Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De azi, a intrat în vigoare ordonanța care vrea să scoată de pe piață Uber, Bolt și Clever. Toate cele trei platforme funcționau joi dimineață

Uber

Joi a intrat în vigoare ordonanța care permite amendarea cu până la 5.000 de lei, încă de la prima abatere, a șoferilor care transportă pasageri fără să dețină o autorizație valabilă de taxi și transferă atribuțiile privind organizarea și efectuarea transportului în regim de închiriere de la autoritățile administrației publice locale la Autoritatea Rutieră Română. 

Principalele vizate de această măsură sunt companiile de ridesharing - Uber, Bolt și Clever, ai căror șoferi riscau până în prezent amenzi doar dacă autoritățile puteau demonstra caracterul repetat al activității de transport de pasageri fără autorizație.  

Ordonanța vine ca urmare a protestelor de amploare ale taximetriștilor, care văd în Uber și Bolt o concurență neloială, dar nu face explicit referire la activitatea companiilor de ridesharing, deși are impact asupra acesteia. 

După emiterea OUG, Guvernul a promis că va reglementa și situația ridesharing-ului în România, însă până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat. 

La sfârșitul lunii martie, reprezentanții companiei Uber spuneau că nu vor fi afectați de ordonanța care schimbă regulie pentru transportul de persoane: "Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România - vom continua să operăm ca până acum. Mai mult, Guvernul și-a exprimat clar intenția de a reglementa sectorul de ridesharing printr-o ordonanță separată, în săptămânile următoare”. Același punct de vedere era împărtățit și de reprezentanții Bolt, care susțineau: „Bolt continuă să își desfășoare activitatea în toate orașele din România în care operează. Șoferii parteneri pot în continuare să conducă pe platforma Bolt, iar pasagerii au posibilitatea să călătorească în oraș într-un mod convenabil și accesibil.”

Cum până în acest moment sectorul de ridesharing nu a fost reglementat, șoferii care nu dețin autorizație de taxi ai companiilor Uber, Bolt și Clever riscă amenzi mari în situația în care sunt opriți în trafic și au un client în mașină. Acest lucru ar putea duce la scăderea numărului celor care practică acest tip de serviciu, la perioade mai mari de așteptare pentru clienți și la tarife mai mari, având în vedere oferta mai scăzută.

Toate cele trei platforme - Uber, Bolt și Clever funcționează însă. Primele două, ofereau joi dimineață mașini într-un timp estimat de așteptare rezonabil: 2-8 minute. În jurul orei 9, tarifele estimate la Uber și la Bolt erau însă crescute, de 1,5-2,5 ori, lucru nu foarte neobișnuit pentru acea oră. 

Tarifele au rămas însă crescute și pe parcursul zilei, cel mai probabil din cauza numărului mai scăzut de mașini.

UPDATE. Clever: Activitatea aplicației Clever în România nu este afectată de intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii taximetriei

Clever, care asigură servicii de mobilitate prin intermediul a peste 30.000 de șoferi autorizați, continuă activitatea pe plan local în ciuda intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență care aduce modificări Legii taximetriei, a anunțat joi compania.

„Noile reglementări nu influențează modul în care operăm și ne desfășurăm activitatea pe piața din România. Aplicația mobilă Clever funcționează exclusiv în colaborare cu șoferi autorizați, fie că sunt șoferi de taxi sau șoferi în regim rent a car, oferind pasagerilor acces simplu și rapid la cele mai bune variante de transport disponibile, respectând parametrii legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat al companiei.

(Foto Guliver/Getty Images)

Oficialii companiei spun că au primit asigurări, inclusiv din partea vicepremierului Daniel Suciu și a ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru faptul că aplicațiile mobile vor continua să funcționeze pe piața locală, că există în lucru un cadru legislativ dedicat lor și până la finalizarea sa nu vor exista abuzuri la adresa șoferilor parteneri.

„În plus, suntem alături de toți șoferii colaboratori Clever și le oferim acestora sprijin total, atât juridic, cât și financiar, în cazul unor sancțiuni abuzive”, adaugă sursa menționată. 

Compania are peste 60 de angajați și este prezentă în peste 20 de orașe din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • https://www.facebook.com/StareaNatiei/videos/353007535572681/ Asta e singura persoană publică cu un discurs cerebral despre uber. Emisiunea de azi 16.05.2019.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Înapoi la mașini Jegoase și șoferi Mârlani cu fețe de Interlopi Mulțumim PSD . Încă un motiv de ieșit la VOT.
  • Like 1
 • Nu există o asemenea ordonanță, ea se adresează doar transportatorilor și le cere doar să aibă toate autorizațiile necesare oricărui transportator român. Atât. Să nu-mi spuneți că ei efectuează sharing pentru că este o glumă, aplicația în sine permite comenzile în regim de sharing doar de două ori pe zi, atât. Nu credeți? Întrebați un șofer de câte ori poate să-și aleagă destinația. Ordonanță nu a facut altceva decât să elimine aberatia cu,, în mod repetat ". Nimeni nu vede adevărata problemă din domeniul transportului de persoane, cretinismul legii taximetriei și sistemul de alocare a licențelor sau de taxare și în loc să milităm pentru o lege în favoarea clienților și a șoferilor (care pot lucra și la UBER) noi (ăștia finutzi de fapt) cerem ca uber să fie exceptate la legislația și reglementările valabile pentru firmele românești. Sunt curios cum vor reacționa dacă vor fi reglementați pe bune inclusiv din punct de vedere fiscal De obicei au plecat din țarile unde li s-a impus să-și treacă banii prin băncile și fiscul autohton, Danemarca e un exemplu. Nu suntem în stare să reglementăm nici măcar un domeniu mărunt ca ăsta, suntem de râs.
  • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Poate ca ne-am saturat de vesnicele 'Cursa e prea scurta', 'Nu va iau daca aveti animale', 'Nu va iau, ca ma retrag', 'Va iau dar fara ceas'.
   • Like 2
  • @ Maria Zamfir
   Povestea cursei prea scurte pleacă de la imbecilitatea sistemului de tarifare impus de lege, la noi e ca la nimeni (dacă ai fost prin vest ai observat) și avem pornirea doar un km. Unde stau acum (Germania) au 2,2 /km dar pornirea e 3,5 iar primii 500 de metri alți 3,5 adică primii 500 de metri costă 7 euro și astfel se asigură rentabilitatea cursei și pe distanță mică dar nouă nu ne-a trecut prin cap asa ceva. De fapt toate problemele pleacă de la imbecilitatea legii iar ceea ce vedem în domeniu e efectul legii. Într-un sistem gândit cu curul oamenii se vor adapta și selecta în mod negativ. Doar nu crezi că la volanul unui uber e vreun inginer? Tot taximetristi sunt în proporție de 90% dar acolo au sumă minimă de plată plus tarif dinamic. Tariful dinamic e tot,, 50 de leiboss" dar în format electronic.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult