Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Experiențe și ponturi de cazare de la cei care știu cel mai bine litoralul românesc

litoral 2021

Mult hulitul litoral românesc pe rețelele de socializare este de fapt la fel de plin sau chiar mai aglomerat decât în sezonul din 2019. Nu o spun eu, ci cifrele oficiale ale hotelierilor! În rândurile de mai jos veți afla recomandările/ponturile celor care vând cele mai multe vacanțe pe litoralul românesc. Este vorba despre Ionuț Nedea, CEO litoralulromânesc.ro, Aurelian Marin, managerul Paradis Tours și Cristian Bărhălescu, foștul șef al turismului românesc și manager al companiei Icar Tours. Cei trei au primit următoarele întrebări:

1. Ce stațiune ați alege de pe litoral și de ce ?

2. Ce hotel ați alege și de ce ?

3. Regim all inclusive, demipensiune sau doar mic dejun ? De ce?

4. Cum își planifică un om de turism o vacanță de cinci nopți ? Care sunt criteriile alegerii stațiunii, hotelului ? Când plătește vacanța și cum o plătește ? Integral, profită de early booking?

5. Ce experiență/exeperiențe nu ați rata dacă ați veni pe litoralul românesc?

Ca să vă dezvălui puțin din răspunsuri, vă spun că niciunul dintre ei nu alege all inclusive, toți trei au aceeași stațiune preferată, preferă să achite vacanțele early booking sau chiar în rate și nu concep vacanțe care să nu cuprindă experiențe.

Ionuț Nedea, litoralulromanesc.ro - “Când vine vorba despre vacanțe, nu las pe ultima sută de metri organizarea, pentru că există inclusiv riscul de a nu mai găsi locuri în hotelul care mă interesează”

1. Eu sunt un mare iubitor al litoralului românesc și recunosc că weekend-urile de vară nu sunt complete fără cel puțin o zi de stat la plajă. Îmi place să vizitez toate stațiunile pentru a cunoaște în cele mai mici detalii destinația. Dar recunosc că locul preferat Mamaia, unde mă simt “acasă”.


2. În strânsă legătură cu răspunsul anterior, nu pot să numesc un singur hotel. Dar pentru că am menționat stațiunea Mamaia, aș adăuga faptul că sunt multe unități de cazare bine puse la puncte, cu condiții excelente, de la hoteluri de 3 stele la 5 stele.

3. Demipensiune. Datorită serviciilor de masă foarte bune pe care le găsesc în hotelurile de la noi.

Întotdeauna, cred că planurile făcute cât mai din timp sunt cele mai bune. Iar când vine vorba despre vacanțe, nu las pe ultima sută de metri organizarea, pentru că există inclusiv riscul de a nu mai găsi locuri în hotelul care mă interesează. Deci, cu siguranță, pledez pentru Early Booking, program ale cărui condiții de rezervare și plată sunt foarte avantajoase.

4. Cum aleg hotelul? Cred că paradigma “cel mai mic preț” nu mai e de actualitate – și observăm acest lucru și la turiștii noștri. Contează mai mult serviciile primite, facilitățile și accesul la acestea (zone spa, locuri de joacă pentru copii, sezlonguri, piscina privata etc.) decât valoarea pachetului. Cu alte cuvinte, sunt dispus să achit prețul corect pentru un pachet care include cât mai multe servicii.

Plata prefer să o fac online – de altfel, constatăm că pandemia a accelerat foarte mult acest proces prin care românii se îndreaptă spre plăți online în detrimentul plăților clasice, ceea ce este un lucru foarte bun. De altfel, site-ul www.litoralulromanesc.ro oferă utilizatorilor varianta de a face o rezervare exclusiv online, cu plata cu cardul, fără să mai treacă prin call center; sigur că cei care au nevoie de suport îl găsesc mereu în echipa noastră de consultanți de turism.

JT Watersports

5. Contrar opiniei larg răspândite conform căreia la Marea Neagră nu prea ai ce să faci, eu, ca turist pe litoralul românesc, nu aș rata niciuna din activitățile care implică descoperire a destinației din punct de vedere cultural, istoric, culinar. Și în acest sens recomand centrul istoric al orașului Constanța, cu numeroasele sale clădiri-monument, Portul Tomis, Faleza Constanța, bisericile și moscheile răspândite de-a lungul litoralului. Și, evident, nu aș rata o incursiune în Delta Dunării; din punctul meu de vedere, e păcat să ajungi la mare și să nu faci o excursie în deltă, această zonă unică în Europa. De asemenea, pe lângă componenta culturală a unei vacanțe pe litoralul nostru, aș lua în calcul, ca turist, și numeroasele variante de distracție: sporturi pe apă, o vizită în parcul acvatic JT Watersports din Mamaia, un zbor cu elicopterul pentru o viziune de ansamblu asupra litoralului.

Aurelian Marin, manager Paradis Tours- “Aleg întotdeauna cazarea doar cu mic dejun. Prefer o libertate maximă în care să nu am nimic programat în vacanță și tot ceea ce vreau să fac să se întâmple în mod natural”


1 și 2. Alegerile turiștilor depind de enorm de multi factori: dacă au sau nu copii și vârsta acestora, buget, tipul de vacanță pe care și-l doresc, viziunea lor în ceea ce privește o vacanță fericită, recomandările prietenilor, recomandările de pe net, etc. În plus, multe alegeri au și un grad mare de subiectivitate, sunt facute emotional functie de diverse informatii percepute din online sau din presa. De aceea devine foarte greu de făcut o alegere sau de dat un sfat. Totusi, daca mi-aș dori o vacanță activă, fără niciun fel de constrângeri și cu o libertate mare de a face exact ceea ce vreau atunci aș alege Mamaia sau Mamaia nord. Daca mi-aș alege o vacanță doar de relaxare și odihnă, în condițiile unui buget echilibrat și previzibil, atunci aș alege stațiunea Venus întrucât toate hotelurile sunt renovate și oferă un raport calitate/ preț foarte bun

Aleg întotdeauna doar cazarea cu mic dejun. Prefer o libertate maximă în care să nu am nimic programat în vacanță și tot ceea ce vreau să fac să se întâmple în mod natural

4 .În general, am mers în vacanțe împreună cu copiii motiv pentru care alegerile au depins și de alegerile lor. Prefer hotelurile de 5* mari pentru că au multe servicii incluse. Aleg întotdeauna resorturi sau hoteluri în care sau pe lângă care găsesc multe restaurante cu specific local și în care pot să împărtășesc din experiența locală. Plătesc întotdeauna integral, dar rareori reușesc să prind ofertele early booking întrucât am un program încărcat și imprevizbil. Poate de aceea merg în foarte multe vacanțe scurte, 3-4 nopți pe care le stabilesc cu 2-3 săptâmâni înainte. Excepție fac vacante de iarnă la ski și eventual plecările de iarnă, în perioada revelionului pe care, într-adevar, le stabilesc cu mult timp înainte.

Aventura Parc, Neptun

5. Sunt câteva lucruri pe mi-ar placea să le fac cu siguranta:

  • O zi într-unul din parcurile acvatice de pe litoral
  • Parcul de aventură din Neptun
  • Delfinariu
  • Portul turistic tomis împreuna cu faleza cazinoului din Constanța
  • Zona peninsulară veche a Constanței
  • O seara grecească la Constanța
  • O excursie de o zi în Delta Dunării
  • O noapte magică în renumitele cluburi din Mamaia
  • O seară la restaurantul cu specific turcesc din Neptun
  • O „cură” de baclavale

Cristian Bărhălescu, manager ICAR Tours : “Ca orice turist normal, mă consult cu familia sau prietenii, stabilesc împreună cea mai bună perioadă pentru vacanță și, în functie de buget, aleg destinația și locația. Profit de early booking si chiar achit în rate, dacă se poate”

1. Mamaia, pentru că are foarte multe alte posibilități de petrecere a sejurului, pe lângă plajă, baie în mare și soare. Apropierea de orașul Constanța cu accesibilitatea oferită de autobuzele etajate, plus toate obiectivele turistice din oraș (Acvariu, Delfinariu, muzeele, faleza și Cazinoul, plus mallurile) ofera posibilități multiple de petrecere a vacanței. Sunt de asemenea foarte multe atractii in stațiune: JT waterpark, Aquamagic, telegondola, sporturile pe mare, cluburile, restaurantele din zona Cazino Mamaia, evenimentele care se țin lant în statiune și în oraș toată vara.

2. Prestige, deoarece este situat pe plajă, într-o zonă care se află în apropiere de Cazino și de promenada stațiunii.

3. Cazare cu mic dejun, pentru a putea „testa” și alte locații seara sau la prânz.

4. Ca orice turist normal, mă consult cu familia sau prietenii, stabilesc împreună cea mai bună perioadă pentru vacanță și, în functie de buget, aleg destinația și locația. Profit de early booking si chiar achit în rate, dacă se poate.

5. Experiente de neratat:

  • Un răsărit de soare.
  • O plimbare pe malul mării la apus de soare.
  • Câteva ore în JT waterpark
  • O seară la un club
  • O cină la un restaurant din zona Cazino Mamaia
  • Orice eveniment sau experiență care ar condimenta vacanța.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Cristian Bărhălescu, foștul șef al turismului românesc".
    Ce înseamnă șef al turismului românesc, ce face el și cine ocupă această funcție în prezent?
    • Like 1
  • Doar parerile, subiective, ale unor "personalitati" din domeniu?! Si numai mamaia?! Fara a mentiona fauna ce populeaza aceasta statiune in sezon?! Cluburi cu beizadele si cocalari, plini de bani nemunciti si fara notiuni de educatie, bun simt si bun gust?! Si tarfe, asa zise vedete, de lux?! Asta este mamaia. Sunt convins ca noaptea, daca doresti sa te odihnesti, este imposibil. Dar despre celelalte "perle" false nimic?! Spre exemplu mizeria de eforie nord! Le recomand acestor influenceri si "renumiti" afaceristi, patroni de firme de turism eforie nord, vila marald! O spelunca gen cladire de ghetou, cu niste pereti subtiri si niste termopane dintre cele mai proaste si subtiri, cu fatada spre mizeria de bazar, unde te poti odihni doar intre orele 3 si 5 am, cu partea din spate spre o carciuma in care urla toata noapte manelele abjecte, fara parcare,( doar pe o strada paralela printre munti de gunoaie, daca apuci ). Concediul, pe litoral, nu inseamna doar betiveala si bataiala pe ritm de manele. Inseamna baie in mare, plaja, promenada si liniste pentru a te intoarce odihnit nu un pachet de nervi. "Domnilor influenceri si profitori de pe urma turismului", in cea mai mare parte mizerabil, din toate punctele de vedere, sacrificati-va si cazati-va si prin alte parti daca vreti sa fiti luati in serios. Lasati reclama voalata la propriile afaceri!
    • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      O replica la articol excelenta ! A mai scris funky travel undeva ca i-a placut litoralul romanesc din perspectiva unui fel unu si doi excelent pregatite de nu stiu ce sef bucatar de la nu stiu ce restaurant ! Dle Zugravu , si dvoastra si eu si cei cativa de pe-aici macar cu un minim simt estetic , haideti sa ne calmam si sa ne resemnam ca acest urias kitsch de la malul Marii Negre reflecta in mod evidentsocietatea romaneasca . Eu mi-am respectat juramantul dat acum 8-9 ani de a nu mai calca vreodata pe acolo ! Nu exista vreun motiv pe lume sa-ti petreci vacanta in acele locuri mizere , din motivele pe care le-ati prezentat !
      • Like 0
  • Toți vor Mamaia, cu înghesuială și zgomot mult! Consider ca cea mai frumoasa stațiune la Marea Neagra, în România este Neptun - Olimp care din cauza nepăsării a fost lăsata de izbeliște! Pădurea care înconjura,, cu vegetație deosebita are o mare valoare. De ce autorităților noastre nu le pasa de acest loc? Sper ca oamenii de turism sa facă ceva în acest sens! Asa, doar Mamaia este importanta vad ca pentru toți!
    • Like 1
  • Turiștii săraci merg în Bulgaria, Grecia, Turcia,Egipt.....mancare,cultura,distractie,bun simt și multe altele....prostii și fitosii în România...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon