Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fiscul începe controale masive la persoanele fizice, de la 1 iulie. Șeful ANAF: „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”

Lucian Heiuș

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că, de la 1 iulie, Fiscul va începe verificarea averilor persoanelor fizice. „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente", a afirmat Heiuș, citat de Hotnews. Ela  subliniat că ANAF va controla dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

„Am dat o sarcină direcției generală de control venituri persoane fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro”,  a precizat Heiuș, potrivit Hotnews. Analiza a avut în vedere bunurile mobile și imobile achiziționate de fiecare persoană în parte, evoluția sumelor din conturile bancare, sumele direcționate sub formă de credite către propriile societăți și cheltuielile făcute.

„Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu. Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice”, a spus șeful ANAF. Acesta a anunțat că va direcționa jumătate din capacitatea de control spre persoanele fizice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe ei cine ii controleaza....?...ma refer la functionarii ANAF...
    • Like 0
  • 《Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că, de la 1 iulie, Fiscul va începe verificarea averilor persoanelor fizice.》
    Problema e că pisica cu clopoței nu va prinde niciodată șoareci!
    • Like 0
  • D-nul sef ANAF din Romania zice ca,,Fiscul din Romania trebuie sa faca ce face tot Fiscul din lume" si ca intre 2016-2019 peste cinci sute de mii romani au acumulat 20 miliarde euro, bani nefiscalizati. Sa intelgem ca timp de 4 ani Romania nu a avut FISC? sau toti angajatii FISCULUI au fost in concediu?? (cu plata sau fara plata)
    • Like 0
  • "Vom face " , vorba preferata a politicienilor si bugetarilor din Romania. Vom incepe de la 1 iulie , pana atunci ne hidratam , facem incalzire , joc de glezne ca nu cumva sa facem intindere . Dintr-o data o sa ne apucam sa muncim , nu am facuto pana acum , dar de la 1 iulie , va jur ca o sa muncim.
    • Like 1
  • Cel mai mare "smecher"dl (cica)profesor Voiculescu caruia onorat ANAF n- reusit sa-l execute,asta sa ne informeze dl ministru,de ce functionarii de la executare nu au rezultate,si peste 3 mld euro debite stabilite de instantele de judecata,asa cum Kovesi a spus cu ani in urma. Apoi,de la manelisi pana la politicienii arhicunoscuti cu averi pe numele bunicii Tamara (sic),pe cand dle ministru,si sa nu uitam politistii de conducere,magistratii condamnati,si dna Udrea,pe cand confiscarea viloiului macar.
    • Like 1
  • Primul control trebuie facut la cantaretii de manele.
    • Like 1
  • Iar banii astfel colectati vor ajunge la alti "șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”.
    • Like 4
  • Marius check icon
    As vrea sa vad ca incepe su smecherii din sparlament care anu au avut nici un venit dar au imprumutat parditul, rudele si toti cocalarii cu sume astronomice!!!!
    Sau toti BMW-istii, Porche-stii & Co care nu au nici un venit dar stau bine merci pe strada toata ziua!!!!

    Fariseism de partid si de stat!!!!
    • Like 4
  • E adevarat avem peste exemple de smecheri mai ales in partidul si coalitia din care face parte. Nimic mai adevarat , mare ca in sfarsit s-a gasit un zmeu pentru ANAF , cu carnet de partid desigur , deci sunt convins ca prima data se va infige prin ceva plevusca , dar cred ca cineva a uitat sa-i spuna omului ca si plevusca cotizeaza la partid. Deci mai raman taranii din piete si ceva IT-isti de luat la purecat.
    • Like 2
  • Filbert check icon
    Despre smecherii care iau pensii de multe mii de euro, lunar, de la stat, unii la nici 50 de ani, nimic, nimic? Nici o veste?!
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult