Foto: captură Le Monde
Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) aflat la putere, Liviu Dragnea, a devenit „imaginea corupţiei în România” şi îşi pregăteşte deja următoarea lovitură, scrie publicaţia franceză Le Monde, citată de News.ro. Articolul este semnat de Jean-Baptiste Chastand și Mirel Bran.
Iată, mai jos, fragmente din articol:
De pe străzile desfundate din Alexandria, oraş cu circa 45.000 de locuitori aflat la 100 de kilometri de Bucureşti, nu se văd acoperişul vilei sale luxoase (cu piscină şi teren de 7.000 de metri pătraţi) şi plasele care îi înconjoară terenul de tenis. Însă vecinii lui Dragnea, huiduit duminică pentru a şasea zi la rând, de sute de mii de manifestanţi anticorupţie din toate oraşele mari ale ţării, nu vor să îşi pună întrebări.
„Toţi politicienii au astfel de vile”, spune Carmen Sfetcu, o vânzătoare de 26 de ani.
La Alexandria, 100 de manifestanţi au îndrăznit să protesteze – chiar în faţa vilei – “însă acest lucru nu mă interesează prea mult”, mărturiseşte ea, mulţumită de cei 200 de lei (circa 44 de euro) cu care a crescut din ianuarie salariul minim.
„Dragnea a făcut treabă bună aici, a făcut un azil pentru bătrâni, a asfaltat drumurile. Justiţia nu este corectă cu el”, spune Ilie Androne, de 94 de ani, şeful asociaţiei locale a veteranilor, la ieşirea de la slujbă.
În fieful său, liderul nu este contestat. Liviu Dragnea, de 54 de ani, este, însă, acuzat de o parte din ţară că a vrut să slăbească lupta anticorupţie prin ordonanţa de urgenţă anulată în cele din urmă pe 5 februarie, sub presiunea străzii, justiţiei şi mediilor diplomatice occidentale. Social-democratului îi este reproşat, în primul rând, că a vrut să îşi salveze situaţia sa judiciară, precum şi pe cea a altor peste 2.000 de români inculpaţi pentru corupţie.
În prezent, el este judecat pentru că, pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi angajat la organizaţia judeţeană a PSD două subalterne ale soţiei sale. Femeile primeau salariu de la serviciul de asistenţă socială dar munceau la PSD Teleorman. Prejudiciul este estimat la 24.000 de euro de DNA.
Procesul său a început pe 31 ianuarie. În aceeaşi seară, Guvernul a adoptat în regim de urgenţă, fără preaviz sau consultate, pragul de 44.000 de euro pentru urmărirea în justiţie a acestui tip de infracţiuni. Dacă ordonanţa ar fi intrat în vigoare, cum era prevăzut, pe 10 februarie, ar fi fost achitat imediat, scrie Le Monde.
„Dragnea îşi pregăteşte deja următoarea lovitură”
Deși enunţă un „plan pregătit în avans” pentru căderea Guvernului, Liviu Dragnea nu iese „neşifonat” din scandalul ordonanţelor, comentează Le Monde. Un ministru şi aleşii PSD i-au criticat metodele, iar duminică, numai câteva sute dintre susţinătorii tăi au ieşit să protesteze în faţa sediului Preşedinţiei, faţă de liberalul Klaus Iohannis, care a dus o adevărată luptă de gherilă instituţională pentru a încerca să blocheze ordonanţele.
În schimb, sute de mii de oameni au cerut demisia Guvernului, îngrijoraţi că măsurile dorite de Dragnea vor fi transpuse în lege.
Într-o Românie profund divizată, cele două tabere sunt de acord în privinţa unui punct: acest adept al manevrelor de culise îşi pregăteşte deja următoarea lovitură, conchide publicaţia franceză.
Varianta completă în limba română aici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ați luat în calcul averea lui Dragnea????
Cunoașteți nivelul de trai al conjudețenilor săi?
Notați vă rog, că logica elementară a stimatului nostru coleg îi spune că furtul nu este actul de a lua ce nu-ți aparține, ci actul de a lua mai mult decât ... și aici completează dumnealui cu, probabil, 200 000 de lei!
Citiți-i mesajele și amuzați-vă: mai mult nu merită - dacă nu vă va putea convinge, o să vă înjure!
Numai de bine să auzim!
Desigur, apropo de temerile dv., am speranța că limba română oferă destule posibilități ca să nu se apeleze la injurii.
"Străzi crăpate ale Alexandriei (România) oraş de 45 de mii de locuitori la 100 de km de Bucureşti, nu se disting/ nu ies în evidenţă decât acoperişul vilei sale luxoase cu o piscina şi teren de 7000 de metri pătraţi şi fileele înconjurând terenul său de tenis. "