Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Fost șef ANAF: Președintele Iohannis a promulgat o lege care anulează obligații fiscale ale „șmecherilor” din imobiliare care au construit „pe persoană fizică”. UPDATE

Gelu Ștefan Diaconu

(Foto: Facebook/ Gelu Ștefan Diaconu)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în urmă cu câteva zile o lege care îi scutește de obligații la Fisc pe dezvoltatorii imobiliari care „au construit pe persoană fizică”, scrie pe Facebook fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Inițiatorii legii 29/2018, care șterge impozite și contribuții sociale datorate de cei care au construit cvartaluri de blocuri de birouri și locuințe, sunt patru parlamentari PNL, între care și Raluca Turcan.

UPDATE: Reacția Ministerului Finanțelor: „Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări referitoare la Legea 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale: Actul normativ a reprezentat o inițiativa parlamentară. În cadrul dezbaterii proiectului de lege, punctul de vedere al Ministerului Finanțelor Publice a fost unul negativ, respectiv că nu susține promovarea acestei inițiative legislative. Precizăm că Ministerul Finanțelor Publice și-a menținut această opinie pe întreaga durată a procesului legislativ”.


Fostul șef al ANAF spune că pagubele la bugetul de stat din cauza acestor scutiri de datorii la Fisc sunt de sute de milioane.

„Așadar legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuțiile sociale și accesoriile aferente calculate de fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării: București, marile orașe, Mamaia, Năvodari, etc.

Acești șmecheri pentru a evita plata taxelor către stat „au construit pe persoană fizică” plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul Fiscal pentru amărâții care au tranzacții ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri).

Diferența de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiți) și acești șmecheri/persoane fizice este uriașă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice)!”, susține Gelu Ștefan Diaconu. 

În plus, fostul șef al Fiscului mai scrie că art 3 din aceeași lege anulează TVA-ul datorat și accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depășirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care și-au valorificat propria producție. În schimb, cei care cumpără produse agricole și le prelucrează/consumă, la depășirea plafonului de TVA, au plătit TVA, de 24-20-19-9% (în funcție de perioadă), mai arată Gelu Ștefan Diaconu.

„Și uite așa baronii lui Dragnea sunt scutiți de facto. Inimaginabil!

Vă mărturisesc că, în toți anii deloc puțini în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicație și o pagubă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat”, adaugă Diaconu.Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Logica teoriei mulţimilor pentru Legea 29/2018


  Preţul într-un contract civil reprezintă baza impozabilă care este folosită la calculul impozitului pe venit pentru tranzacţiile impozabile din patrimoniul personal defipte de art 111 CF. ANAF a reîncadrat patrimoniul personal ca activitate economică, folosind aceiaşi bază impozabilă pentru calculul TVA defipte de art 269 CF. Deci preţul reprezintă principalul si atasat pretului sunt impozitul pe venit si TVA ce reprezinta accesorii in sensul in care ele urmeaza intotdeauna principalul. Daca am avea
  • cercul multimea A=baza impozabila si impozit si
  • cercul multimea B=baza impozabila si TVA,
  • operațiunea de intersecție a elementelor a două mulțimi este baza impozabila.
  Partea comună ambelor cercuri este intersecția acestora. Daca impozitul este un accesoriu al principalului si TVA este tot accesoriu.
  Art 1 din Legea 29/2018 spune că în cazul tranzacțiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferențele de obligații fiscale principale, stabilite de organul fiscal ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii.
  Dacă nu poţi reîncadra baza impozabilă adică principalul pentru impozitul pe venit, logica teoriei mulţimilor spune că nu poţi reîncadra baza impozabilă adică principalul pentru TVA. Matematica, bat-o vina!!!
  • Like 0
 • catalin check icon
  Din câte văd eu legea a fost inițiată de 4 deputați PNL deci nu mai dați vina pe Dragnea. Că au beneficiat și o grămada de PSD-iști, asta e altceva.
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult