Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Fiscul ne va lipi pe ușă înștiințările cu datoriile la stat. Cele mai importante modificări recente ale Codului de procedură fiscală

control

(Foto: Guliver/Getty Images)

Codul de procedură fiscală a suferit mai multe modificări la începutul lunii septembrie, odată cu intrarea în vigoare a unei ordonanțe a Guvernului. Practic, modificările vizează mai multe domenii, așa cum voi arăta în cele ce urmează.

Modificarea Codului de procedură fiscală s-a produs la 3 septembrie 2017, atunci când a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului nr. 30/2017. Totuși, anumite prevederi vor fi aplicate ulterior acestei date și chiar de la 1 ianuarie 2018. 

Spre exemplu, au fost introduse noutăți în ceea ce privește verificarea firmelor și persoanelor fizice. Mai precis, metodele de inspecție au fost redefinite, astfel că acum vorbim de inspecție prin sondaj, inspecție exhaustivă și inspecție electronică, în loc de verificare prin sondaj, verificare exhaustivă și control electronic. Totodată, primele două dintre acestea constau acum și în verificarea perioadelor impozabile.

În plus, a apărut posibilitatea ca o firmă să poată fi supusă, concomitent, atât unei inspecții fiscale, cât și unui control inopinat, măsura fiind posibilă în situațiile în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare.

În ceea ce privește inspectarea averilor nedeclarate de persoanele fizice, au fost clarificate mai multe aspecte. Astfel, pot fi supuse inspecției, după stabilirea persoanelor ce reprezintă risc fiscal, acele persoane fizice pentru care se constată o diferență nedeclarată de venituri mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei. Durata maximă a verificării efectuate asupra unei persoane fizice este de cel mult 365 zile de la data comunicării avizului de începere a inspecției.

De asemenea, O.G. nr. 30/2017 introduce noutăți la executarea silită și sechestrarea bunurilor. Astfel, executarea silită se suspendă acum și pentru perioada în care un contribuabil notifică autoritatea fiscală de intenția de a depune o garanție de bună execuție.

Prezentarea scrisorii de garanție sau a poliței de asigurare se poate face, de către contribuabil, într-un termen maxim de 45 de zile de la data comunicării deciziei prin care sunt stabilite creanțele fiscale. În caz contrar, organele fiscale sunt îndreptățite să continue executarea silită.

Atenție! Scrisorile de garanție pot fi emise acum și de instituțiile financiare nebancare, nu doar de către bănci.

Totodată, bunurile mobile și imobile nu mai sunt sechestrate dacă valoarea acestora este mai mică de 1% în cazul în care valoarea obligațiilor de plată este peste 500.000 lei. În plus, bunurile sechestrate vor putea fi vândute și prin licitații organizate online, conform unei proceduri ce urmează să fie stabilită printr-un ordin de ministru.

O.G. nr. 30/2017 a modificat și regulile prin care autoritățile fiscale comunică documentele pe care le emit contribuabililor. Concret, noutatea constă în faptul că organele fiscale pot comunica actul administrativ-fiscal direct la domiciliul contribuabilului, transmiterea efectuându-se prin reprezentanți împuterniciți.

În cazul în care contribuabilul nu se află la domiciliu sau refuză primirea actului administrativ-fiscal, organele fiscale pot comunica documentul prin afișarea unei înștiințări chiar pe ușa domiciliului fiscal.

Și în domeniul eșalonării la plată s-au produs mici schimbări, fiind reglementat în mod expres că eșalonarea la plată se acordă de către organul fiscal central pe o perioadă de cel mult cinci ani, atât timp cât sunt îndeplinite condițiile de acordarea a acesteia, prevăzute în Codul de procedură fiscală.

Nu în ultimul rând, persoanele ce desfășoară profesii libere răspund acum cu bunurile din patrimoniul de afectațiune pentru plata obligațiilor fiscale.

Dacă patrimoniul de afectațiune este insuficient pentru acoperirea obligațiilor, în acest caz persoana ce desfășoară profesia liberă răspunde cu bunuri din patrimoniul personal.

Măsurile prezentate mai sus nu sunt singurele modificări aduse recent Codului de procedură fiscală, însă sunt, în opinia mea, printre cele mai importante. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult