Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Evaluarea Națională. Ce va face diferența în notare la proba de limba și literatura română

Evaluarea Națională - elev

Foto: Inquam Photos

Subiectele de anul acesta nu au fost foarte grele, dar pentru o notă bună elevii ar fi trebuit să se pregătească temeinic atât la literatură, cât și la gramatică. Subiectul de literatură, mai amplu decât cel de gramatică, insistă pe înțelegerea textului. Ar fi trebuit ca elevii să verifice fiecare afirmație în text pentru a rezolva corect primele cinci exerciții de la subiectul I.

Cred că diferența în notare va fi dată de redactare – adică de scrierea corectă, exprimarea clară, respectarea normelor de punctuație, structurarea ideilor – și de capacitatea de a utiliza informațiile din text în scopul argumentării și de a asocia textul literar cu un alt text, punând în evidență o valoare culturală/ morală comună. Se acordă 11 puncte pentru redactare: 8 puncte la compunere și câte 1 punct la exercițiile 7, 8 , 9. Pentru o notă peste 9, elevii trebuie să nu aibă greșeli de exprimare, de punctuație sau greșeli gramaticale. 

În ceea ce privește compunerea de la subiectul al II-lea, cerința este simplă la prima vedere, însă pentru redactarea unui text narativ, elevii trebuie să respecte etapele acțiunii și să construiască o cauză care declanșează acțiunea (intriga) și o situație dificilă (punct culminant). Dacă nu vor construi aceste etape ale textului narativ, vor pierde puncte la compunere. Am discutat în aceste ore cu mulți elevi care au urmărit orele realizare online de mine și știu că unii sunt nesiguri la compunere, pentru că nu au inclus toate etapele textului narativ.

La gramatică, exercițiile au avut un nivel mediu de dificultate, s-a insistat pe exercițiile de vocabular, sensul cuvintelor, și pe scrierea corectă. La exercițiul 7 elevii trebuie să stabilească forma corectă de genitiv a cuvântului „lampă”(lămpii), iar la exercițiu 8 să precizeze forma corectă a unor cuvinte, printre care substantivul „străzii”, verbul la conjunctiv „să fii” și un acord încrucișat. 

Și acest exercițiu va face diferența între note.

Vă invit să urmăriți un material video cu rezolvarea subiectelor de examen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am tot respectul pentru doamna profesoara - fiica mea a urmarit lectiile dansei inainte de examen, dar la subiectul 6A se pare ca se pregateste o URIASA nedreptate copiilor care au ales "tristetea" ca trasatura. In mod normal. acest termen denota o emotie dar, IN ACEST CONTEXT PARTICULAR, pare cea mai relevanta descriere si, culmea nedreptatii, copiii obisnuitit sa gandeasca mai profund sunt tocmai cei care au ales-o! Mentionez ca acest exercitiu are 6 puncte (!) si poate distruge sansele unui copil de a ajunge la liceul dorit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult