Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Evaluarea Națională 2024. Subiecte la matematică: ecuații și funcții și probleme de geometrie cu triunghi isoscel, cerc, prismă dreaptă

Simulare evaluarea națională

Subiectele primite de elevi au fost făcut publice inițial de Știrile Pro TV și au fost prezentate pe site-ul Ministerului Educație, împreună cu baremul de corectare, începând cu ora 15:00. Subiectele I și II au fost tip grilă, de algebră, respectiv geometrie. la subiectul al III-lea elevii primind, între altele, următoarea problemă: 

„Dacă elevii unei clase se aşază câte 2 în fiecare bancă din laboratorul de fizică, atunci rămân în picioare 3 elevi. Dacă elevii se aşază câte 4 în bancă, atunci rămân 5 bănci libere și o bancă în care stă un singur elev.

  • a) Verifică dacă în acea clasă pot fi 30 de elevi. Justifică răspunsul dat.
  • b) Determină numărul băncilor din laboratorul de fizica.””

Tot la subiectul al III-lea, elevii au avut de rezolvat exerciții cu funcții, dar și o serie de probleme cu figuri geometrice - cerc, triunghi isoscel, prismă dreaptă.

Găsiți mai jos integral subiectele, așa cum au fost prezentate de Știrile Pro TV. 



Peste 160.400 de elevi s-au înscris la Evaluarea Națională 2024, a cărei probă de matematică s-a desfășurat joi, 27 iunie. Elevii au avut de rezolvat variante cu numărul 7 de subiecte la matematică,







Când se afișează rezultatele

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Razvan check icon
    Subiectele I și II se pot rezolva în 30-35 de minute, (aproape) fară a pune pixul pe hârtie. Asta înseamna nota 7. Nota 8 se poate lua fară un efort mare, într-o ora și jumătate. De ce atâtea peobleme cu Capacitatea? Ce și cum naiba se predă în scoli? Și când va fi reforma învățământului despre calitatea actului de predare-învățare?
    • Like 0
  • Departajarea e facuta de subiecte de geometrie: oarecum dificile sunt doar subiectele 4 si 5. Nu e OK ca ele sunt foarte asemanatoare: atat subiectul 4 cat si subiectul 5 se reduc la o asemanare de triunghiuri cu un unghi in comun.
    Dupa mine ce lipseste sunt intrebari mai serioase legate de teoria numerelor. E ceva pe la subiectul 2, dar putin si usor. Azi in IT, algebra si teoria numerelor sunt folosite mai mult decat geometria Euclideana; poate ca ar trebui pus ceva accent si acolo.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Rezultatul va fi cel pe care îl știm într-un sistem prost făcut și îndesat cu lopata. Spre deosebire de sistemele performante de educație - în care se face o selecție a conținuturilor care apar în programa școlară - sistemul românesc să încăpățânează să arunce basculante de conținuturi în programa școlară. Urmările nu sunt greu de ghicit sunt: bazele materiilor (în special cele ale matematicii) sunt date la o vârstă nepotrivită. Prin urmare întreg sistemul este construit pe nisip. Rezultatul e mai mult un dresaj, un automatism, nu o înțelegere reală a matematicii.

    Să nu uităm că încărcarea programei nu are legătură cu elevii, ci cu acele 18 ore de catedră pe care profesorul trebuie să le umple pentru a-și lua salariul; în cazurile materiilor cu o singură oră pe săptămână, profesorul trebuie să se deplaseze la mai multe școli în cadrul unei zile. E o mizerie!

    La fel ca până acum, programele școare nu sunt transparente. Nu există studii de specialitate care să justifice alegerea conținuturilor, a elementelor care compun programa.

    În sistemele performante materia este reevaluată și sintetizată. Nu sunt oferite toate părțile componente, ci sunt date acele părți care, conform studiilor de specialitate, se pliază pe o anumită treaptă de maturizare. Nu e nicio problemă dacă nu va intra toată matematica pe parcursul școlii; oamenii pot învăța și singuri dacă au fost învțați cum să facă acest lucru.

    În medicină, un anumit medicament intră în circuit doar după un anumit număr de ani și pe baza unor studii clare. Sistemele perfomante pot demonstra, prin programe pilot și studii de specialitate, dacă un anumit conținut - să zicem ecuațiile - pot fi asimilate la o anumite vărstă. Atenția cu care aceste sisteme selectează asemenea conținuturi este identică cu cea din lumea medicală; suportul educației performante este științific.

    La noi nu există studii, programe pilot etc. De fapt, nu exisă nicio preocupare pentru elev, care este văzut în sistem marxist: o masă, o cantitate amorfă. Programele școlare nu sunt însoțite de studii și nu există nicio justificare pentru un anumit element al programei.

    În sistemele totalitare, centralizate, tehnocentriste, materia nu are legătură cu elevul. Ea figurează (aproape) completă, de la A la Z. E pe modelul "mănâncă tot din farfurie".

    Sistemele performante dau doar bazele, iar conținuturile complexe sunt oferite suplimentar, ca module opționale. Echipe specializate de psihologi și consilieri școlari (da, spre deosebire de teoria marxistă, psihologia nu este un moft capitalist putred, ci o știință clară) selectează cu o precizie uimitoare pe cei care sunt pasionați de matematică, literatură, artă etc. și îi îndreaptă pe palierele respective.

    La noi se procedează ca în Armata Roșie: toți, încolonați frumos, învață aceeași matematică, fie că pot sau nu. Sistemul educațional românesc este un storcător de fructe: se iau câteva kilograme de elevi, se trec prin presă și se obțin 200g de concentrat de fructe.

    Restul se aruncă la coș.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult