Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Exercițiu de stil. Când nu poți alege între clasic și contemporan, ia-ți libertatea de a le pune în dialog

Living Blush

Culori neutre, mobilier în linii simple, forme geometrice curate, oțel și sticlă, unul-două elemente de decor cu rol funcțional cât de mic. Puțin cam rece și impersonal, nu?

Culori bogate și saturate, forme organice, lemn și marmură, multe elemente de decor de dragul artei, corpuri de iluminat sofisticate și grandioase. Un pic cam mult și cam obositor.

Ce s-ar întâmpla însă dacă ți-ai da voie să combini elementele preferate specifice fiecărui stil de design? Răspunsul oferit de DedeSign este livingul Blush, o expresie a fuziunii perfecte dintre designul modern și influențele clasice. Este un exercițiu de stil pe care îl poți face și tu pentru a-ți exersa creativitatea și a-ți exprima personalitatea.   

Iată care sunt principalele aspecte de care ar trebui să ții seamă atunci dacă decizi să pui în dialog elemente care teoretic se resping.

Cromatica

În designul modern, culorile sunt adesea neutre: alb, negru, gri și nuanțe de bej. Astfel, se creează un fundal versatil pentru punerea în valoare a altor elemente de design. La polul opus, în designul clasic, predomină culorile tari - roșu închis, auriu, smarald, albastru închis, care imprimă spațiului senzația de lux.

Într-un spațiu care nu se vrea nici 100% modern, dar nici complet ancorat în trecut, poți combina câte o nuanță sau poate chiar două din fiecare paletă cromatică. 


Ambianța din conceputul propus de DedeSign este una senină. Utilizarea albului ca nuanță predominată intră într-un contrast frumos cu verdele măsliniu folosit pentru tavan, care umple spațiul cu un aer de rafinament și profunzime. În jocul cromatic intră și griul plăcilor ceramice, care contribuie și la iluzia optică de spațiu mai mare.

Elemente de mobilier

Jocul de combinații poate continua și cu elementele de mobilier. Ce zici de o canapea capitonată cu forme rotunjite, din catifea sau inserții de auriu ori argintiu, care poate intra în dialog cu o masă de sticlă cu linii clare și cu o bibliotecă minimalistă? Orice permutare este posibilă și permisă.

În livingul Blush, elementul clasic este reprezent de două fotolii în forme organice, într-o culoare îndrăzneață, regăsită și în țesătura covorului generos, și care omogenizează astfel spațiul de relaxare. Colțarul confortabil gri este elementul modern central, acompaniat de o măsuță pătrată de cafea, din lemn, care ancorează zona de relaxare. Biblioteca modernă lasă loc și televizorului și adăugă o notă funcțională, dar elegantă.


Surse de iluminat

Un candelabru sau o lampă cu abajur este poate prea mult, dar o lampă de perete sau o plafonieră cu un finisaj prețios, ar putea fi exact elementul de care ai nevoie pentru a clasiciza puțin o încăpere.

În ceea ce privește corpurile de iluminat, în conceptul propus s-a folosit o combinație interesantă între benzi LED, un lampadar negru, spoturi metalice negre și o suspensie uimitoare care atinge un echilibru între industrial și clasic, și conferă spațiului o strălucire plăpândă și primitoare.

Elemente decorative

Zona elementelor decorative este cea mai permisivă și versatilă în ceea ce privește armonizarea clasicului cu modernul.

Spre exemplu, în livingul Blush, cornișele decorative simple, dar elegante, împodobesc tavanul și pereții, aducând astfel un omagiu elementelor arhitecturale tradiționale, și care se îmbină perfect cu retorica designului contemporan.

Ferestrele sunt de inspirație clasică, iar linia este continuată de perdele și draperii lungi, care conturează spațiul. Efectul pătrunderii luminii naturale este spectaculos și reușește să creeze o ambianță senină și primitoare.

Tablourile alese adaugă vitalitate și personalitate spațiului și sunt evidențiate elegant de aplicele metalice clasice. Aceleași efect, chiar mai bogat, este dat de plantele verzi luxuriante, în ghivece generoase, care vin și cu o notă de prospețime.

Livingul Blush, care îmbină alura contemporană cu influențe clasice, e doar un exemplu de cum estetica modernă se poate armoniza cu cea clasică pentru a crea un spațiu care trasncende timpul. Cu puțin ajutor și sfaturi practice, în poți crea propria simfonie de culori, texturi și elemente de design într-un spațiu care să te primească și să-ți reflecte preferințele și personalitatea.   

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă DedeSign, îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult