Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Europarlamentar luxemburghez: Viorica Dăncilă le-a spus eurodeputaţilor socialişti că „nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”

Viorica Dăncilă printre omologi -  Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea) 

Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, șeful Partidului Creștin Social membru în PPE, a relatat pentru ziare.com, că premierul Viorica Dăncilă le-a spus eurodeputaţilor socialişti că „nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”.

„Să vă povestesc ce a afirmat doamna Dăncilă în faţa grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncilă, înainte de a vorbi în faţa plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproşat problemele legate de corupţie din România. Şi ea a zis că nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva. Mi s-a părut extrem de ingenios să vorbeşti de o diferenţă culturală. Practic, aş putea să-mi cumpăr direct o decizie favorabilă în justiţie, dar asta nu ar însemna că sunt corupt sau că aş corupe pe cineva, nu, aş avea un comportament cultural specific”, a povestit europarlamentarul Frank Engel,

Citiți și:

Amintim că în perioada mai 2013 - iulie 2018, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 senatori şi un membru al Parlamentului European. Dintre aceştia au fost condamnaţi definitiv 37 de persoane: nouă miniştri şi foşti miniştri, 21 deputaţi, șase senatori şi un membru al Parlamentului European, potrivit raportului de activitate prezentat în iulie anul trecut de fostul procuror șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În același interval de timp, valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde euro.

Pe de altă parte, în rapoartele care consemnează evoluția înregistrată de România și de Bulgaria în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), prezentate de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în noiembrie anul trecut, România a fost criticată pentru pașii înapoi făcuți de sistemul de justiție în ultima perioadă.

„Deşi s-au făcut anumiţi paşi pentru implementarea recomandărilor, evenimentele din ultimele luni în anumite cazuri au şi inversat progresele făcute în ultimii ani. Vedem forme de regres care sunt cu adevărat regretabile. E vorba mai ales de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei”, a spus Timmermans la prezentarea rapoartelor.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu este foarte important cine a inventat acest text, acest răspuns uleios, slinos, alunecos dar ar fi bine de știut...totuși. Ar fi bine de știut totuși cine a kâkat (scuzați-mă dar...)o așa nemernicie. Și uite așa cultura noastră a fost invadată de inculți, mârlani, analfabeți, comuniști reformați care stau cu mâna întinsă pentru că de asta au intrat în politică, pentru că...pică dacă nu cade. Și ei (l-i se pare normal) se înbuibă încontinuu turnând (cum se spune la noi în popor) ulei peste carne grasă a lor fiind și puturoasă. Oare ce se poate întâmpla dacă unul din cei cu care se vede aia din Videle, i-ar spune în fața ca data viitoare, la următoarea întâlnire ar vrea să vină altcineva în locul ei, a vițicii din Videle ?
    • Like 1
  • Max Max Max Max check icon
    da draga Veorica.......dar ca sa stii ca este diferenta culturala, trebuie sa ai .....cultura !!!! nu cred sa fie cazul !!!!!
    • Like 1
    • @ Max Max
      check icon
      Eu înțeleg că vorbea de cultura poporului român, nu de a ei (desigur, lucru și mai grav!).
      Dar, de la o vacă cu cabină ce așteptări poți avea??
      • Like 0
  • Vedeti in context si declaratia recenta a lui Razvan Theodorescu "Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (...) Răsăritul acesta este foarte puţin iubitor de democraţie."
    Pare noua retorica a PSD: noi avem alta cultura decat Europa, nu trebuie sa le acceptam regulile, de fapt ce naiba cautam noi in UE?
    • Like 2
  • Mda... dăncila își dă non-stop în stambă!
    Nu există nici oameni-pavieni domestici, există doar o cutumă culturală dîn Teleorman de a-ți arăta recunoștința față de jupânul care te-a făcut om...
    • Like 1
    • @ Tom Dick N'Harry
      check icon
      Chiar dac-ar fi așa, eu tot cred că există și-n Teleorman oameni-OAMENI!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult