Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Femeile nu sunt bunuri

IPS Teodosie. - Foto - Casian Mitu

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Chiar dacă nu este precizat „cu litere de tipar” faptul că România este, în Constituție, un stat laic, cu siguranță nu este precizat nici faptul că țara are o religie fundamentală care se poate intercala între viața cetățenilor și între activitățile lor politice, economice, sociale ș.a.

Fix din acest motiv, probabil tot mai mulți cetățeni se întreabă: De ce? Mai exact, de ce sunt judecat după tiparul sexului, al moravurilor sau, pur și simplu, de ce sunt judecat din cauza felului meu de-a fi? De ce unii ierarhi BOR dau dovadă de sexism, homofobie și de ce încalcă dreptul oamenilor la libertate, cu orice ocazie se ivește?

Vorbind în acest scurt articol strict despre sexism, mai ales pentru că a atins niște cote inadmisibile din punctul de vedere al unei țări care se vrea a fi democratică, după ce a fost ținta unui regim dictatorial (deci, pesemne că oamenii ar trebui să știe ce înseamnă lipsa libertății și inegalitatea), personajul principal este nimeni altul decât ÎPS Teodosie, care a reușit (din nou) să dea dovadă fix de ceea ce a fost precizat anterior.

Acum câteva zile, la o emisiune de radio, ÎPS a decis că cel mai bun sfat pentru o femeie abuzată de către soț - un lucru, din nefericire, comun în România - este să îndure violența și „să își ducă crucea” pentru că a primit „taina cununiei”.

Morbid, absolut dezolant și mai ales „indirect”, BOR consideră că femeia este un bun luat prin intermediul unui „contract” cu o ființă superioară și cu instituția, ea fiind nevoită să îndure chiar și moartea, dacă se ajunge în punctul acela. Mai mult, dacă încercăm să privim statutul femeii din perspectiva lui Teodosie, existența acesteia este pur limitată la o carcasă care este murdară atunci când nu produce viață. Acest lucru poate fi ușor dedus, chit că sună a science-fiction, observând cât de limitat este accesul ei în interiorul bisericii.

Să refuzi să accepți faptul că femeile sunt oameni, nu bunuri, în secolul al XXI-lea reprezintă un act de cea mai joasă speță. România nu stă deloc bine la capitolul „apărarea femeilor”, cazurile de violență (de orice tip) împotriva lor fiind numeroase și extrem de crude. Atunci când o instituție recomandă, practic, să rămâi o victimă, se poate observa clar că rolul ei a încetat să existe și că, desigur, are alte ținte de atins — acumularea de influență, de capital, de oameni îndoctrinați care să continue să o susțină.

Schimbarea vine de la noi, oamenii sătui de asemenea derapaje hidoase. Și nu este prima abatere. Și, cu siguranță, nu va fi nici ultima.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult