Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Evaluarea Națională. Ce va face diferența în notare la proba de limba și literatura română

Evaluarea Națională - elev

Foto: Inquam Photos

Subiectele de anul acesta nu au fost foarte grele, dar pentru o notă bună elevii ar fi trebuit să se pregătească temeinic atât la literatură, cât și la gramatică. Subiectul de literatură, mai amplu decât cel de gramatică, insistă pe înțelegerea textului. Ar fi trebuit ca elevii să verifice fiecare afirmație în text pentru a rezolva corect primele cinci exerciții de la subiectul I.

Cred că diferența în notare va fi dată de redactare – adică de scrierea corectă, exprimarea clară, respectarea normelor de punctuație, structurarea ideilor – și de capacitatea de a utiliza informațiile din text în scopul argumentării și de a asocia textul literar cu un alt text, punând în evidență o valoare culturală/ morală comună. Se acordă 11 puncte pentru redactare: 8 puncte la compunere și câte 1 punct la exercițiile 7, 8 , 9. Pentru o notă peste 9, elevii trebuie să nu aibă greșeli de exprimare, de punctuație sau greșeli gramaticale. 

În ceea ce privește compunerea de la subiectul al II-lea, cerința este simplă la prima vedere, însă pentru redactarea unui text narativ, elevii trebuie să respecte etapele acțiunii și să construiască o cauză care declanșează acțiunea (intriga) și o situație dificilă (punct culminant). Dacă nu vor construi aceste etape ale textului narativ, vor pierde puncte la compunere. Am discutat în aceste ore cu mulți elevi care au urmărit orele realizare online de mine și știu că unii sunt nesiguri la compunere, pentru că nu au inclus toate etapele textului narativ.

La gramatică, exercițiile au avut un nivel mediu de dificultate, s-a insistat pe exercițiile de vocabular, sensul cuvintelor, și pe scrierea corectă. La exercițiul 7 elevii trebuie să stabilească forma corectă de genitiv a cuvântului „lampă”(lămpii), iar la exercițiu 8 să precizeze forma corectă a unor cuvinte, printre care substantivul „străzii”, verbul la conjunctiv „să fii” și un acord încrucișat. 

Și acest exercițiu va face diferența între note.

Vă invit să urmăriți un material video cu rezolvarea subiectelor de examen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am tot respectul pentru doamna profesoara - fiica mea a urmarit lectiile dansei inainte de examen, dar la subiectul 6A se pare ca se pregateste o URIASA nedreptate copiilor care au ales "tristetea" ca trasatura. In mod normal. acest termen denota o emotie dar, IN ACEST CONTEXT PARTICULAR, pare cea mai relevanta descriere si, culmea nedreptatii, copiii obisnuitit sa gandeasca mai profund sunt tocmai cei care au ales-o! Mentionez ca acest exercitiu are 6 puncte (!) si poate distruge sansele unui copil de a ajunge la liceul dorit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult