Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Există oameni extraordinari în această țară. Dar peste ei se întinde osânza spectrală a lui Șoșoacă

Protest antimască 20 martie 2021

Foto: Dan Mihai Bălănescu

În România, prostia a devenit fudulă, apoi a fost aleasă în parlament. În România, prostituția a ieșit din cotloanele întunecate și umede ale orașelor și a devenit televiziune. În România, minciuna a devenit artă și se numește comunicare. În România, superstiția și casele de pariuri sunt proiecte de țară. În România, banii se preling ca o glumă proastă din buzunarele politicienilor. În România, dacii liberi, fluturând crucea legionară și dansând vulgar pe Pink Floyd cer "libertate", în aplauzele Moscovei.

Există oameni extraordinari în această țară. Există tineri deștepți, există profesori și cercetători dedicați, există medici care sunt gata să-și dea viața pentru semeni, arhitecți care construiesc viitorul, avocați care mai cred în dreptate. Există oameni de toate vârstele care au intrat în politică sperând că pot îndrepta moral (insist: moral, nu politic) ceva din năravurile putrede ale celor din jur. Există elevi și studenți care sunt adevărate miracole în marasmul din jur. Există scriitori, există poeți, există artiști, există cineaști. Dar peste toți acești oameni se întinde osânza spectrală a lui Șoșoacă și coafura unei dezaxate care otrăvesc zi de zi, ore în șir, fără încetare, de ani de zile, orice ar putea părea sănătos, curat, optimist.

Am convingerea că nu am atins încă fundul prăpastiei. De altfel, e foarte posibil ca fundul prăpastiei să nu poată fi atins niciodată și să continuăm să ne prăbușim câtă vreme cei mai mulți dintre oamenii buni vor alege (repet: vor alege deliberat, conștient, interesat) să tacă și să-și întoarcă privirea de la revărsarea toxică de ticăloșie din jur. Cunosc și eu, ca fiecare dintre noi, mulți oameni de mare calitate profesională și (oarecum) morală care aleg să tacă.

Au motivele lor: loc de muncă, rate, salariu, obligații. Dar fiecare tăcere e o abdicare de la rațiune, de la adevăr, de la revendicarea dreptății. Fiecare tăcere, fiecare compromis, este o încurajare pentru prostie și pentru lipsa de moralitate care devin, pe zi ce trece, stăpâne peste noi.

Cred că putem să ne scufundăm și mai mult. Pentru că nu văd ce anume și cine anume, în ce fel, ar putea să spună la un moment dat: gata, ajunge! Ajunge cu minciuna, ajunge cu manipularea, ajunge cu compromisul! Nu o face nimeni, pentru că, deși nu reformăm nimic, deși nu reparăm nimic, între noi e călduț și e bine așa. Din când în când ne hlizim la obscenitățile unei senatoare și la miracolele unei ciudate, asta face parte din spectacol, dar nu avem nici puterea, nici disponibilitatea de a tăia răul din rădăcină. Nimeni, nicăieri nu pare capabil și dornic să taie răul din rădăcină. Nici măcar jandarmii, deveniți, vai, atât de înțelegători cu încălcarea legii. Pentru că, nu-i așa?, cum am mai putea fi noi cei buni dacă nu am avea în fața noastră, zi de zi, răul obez lăfăindu-se pe cântece patriotice și pe îndemnuri idioate la refuzul educației?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Maestrul Cristoiu pe blogul lui azi, intr-o pastila video:
  "Sosoaca e femeia lucida". El a lansat-o in campul media, cand nimeni nu se gandea sa o invite intr-un studio.
  • Like 1
 • Citesc comentariile si ma crucesc. O serie de postaci, anti civilizatie si pro ruso-chinezi si atat. Nu pierd nicio ocazie sa nu improste cu laturi si "osanza' u e.,nato. Este uimitor ca, dupa milenii, omul este tot la nivelul cel mai de jos. Nu sunt oripilati de grotescul sosoacei, aur-lui, psd-lui. Se fac ca ploua, cum s-au facut intotdeauna, astfel aratandu-si patriotismul si eroismul. Este uimitor ca, dupa milenii in care stiinta, uneori cu greu, a razbit si a luminat din ce in ce mai multe minti sunt, inca, multi indivizi care sar in sus de admiratie in fata salatanilor si sunt gata sa-i arda pe rug pe cei ce isi pun mintile, cu adevarat, in slujba omenirii. Mai multa mizerie morala, vocala pe ulite, ca in prezent nu a fost in ultimii 31 de ani.
  Nu numai sarlatanii isi zbiara ofertele ci si sceleratii au iesit si-si urla elucubratiile. Sceleratii degraba vanzatori si tradatori de tara, sabotori si mistificatori ai binelui. Populatia, cat o mai fi de bine, tace si permite unei minoritati hidoase, ciumate sa-si intinda balele peste majoritatea, din ce in ce mai putina. Autoritatile, platie de cei ce abia mai tin tara pe umerii lor sunt practic inexistente. Cot la cot cu ciumatii amintiti mai sus saboteaza actuala preferinta a celor ce au votat. Ca intotdeauna in tara asta mizerabila. Singurile preocupari, scoase cu sarg in evidenta de mass media sunt "exodurile" saptamanale ale unor zombi catre munte sau mare, in functie de anotimp, chiolhanurile interlopilor la mare pret si mitingurile hadei sosoaca la care participa o masa de imbecili, ce habar nu au unde sunt si ce vor si o mana de lichele profitoare, dornice de a fi bagate in seama, prin altceva nici nu au cum. Si acest curent este mondial. Se clameaza prostia si anormalitatea pe toate meleagurile. Cu tote masinile, telefoanele de ultima generatie vulgul este acelasi de pe vremea isterizarii in Colloseum la macelurile cu gladiatori. Fiinta umana, cu toata spoiala pe care si-o trag unii este o bestie.
  Puteti, voi celor care m-am adresat in repetate randuri, sa-mi atribuiti tot ce vreti, dar nu veti creste cu nimic prin spoiala voastra, in ochii mei sau a altora care inteleg ce spun. Nu conteaza parerea vostra.,, chiar daca, pentru moment,sunteti luati in considerare de unii.
  • Like 8
  • @ Mircea Zugravu
   Acum ce mai ai cu PSD ? Peste tot vezi numai psd ? Sau o atribui pe șoșoacă psd-ului ? Ești prelungirea trompetei de la Cotroceni care peste tot și oricând vede numai psd, slăbitul (din motive proprii) în politica românească ! Oribil !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Cand un presedinte al unui partid, care se pretinde mare reprezentant al poporului, fie e lsi un ciolac, declara cu emfaza ca nu vede nimic deviant in comportamentul unei degenerate ca sosoaca nu-ti da de gandit? E grav. Psd este cel mai hot, ipocrit, mincinos, retrograd partid. Si-a intins tentaculele peste toate formatiunile politice.
   • Like 7
  • @ Mircea Zugravu
   profun check icon
   Îi bârfești pe cei ca-și spun părerea, precum ... babele de pe marginea șanțului, trecătorii.

   Zi ce ai de zis despre articol și nu mai face matale pe profilerul care demască filo-rusnacii și filo-chinezii. Îți place eleganța lui făt-frumos care râde de osânza unei doamne, fără să-i combată în fapt, cu vreo contra-argumentație, părerile?

   Sau ești și matale vreun frumușel, „bine-crescut”, care crede că e normal ca oamenii să fie judecați după defectele fizice și după ce-și închipuie orice agramat despre afinitățile lor geo-politice!?

   Renunță la voma fascistoidă de genul:
   - „sarlatanii isi zbiara ofertele ci si sceleratii au iesit si-si urla elucubratiile. Sceleratii degraba vanzatori si tradatori de tara, sabotori si mistificatori ai binelui”
   - „permite unei minoritati hidoase, ciumate sa-si intinda balele peste majoritatea”
   Ia zi, așa arată „civilizația” pe care n-o vezi tălică la alții, dar cu care-ai vrea să se procopsească ... societatea!?

   Vezi, nu cumva te-ai înhămat singur, ca idiotul util ce sare, nerugat, să ajute propaganda dirijată de CTPiști (Cozi de Topor din Presă) pentru mascarea bâlbelor criminale ale guvernanților?

   E vinovată Șoșoacă de cearta dintre Arafat, Voiculescu, Fritz și CJ Timiș, de nu mai știe lumea în gura cui să se uite?
   Ea e vinovată de cele 2-3 incendii pe lună din spitale?
   Ea taie indemnizațiile medicilor în plină pandemie?
   Ea a oprit testarea în masă a populației?
   Ea a furat miliardele alea, așa cu a dovedit Curtea de Conturi?
   Ea făcea chiolhanuri cu trabucuri și whisky la guvern?
   ...

   Nu, și oricum, ce zice Șoșoacă, nu are niciun impact asupra noastră. Dar impotența, furăciunile, blocajele economiei și reaua-voință a guvernanților ne dau viețile celor mai mulți dintre noi peste cap.

   Da' matale nu vezi toate-acestea, dar preferi să stai cu fumigena puturoasă-n gură ...
   • Like 2
  • @ profun
   Dan check icon
   Stimate ,,profun ,, aveti gandirea , strmba ,, rau de tot , daca o considerati pe acesta ,satana sosoaca,, ca fiind un bun exemplu de urmat, ????
   ---In acest caz no coment,
   --Aceasta individa , se lupta doar ptr Putere politica, si atat . Cel putin NU a dovedit altceva prin comportamentul ei !
   --In afara de instigare la nerespectarea nromelor minime de convetuire si comportament normall NU a fact altceva,
   --Iar ,,dubiosul ei fost sef de gasca ,, samionu,,, la fel parca,vorba romanului ,,
   --Atunat si-ia adunat.., Am aflat pe canalele de stiri ,ca zombi samion ,alearga ,cu limba scoasa prin satele din maramures, sa-si ,faca campanie ,tot asa prin instigare ,si razmerita, ca uinii moroseni cu un nivel similar de cultura se asociaza bine, Asa se explica, cresterea cu cateva procente in sondaje .ale aur--olacilor extremistii , Totii ,redusii si incultii ,cu gandirea limitata ,le vor oferi votul ,No coment,
   • Like 0
 • profun check icon
  Făt-Frumos, fii puțin decent! Căci, să treacă drept mitocan, poate oricine ...

  Deși fără-ndoială, te numeri după vorbă printre cei ... extra ordinari, șezi blând, căci pe matale nu te-a acoperit ... osânza spectrală (știi măcar ce înseamnă cuvântul ăsta!?) a lui Șoșoacă.

  Caută deci cauzele suferinței matale, în altă parte. Poate în dieta „mediteraneeană”, cu ceafa de porc pe post de legumă - copiată de pe vreun hârdău cu lături.
  • Like 2
 • Intrebari : cu ce se combate PROSTIA in Romania ?. cum se combate PROSTIA AGRESIVA si SMECHERIA ? Educatia normala nu se lipeste cu cele doua decelerari romanesti. Alte intrebari : PUTEREA este pentru toti ?. puterea isi trage seva de la talpa taranimii ?.... cosmetizata pe parcursul educational cu diverse smecherii pentru ca in final sa ajunga pe scaunul directorial ?. PUTEREA se mobileaza intelectual din josul societatii spre varf si nu din varf spre baza ? etc. etc si iar etc. Mda avem oameni extra-ordinari in Romania promovatii domnilor iar PROSTIA puneti-o in ANONIMAT la toate nivelurile. In fine un articol REALIST despre un general real. Toate cele bune !
  • Like 3
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   ”Educația normală nu se lipește ....” asta cam așa e. Explicația e simplă și , prin consecință, și concluzia/soluția care se impune. Cu alte cuvinte, explicația constă în lipsa meritocrației iar soluția nu poate fi, implicit, decât implementarea Meritocrației ! Marea vină o poartă politicienii de toate culorile (cu excepțiile de rigoare, la nivel individual) ! Până când funcțiile nu se ocupă pe criterii de competență și moralitate nimic nu se va schimba !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Nu cred ca "meritocratia"....DE CE ?.pt. ca sensul se va interpreta gresit. Si un dement si nebun daca exceleaza la "pacanele" va trai cu impresia ca este MERITORIU si va avea adepti si fani care-l vor adula si incuraja desi din pacate asa ceva se intampla deja intr-o falsa CONDUITA de toate felurile si de toti promovata. Cred ca solutia reala si buna pentru Romania ar fi TERAPIA DE GRUP SAU MASE prin motivationale intr-un real cotidian impreuna cu EDUCATIA creierului in sensul unui lucid si sincer colectiv constructiv cu aplicabilitate in sistem din institutional decizional in social si vice-versa. Ultima sansa....daca NU #useless back to cave !
   • Like 1
 • Ion check icon
  Marea majoritate a subiectelor arzatoare nici n-ar fi stire daca statul s-ar retrage din viata economica si sociala. Cine a vrut sufragiu universal, invatamant, sanatate si pensii de la stat trebuie sa invete sa convietuiasca cu asa ceva..... Ba poate chiar sa se camufleze in peisaj la un moment dat...
  LE
  Oricum votul a inceput sa fie cam degeaba; marile teme nici nu sunt supuse la vot; a se vedea prioritatile Comisiei Europene o institutie nealeasa cu actiuni nesupuse referendumului. Noi votam doar culoarea nu si directia.
  • Like 1
  • @ Ion
   Nu zău, să se retragă statul din viața economică și socială ? Și cine să conducă : strada ? Mai rumegați niște verdețuri (căci de idei de-astea ne-am săturat !). Ce stat ar mai fi acela ? Doar reprezentativ, fără nici o responsabilitate și implicare ? Cine mai stabilește prioritățile : niște persoane private, care urmăresc doar interesul personal ?
   • Like 0
 • În locul tău, dacă mă iau după micropozã, aș lăsa-o mai moale cu osânză, obez...
  • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult