Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Femeile nu sunt bunuri

IPS Teodosie. - Foto - Casian Mitu

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Chiar dacă nu este precizat „cu litere de tipar” faptul că România este, în Constituție, un stat laic, cu siguranță nu este precizat nici faptul că țara are o religie fundamentală care se poate intercala între viața cetățenilor și între activitățile lor politice, economice, sociale ș.a.

Fix din acest motiv, probabil tot mai mulți cetățeni se întreabă: De ce? Mai exact, de ce sunt judecat după tiparul sexului, al moravurilor sau, pur și simplu, de ce sunt judecat din cauza felului meu de-a fi? De ce unii ierarhi BOR dau dovadă de sexism, homofobie și de ce încalcă dreptul oamenilor la libertate, cu orice ocazie se ivește?

Vorbind în acest scurt articol strict despre sexism, mai ales pentru că a atins niște cote inadmisibile din punctul de vedere al unei țări care se vrea a fi democratică, după ce a fost ținta unui regim dictatorial (deci, pesemne că oamenii ar trebui să știe ce înseamnă lipsa libertății și inegalitatea), personajul principal este nimeni altul decât ÎPS Teodosie, care a reușit (din nou) să dea dovadă fix de ceea ce a fost precizat anterior.

Acum câteva zile, la o emisiune de radio, ÎPS a decis că cel mai bun sfat pentru o femeie abuzată de către soț - un lucru, din nefericire, comun în România - este să îndure violența și „să își ducă crucea” pentru că a primit „taina cununiei”.

Morbid, absolut dezolant și mai ales „indirect”, BOR consideră că femeia este un bun luat prin intermediul unui „contract” cu o ființă superioară și cu instituția, ea fiind nevoită să îndure chiar și moartea, dacă se ajunge în punctul acela. Mai mult, dacă încercăm să privim statutul femeii din perspectiva lui Teodosie, existența acesteia este pur limitată la o carcasă care este murdară atunci când nu produce viață. Acest lucru poate fi ușor dedus, chit că sună a science-fiction, observând cât de limitat este accesul ei în interiorul bisericii.

Să refuzi să accepți faptul că femeile sunt oameni, nu bunuri, în secolul al XXI-lea reprezintă un act de cea mai joasă speță. România nu stă deloc bine la capitolul „apărarea femeilor”, cazurile de violență (de orice tip) împotriva lor fiind numeroase și extrem de crude. Atunci când o instituție recomandă, practic, să rămâi o victimă, se poate observa clar că rolul ei a încetat să existe și că, desigur, are alte ținte de atins — acumularea de influență, de capital, de oameni îndoctrinați care să continue să o susțină.

Schimbarea vine de la noi, oamenii sătui de asemenea derapaje hidoase. Și nu este prima abatere. Și, cu siguranță, nu va fi nici ultima.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult