Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Le Monde a fost la Alexandria, acasă la Liviu Dragnea, ca să vadă „fața corupției din România”: „Îşi pregăteşte deja următoarea lovitură”

Le Monde

Foto: captură Le Monde

Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) aflat la putere, Liviu Dragnea, a devenit „imaginea corupţiei în România” şi îşi pregăteşte deja următoarea lovitură, scrie publicaţia franceză Le Monde, citată de News.ro. Articolul este semnat de Jean-Baptiste Chastand și Mirel Bran.

Iată, mai jos, fragmente din articol: 

De pe străzile desfundate din Alexandria, oraş cu circa 45.000 de locuitori aflat la 100 de kilometri de Bucureşti, nu se văd acoperişul vilei sale luxoase (cu piscină şi teren de 7.000 de metri pătraţi) şi plasele care îi înconjoară terenul de tenis. Însă vecinii lui Dragnea, huiduit duminică pentru a şasea zi la rând, de sute de mii de manifestanţi anticorupţie din toate oraşele mari ale ţării, nu vor să îşi pună întrebări.

„Toţi politicienii au astfel de vile”, spune Carmen Sfetcu, o vânzătoare de 26 de ani.

La Alexandria, 100 de manifestanţi au îndrăznit să protesteze – chiar în faţa vilei – “însă acest lucru nu mă interesează prea mult”, mărturiseşte ea, mulţumită de cei 200 de lei (circa 44 de euro) cu care a crescut din ianuarie salariul minim.

„Dragnea a făcut treabă bună aici, a făcut un azil pentru bătrâni, a asfaltat drumurile. Justiţia nu este corectă cu el”, spune Ilie Androne, de 94 de ani, şeful asociaţiei locale a veteranilor, la ieşirea de la slujbă.

În fieful său, liderul nu este contestat. Liviu Dragnea, de 54 de ani, este, însă, acuzat de o parte din ţară că a vrut să slăbească lupta anticorupţie prin ordonanţa de urgenţă anulată în cele din urmă pe 5 februarie, sub presiunea străzii, justiţiei şi mediilor diplomatice occidentale. Social-democratului îi este reproşat, în primul rând, că a vrut să îşi salveze situaţia sa judiciară, precum şi pe cea a altor peste 2.000 de români inculpaţi pentru corupţie.

În prezent, el este judecat pentru că, pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi angajat la organizaţia judeţeană a PSD două subalterne ale soţiei sale. Femeile primeau salariu de la serviciul de asistenţă socială dar munceau la PSD Teleorman. Prejudiciul este estimat la 24.000 de euro de DNA.

Procesul său a început pe 31 ianuarie. În aceeaşi seară, Guvernul a adoptat în regim de urgenţă, fără preaviz sau consultate, pragul de 44.000 de euro pentru urmărirea în justiţie a acestui tip de infracţiuni. Dacă ordonanţa ar fi intrat în vigoare, cum era prevăzut, pe 10 februarie, ar fi fost achitat imediat, scrie Le Monde.

„Dragnea îşi pregăteşte deja următoarea lovitură”

Deși enunţă un „plan pregătit în avans” pentru căderea Guvernului, Liviu Dragnea nu iese „neşifonat” din scandalul ordonanţelor, comentează Le Monde. Un ministru şi aleşii PSD i-au criticat metodele, iar duminică, numai câteva sute dintre susţinătorii tăi au ieşit să protesteze în faţa sediului Preşedinţiei, faţă de liberalul Klaus Iohannis, care a dus o adevărată luptă de gherilă instituţională pentru a încerca să blocheze ordonanţele.

În schimb, sute de mii de oameni au cerut demisia Guvernului, îngrijoraţi că măsurile dorite de Dragnea vor fi transpuse în lege.

Într-o Românie profund divizată, cele două tabere sunt de acord în privinţa unui punct: acest adept al manevrelor de culise îşi pregăteşte deja următoarea lovitură, conchide publicaţia franceză.

Mai multe în Le Monde

Varianta completă în limba română aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simplu si la obiect. Dar care este urmatoarea lovitura a lui Dragnea?
    • Like 0
  • Este o informație relevantă și importantă pentru cititorii români.
    • Like 0
  • Vreun jurnalist de la noi a fost oare la francois fillon acasa? Sa faca un reportaj cu cei 500000 euro prejudiciu de care este acuzat? Dragnea saracul e si el acuzat de doar 20000 euro... Legat de cei 2000 de romani acuzati de coruptie, se face o confuzie! Dna a spus intr-adevar ca ar fi vreo 2000 de dosare insa nu decoruptie ci de abuz in serviciu! Conform codului penal, infractiunile de coruptie sunt darea si luareademita, traficul de influenta si cumpararea de influenta! Abuzul in serviciu este trecut la infractiunile de serviciu, deci acei romani nu sunt corupti...
    • Like 0
    • @ Laurentiu
      Ionel check icon
      Crezi ca vila din Alexandria a fost ridicata prin munca voluntara si materiale de constructii aduse de voluntari? Cate milioane de lei a costat vila respectica si mai ales din care salariu de functionar public s-a putut ridica?. Cei 24000 de euro sunt pentru smecheria cu cele 2 angajate. Daca crezi ca Dragnea este cinstit si onest, este parerea ta si nu incerc sa o schimb, insa eu am o alta parere.
      • Like 5
    • @ Laurentiu
      Domnule, o cam luați pe arătură!!!
      Ați luat în calcul averea lui Dragnea????
      Cunoașteți nivelul de trai al conjudețenilor săi?
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Ce legatura are averea lui cu prejudiciul de care a fost acuzat? In tara asta se apara statul de drept care reuseste sa-l acuze pe unul ca dragnea, care are o avere impresionanta desi a fost bugetar toata viata, de un prejudiciu de doar 20000 euro... eu cred ca statul de drept are o problema.. el ar trebui imbunatatit!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Am atras atenția de mai multe ori asupra apariției unor nume „noi” pe Republica, nume anodine de tipul Constantin, Ghoerghe, Vasile, etc, etc, nume care semnează postări pline de greșeli de logică și ortografie, postări de obicei de dimensiuni „mamutice” și care încearcă în mod (i se pare lui) subtil să ia apărarea cui nu-i de apărat! Observați vă rog și în textul pe care l-ați comentat mai devreme cum se regăsesc o parte dintre aceste observații, absurdități din categoria „JOS LABELE DUPĂ GUVERN”, completate cu ideea (filosofică?) după care dacă furi mai puțin decât altul nu ești hoț!
      Notați vă rog, că logica elementară a stimatului nostru coleg îi spune că furtul nu este actul de a lua ce nu-ți aparține, ci actul de a lua mai mult decât ... și aici completează dumnealui cu, probabil, 200 000 de lei!
      Citiți-i mesajele și amuzați-vă: mai mult nu merită - dacă nu vă va putea convinge, o să vă înjure!
      • Like 2
    • @ Laurentiu
      Prietene ai mari probleme de gândire și percepție .....
      • Like 2
    • @ Laurentiu
      Statul e vinovat, nu cei care-l fură?
      • Like 0
    • @
      Mulțumesc pentru sfaturi.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Regret, nu am vrut să jignesc și nici măcar să deranjez: nu erau sfaturi, ci constatări. În sfârșit, fără glumă, cu puțină atenție puteți constata adevărul celor spuse.
      Numai de bine să auzim!
      • Like 1
    • @ Ionel
      Imi pare rau ca nu ati remarcat ironia... daca mi-ati citi toate comentariile si de la alte articole poate ati intelege. Aici am vrut doar sa taxez sensationalul ca le monde ar fi fost acasa la dragnea... nu a fost nici un le monde... iarpt restul daca cititi codul penal veti vedea care sunt infractiunile de coruptie...
      • Like 0
    • @
      Macar unii au nume! Nu imi sta in caracter sa injur. Nu ma lasa educatie... pt restul fiecare cu logica lui si cu pregatirea si cunostintele lui. Fiecare cu cat a citit si cu cat a inteles! Numai bine!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      E un cerc vicios. Sunt de vina cel care il fura normal! Dar cei care il apara de hoti? Dar cei care ii voteaza? Dar fiecare dintre noi care mai dam cate o atentie pe oriunde ne ducem? Banuiesc ca ati auzit macar, daca nu si cunoasteti, de oameni care dau cate o atentie sa ia odrasla o nota mai buna sau sa-l vada medicul mai repede sau sa nu ii ia permisul... odrasla cand va creste ce va face? Va da sau va lua mita ca asa a crescut. Banuiesc ca ati auzit de primarul din baia mare care in arest fiind a fost votat in continuare primar! Am mai vazut un tata f suparat pe politisti ca au tras spre fiul lui de 16 ani baut care furase o masina si a fugit de politisti si le facea plangere penala acestora!!! In loc sa multumeasca ca nu i l-au impuscat asa cum s-ar fi intamplat in afara, ca tot vrem o tara ca afara! Cand dragnea fura milioane el e de vina ca fura, dar dnaul ce face? Dar poporul ce face? La stana daca ataca lupii si cainele nu face nimic, nu are rezultate nu il schimbi? Concluzia mea la intrebarea dvs este ca da hotii sunt principalii vinovati, dar mai suntem si fiecare dintre noi, si poporul in intregime (si cei care i-au votat si cei care nu au iesit la vot), si dnaul... daca am ceva greseli de ortografie, am vazut ca asta ar fi o problema pt unii, imi cer scuze dar scriu de pe telefon si scriu f repede... si acum ca tot e la moda: alta intrebare?
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Si cine sa-l imbunatateasca, pe " statul de drept "? Dragnea cu acolitii lui ??? Si da, acuzele aduse lui Dragnea sunt chiar marunte in comparatie vinile pe care le are ! ele se vad cu ochiul liber , doar sa vrei sa vezi !
      • Like 0
    • @
      Nu e vorba nici de ofensă,nici de vreo inoportunitate, chiar vă mulțumesc!
      Desigur, apropo de temerile dv., am speranța că limba română oferă destule posibilități ca să nu se apeleze la injurii.
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Toni check icon
      Defapt aici este problema, marea majoritate se leaga de suma cu, care adica unul sau altul au prejudiciat statul...si nu vedem clar ca principiul trebuie sa conteze, fix si doi euro daca i-ai furat, hot te numesti!
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Ai fost coleg cu nicolicea?
      • Like 0
  • Cucoana, Le Monde e cu voi, impotriva lui Le Pen, Brexit, Putin, Trump, Farange etc. Dragnea e un prichindel in jocul asta. Aici sunt bani de bani cucoana, pricepi, daca se lasa cu revolutii nationaliste ca la '48 se alege praf de oculta. Plus de salariul tau.
    • Like 0
  • Andrei F Andrei F check icon
    Traducerea este greşită, cel puţin paragraful care apare în poză se traduce prin:
    "Străzi crăpate ale Alexandriei (România) oraş de 45 de mii de locuitori la 100 de km de Bucureşti, nu se disting/ nu ies în evidenţă decât acoperişul vilei sale luxoase cu o piscina şi teren de 7000 de metri pătraţi şi fileele înconjurând terenul său de tenis. "
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult