Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Explozia de pe podul Kerci. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak spune că acesta este doar „începutul”

Podul Kerci

Sâmbătă dimineață a avut loc o explozie puternică pe podul Kerci, care traversează strâmtoarea dintre Marea Neagră și Marea Azov și leagă Crimeea de Rusia.

- Un camion-bombă a provocat incendiul și prăbușirea unei secțiuni a podului, potrivit autorităților ruse. Comitetul Național Antiterorism din Rusia a declarat că bomba a incendiat șapte vagoane care transportau combustibil, ducând la „prăbușirea parțială a două secțiuni ale podului”.

- Putin a fost informat despre explozie și a ordonat crearea unui grup guvernamental care să se ocupe de această urgență, după cum a transmis presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

- Autoritățile ruse din Crimeea au anunțat nu au existat victime, deși imaginile sugerează altceva. Liderul rus al regiunii, Serghei Aksenov, a declarat că un sens de mers al podului este intact. De asemenea, acesta a transmis că traficul pe pod a fost suspendat, în timp ce navigația în strâmtoare continuă. 

- Separat, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a comentat sâmbătă pe Twitter incidentul de la Podul Kerci din Crimeea, spunând că este doar „începutul”. „Crimeea, podul, începutul. Tot ceea ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie alungat”, a scris pe Twitter.

- Consilierul lui Volodimir Zelenski nu spune direct că lovitura asupra podului a fost efectuată de ucraineni, dar este cunoscut că aceasta este o țintă veche a Kievului, care a subliniat în mai multe rânduri că este vorba de o construcție ilegală.

- De altfel, autoritățile de la Kiev au sugerat la jumătatea lunii iunie că vor ataca podul construit de ruşi, serviciile secrete ucrainene publicând un document de 300 de pagini cu detaliile tehnice ale construcției. Documentul a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmytro Marcenko a declarat că podul va fi „ţinta numărul unu" dacă Kievul va obţine armele necesare.

- În plus, Ministerul ucrainean al Apărării a postat la câteva ore după explozie un mesaj pe Twitter în care notează: „Crucișătorul Moskva și Podul Kerci – două simboluri de notorietate ale puterii ruse în Crimeea ucraineană – s-au dus. Ce mai avem la rând, rusnacilor?”.

- O sursă a publicației Ukrainska Pravda a transmis că în spatele exploziei se află Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). SBU nu a confirmat direct informația, dar a postat un mesaj pe Twitter: „Răsare soarele, Podul arde frumos, Privighetoarea din Crimeea se întâlnește cu SBU”.

- Podul Kerci este un simbol urât al ocupării de către Kremlin a peninsulei ucrainene Crimeea și unul dintre proiectele de prestigiu ale lui Vladimir Putin. Construirea, care a costat miliarde de lire sterline și care reprezintă cel mai lung pod din Europa, a oferit o legătură esențială cu peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014.

- Podul, care a fost inaugurat în 2018, a reprezentat o legătură de transport cheie pentru livrarea de echipamente militare către soldații ruși care luptă în Ucraina, în special pentru trupele din sud, precum și pentru transportul trupelor acolo.

- Rusia a susținut că podul este în siguranță, în ciuda luptelor din Ucraina, dar a amenințat Kievul cu represalii dacă acesta e atacat.

- Daunele aduse secțiunii de drum a podului nu par să indice niciun semn evident de lovitură cu rachete, ceea ce i-a determinat pe unii internauți să sugereze că atacul asupra podului Kerci ar fi fost un act spectaculos de sabotaj.

- Explozia de la Podul Kerci aduce noi pagube armatei ruse pe frontul din sud, pentru că deteriorarea în special a liniei de cale ferată lasă forțele ruse în sud cu o singură linie de aprovizionare feroviară: între Krasnodar și Melitopol. Acesta este acum în raza de atac a Ucrainei.

- Conform mai multor relatări de pe Twitter, mai mulți rezidenți din Crimeea se grăbeau sâmbătă dimineață să ajungă la o benzinărie pentru a se aproviziona cu combustibil, aceștia fiind îngrijorați de lipsa ulterioară de benzină și motorină ca urmare a incidentului.

- Comentând explozia de la Podul Kerci, generalul australian în retragere Mick Ryan a spus că pentru a arunca în aer un pod ca acesta „ar fi nevoie mai întâi de o mulțime de explozibili și de un design bun de demolare”. „Sapperul (inginerul de luptă) planifică tot timpul astfel de lucruri. Cel mai greu de demolat poduri sunt cele din beton armat ca aceasta”, a mai spus Mick Ryan.

- Acesta a continuat, subliniind că ucrainenii au fost până acum excelenți la proiectarea operațională și la modelarea operațiunilor înainte de avansurile lor, iar acest incident ar putea face parte din proiectul lor de a prelua Crimeea pe termen scurt sau ar putea să fie  parte a unei operațiuni de diversiune pentru a distrage atenția de la alte zone.

- „În orice caz, explozia reprezintă pentru ruși o problemă semnificativă. Nu oprește reaprovizionarea Crimeei (există bărci și ruta prin Melitopol), dar face ca deținerea orașului Melitopol să fie și mai importantă pentru ruși”, precizează generalul Ryan.

- Acesta mai spune că este posibil să vedem redistribuiri rusești în sud, care vor dezvălui alte puncte slabe și oportunități pentru armata ucraineană.

- Mick Ryan notează că explozia de la Podul Kerci este o victorie masivă a operațiunii de influență pentru Ucraina. „Chiar dacă nu au făcut-o, este o demonstrație pentru ruși, dar și pentru restul lumii, că armata rusă nu poate proteja niciuna dintre provinciile pe care le-a anexat recent”, se mai arată în analiza generalului australian.

- The Guardian transmite că, deși există și alte modalități de aprovizionare a Crimeei, inclusiv porturile sale, deteriorarea podului este extrem de importantă pentru un loc care până de curând era văzut de Rusia ca fiind dincolo de accesul Ucrainei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult