Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

EXCLUSIV. Ministrul Educației: „Există un angajament la Securitate semnat de Mircea Dumitru. Semnătura nu este a mea”

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, pentru Republica, faptul că la CNSAS există un angajament la Securitate semnat de Mircea Dumitru, dar a precizat că semnătura respectivă nu este a sa.

L-am sunat pe Mircea Dumitru după ce am verificat dacă CNSAS a primit probe noi la dosarul său, știind că, în 2007, îi dăduse verdict de necolaborare. Probele noi pot apărea oricând, confruntând dosare diverse din arhivă. Singurul lucru pe care l-am aflat de la CNSAS este că Mircea Dumitru este verificat din nou, în calitate de ministru, alături de toți ceilalți membri ai Guvernului (deci o investigație de rutină), și că CNSAS nu a terminat investigația. Potrivit lui Ladislau Csendes (preşedinte CNSAS când a fost emisă decizia pentru Mircea Dumitru), revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea se face „doar dacă apar elemente noi”. Csendes a subliniat că azi, în ședința CNSAS, nu s-a luat în discuție o solicitare care să-l vizeze pe Mircea Dumitru, a scris News.ro.

De dimineață, ziarul Adevărul titra că Mircea Dumitru „ar fi semnat un angajament cu Securitatea” în 1980, primind numele de cod Negulescu, iar ziarul Evenimentul Zilei titra, citând „surse credibile”, „Bombă! Ministrul Educației a colaborat cu Securitatea”, menționând că dosarul lui Mircea Dumitru are 11 file, că există un angajament și două note informative.

Mircea Dumitru: „Am văzut angajamentul. Nu e semnat de mine”

În 2007, Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS alături de alți universitari. Colegiul CNSAS l-a chemat la audieri, după ce a descoperit un angajament semnat de Mircea Dumitru.

„Am văzut această adeziune”, îmi povestește ministrul momentul 2007. În fața lui se aflau membrii Colegiului, în frunte cu Ticu Dumitrescu. „Mi-au pus multe întrebări. Am stat o oră”. 

„Nu este scrisul meu”, s-a apărat atunci Mircea Dumitru.

„Haideți atunci să facem o probă”, i-au replicat reprezentanții CNSAS.

„M-au pus să scriu. Am scris. După câteva luni mi-a venit prin poștă verdict de necolaborare”, spune ministrul.

„Adică semnătura era falsă?” întreb. Nu știe și nici n-a fost curios să mai întrebe. Spune că a primit verdictul de necolaborare ca pe o „reparație” și că pentru el cazul a fost atunci închis. „Eu mă știu curat cu mine însumi”.

Dar n-a fost curios să afle ce este cu acel angajament, cum a apărut numele său într-un dosar de colaborator al Securității? Spune că a încercat să pună întrebări, dar cineva din CNSAS i-a retezat-o: „Aici noi punem întrebările...”

Îi mai pun o dată întrebarea pe care i-au pus-o ziariștii și în conferința de presă de la prânz: „Ați avut înainte de 1989 vreun contact cu un ofițer de Securitate? A încercat cineva vreodată să vă racoleze?” Ministrul răspunde că „niciodată” n-a discutat cu vreun securist. Precizează că „prin 1981 sau 1982” a intrat în PCR. Era în anul II de facultate. 

„Și nici atunci nu l-ați întâlnit pe securistul facultății?” Ministrul răspunde că nu.

„Dvs. ați ieșit din țară înainte de 1989? Poate vi s-a cerut să semnați ceva când vi s-a dat pașaportul...”, îl întreb. Răspunde că a fost plecat în RFG, în 1973, când era pionier în clasa a VI-a, și în Bulgaria cu părinții. Prin urmare, nu, nu a semnat nimic.

„Când ați auzit vreodată numele Negulescu?” îi pun ultima întrebare. Spune că astăzi, din presă. Precizează că, în 2007, nu a văzut notele informative despre care se face vorbire azi în presă.

Ministrul promite că-și va face public dosarul de la CNSAS, pentru a arăta că nu are nimic de ascuns.

Angajamentul nu duce la verdict de poliție politică

Problema angajamentelor la Securitate este una deosebit de delicată în dosarele personalităților publice recente. Au existat cazuri în care la CNSAS s-au găsit angajamente semnate în fals, de securistul care nu reușea recrutarea și care încerca să-și justifice producția de colaboratori în fața superiorilor. De asemenea, trebuie precizat că doar angajamentul la Securitate nu este o probă suficient de puternică pentru un verdict de colaborare. El trebuie însoțit de note informative, de dovezi ale colaborării (chitanțe de plată, de exemplu), de caracterizări ale ofițerului de rețea etc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  sa-i fi spus asta in fata lui iliescu ! poate a venit momentul celor care in '89 aveau maxim 15 ani. poate ca administratorul de scara trebuie sa se schimbe !
  • Like 0
 • Distrugerea carierei profesionale a unui om trebuie aspru pedepsita chiar daca este vorba de ziaristi. In zilele noastre sunt nenumarate cai de a verifica scrisul, perioada din care provine inscrisul inainte de a face public un asemenea caz.
  • Like 0
  • @ Angela Citea
   check icon
   ziceti de ghita ? ceva despre afirmatiile lui ponta ? adica de ce la caserie sa se prezinte numai ziaristii, ca sa plateasca ? poate o desecretizare 100% a dosarelor securitatii statuli comunist ar aduce multe clarificari :) acuma intelegeti de unde inscrisul ?
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult