Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Europa mamă s-a întors acasă

Papa Francisc, Piața Enescu

Foto: George Călin/Inquam Photos

Când Corina a plecat de acasă să lucreze în străinătate la începutul anilor ‘90, a lăsat acasă un băiețel și o fetiță. Când a putut veni din nou în țară, șase luni mai târziu, i-a deschis ușa un adolescent cu păr lung și voce groasă, mult mai înalt și mai altfel decât copilul pe care îl îmbrățișase cu o jumătate de an în urmă.

Cât timp fusese plecată, copiii ei se schimbaseră, dar nu doar ei. Sub presiunea dorului, a îndepărtării, a lipsei, toți se schimbaseră.

Nu e ușor să fii singur printre străini și să ai grijă de copiii altcuiva, în timp ce pe ai tăi îi mai vezi doar cu ochii minții și îi auzi doar la telefon. Nu e ușor să mergi pe străzi și să nu te întâlnești niciodată cu un cunoscut. Nu e ușor să simți că rădăcinile tale sunt departe și că ți-e greu să-ți tragi din ele energia care să te poarte peste o nouă zi.

Într-o duminică, a intrat într-o biserică catolică construită în jurul unui copac. Cei de acolo au remarcat de îndată că este străină, iar după slujbă preotul a venit la ea. A început să o întrebe de unde era și cum ajunsese acolo. I-a mai zis că putea să vină în orice zi, nu doar duminica, și, dacă simțea nevoia, putea să vorbească cu el. În scurt timp, mai mulți enoriași au început să se intereseze de soarta sa, iar unii dintre ei au venit să o viziteze la familia la care lucra. Încet, încet, înconjurată de oameni buni, Corina a început să prindă rădăcini și în cer. 

Născută ortodoxă, dar educată din copilărie într-un mediu multicultural și multi-confesional, s-a îndreptat treptat înspre catolicism. În țară, a început să meargă împreună cu soțul ei, reformat prin botezul primit la naștere, la biserica catolică din oraș. Acolo au întâlnit un preot care avea obiceiul să îi întrebe după slujbă ce mai fac. Prin el, au început să se implice în acțiunile de voluntariat ale bisericii catolice, iar în cele din urmă s-au convertit la catolicism.

Când Papa Francisc a venit în România, au călătorit sute de kilometri să-l vadă la București. Aflat la Palatul Cotroceni, Papa a vorbit despre românii din străinătate și despre bogăția pe care o aduc în țările în care ajung. „Aduc un omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și al muncii lor, îmbogățesc țările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”, a spus Suveranul Pontif.  Cuvintele lui au făcut din „acasă” un loc mai mare, în care suferința nimănui nu rămâne nevăzută și efortul nimănui nu rămâne nerecunoscut.

În timpul vizitei sale, străzile orașului au arătat precum locul de întâlnire al unei mari familii, reunite, fără gesturi demonstrative, într-un moment simplu de bucurie. 

Corina a ascultat, împreună cu soțul ei, slujba din catedrala Sfântul Iosif în fața Bisericii Albe ortodoxe de pe Calea Victoriei.  Împreună cu ei, au fost fiul, nora și copilul lor, toți trei ortodocși. 

Cel mic s-a jucat în tufele de lavandă din fața bisericii și le-a adus celor mari, pe palme, miros de liniște. Apoi a fotografiat o buburuză. A mai alergat fericit de colo până colo. Apoi a mângâiat timid un câine roșcovan, nespus de blând cu copiii care veneau să își treacă mâinile prin blana lui.

Vesel nevoie mare, câinele îi privea pe cei mici cu ochi strălucitori: unul căprui și unul albastru.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina a "uitat" legea parintilor, bunicilor si stramosilor cand a vazut surasul mai mult sau mai putin sincer al bunatatii "celorlalti"! Restul e doar NIMIC !
    • Like 0
  • Corina check icon
    Da. Asta, mai ales, aduce lumii papa Francisc: <<Cuvintele lui au făcut din „acasă” un loc mai mare, în care suferința nimănui nu rămâne nevăzută și efortul nimănui nu rămâne nerecunoscut.>> Iar povestea lui <<acolo au întâlnit un preot care avea obiceiul să îi întrebe după slujbă ce mai fac>> e mica minune de care au nevoie ortodocșii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult