Bucureștenii care locuiesc în clădiri echivalentul a 300 de etaje vor putea beneficia în acest an de Programul „A doua țeavă”, prin care își pot schimba instalațiile interioare de apă rece. Proiectul este finanțat în proporție de 95% de Apa Nova – Compania de Ape București, iar restul de beneficiari.
Anunțul a fost făcut miercuri la Sala Palatului, unde peste 1000 de bucureșteni au participat la o nouă consultare directă organizată de conducerea Apa Nova - Compania de Ape București (ANCAB) în cadrul primei inițiative naționale de transparentizare a relației dintre o companie de utilități și clienții săi.
„Din acest moment vă puteți înscrie în program, pe site-ul companiei. Acest proiect este o premieră mondială. La fel ca la programul de anvelopare a blocurilor, și în acest caz autoritățile ar trebui să se implice în crearea cadrului legal pentru atragerea de fonduri europene pentru schimbarea instalațiilor interioare pentru apă rece în blocuri”, au precizat miercuri oficiali ai ANCAB.
Timp de două ore, șase șefi din Apa Nova au prezentat pe rând detalii din activitatea companiei și au răspuns întrebărilor venite din public.
Un reprezentant al unei asociații de proprietari de pe strada Barbu Văcărescu, din Sectorul 2, care a beneficiat anul trecut de Programul „Prima țeavă”, și-a adus cu el o bucată de circa un metru de țeavă de apă rece înlocuită. Țeava era colmatată aproape total.
„Programul a început în decembrie 2016. Ne-am găsit firma care să se ocupe de lucrare, s-au făcut ofertele și s-a finalizat lucrarea. Țevile înlocuite aveau 60 de ani”, a relatat acesta.
Toți proprietarii din imobil trebuie să fie de acord cu proiectul, vechimea imobilelor și a instalațiilor ce vor fi înlocuite trebuie să fie de cel puțin 30 de ani, iar clădirea să fie racordată la rețeaua Apa Nova.
Președinta unei asociații de locatari a precizat că a depus în noiembrie anul trecut „un dosar perfect” pentru „A doua țeavă”, dar din cauză că un proprietar s-a opus - „o procuroare de 50 de ani, care s-a mutat în bloc de doi ani și care a spus că atât cât ea locuiește acolo, nu se va schimba nicio țeavă” - proiectul nu a putut fi demarat. Oficialii Apa Nova i-au promis sprijin pentru demararea proiectului.
„Limpede de București”. Apa Nova ar putea vinde în magazine apă potabilă îmbuteliată
Tot cu prilejul dezbaterii oficialii furnizorului de apă potabilă din Capitală au reiterat anunțul făcut anul trecut, potrivit căruia compania ar putea începe să vândă apă potabilă îmbuteliată. Participanții la dezbatere au primit apă îmbuteliată la 1/2 litri, pe care scria „Limpede de București”.
„Anul trecut am spus așa: «Vom sparge piața». Pentru lansarea acestui proiect birocrația este foarte mare. Este nevoie de un an de zile de monitorizare, studiul este în derulare. Poate, dacă ne ajută Dumnezeu, vom bea anul viitor apă plată îmbuteliată de Apa Nova”, a spus miercuri Mădălin Mihailovici, director general ANCAB.
Șeful Apa Nova declara anul trecut că apa produsă de companie este potabilă „110%" și nu exclude varianta de a vinde bucureștenilor apă potabilă îmbuteliată, în conditiile în care un litru de apă produs de companie costă 0,004 lei, iar în hipermarketuri apa plată ajunge la un leu pe litru.
„Cum este cu profitul colonizat de acționarii francezi?” „În Apa Nova există un singur francez. Acesta a fost „colonizat” de o româncă”
Formatul dezbaterii a dat posibilitatea celor din sală să își spună deschis părerea și să adreseze întrebări legate de relația cu furnizorul de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare din București.
„Este Apa Nova o multinațională? Cum este cu profitul colonizat de acționarii francezi?, au sunat două dintre întrebările venite din public.
„Apa Nova Compania de Ape București, «ANCA de București» , așa cum îmi place să îi spun, este o companie românească cu acționariat mixt, francez-român (Veolia Eau - 73,7%, Municipiul București – 16,3% și asociația salariaților 10%). Are 2.000 de angajați. În companie există un singur francez. Acesta a fost «colonizat» de o româncă. Are doi copii. El este «colonizatorul». Nicolas, unde ești? Uitați-l! Vorbește româna la fel ca noi”, a răspuns directorul general al ANCAB, arătând către singurul angajat francez din companie, prezent și el în sală.
Șeful Apa Nova a adăugat că furnizorul de apă își plătește toate taxele în România, iar anul trecut a plătit dividende de 7,5 milioane de euro către Primăria Capitalei.
„Ar trebui să renunțăm la sintagma «Nu ne vindem țara». Aduceți-vă aminte de ARO. Japonezii de la Suzuki au vrut să investească acolo. Până la urmă au investit în Ungaria. Uitați-vă la Dacia. Ce ar fi fost azi bătrâna Dacie fără francezii de la Renault? Ar mai fi dat de muncă la atâția oameni?”, a continuat Mădălin Mihailovici. El a precizat că toate lucrările de investiții realizate de companie au fost făcute apelând la firme românești.
„Uitați-vă la Radet, care are datorii de 100 de milioane. Apa Nova nu ia subvenții de la bugetul de stat sau de la Primăria Capitalei. În bugetul pe 2017 al Primăriei Capitalei investițiile la Radet sunt de 7 milioane de euro. Noi investim în rețeaua de apă și canalizare anual 21 de milioane de euro, din fonduri proprii. Așa putem să păstrăm tariful printre cele mai mici din ţară (conform clasamentului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice)”, a punctat Mădălin Mihailovici.
„Ar trebui și alți furnizori de utilități să ia exemplu de la Apa Nova și să organizeze întâlniri cu cetățenii”
„Ar trebui și alți furnizori de utilități să ia exemplu de la Apa Nova și să organizeze întâlniri cu cetățenii. Nu îi văd pe cei de la Radet și Ratb să facă așa ceva...”, au concluzionat pentru ei, la final, doi dintre participanții la dezbatere.
Investițiile ANCAB în infrastructură în 2017 sunt preconizate la circa 30 de milioane de euro. Apa Nova reprezintă, conform Băncii Mondiale, un exemplu de succes de parteneriat public-privat, suma totală investită de companie în cei 16 de ani de concesiune depăşind 400 de milioane de euro din surse proprii.
Apa Nova – Compania de Ape București, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din București și are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului București.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.