2020 - no more

Sunt multe povești emoționante, laude și reproșuri care se tot țes acum, după încheierea EURO 2020. Am avut privilegiul să fiu în epicentrul organizării de la București și am experimentat altfel de trăiri decât cele devoalate de media. Asupra lor aș vrea să poposesc, să întredeschid puțin ușa centrului de comandă de pe Arena Națională și să spun că, una peste alta, Bucureștiul nu a fost cu nimic mai prejos decât Roma, Munchen sau St. Petersburg. Și sigur s-a situat deasupra Londrei.

Plusuri

Ai zice că trei ani de organizare a unui meci sunt suficienți pentru ca planurile de pregătire să acopere orice fel de întâmplare sau risc. Vorbe. A venit pandemia și a răsturnat toate pregătirile. Anul 2020 a fost „înghețat”, dar de la începutul anului 2021 provocările nu au încetat să apară: aplicarea măsurilor anti-COVID, schimbarea regulilor epidemiologice cel puțin lunar în toate cele 12 țări gazdă, interdicțiile de circulație ale fanilor, regimul diferit al evenimentelor sportive în fiecare țară, capotarea a două orașe gazdă, toate au dus organizarea EURO 2020 într-un montagne russe fără oprire până după finala din 11 iulie. Deși a avut doar 4 meciuri de găzduit, Bucureștiul s-a achitat exemplar de obligațiile asumate față de UEFA. Nu a fost niciun incident de ordine publică (în afara unei incursiuni pe gazon a unui fan mai teribilist), nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19, nu a fost semnalat niciun caz de rasism sau tulburări a solemnității intonării imnurilor naționale, niciun laser pe stadion, nicio agresiune între suporteri.

Așa arată fișa Bucureștiului și, dacă ne uităm prin comparație, semifinalele și finala de la Londra nu au bifat niciuna dintre realizările Bucureștiului. În timp ce la noi măsurile epidemiologice au dus, prin colaborarea cu 13 entități sau autorități medicale, la verificarea fiecărui spectator care a intrat pe Arena Națională și a staff-ului stadionului, pe Wembley au intrat câteva mii de suporteri fără bilet, forțând barierele de securitate. Cine mai știe ce stare de sănătate aveau aceștia... Vom vedea cifre de pandemie peste 5-10 zile. Acestea se vor adauga la cei aproape 2000 de scoțieni îmbolnăviți de COVID după ce au fost la meci la Londra, la un meci cu distanțare socială.

Concluzia este că Bucureștiul a livrat un eveniment în perfectă siguranță, atât sanitară, cât și de ordine publică, la nivelul celorlalte mari orașe-gazdă.

Minusuri

De departe cea mai grea încercare organizatorică a fost să ținem piept cererilor de invitații, gratuități, pretenții de tribună oficială. Am fost naivi când comunicam pe toate canalele, în toate împrejurările, în 2019, când s-au vândut biletele de meciuri la EURO 2020 că, atenție!, astea sunt biletele, acum se dau, nu vă așteptați să mai găsiți ceva înainte cu câteva zile de meciuri. La nivel de protocol, de asemenea am transmis foarte clar oficialităților române mesajul UEFA că nu există invitații VIP decât pentru primii 5 demnitari din stat. Fiecare entitate trebuia să se organizeze cu cumpărare de bilete de la UEFA. Așa au făcut doar FRF și Primăria Capitalei, cu eforturi financiare considerabile.

Altfel, întreaga protipendadă românească și-a arogat dreptul de a primi invitații la VIP, gratuite evident, și cu poziționări în buricul tribunei oficiale. Când asta? Cam cu 4-5 zile înainte de primul meci de la București. În iunie 2021, când era sold out.

Cred că trebuie să mai treacă generații bune peste zgura rămasă din anii comunismului, astfel încât să dispară și „mi se cuvin-ismul” de a intra moca și a sta în față la un eveniment privat, chit că ai avut vreo contribuție sau nu la buna desfășurare a acestuia. Dacă ai avut vreo contribuție a fost pentru că de asta ești plătit într-o funcție a statului. Daca nu ai avut, cu atât mai puțin ți se cuvine doar pentru că te cheamă într-un fel.

Atât public relations și public affairs s-a făcut în zilele de EURO, că dacă se înmagazina undeva acest efort diplomatic puteam să intrăm a doua oară în UE! Desigur, nu a fost suficient de bine pentru toți solicitanții, nu mai reiau și povestea fostelor glorii fotbalistice de care ne-am preocupat în mod special și tot nu a fost bine. Mai adaug doar cheia de boltă a acestui management de protocol care era ecusonul de parking în incinta stadionului. UEFA a restrâns accesul mașinilor doar la persoanele care plăteau mii de euro pentru locurile VIP sau loje. Pentru restul – din rațiuni și de respect și de securitate pentru spectatori – nu s-a acceptat șoferitul printre fani, cum se întâmplă la meciurile românești. Dar, a veni cu un taxi sau cu mijloace de transport în comun este o umilință prea mare pe care unii nu au acceptat-o. Presiunile au fost mai mari pentru parking, decât pentru locul la meci în sine.

Tragem linie și la final avem un eveniment deosebit găzduit de România, care va lăsa multe amintiri frumoase. Inclusiv faptul că, până la urmă, cel mai spectaculos meci al EURO 2020 s-a întâmplat pe Arena Națională, între Franța și Elveția. Pentru cine a uitat deja, amintiți-vă că în minutul 80 era 3-1 pentru Franța și la sfârșit s-a calificat Elveția, cu Mbappe pus la index. Meci ce n-a văzut Parisul!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Mitroi,
  Vă știam om serios. Cum puteți să scrieți „Cred că trebuie să mai treacă generații bune peste zgura rămasă din anii comunismului, astfel încât să dispară și „mi se cuvin-ismul” de a intra moca...”?! Măcar oamenii citiți, cum sunteți dv. ar putea să renunțe la clișeul ăsta penibiil: „de la comunism ni se trag toate relele”. Nu numai că e fals, dar face mult rău: ne face să nu mai medităm cu capul limpede la felul nostru de a fi (mult mai vechi decât comunismul și care și-a pus amprenta și asupra comunismului, și asupra democrației interbelice - după cum și-o pune acum asupra post-comunismului).
  Altfel, felicitări pentru organizarea Euro 2020/2021. Aveți toată admirația mea.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Felicitari pentru organizare. Intr-adevar nu au fost probleme, dar in acelasi timp nici nu au fost prea multi fani sau meciuri intre tari cu orgolii fotbalistice. Oricum, din nou felicitari.
  Mocangeala este mocangeala si fanariotii sunt la ei acasa aici in Romania si mai ales in Bucuresti. Pai pentru ce sunt mare fosta sau actuala "vedeta" de orice si bineinteles mare parlamentar sau demnitar roman? Cum adica nu am tratament de VIP, dar cu intrare gratis, whisky si caviar, si loc de parcare pentru limuzina in tribuna oficiala?
  P.S. Este vreo problema cu cuvantul parcare. Neaparat trebuie sa folosim englezisme?
  • Like 0
  • @ Nume
   Multumesc de aprecieri. Adevărat, nici eu nu sunt adeptul englezismelor, dar parking scria pe ecuson și mă urmărește :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult