Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Execuții sumare în noaptea cuțitelor scurte: PSD a renunțat la broșă și se agață de Ciolacul de salvare

Marcel Ciolacu și Viorica Dăncilă

Foto: Inquam Photos

Spectacolul oferit de PSD este delicios, deși execuțiile nu se poartă la vedere (încă sunt în etapa negocierii). Sunt toți ca niște lupi turbați de foame care se învârt în jurul prăzii și așteaptă semnalul să sară să se înfrupte.

D-na Dăncilă nu face nimic din ce nu a făcut înainte. Refuză să plece pentru că ea nu vrea să dezamăgească (nici din funcția de premier nu a plecat pentru că nu a dorit să abandoneze țărișoara). Îți trebuie (totuși) un nivel minimal de IQ ca să pricepi că nu ești dorit și că e jenant să mai stai agățat de ceva/ cineva când toată lumea îți spune să o lași baltă. Așa cum trebuie să ai o urmă de bun simț și inteligență ca să-ți dai seama că o funcție de anvergura șefiei de guvern este o pălărie mult prea mare pentru tine. Faceți un exercițiu: dacă cineva ar veni la dumneavoastră și v-ar propune să fiți ministru sau premier ați accepta gândindu-vă că sunteți potrivit sau pregătit? Altfel - cum vă imaginați că pleacă dna Dăncilă? Păi numai la schimb cu o funcție, cu un scaun, cu ceva călduț.

  • O observație foarte corectă circulă de aseară pe rețelele de socializare și a devenit virală cu autor inițial necunoscut. Care să fie logica pe care se bazează PSD? Doamna Viorica Vasilica Dăncilă era bună pentru jobul de premier și mai ales pentru jobul de președinte, dar nu e bună pentru PSD și trebuie executată din scurt.

Domnul Ciolacu este cel care în momentul greu pentru partid își asumă că face schimbarea. Se vorbește pe surse despre reformarea partidului, despre o nouă garnitură, despre conducere interimară. Dar ce să vezi? Planul reformei e făcut cu baronii care au îngropat partidul: Oprișan, Bădălău, Buzatu, Stănescu, Firea etc. E ca și cum ai pune o bandă de tâlhari să revoluționeze legislația anti-furat (ups!, asta s-a întâmplat deja, cu OUG 13 și legile Justiției).

Domnul Bădălău cere - de pe poziția de mare învingător pe feuda sa din Giurgiu un loc la masă, pretinzând că a avut rezultate. Dar a calculat cineva oare care a fost impactul imaginilor cu maneaua să vină diaspora/ ca să ne pișăm pe ea asupra voturilor puse de „ăștia" în urne? Poate a adus el 67 de mii de voturi pentru Viorica Dăncilă prin diverse metode. Însă e posibil să fi adus și câteva sute de mii la Klaus Iohannis din diaspora.

D-na Olguța Vasilescu tace mâlc, la fel și domnul soț Manda. Au pierdut Doljul, au avut discurs public execrabil, apropiații au postat toate mizeriile și fake news-ul. Dacă PSD va defila cu ei în frunte soarta partidului e clară.

D-na Firea - în cărți pentru funcția de președinte executiv - este una dintre cele mai antipatizate persoane politice. Minciunile din București, 4 ani de mandat aruncați la coș, traficul infernal, târgurile interminabile, atacurile la Dăruiește viață, frigul din case și lipsa apei calde în 2019 o situează într-o poziție care va face mult rău partidului.

Domnul Teodorovici vorbea despre un cod al manierelor în încercarea de reformare a PSD. Despre limbaj civilizat, despre atitudine elegantă. Cel care a reușit să șocheze opinia publică prin vorbele mizerabile aruncate ziaristelor (dacă și-au pus dinți sau dacă vor să iasă la întâlnire) sau invectivele aduse actualului ministru de Finanțe (Dl. Câțu - chiparosule), acest domn vrea să pocăiască partidul. Deocamdată refuză să plece din funcția de președinte executiv.

Domnul Fifor - acest nimeni în drum (care a zis când era ministru la Apărare că România are în baza de la Deveselu rachete balistice) face ceea ce știe mai bine. Sare din barcă în barcă. Și refuză să plece din funcție.

Domnul Grindeanu - că despre el se aude că ar reveni în cărți - a uitat și el însuși că a dat celebra OUG 13.

Uitându-te la acești oameni și la mulți alții din PSD, la baronii lor - Bădălău, Stănescu, Arsene, Oprișan, Manda - ai o revelație. E un ADN care-i leagă, e o trăsătură comună care-i face să semene. Nu știu să facă nimic și nu și-ar găsi de muncă nicăieri, așa că în politică au găsit puterea, banii și oportunitatea de a-și face imagine. Vi-l imaginați pe dl Teodorovici CEO la o bancă? Vi-l imaginați pe dl Bădălău angajat al unei multinaționale? Vi-l imaginați pe dl. Fifor în board-ul unei companii românești private muncind sau profesor la o școală privată?

Reformă? Pentru a avea o șansă infimă de reformare, marți seara ar trebui să avem așa: O Viorica Dăncilă plecând cu apropiații ei de tot sau până la statutul de membri simpli. Toți cei care au susținut-o și i-au făcut campanie recunoscându-și greșeala și mergând în spate. Toți baronii predând pe rând puterea, după un calendar foarte clar stabilit. Și ar mai trebui ceva: toți cei care au participat la ororile din ultimii 3 ani (OUG 13, asaltul la Justiție, 10 august) ar trebui să dispară atât din conducere, cât și din spațiul public. La fel ar trebui și toți cei care l-au susținut pe Liviu Dragnea la televizor sau prin vot în Parlament, în Guvern sau în CEX.

Dar dacă toate cele de mai sus s-ar întâmpla pentru o reformă reală, oare ar mai rămâne ceva din PSD?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rotatia cadrelor!
    "Aceeasi Marie, dar cu alta palarie!"
    • Like 1
  • Alex Mag check icon
    Din peripețiile bravului luptător anti paralel din pârnaia in care a fost pe nedrept condamnat sa nu poată vota, se poate desprinde o întâmplare echivalenta cu ce s-a petrecut ieri in PSD. Zilele acestea in inspecția sa zilnica, comandantul penitenciarului a fost întâmpinat de către Dragnea cu o reclamație vis-a-vis de schimbarea șosetelor. Soluția ad-hoc a comandantului penitenciarului in satisfacerea cererii bravului luptător Dragnea a fost: rândul unul de sus schimba șosetele cu rândul 4 de jos, rândul 5 din mijloc șosetele cu rândul 8 de jos,… Așa si cu PSD-ul… o rămas cu aceleași șosete.
    • Like 1
  • CORECT:Reformarea PSD -lui inseamna DISPARITIA,dar asta in multi ani de aici inainte ca 30 par a fi putini pt.aceste LACUSTE.
    • Like 2
  • Răspunsul este: DA, ar mai rămâne. Sunt membri onești dar aceștia și-ar pierde busola (pe care nu au avut-o nici înainte) pentru ca nu ar mai fi cineva care sa le spună ce sa spună și cum sa gândească. Si răspunsul este: NU, pentru ca nu ar mai ramane nimic din PSD (la ceea ce spunem noi acum PSD).
    • Like 0
  • Cred că Ciolacul de salvare este găunos, la fel ca și ceilalți colaci interesați, pe lângă faptul că toți sunt foarte atrași în vârtejul creat prin propriile exteriorizări vacuumatice; astfel că aștept să-i salveze fostul președinte, căpitan de vas și iubitor de comuniști, la mal.
    • Like 0
  • Mulțumesc, dar n-aș fi decât o umbră de Cristoiu, procomunist și mai ales expirat ! Aici e locul pentru oameni tineri !
    • Like 0
  • Birchall ar face bine să iasă rapid din haznaua aia, e păcat de ea.
    • Like 2
  • Pana la urma e strict treaba lor ce fac. Nu inteleg de ce m-ar preocupa refacerea PSD. Personal nu cred ca sunt capabili de reforma. E deja a 5-a sau a 6-a generatie de lideri ai PSD (FSN/FDSN) in ultimii 30 de ani si privind in urma parca primele 2-3 generatii (Iliescu - Nastase - Geoana, ii numesc pe liderii acestora) erau mai capabile. Formate din ticalosi in principiu dar care isi dovedisera in prealabil priceperea in domeniile lor. Politicieni proveniti, cum ar veni, din campul muncii. Ultimele generatii sunt formate, din ce in ce mai mult, din tinerii care s-au lipit pe langa cei dintai in tinerete si le-au preluat (cu cruzimea cu care intr-o haita tinerii ii elimina pe batrani) partidul. Avand toate metehnele celor dintai, dar lipsindu-le cu desavarsire orice competenta in vreun domeniu (de obicei s-au blindat cu diplome fara valoare si cu doctorate asijderea). Asa ca cei de acum sunt nu doar ticalosi ca cei dintai, ci si prosti (imi pare rau pentru cuvant, n-am gasit alta rima). Dar ce conteaza? Sa fie la ei acolo. Din parte-mi un sincer "la mai mare". (sic!).
    • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      In esenta, sunt de acord cu mesajul d-voastra in sensul ca primenirea partidelor se face greoi si mai degraba negativ. Dar precizez ca sunt de acord doar in masura in care mesajul este adresat, laolalta, tuturor partidelor de la putere (PSD, PNL, ALDE, PMP etc.). Si asta pentru ca toate au acelasi izvor politic - FSN. Aici trebuie sa va corectez degraba, pt. corectitudinea informarii. Nu doar PSD este urmasul FSN, ci si actualul PNL. Prezantand pe scurt istoricul filonului politic romanesc postdecembrist, lucrurile stau asa: dupa revolutie a fost infiintat FSN, cu doi mari capi (Iliescu si Roman). Ulterior, FSN s-a spart, iar gruparea conservatoare a lui Iliescu a format FDSN, transformat pe parcurs in actualul PSD. FSN ramas cu Roman (din care facea parte, repet, si gruparea lui Iliescu), s-a transformat ulterior in PD, iar mai apoi in PDL, care in prezent, prin fuziunea cu PNL, a format actualul PNL. In concluzie, luand in calcul toate transformarile si toate fuziunile, atat actualul PSD, cat si actualul PNL, prin prisma greilor care au condus si conduc la varf si in teritorii aceste doua mari formatiuni, au un izvor politic comun - FSN. Iar mesajul trebuie sa vizeze cu atat mai mult actualul PNL, cu cat in acest partid este învestita increderea romanilor in pezent, motiv pt care greii care au format aliante conjuncturale si cardasii cu toti ceilalti „frati fsnisti” (psdisti, pdlisti etc.) trebuie sa faca un pas in spate. Altfel, viitorul nu suna bine deloc. Vazand la guvernare oameni precum Orban si Turcan, in spate cu toti pdlistii fosti fsnisti, cu legaturi stravechi in istoricul fsnist sau cu persoane condamnate (vz relatia lui Turcan cu Udrea, pe care o sustinea si o ridica in slavi chiar in perioada in care aceasta era cercetata penal), riscam sa ajungem la concluzia ca am schimbat fsnistii rosii cu cei galben-albastrui. Solutia ar fi nasterea unor formatiuni politice noi, fara istoric fsnist, dar care sa fie compuse din profesionisti in varii domenii ale vietii sociale si care sa contribuie intr-un mod obiectiv si competent la dezvoltarea acestei tari.
      • Like 0
  • Exact,ce ar mai rămâne din PSD?
    NIMIC.
    Zero tăiat în 17,sau,mă rog,strict în cazul acestui partid-mamut,zero tăiat în 500000!
    • Like 1
  • Nume check icon
    "Dar dacă toate cele de mai sus s-ar întâmpla pentru o reformă reală, oare ar mai rămâne ceva din PSD?"
    Aceasta ultima fraza din articol sintetizeaza foarte bine faptul ca psd-ul nu poate fi reformat. Daca intr-adevar mai sunt oameni de "bine" in acest partid ar trebui sa plece si sa faca alt partid.
    Sau de fapt membrii partidului sunt dupa chipul si asemanarea liderilor?
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult