Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Surpriza Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova. Candidatul proeuropean, votat masiv de moldovenii din diaspora

Maia Sandu președinte

Foto: Facebook Maia Sandu

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu este câştigătoarea alegerilor prezidenţiale de duminică, din Republica Moldova, la nivel naţional fiind cu peste 12 procente în faţa contracandidatului său, preşedintele în funcţie Igor Dodon, iar în diaspora având cu mai mult de 80 de procente în faţa acestuia, conform rezultatelor preliminare, potrivit News.ro.

Simpatizanţii s-au adunat în această noapte la sediul partidului pentru a o felicita. De asemenea, Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, i-a adus Maiei Sandu un buchet de trandafiri galbeni, conform Deschide.md. 

Mai mulţi susţinători s-au adunat Maia Sandu a remarcat, imediat după închiderea urnelor şi prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor, că a fost o mobilizare fără precedent şi mulumindu-le celor care au făcut efortul de a merge la urne. Igor Dodon s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul scrutinului, susţinând că ar conduce la o diferenţă destul de mare în ţară, fără a lua în calcul voturile din Transnistria şi din diaspora.

Maia Sandu s-a adresat mulţimii adunate la sediul PAS: „Le mulţumesc tuturor oamenilor care au ieşit la vot, oamenii care au crezut în puterea votului lor. Ne vom uni cu toţii, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri. Prima sarcină este să unim societatea în jurul obiectivelor comune. Cu toţii vrem să trăim bine, aici, acasă, să avem un stat care să ne protejeze, să lucreze pentru oameni, nu pentru hoţi. Avem nevoie de o economie dezvoltată, care să ofere oportunităţi aici, acasă, aşa încât oamenii noştri să nu fie forţaţi să plece departe de cei dragi. Avem această agendă comună şi trebuie să muncim cu toţii aşa, încât să realizăm aceste obiective”.

Votată masiv de diaspora

În Republica Moldova, după prelucrarea a 98,69% din procesele verbale, Maia Sandu are 56,28% din voturi, iar Igor Dodon - 43,72%.

În Chişinău, unde prelucrarea proceselor verbale s-a încheiat, câştigătoare este tot Maia Sandu, cu 59.70% din voturi, faţă de 40,30% ale lui Dodon.

Diaspora a votat masiv cu Maia Sandu, aceasta având până în prezent un scor de 91,73%, pentru Igor Dodon votând 8,27%.

Știrea inițială

Maia Sandu ar fi câștigat prezidențiale potrivit estimărilor preliminare ale exit-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice.

Potrivit acestor datelor publicate, Maia Sandu are 54,7%, iar pentru Igor Dodon 45,3.

Un al doilea exit poll, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, o creditează pe Maia Sandu cu 54.4 % din voturile alegătorilor, iar pe candidatul pro-rus Igor Dodon cu 45.2 %.

Acest sondaj a fost realizat pe un eșantion de 16.511 persoane din 77 de localități și 100 secții de vot din Republica Moldova, potrivit jurnal.md.

Maia Sandu a salutat duminică seara, după închiderea urnelor la alegerile prezidențiale, „mobilizarea extraordinară a moldovenilor”. „Știu că în următoare orele se vor pune presiuni pentru fraude”, a spus Maia Sandu, care a lansat un apel la polițiști, observatori și toate autoritățile responsabile să „protejeze votul cetățenilor”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult