Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fosta soție a lui Ioan Gyuri Pascu, mărturie despre frica de medici a artistului: „Marea lui încredere era în acel tratament...”

Fosta soție a lui Ioan Gyuri Pascu, Daniela Marin, a publicat pe blog propria mărturie despre noaptea morții artistului. 

„Mai teamă îi era să afle că are o problemă pe care oricum o bănuia, decât să traiască aşa, cum şi cât va putea. Încercări de a-l convinge au venit şi din partea altora, nu doar a mea. Dar asta a fost încăpăţânata sa alegere. Din acest motiv, niciun medic nu are nicio vină. El a făcut exact aşa cum a vrut. Desigur, dacă profesional vorbind a omis să mai facă ceva doctoriţa care a venit cu prima salvare, să se acţioneze în consecinţă… nu e treaba mea. Asta nu-l ajută pe Gyuri şi din păcate, părerea mea e că nu va ajuta pe nimeni altcineva decât pe doamna în cauză. Dar, când a venit dumneaei, Gyuri îşi revenise complet. Chiar am şi zis că e ca în sala de aşteptare la stomatologie când, de frică, nu te mai doare nimic. Nici măcar ceea ce denumea atac de panică nu a avut loc în prezenţa doamnei doctor. I-a explicat ce simţea, i-a răspuns la întrebări… Chiar mă uitam cu speranţă că atunci parcă uitase de panică complet. Şi după ce am condus-o la poartă şi-apoi m-am întors, Gyuri era bine. Am mai stat puţin şi-apoi l-am întrebat dacă nu vrea să meargă să se întindă în pat. A zis că da, şi spre uimirea mea s-a ridicat cu uşurinţă în picioare, ba mai mult, a spus că nu vrea să meargă cu cârjele. Asta nu se mai întâmplase de mult prea multe zile”, a scris pe blog fosta soție a lui Ioan Gyuri Pascu. 

Aceasta a povestit că, din cauza erorilor din sistemul medical care i-au afectat, de-a lungul timpului, viața sa și a familiei sale, Ioan Gyuri Pascu nu avea încredere în medic. Ba, mai mult de atât, se temea cumplit de ei.

„În afară de analizele obligatorii făcute în 2003, pentru că altfel nu ne înscria copilul la şcoală, omul ăsta a refuzat orice alt control sau analiză medicală până în 2010, când a fost accidentul vascular cerebral. Înainte de 2003, prin 1998 l-am rugat şi am ajuns să mă și cert cu el din acest motiv, iar în iulie 1999 i-am spus că dacă nu merge la doctor, cu mine a terminat-o. Nimic nu l-a convins”, a mai spus ea. 

Avea probleme la un picior, iar singura terapie în care mai avea încredere era acupunctura, refuzând să facă controale la neurologie și cardiologie.

„Nu ştiu dacă s-ar fi putut salva, nu ştiu dacă îşi dorea să fie salvat, chiar dacă, cu mare speranţă şi încredere aştepta să treacă noaptea ca să mergem a doua zi la Târgovişte, la acupunctură. Marea lui încredere era în acel tratament, şi singura problemă recunoscută, în afară de diabet şi de reducerea considerabilă a vederii era aceea cu piciorul. Cu toate că de la bun început l-am rugat să înţeleagă că trebuie să meargă şi la neurologie şi cardiologie, măcar pentru un control, chiar dacă urma să facă în continuare tratamentul de acupunctură, nu a vrut”, a mai scris fosta soție a artistului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crabu check icon
    Cred ca doamna a vrut sa liniștească pe toată lumea si a reușit. Bravo ei! RIP IGP (ce coincidenta in acronim)
    • Like 0
  • IM check icon
    Dumnezeu să-l ierte si să-l odihnească. Îmi pare tare rău sa aud de atata suferință. Era extrem de sensibil si cred ca indura greu stare in care se afla. Zbuciumul interior permanent (si, înțeleg, de atâția ani) l-a obosit peste măsură. Reticenta fata de medici și spital l-au ținut departe de controalele care ar fi putut să-i indice o suferință cardiaca. Uneori e greu sa dai vina pe medic. E bine ca sotia sa spune cu sinceritate ce s-a întâmplat. A murit tânăr, dar sufletul lui e izbăvit.
    • Like 0
  • check icon
    Nu era oare mai bine ca acest text să apară imediat, mai repede, nu după ce x ziariști isterici au început cunoscutul meci de box cu medicii, cu Salvarea, cu ministrul sănătății? Adică mass media de c... din România nu are chiar nicio vină cînd pune în circulație tone de fecale? doamnă republica.ro, este vorba ȘI despre dv.
    • Like 1
  • irina check icon
    poate ar fi bine ca CTP sa mai si gandeasca un pic inainte sa acuze pt ca l-am vazut la digi criticand dur medicul care i-a facut primul control cum ca i s-ar fi spus deja de problemele cardiace ale artistului. declaratia fostei sotii vine practic in sprijinul medicilor (nu intotdeauna slab pregatiti sau rau intentionati). ar fi mai frumos daca inainte sa acuzam, ne-am si interesa putin inainte de circumstante.
    este f usor sa judeci/critici cand nu ai raspunderea unei vieti; mai greu este sa fii in pielea medicului care raspunde urgentelor.
    nu spun ca toti medicii sunt ok insa critica generalizata chiar nu ajuta cu nimic.
    • Like 0
    • @ irina
      check icon
      Nu se aplică aici principiul din Unix „think twice before you type”, aici funcționează „type 10 pages, then think one second”.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult