Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fabuloasa Simona! Halep a câștigat Roland Garros-ul, dar în ce manieră!

Simona câștigătoare Roland Garros

Foto: Guliver Getty Images

Simona Halep a câștigat finala de la Roland Garros și primul său grand slam, după ce a învins-o pe americanca Sloane Stephens în 3 seturi 3-6, 6-4, 6-1.

Aflată într-o stare de grație, Simona a câștigat într-o manieră entuziasmantă meciul, reușind mingi incredibile, în probabil cel mai bun meci al carierei sale.

„Si-mo-na, Si-mo-na”, a scandat tribuna secunde în șir, după încheierea meciului.

CTP: „Această fată poate fi un model pentru acestă țară în derută”

Simona de România (Foto: Guliver Getty Images)

România de Centenar (Foto: Guliver Getty Images)

„Este una dintre cele mai mari isprăvi ale unei românce în fața întregii lumi. Această fată poate fi un model pentru acestă țară în derută. Simona ne-a învățat ce înseamnă să înveți, să muncești, să crezi în steaua ta și să învingi”, a comentat jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

Jurnalistul și-a amintit de performanțele similare în tenis ale lui Ilie Năstase: „Această victorie a însemnat muncă, învățare. Pentru mine valorează mai mult acestă performanță umană a Simonei Halep decât performanțele lui Ilie Năstase, care a fost de la bun început un geniu și a fost egal cu el însuși”.

După meci, Simona a fugit în tribune și l-a îmbrățișat pe antrenorul său Darren Cahill. Darren Cahill a fluturat un steag românesc în semn de omagiu pentru eleva sa. „Darren este cel mai mare om de tenis pe care l-am văzut în viața mea”, a subliniat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, adăugând că victoria de azi, de la Roland Garros, este de fapt „o victorie la dublu” sportiv-antrenor. A contat în schimbarea mentalității Simonei și faptul că „Darren nu a fost român”, pentru că a reușit „să-i dea încredere” cum un alt antrenor nu ar fi reușit, a spus CTP. „Darren Cahill este un om profund serios, față de mulți dintre compatrioții noștri. La noi, șmecherii, miștocarii sunt simpatici”, a remarcat jurnalistul. 

Foto: Guliver Getty Images

Darren Cahill, îmbrățișându-și eleva (Foto: Guliver Getty Images)

Simona Halep: „Am avut puterea să revin”

„Sloane Stephens e o mare jucătoare. După ce am pierdut primul set, am găsit puterea să revin”, a spus Simona, în prima reacție după meci.

„Anul trecut mi-a fost foarte greu să vorbesc. Am visat la acest moment de când aveam 14 ani”, a continuat Simona. 

Simona Halep, după ultima minge a meciului (Foto: Guliver Getty Images)

Sloane Stephens: „Nu e trofeul pe care l-am dorit, e trofeul pe care l-am primit, dar mulțumesc tuturor! Felicitări Simonei pentru primul turneu de Mare Șlem. Prefer să pierd în fața numărului 1 mondial, felicitări ție și echipei tale!” 

Îți recomandăm

Momentul „Vis la Paris”, în studioul ProTV, trăit de Mihai Mironică și Cristian Tudor Popescu

Comentatorii meciului au trăit cu intensitate ultima minge:

CTP, înainte de ultima minge: „Mă doare creierul. Te rog, Mihai, să tăcem ca la biserică” (Foto: Sport.ro)

Descătușare (Foto: Sport.ro)

15.000 de oameni au fost în tribune, foarte mulți fanii Simonei Halep

În tribunele arene Philippe Chatrier s-au aflat, printre alţii, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu.

Înaintea finalei, s-a ţinut un moment de reculegere pentru fosta mare jucătoare braziliană de tenis Maria Bueno, care a decedat, vineri, la vârsta de 78 de ani. De asemenea, au fost omagiate castigatoarele mai multor ediţii ale Roland Gaross, între care Virginia Ruzici şi Arantxa Sanchez, scrie News.ro

Simona Halep, 26 de ani, 1,68 metri înălţime, a disputat anterior două finale la Roalnd Garros, în 2014 şi 2017, şi una la Australian Open, în acest an, toate pierdute.

Sloane Stephens, 25 de ani, 1,70 metri înălţime, a mai jucat o finală, la US Open, câştigată anul trecut.

Halep şi Stephens s-au mai întâlnit de şapte ori, de cinci ori câştigând românca.

Foto: Guliver Getty Images

Semifinala: "Wow! Absolutely magnificent!"

Simona Halep s-a calificat în ultimul act al turneului, după o semifinală spectaculoasă cu Garbine Muguruza, considerată de foarte mulți cel mai bun meci din cariera sa de până acum. 

„Trebuie să vă mărturisesc că am lacrimi în ochi”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24, imediat după terminarea partidei cu Muguruza. „Indiferent ce va face în finală, nu vreau să fac niciun fel de pronostic, acesta a fost primul ei meci ca legendă a tenisului”, a continuat jurnalistul. Comentatorul Eurosport a apreciat de mai multe ori jocul Simonei Halep din timpul întâlnirii cu Garbine Muguruza. "Wow! Absolutely magnificent!", a exclamat el în final. Și antrenorul sportivei iberice a lăudat jocul Simonei Halep. „Simona a fost peste tot, foarte agresivă. Ea a avut aproape toate răspunsurile, aşa că eu cred că a meritat victoria. Ici-colo, Garbine ar fi putut face lucrurile un pic mai bine, dar dacă te uiţi la meci, cea mai bună jucătoare a câştigat", a spus Sam Sumyk, care l-a  felicitat după meci pe antrenorul Simonei Halep, australianul Darren Cahill.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • James check icon
    Voi ne luati pe toti de prosti ?! Voi le-ati dat privilegii peste privilegii secuilor pana si-au zis ca la fel de bine pot cere si federalizarea, nici nu mai stiati ce sa le mai daruiti ca sa ramaneti la ciolan, el, Iohannis, s-a dus cu steagul Romaniei in secuime ! Da, a zis si el ca pot cere drepturi, dar alea pe care le au toti, care sunt firesti si atat !
    • Like 0
    • @ James
      N-ai gresit articolul pentru care ai facut "recenzia", nu?
      • Like 0
    • @ Dorela Mirica
      James check icon
      Este ca n-ati inteles nici tu cum poti ajunge de la Halep si RG la Iohannis ? Cum de "crapa" tocmai acolo ? Citeste, te rog, doar un comentariu mai jos, cel de sub al tau (semnat Panaitescu) si-o sa vezi ca, din pacate, PeSeDenarii si cu ocazia asta inteleg sa-si traga elucubrant spuza pe painea lor. Trecand peste neadevarul ca Iohannis are dubla-cetatenie (n. b. nici n-a solicitat-o vreodata, desi i-ar fi dat-o nemtii in anii '90, vorba ceea, cu coronita) mi-e mi-ar fi si jena ca roman, mare jena, dupa ce "ai nostri", PSD-ul, PDL-ul si PNL-ul, au jefuit tara asta, pe ai lor, ca nimeni altii, sa incerc sa dau vina pe un minoritar. Asa-zis minoritar care incearca sa aduca inapoi in casa ce-au furat ei din ea si au vandut la altii. Sa fi avut si multiple cetatenii, faptele vorbesc ! De faptul ca astfel de xenofobii nu-si mai au locul in secolul asta nici nu mai pomenesc.
      • Like 0
  • Sa curga sampania de Rolland Garros nu cea de Dambovita. Cred ca Simona Halep se va muta intr-un viitor curand in Franta, din cauza incompatibilitatii pe care o are cu o "anumita majoritate" sustinatoare de anti-romanism. ( via Iohannis si cetatenia sa nemteasca )
    • Like 1
  • IM check icon
    Cu atât este mai dulce gustul victoriei cu cât se lasă mai mult așteptată.
    Felicitări Simonei și întregii ei echipe pentru răbdare, perseverență, tenacitate, putere de muncă în condiții nu mereu favorabile care, toate, au propulsat-o spre primul titlu foarte important.
    Am afirmat de câteva ori, în alte comentarii, că mi-aș dori s-o văd pe Petra Kvitova, jucătoarea mea preferată, câștigând un alt GS. Mi-am dorit și acum, la începutul turneului, ca Petra să ajungă cât mai departe, dar nu s-a putut.
    Nefiind specialist, nu m-aș încumeta să comentez meciul care s-a ridicat la înălțimea unei finale de GS grație ambelor jucătoare. Nu a fost o evoluție plată, neinteresantă și predictibilă din start până la final. Momentul decisiv, cel al primului break al Simonei din setul doi, a fost cel care i-a injectat o doză considerabilă de adrenalină și putere ajutând-o să-și "piardă teama" și să-și regăsească curajul de a lovi mingea cu pricepere și precizie, ignorând, cred, rezultatul.
    M-a impresionat reacția ei de la final. Bucuria sfioasă și puțin reținută a celui care s-a străduit și a așteptat mult timp momentul triumfului. Maniera delicată în care își privea trofeul, felul natural, neostentativ in care a pozat pentru camere, tonul micului discurs și zâmbetul liniștit, înlăcrimat, emoționat și emoționant care i-a luminat figura au fost cuceritoare. "A fost greu, dar am reușit. Știu că greul nu s-a terminat, dar acum sunt mai curajoasă", așa părea să-și spună în sinea ei în timp ce strângea trofeul la piept uitând chiar să-l mai ridice deasupra capului. Frumos!
    Ca și anul trecut când spuneam că discursul de la final m-a impresionat și m-a făcut să înțeleg mai bine lupta sfâșietoare din sufletul ei (între convingerea că poate și realitatea că nu reușește să demonstreze ca poate + presiunea anturajului)
    și acum spun că am simțit aceeași luptă între teamă și curaj, între dârzenie și vulnerabilitate, luptă din care, de astă dată, au ieșit învingătoare dârzenia, curajul și știința de a îndura orice. Cred că prin jocul său și prin întreaga ei atitudine, Simona a reușit să mai facă un pas important spre sufletul publicului iubitor de tenis.

    (Complet deplasată alăturarea acestei performanțe adunării de partid din Piața Victoriei! Sper ca Simona să nu se lase sedusă de cântecele sirenelor de partid care o vor curta înfocat și o vor rupe, ca pe o floare, ca să și-o pună la butonieră. Ar fi păcat dacă ar ceda, dar s-a mai întâmplat și cu alții .... .)
    • Like 0
  • Trebuie sa recunosc ca in setul al doilea am renuntat sa ma uit la televizor, nu am crezut ca Simona isi poate reveni, dar iata ca am primit o lectie adevarata: daca muncesti ,gandesti si crezi cu adevarat in sansa ta poti reusi. Simona este si va ramane un exemplu de perseverenta in bine pentru mine. Felicitari Simona.
    • Like 0
    • @ Dana Ferdes
      Roxana B check icon
      Eu in primul.....am plecat cu catelul la plimbare.Cind m-am intors era 2 la 2 in setul al doilea si am inceput sa sper, pentru ca intr-un joc de anduranta Simona incepe sa dea ce-i mai bun in ea.Cel putin asa mi s-a parut vazind-o jucind cu Kerber.
      • Like 0
  • Anatomia unei mari victorii. Dupa primul set pierdut se aplica teoria de front a Maresalului Foch : "Centrul cedeaza ,flancul drept da inapoi. Situatia este excelenta .Atac! "
    • Like 1
  • Flo check icon
    Astazi am murit,apoi am inviat! Multumim Simona! Acum esti cu adevarat numarul UNU!Adica,unica!
    • Like 1
    • @ Flo
      Silpres check icon
      Numărul 1 era și până acum, iar când a urcat prima dată pe această poziție, am scris: „Începând din 7 octombrie 2017, ora 11:11, Simona Halep a intrat în istoria tenisului, devenind liderul clasamentului feminin, eveniment marcat în siteul WTA prin cuvintele: „Halep makes history, becomes 25th WTA World No. 1” (Halep face istorie, devine al 25-lea nr. 1 mondial WTA)!” În același articol mai scriam și următoarele:

      „Prea multe nu mai sunt de comentat după ce Halepica a jucat tactic cu Ostapenko cum aș fi jucat și eu, însă, firește, la un alt nivel tehnic, de aceea ea e lider mondial pe teren, iar eu sunt lider mondial în a o critica din fotoliu. E îmbucurător că, se pare, Simona Halep s-a lăsat convinsă că chiar poate juca tenis și nu oricum, ci la nivel înalt. Poate trebuia să vină Andrei Pavel ca s-o convingă de acest lucru…

      Nu-mi rămâne acum decât să sper că nu se va întâmpla ca în trecut, când a mai avut perioade în care a jucat tenis, dar se plictisea destul de repede și revenea la jocul plicticos, pe mijlocul terenului, la racheta adversarei. Însă dacă va continua stilul de joc de la Beijing, la tușe, atunci nu doar că va câștiga mai multe turnee de Grand Slam, dar va ajunge și cea mai bună din lume! Da, știu că am scris că nu va câștiga niciodată un turneu de Grand Slam, dar se pare că Andrei Pavel vrea să-mi demonstreze că n-am dreptate. M-aș bucura să fie așa!”

      Ei, bine, acum mă bucur că a ajuns și cea mai bună din lume, și că Andrei Pavel m-a contrazis!
      • Like 0
  • I sta bine Simonei cu trofeul cel mare.Visul ei s-a implinit, iar noi am vazut un meci fabulos si am fost fericiti sa o vedem castigand.Bravo Simona. Sa indraznesc sa sper ca cel tarziu la anu' o sa castigi si Wimbledon?Simona Halep este o mare sportiva.
    • Like 1
  • Cristian check icon
    Nu credeam ca mai revine de la 0-2 in setul 2. A luptat magnific.
    • Like 1
  • catalin check icon
    Felicitări SIMONA ! La Pro tv la inceputul stirilor sunt promovati cei care muncesc ,adevărați oameni iar la antena mitingul "pesedeilor" al asistaților, al celor care stau în posturi călduțe,etc.
    • Like 1
    • @ catalin
      Este un moment atat de inaltator, sunt niste clipe atat de emotionante ca nici nu merita sa ne impiedicam de niste cioturi! Traieste aceste clipe fericite, Catalin! De maine, o vom lua de la capat! Trebuie sa credem si noi, ca romani, in steua noastra iar Simo este cel mai bun exemplu.
      • Like 1
  • Nu am crezut ca Simona poate castiga cu tenisul afisat,dar m-am bucurat foarte mult.
    Simona are o vointa extraordinara si sta bine si mental.Cred,in continuare,ca daca imbunatatea jocul(scurte,slice,veniri la fileu...) de la Doha munca pentru acelasi rezultat era mai mica.Simona poate sa joace un tenis complet si are disponibilitate.
    Chiar daca nu castiga era, clar, cea mai buna jucatoare de tenis din Romania din toate timpurile.Eu cred ca ar putea fi in top 10 mondial(cele mai bune jucatoare din toate timpurile)dar cu un joc imbunatatit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult