Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, pentru Republica, faptul că la CNSAS există un angajament la Securitate semnat de Mircea Dumitru, dar a precizat că semnătura respectivă nu este a sa.
L-am sunat pe Mircea Dumitru după ce am verificat dacă CNSAS a primit probe noi la dosarul său, știind că, în 2007, îi dăduse verdict de necolaborare. Probele noi pot apărea oricând, confruntând dosare diverse din arhivă. Singurul lucru pe care l-am aflat de la CNSAS este că Mircea Dumitru este verificat din nou, în calitate de ministru, alături de toți ceilalți membri ai Guvernului (deci o investigație de rutină), și că CNSAS nu a terminat investigația. Potrivit lui Ladislau Csendes (preşedinte CNSAS când a fost emisă decizia pentru Mircea Dumitru), revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea se face „doar dacă apar elemente noi”. Csendes a subliniat că azi, în ședința CNSAS, nu s-a luat în discuție o solicitare care să-l vizeze pe Mircea Dumitru, a scris News.ro.
De dimineață, ziarul Adevărul titra că Mircea Dumitru „ar fi semnat un angajament cu Securitatea” în 1980, primind numele de cod Negulescu, iar ziarul Evenimentul Zilei titra, citând „surse credibile”, „Bombă! Ministrul Educației a colaborat cu Securitatea”, menționând că dosarul lui Mircea Dumitru are 11 file, că există un angajament și două note informative.
Mircea Dumitru: „Am văzut angajamentul. Nu e semnat de mine”
În 2007, Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS alături de alți universitari. Colegiul CNSAS l-a chemat la audieri, după ce a descoperit un angajament semnat de Mircea Dumitru.
„Am văzut această adeziune”, îmi povestește ministrul momentul 2007. În fața lui se aflau membrii Colegiului, în frunte cu Ticu Dumitrescu. „Mi-au pus multe întrebări. Am stat o oră”.
„Nu este scrisul meu”, s-a apărat atunci Mircea Dumitru.
„Haideți atunci să facem o probă”, i-au replicat reprezentanții CNSAS.
„M-au pus să scriu. Am scris. După câteva luni mi-a venit prin poștă verdict de necolaborare”, spune ministrul.
„Adică semnătura era falsă?” întreb. Nu știe și nici n-a fost curios să mai întrebe. Spune că a primit verdictul de necolaborare ca pe o „reparație” și că pentru el cazul a fost atunci închis. „Eu mă știu curat cu mine însumi”.
Dar n-a fost curios să afle ce este cu acel angajament, cum a apărut numele său într-un dosar de colaborator al Securității? Spune că a încercat să pună întrebări, dar cineva din CNSAS i-a retezat-o: „Aici noi punem întrebările...”
Îi mai pun o dată întrebarea pe care i-au pus-o ziariștii și în conferința de presă de la prânz: „Ați avut înainte de 1989 vreun contact cu un ofițer de Securitate? A încercat cineva vreodată să vă racoleze?” Ministrul răspunde că „niciodată” n-a discutat cu vreun securist. Precizează că „prin 1981 sau 1982” a intrat în PCR. Era în anul II de facultate.
„Și nici atunci nu l-ați întâlnit pe securistul facultății?” Ministrul răspunde că nu.
„Dvs. ați ieșit din țară înainte de 1989? Poate vi s-a cerut să semnați ceva când vi s-a dat pașaportul...”, îl întreb. Răspunde că a fost plecat în RFG, în 1973, când era pionier în clasa a VI-a, și în Bulgaria cu părinții. Prin urmare, nu, nu a semnat nimic.
„Când ați auzit vreodată numele Negulescu?” îi pun ultima întrebare. Spune că astăzi, din presă. Precizează că, în 2007, nu a văzut notele informative despre care se face vorbire azi în presă.
Ministrul promite că-și va face public dosarul de la CNSAS, pentru a arăta că nu are nimic de ascuns.
Angajamentul nu duce la verdict de poliție politică
Problema angajamentelor la Securitate este una deosebit de delicată în dosarele personalităților publice recente. Au existat cazuri în care la CNSAS s-au găsit angajamente semnate în fals, de securistul care nu reușea recrutarea și care încerca să-și justifice producția de colaboratori în fața superiorilor. De asemenea, trebuie precizat că doar angajamentul la Securitate nu este o probă suficient de puternică pentru un verdict de colaborare. El trebuie însoțit de note informative, de dovezi ale colaborării (chitanțe de plată, de exemplu), de caracterizări ale ofițerului de rețea etc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.