Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Faptul că existau niște scutiri pe termen nedefinit era o inechitate. Dar nu te apuci să strângi bani din zonele în care unii reușeau cu chiu cu vai să compenseze pentru serviciile publice proaste

Cuget de stat

Foto - Elena Calistru

O să fiu antipatică și o să spun așa:

- După mine, faptul că existau niște scutiri pe termen nedefinit era o inechitate la fel de scuzabilă sau detestabilă cu aceea de a avea categorii de pensii speciale (sigur că există argumente, sigur că există politici de stimulare, sigur că poți ca stat să ai priorități)

- Cred că trebuie făcut ceva pentru ca toată lumea să participe echitabil la sistemele de care ne plângem că nu funcționează cum trebuie – sănătate, educație, protecție socială; în lumea civilizată din care facem parte, nu prea ai cum să eviți asta

- Și mai cred și că e mare rușine că, în ciuda faptului că existau niște scutiri, unii au dus și mai departe „optimizarea” și în loc de angajați aveau nu știu câți contractori micro-întreprinderi sau PFA, în vreme ce unii mai „proști” chiar plătesc impozite și contribuții care îi îndoaie.

- Dar! Nu faci reguli pentru cei care sunt golani și întind de regimul fiscal ca de plastilină. Pe aceia pui o administrație fiscală eficientă care să nu hărțuiască, ci să fie severă, dar justă.

- Dar! Nu te apuci să strângi bani din zonele unde chiar crește economia sau reușeau cu chiu cu vai unii să compenseze pentru serviciile publice sau investițiile inexistente sau proaste (da, mă refer la lovitura sub centură dată pe sponsorizări),

- Dar! Nu faci asta de pe-o zi pe alta, cu modificări cu impact uriaș în unele zone pe care tu, Stat, nu arăți nici măcar datele privind impactul lor bugetar.

Dar ce cred mai tare decât orice e că nu poți să faci iar cârpeli bugetare. Ce se întâmplă acum, cu toate eforturile, cred că foarte greu o să ne ducă la ținta de deficit de -4.4% din PIB. E greu pentru că e târziu. Și, din păcate, e prea târziu ca să nu facem lucrurile bine.

Genul acesta de ieșire din groapa Marianelor bugetare nu se poate întâmpla decât cu:

- Analiză pe bune a cheltuielilor publice (spending review, pe metodologie compatibilă cu OECD)

- Trecut la bugetare bazată pe programe și performanță (acum că tot putem profita și de experiența cu PNRR)

- Review pe bune pe taxe și gândit cum vrem să facem bani și pentru ce ca societate

Dar, mai presus de toate, reformă administrativă bazată pe o reorganizare teritorială onestă, în raport cu noile realități demografice ale României. România nu mai e cea de acum 30 de ani, însă costurile generate de ea sunt costuri făcute pentru atunci. Dacă vrem o țară pentru acum și pentru mâine, politica fiscal-bugetară trebuie făcută cu adevărat cu curaj, cu sinceritate și cu fața în oglindă. Altfel, e degeaba.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord cu dvs.. Toate bune si frumoase in teorie, dar practica ne omoara cu o mentalitate a majoritatii mostenita din comunism unde unii erau mai egali ca altii. Aceasta a ramas preponderent inclinata spre combinatii, invarteli, exceptii de tot felul, plocoane si pomeni cu dedicatie spre diferite zone economice si categorii socio-profesionale.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult