Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fie, dați-le arest la domiciliu! Dar nu la domiciliul lor, ci la al meu

DNA bagă săptămânal marfă proaspătă. Este un semn că zăcămintele de corupție sunt încă foarte bogate în România, chiar și după un cincinal de susținută muncă extractivă. Au picat în sita procurorilor pepitele sistemului, prim-miniștri, miniștri, parlamentari, biznismeni, moguli. Aceste momente, în jurul cărora presa lucrează în regim de breaking news continuu, ar fi trebuit să aibă o pildă revelatorie pentru toți cei băgați cu mâna până la cot în banul public: dacă furi, te leagă.

Altfel spus, ne-am fi așteptat ca acțiunile DNA să aibă și un rol preventiv, să le tragă semnale de alarmă celor care trăiesc din învârteli, să le declanșeze instinctul de supraviețuire. Cu toate acestea, corupția lucrează la fel de susținut ca anticorupția. Neam să se oprească!

Dar de ce nu poate să se oprească? La această întrebare, s-au dat răspunsuri prozaice sau savante, s-a apelat la psihologi, la astrologi și la numerologi, ajungându-se în final tot la concluzia exprimată frust de Andrei Pleșu: „Ai noștri fură ca proștii”. Adică dacă știi că cei din jurul tău cad ca muștele, dacă te știi tu însuți cu musca pe căciulă, dacă te știi interceptat sau chiar anchetat și, cu toate acestea, furi chiar și cu mascații la ușă, atunci de bună seamă că ești prost.

Această explicație funcționează doar într-un registru moral. Înseamnă să conștientizezi că ceea ce faci tu este rău. Oamenii cinstiți și cu rușine, care n-au ajuns să trăiască pe picior mare, se consolează cu tihna sufletească: Măcar eu pun capul liniștit pe pernă!

Dar credeți că dl. Truică nu pune liniștit capul pe perna sa de mătase franțuzească, în colivia de aur pe care și-a clădit-o pe malul lacului Snagov? Credeți că toți acești regi, prinți și duci, făcuți de tranziția sălbatică din primii ani de după Revoluție, au furat zeci și sute de milioane de euro de proști?

Din contră, și-au asumat de la bun început riscul că ar putea ajunge la beci. S-au gândit că, în cel mai rău caz, primesc câțiva ani de închisoare, din care execută o treime: bună purtare, plus două-trei cărți „scrise” după gratii, și ies la ce au agonisit. Au văzut că alții s-au descurcat atât de bine, că instanța n-a mai putut să le ia nimic. De pildă, Giovanni Becali n-are în acte nicio para chioară: ce poți să-i iei, praful de pe tobă? Au văzut că ANAF-ul este o instituție preocupată cu PR-ul și cu covrigăriile evazioniste și nu are timp de recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupție. A fost nevoie să se facă o nou Agenție (legea tocmai a fost promulgată de președintele Iohannis), pentru ca recuperarea banilor să nu mai fie o glumă.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, îmi spunea recent, într-un interviu, că sunt de recuperat circa 300 de milioane de euro în urma sentințelor definitive date de instanțe, bani furați care ar trebui să se întoarcă la buget. Constata că, pentru clienții DNA, banii sunt mai importanți decât libertatea. Că mulți preferă să intre la Beciul Domnesc, dar fac crize de inimă, fiere și rinichi dacă atentezi la banii lor, care, de fapt, sunt ai noștri. De aici probabil și schimbarea de strategie în ceea ce privește măsurile preventive: cauțiunea plus arestul la domiciliu, în locul arestării pe 30 de zile.

Nu știu dacă este suficient: pentru acești oameni, arestul la domiciliul lor echivalează cu o vacanță într-un resort de lux. Și așa cum mafioții columbieni și-au construit închisori personale dotate cu tuneluri prin care să evadeze când se plictisesc, nu m-aș mira ca în subteranele pădurilor Snagov și Băneasa să existe o rețea sofisticată de căi de acces, prin care arestații de lux să-și viziteze vecinii de dosar atunci când li se urăște cu binele.

Așadar, o măsură mult mai eficientă decât arestul la domiciliul lor ar fi arestul în garsoniera mea de la Gara de Nord. Cel puțin ar fi mult mai bine supravegheați prin vizor, știut fiind că vecina mea bate la eficiență și la examenul oftalmologic orice gardian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna idee ! Si eu imi ofer apartamentul ,dar, la schimb cu vila sau palatul respectvei persoane , altfel ar insemna sa dorm sub pod pe ziare ! Alta posibilitate nu am , desi sotul meu , din 1994, de cand are firma , vine acasa la pranz pentru masa si apoi mai vine seara, dupa ora 21 .
  • Like 0
 • Cri check icon
  Dl. Negrutiu ne spune ca, citez, ""DNA bagă săptămânal marfă proaspătă"". Probabil ca se refera la anchetele si arestarile preventive pe banda rulanda efectuate de DNA, adica niste oameni acuzati sau suspectati de delicte penale.
  Mai ramane un mic detaliu, neprecizat de catre distinsul jurnalist al ""Republicii"", si anume ca si Onorata Instanta sa confirme sau nu acuzatiile procurorilor si sa ia deciziile care se impun ( condamnare, achitare, re-judecare, etc ).
  Din statisticile oficiale putem afla ca delictele de coruptie majora reprezinta doar 3,5 % din numarul de dosare penale aflate in lucru.
  Tot din statisticile oficiale mai putem afla ca recuperarea prejudiciilor este ne-semnificativa in raport cu daunele constatate de procurori.
  Aceleasi statistici oficiale ne arata si faptul ca nivelul coruptiei se mentine constant la acelasi nivel de multi ani in ciuda saptamanalei recoltari de ""marfa proaspata"",ca sa il parafrazez pe dl. Negrutiu.
  In multe cazuri, in ciuda dovezilor evidente si corect documentate pentru diferite activitati infractionale grave, sentintele sunt uimiitor de blande, banii raman la purtator, iar daca un suspect accepta sa devina turnatorul procurorilor, scapa si de ancheta si cu toti banii ( cazul Dinu Pescariu ).
  Si pentru ca Pinalti n-a vrut sa dea nimic ""pe goarna"", Justitia l-a pedepsit exemplar.
  Mai mult, dosare grele precum Microsoft sau EADS au fost musamalizate sau chiar inchise de sistemul judiciar, care sistem judiciar este insa ""zmeu"" cu gainarii ( cazul femeii condamnate la 4 ani cu executare pentru furtul unui salam si al unei pungi cu carne tocata dintr-un magazin ).
  Pentru mentalul colectiv din Romania pare greu de acceptat faptul ca o infractiune minora poate fi sanctionata si fara incarcerare in penitenciar, prin munca in folosul comunitatii sau prin detentie la domiciliu.
  Sa nu uitam de Directiva UE prin care se considera ca fiind ofensator termenul de ""penal"" aplicat celor care se afla in proces dar nu au inca o sentinta judecatoreasca definitiva.
  Tot UE a interzis de mult timp ""defilarea"" celor incatusati prin fatza camerelor de luat vederi, directiva care de asemenea nu este luata in consideratie de sistemul judiciar din Romania.
  In timp ce gainari sunt exemplar condamnati la sentinte grele, indivizi suspectati de delicte grave ( coruptie majora, acte infractionale comise cu violenta, etc ) se plimba linistiti pe meleagurile patriei sau pe meleaguri straine ( Udrea, Bica, Oprescu, Dutza, Ghitza, violatorii in grup din Vaslui, etc ) si isi cheltuie linistiti banii neconfiscati si se lafaie in vilele lor luxoase neconfiscate.
  • Like 0
 • Remix ad-hoc:
  Privesc din Doftana prin gratii de fier,
  Din jacuzzi se vede un petic de cer.
  E cada în care, întinsă și ea,
  Moët soarbe-n chinuri tovarășa mea.
  • Like 5
  • @ Dorin Ciobica
   Mihaela check icon
   E superb! Nu ma pot abtine sa nu chicotesc, desi e trist de adevarat. Am citit si un alt comentariu in care se spunea ca romanii fura de sure de ani. de lasta sau de la privat...fura in orice fel. Mi-am adus aminte acum 18 ani cand am plecat din tara si m-am angajat ca ospatara aici in Diaspora. Mai lucram cu ceva romani si ii vedeam cum duc acasa cam to ce se putea lua din bucatarie: cate o lingura, un pliculet de ketchup sau ceai, zahar, sare si alte condiment in pachete mici. Pana si hartie igienica si servetele luau. Orice, doar sa se simta si ei ca au profitat de situatie. Faza e ca le luau cu ei acasa, dar majoritatea lucrurilor 'luate' nu erau folosite, doar tinurte intr-un colt al casei. Nu intelegeam ce rost avea acest gest. Cred ce e in ADNul nostrum sa ne furam oarecum caciula. Va aduceti aminte de dacul care a dat secretul cetatii Sarmizegetusa romanilor, in schimbul unei sume de bani? Cam tot asta facem peste veacuri. Cand e cineva care vrea sa sparga acest perpetuum mobile toxic, cum ar fi Regela Mihai, noi il inlaturam nemilos si ne intoarcem la vechea metoda si practica.
   • Like 0
 • Tuneluri subterane între vilele condamnaților la domiciliu? Să fim serioși, se vor plimba nestingheriți pe aleile dintre proprietățile lor. Va îndrăzni vreun polițist sau vreun jandarm să îi controleze? Doar dacă i s-a urât cu binele sau dacă și-a pierdut mințile. Păi Carmen Dan ce va păzi altceva decât să nu fie păziți grangurii cu condamnări de formă?
  • Like 0
 • Mai grav este că perioada de arest la domiciliu se scade din pedeapsa finală. Deci un an de arest la domiciliu, fie el și de lux, echivalează cu un an de închisoare.
  • Like 1
  • @ Ovidiu Isare
   Vezi Decizia Curții Constituționale nr. 650 din 11 noiembrie 2014 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 399 alin. (9) din Codul de procedură penală.
   • Like 0
 • Băi oameni buni, eu unul aș ucide pe preș sau prim pentru 1 miliard. Dar nu ți-i dă nimeni. Până și aici trebuie să ai relații !
  • Like 0
 • DNA e o sperietoare care impresionează vrăbiile multe și contribuabile. Dar cioroii adevărați s-au prins de mult cum stă treaba și își lansează cu deliciu găinații în pălăria susnumitei sperietori (și incidental în capul vrăbiilor multe și contribuabile).
  • Like 3
 • check icon
  Haidem să spunem un pic lucrurilor pe nume.La noi,la români,hoția(mai ales de la stat) este o „virtute„ veche de sute de ani și dusă la perfecționare în ultimii 70 de ani.Da, din păcate este considerată o virtute,chiar dacă sună groaznic.Peste 95% dintre români,dacă au ocazia să fure de la servici și/sau stat,o fac fără să clipească,considerând asta ceva natural,și cu cât crește această posibilitate de înavuțire prin diferite funcții cu atât o face mai abitir. De aceea,cum ajung șefi sau au funcții de răspundere,românii ca hârciogii,încep să îndese la fălcuțe,construind plase de relații social-politice incredibile ce ajung să guverneze de facto și să creeze un cadru legisltiv propice acestei activități,având exemple chiar și în țări cu state vechi în ale democrației.Așa că de mirat nu mai miră pe nimeni,problema fiind o revenire cât de cât la normal.
  • Like 1
  • @
   Victor66 check icon
   De unde ai mai scos-o si pe-asta, rasistule?
   • Like 0
  • @
   maripos check icon
   Crudul adevar!
   • Like 0
 • Confundați din neștiință sau rea credință arestul preventiv cu pedeapsa închisorii. Rolul arestului preventiv nu e să pedepsească pe nimeni ci doar să prevină zădărnicirea procesului penal sau fuga inculpatului. Până una alta, Șova e încă nevinovat deci locul unde se execută arestul este irelevant. Dacă i s-ar permite să execute pedeapsa acasă, atunci ar fi o problemă. Articolul e manipulator și apărut tocmai la timp, pentru că începuseră să se respingă cererile de arestare preventivă ale DNA. Nu e nimic, ”câmpul tactic” în toată complexitatea lui, mediatică și juridică s-a repliat rapid. Acuma poate ar trebui să puneți problema și în felul următor: Dacă Șova poate păți de astea ce mi se poate întâmpla mie ca simplu cetățean? Din păcate DNA a transformat arestările preventive în judecăți sumare împrejurarea de care putem ”beneficia” toți.
  • Like 1
  • @ Secula Mihai Raul
   Nu e chiar așa. Vedeți că perioada de arest la domiciliu se scade din pedeapsă. Deci, DA, arestul la domiciliu echivalează cu închisoarea de lux.
   • Like 2
  • @ Secula Mihai Raul
   "Ezista" cetateni si "simpli cetateni-adica pusi pe ciordeala/mangleala"; matale de care esti !? ...Problema e simpla, ca cetatean bau-baul cu cimpu' tactic e numai in capul unui antenist infocat, in schimb daca esti "simplu cetatean" trebuie sa iti asumi regula jocului ; indiferent cit de nedrept e jocul, (in fond nimeni nu te obliga sa ciordesti). Iar de ziceri d'astea cu "cimpu' tactic" astia de pe Republica sunt imuni ; prea miros de la o posta a Antene , luju & comp..
   • Like 0
 • Arestul in casa aia trebuie sa fie cumplit. Poate dupa confiscare o fac puscarie.
  • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult