Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Financial Times publică o scrisoare în care Tudorel Toader cere ca Laura Codruța Kovesi să nu fie numită procuror-șef european

Scrisoarea lui Tudorel Toader

Tudorel Toader a trimis Financial Times o scrisoare în care susține că fosta șefă a DNA a încălcat legea și nu trebuie numită în funcția de procuror-șef european. Poziția lui Toader apare la o săptămână după ce FT a publicat un editorial în care o susține pe Kovesi pentru această funcție.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați pentru poziția de procuror șef al noului Parchet European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut, de la judecători, procurori și alte surse credibile, ea nu ar trebui numită în această poziție de importanță vitală” - așa își începe Toader scrisoarea din Financial Times

„Doamna Kovesi nu a fost revocată anul trecut pentru că DNA viza politicieni corupți. A fost revocată pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a stabilit asta. Strategia investigativă a doamnei Kovesi era bazată pe coerciție”, a susținut Toader în scrisoarea numită „Coerciția în campania anti-corupție din România”.

Ministrul Justiției a mai susținut că fosta șefă a DNA ar fi făcut 3.420 de dosare unor procurori și judecători și că dosarele ar fi rămas deschise fără a fi niciodată judecate. Toader a mai fărcut referirea și la noua Secție Specială de Investigare a Magistraților, care ar fi preluat 1.422 de dosare de la DNA, dintre care 70% ar fi fost deschise intern.

„Aceasta nu este justiție. Parchetul European trebuie să îi urmărească agresiv pe infractori, dar nu sacrificând respectul pentru drepturile omului și procedurile”, a mai susținut Toader.

DNA îl contrazice pe ministrul Tudorel Toader 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis joi publicației Financial Times o adresă prin care „rectifică unele informații nereale” transmise de ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o scrisoare adresată aceleiași publicații.

„Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentația domnului ministru al Justiției nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigațiile referitoare la magistrați, majoritatea acestor investigații fiind deschise ca urmare a unor plângeri/denunțuri primite de la persoane nemulțumite de soluțiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate.

De exemplu, pentru a susține că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraților care judecau în cauze penale, domnul ministru menționează faptul că nou formata secție pentru magistrați - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție - a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunț”, precizează DNA.

În realitate, la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%, se arată în comunicatul DNA.

„Aceasta cifră – 275 de dosare – este menționată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, și a fost dată publicității cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conținută și în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019”, adaugă DNA.

Un alt exemplu se referă la afirmația ministrului Justiției că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigații față de 3420 de judecători și procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistrați din România.

„În realitate, numărul total de investigații privind magistrații înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani și 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeași perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate.

Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu. Prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituția din care face parte.

Potrivit legislației din România, există obligația ca orice sesizare (plângere, denunț) primită de parchete, care îndeplinește condițiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal”, precizează sursa menționată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cât e de penibil ministrul lui pește în minciuna ce-l caracterizează.El crede că există surse pesediste „credibile„/ În fața cui, că nici copii nu-i cred? Poate doar ramoliții și ignoranții. El chiar crede că cei din vest nu sunt informați de ticăloșia lui și a clanului pe care îl reprezintă? Să fim serioși
  • Like 0
 • Ionel check icon
  "Ministrul Justiției a mai susținut că fosta șefă a DNA AR FI FACUT 3.420 de dosare unor procurori și judecători și că dosarele AR FI RAMAS deschise fără a fi niciodată judecate". Formularea dvs induce ideea ca AR FI......AR FI....., adica, pe romaneste, o manipulare. Pai exact asa stau lucrurile !!!! Sunt documente oficiale, confirmate de CSM !!!!
  • Like 1
 • Ovo check icon
  Domnul fost judecător constituțional ar trebui să știe foarte bine că rolul Curții Constituționale nu este de a stabili dacă cineva a încălcat sau nu legea, ci dacă cineva a încălcat sau nu Constituția. Dacă cineva a încălcat sau nu legea, asta o stabilesc instanțele de judecată, fiecare după competența sa. În cazul DNA, dacă acesta a încălcat sau nu legea cu ocazia urmăririi penale, asta o stabilește chiar instanța penală care judecă cauza, inculpatul având dreptul să se apere inclusiv cu privire la presupusele abuzuri. De asemenea, nu mai este nicio surpriză pentru nimeni faptul că CCR este un instrument politic în mâna celor de la putere. Poate cineva ar trebui să trimită celor de la Financial Times și clipul electoral cu actualul președinte al CCR de pe vremea când candida pentru parlament din partea PSD și promitea gogoși de genul scăderii prețului la faza cu 50%! Ar fi edificator pentru credibilitatea CCR.
  Deci, domnul 2dorel trebuie că știe asta, ceea ce-l face ticălos, si nu doar un ignorant.
  • Like 2
  • @ Ovo
   Ionel check icon
   Cand Zegrean, mare PD-ist si basist, propus de basescu, conducea Curtea Constitutionala era ok !? Sau erata din 2012, scoasa de o curte dominata de basisti, l-a scos basma curata pe basescu era ok ? Vedeti cum se intoarce roata ? Eu nu spun ca dvs nu aveti dreptate in ce spuneti, dar asta este legea, asa se fac numirile la curte !! Daca ar fi dupa mine asi limita mult prerogativele acestei CC. Are competente mai mari ca Parlamentul Romaniei !!!
   • Like 0
  • @ Ionel
   Ovo check icon
   Am zis că CCR este un instrument politic în mâna celor de la putere, indiferent cine este la putere, n-am zis că înainte era mai bine. Era la fel de rău. Iar despre legea de funcționare a CCR, tocmai că a încălcat-o, pronunțându-se asupra a ceea ce nu este competentă.
   • Like 1
 • Max Max Max Max check icon
  Mare cutra e uratul asta !!!!!
  • Like 3
 • Sunt curios, daca a incalcat legea asa de clar, de ce nu e in puscarie?! Adica are 18 dosare pe denunturi ale unor condamnati de ea, care sincer... nu au credibilitate. De ce nu are un dosar de la IJ in care sa se spuna clar: uite ba, am prins-o/am inregistrat-o cum punea ea pe Portocala sa o f..ta pe virginica Cozma.

  Altfel, despre ce vorbim?! Ca daca ea e vinovata de actiunile oricarui subaltern, atunci ce sa mai spunem de Porcar?! Sau de madam Dan?!
  • Like 3
  • @ Dragos Galben
   Ai dreptate si totusi faci o afirmatie cu dublu sens. "Adica are 18 dosare pe denunturi ale unor condamnati de ea, care sincer... nu au credibilitate."
   Dar destui au fost condamnati pe denunturi facute de alti condamnati si atunci au avut credibilitate. Dar acum ptr ca o acuza pe ea nu mai sunt credibili.
   Ciudat mod de a vedea problema!!! Deci tu si altii ca tine judecati diferit in functie de persoana. Altfel spus ceea ce se aplica unora nu poate fi aplicat tuturor. Atunci nu mai exista nici justitie, nici democratie, nu mai exista nimic, doar dictatura unora asupra altora. Mie sila.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult