Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fiscul începe controale masive la persoanele fizice, de la 1 iulie. Șeful ANAF: „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”

Lucian Heiuș

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că, de la 1 iulie, Fiscul va începe verificarea averilor persoanelor fizice. „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente", a afirmat Heiuș, citat de Hotnews. Ela  subliniat că ANAF va controla dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

„Am dat o sarcină direcției generală de control venituri persoane fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro”,  a precizat Heiuș, potrivit Hotnews. Analiza a avut în vedere bunurile mobile și imobile achiziționate de fiecare persoană în parte, evoluția sumelor din conturile bancare, sumele direcționate sub formă de credite către propriile societăți și cheltuielile făcute.

„Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu. Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice”, a spus șeful ANAF. Acesta a anunțat că va direcționa jumătate din capacitatea de control spre persoanele fizice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe ei cine ii controleaza....?...ma refer la functionarii ANAF...
  • Like 0
 • 《Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că, de la 1 iulie, Fiscul va începe verificarea averilor persoanelor fizice.》
  Problema e că pisica cu clopoței nu va prinde niciodată șoareci!
  • Like 0
 • D-nul sef ANAF din Romania zice ca,,Fiscul din Romania trebuie sa faca ce face tot Fiscul din lume" si ca intre 2016-2019 peste cinci sute de mii romani au acumulat 20 miliarde euro, bani nefiscalizati. Sa intelgem ca timp de 4 ani Romania nu a avut FISC? sau toti angajatii FISCULUI au fost in concediu?? (cu plata sau fara plata)
  • Like 0
 • "Vom face " , vorba preferata a politicienilor si bugetarilor din Romania. Vom incepe de la 1 iulie , pana atunci ne hidratam , facem incalzire , joc de glezne ca nu cumva sa facem intindere . Dintr-o data o sa ne apucam sa muncim , nu am facuto pana acum , dar de la 1 iulie , va jur ca o sa muncim.
  • Like 1
 • Cel mai mare "smecher"dl (cica)profesor Voiculescu caruia onorat ANAF n- reusit sa-l execute,asta sa ne informeze dl ministru,de ce functionarii de la executare nu au rezultate,si peste 3 mld euro debite stabilite de instantele de judecata,asa cum Kovesi a spus cu ani in urma. Apoi,de la manelisi pana la politicienii arhicunoscuti cu averi pe numele bunicii Tamara (sic),pe cand dle ministru,si sa nu uitam politistii de conducere,magistratii condamnati,si dna Udrea,pe cand confiscarea viloiului macar.
  • Like 1
 • Primul control trebuie facut la cantaretii de manele.
  • Like 1
 • Iar banii astfel colectati vor ajunge la alti "șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”.
  • Like 4
 • Marius check icon
  As vrea sa vad ca incepe su smecherii din sparlament care anu au avut nici un venit dar au imprumutat parditul, rudele si toti cocalarii cu sume astronomice!!!!
  Sau toti BMW-istii, Porche-stii & Co care nu au nici un venit dar stau bine merci pe strada toata ziua!!!!

  Fariseism de partid si de stat!!!!
  • Like 4
 • E adevarat avem peste exemple de smecheri mai ales in partidul si coalitia din care face parte. Nimic mai adevarat , mare ca in sfarsit s-a gasit un zmeu pentru ANAF , cu carnet de partid desigur , deci sunt convins ca prima data se va infige prin ceva plevusca , dar cred ca cineva a uitat sa-i spuna omului ca si plevusca cotizeaza la partid. Deci mai raman taranii din piete si ceva IT-isti de luat la purecat.
  • Like 2
 • Filbert check icon
  Despre smecherii care iau pensii de multe mii de euro, lunar, de la stat, unii la nici 50 de ani, nimic, nimic? Nici o veste?!
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult