Tudorel Toader a trimis Financial Times o scrisoare în care susține că fosta șefă a DNA a încălcat legea și nu trebuie numită în funcția de procuror-șef european. Poziția lui Toader apare la o săptămână după ce FT a publicat un editorial în care o susține pe Kovesi pentru această funcție.
„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați pentru poziția de procuror șef al noului Parchet European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut, de la judecători, procurori și alte surse credibile, ea nu ar trebui numită în această poziție de importanță vitală” - așa își începe Toader scrisoarea din Financial Times.
„Doamna Kovesi nu a fost revocată anul trecut pentru că DNA viza politicieni corupți. A fost revocată pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a stabilit asta. Strategia investigativă a doamnei Kovesi era bazată pe coerciție”, a susținut Toader în scrisoarea numită „Coerciția în campania anti-corupție din România”.
Ministrul Justiției a mai susținut că fosta șefă a DNA ar fi făcut 3.420 de dosare unor procurori și judecători și că dosarele ar fi rămas deschise fără a fi niciodată judecate. Toader a mai fărcut referirea și la noua Secție Specială de Investigare a Magistraților, care ar fi preluat 1.422 de dosare de la DNA, dintre care 70% ar fi fost deschise intern.
„Aceasta nu este justiție. Parchetul European trebuie să îi urmărească agresiv pe infractori, dar nu sacrificând respectul pentru drepturile omului și procedurile”, a mai susținut Toader.
DNA îl contrazice pe ministrul Tudorel Toader
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis joi publicației Financial Times o adresă prin care „rectifică unele informații nereale” transmise de ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o scrisoare adresată aceleiași publicații.
„Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentația domnului ministru al Justiției nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigațiile referitoare la magistrați, majoritatea acestor investigații fiind deschise ca urmare a unor plângeri/denunțuri primite de la persoane nemulțumite de soluțiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate.
De exemplu, pentru a susține că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraților care judecau în cauze penale, domnul ministru menționează faptul că nou formata secție pentru magistrați - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție - a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunț”, precizează DNA.
În realitate, la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%, se arată în comunicatul DNA.
„Aceasta cifră – 275 de dosare – este menționată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, și a fost dată publicității cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conținută și în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019”, adaugă DNA.
Un alt exemplu se referă la afirmația ministrului Justiției că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigații față de 3420 de judecători și procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistrați din România.
„În realitate, numărul total de investigații privind magistrații înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani și 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeași perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate.
Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu. Prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituția din care face parte.
Potrivit legislației din România, există obligația ca orice sesizare (plângere, denunț) primită de parchete, care îndeplinește condițiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal”, precizează sursa menționată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Deci, domnul 2dorel trebuie că știe asta, ceea ce-l face ticălos, si nu doar un ignorant.
Altfel, despre ce vorbim?! Ca daca ea e vinovata de actiunile oricarui subaltern, atunci ce sa mai spunem de Porcar?! Sau de madam Dan?!
Dar destui au fost condamnati pe denunturi facute de alti condamnati si atunci au avut credibilitate. Dar acum ptr ca o acuza pe ea nu mai sunt credibili.
Ciudat mod de a vedea problema!!! Deci tu si altii ca tine judecati diferit in functie de persoana. Altfel spus ceea ce se aplica unora nu poate fi aplicat tuturor. Atunci nu mai exista nici justitie, nici democratie, nu mai exista nimic, doar dictatura unora asupra altora. Mie sila.