Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Toni Grecu, despre moartea lui Ioan Gyuri Pascu: „Nici nu știi pe cine să fii supărat. Pe sistemul medical sau pe Divinitate”

Toni Grecu și Ioan Gyuri Pascu au fost tovarăși de drum când o lume se schimba cu alta. 

Pe atunci, la începutul anilor '90, strada oferea un spectacol uluitor. 

Ioan Gyuri Pascu l-a făcut însă nemuritor. 

„Gyuri a avut un rol foarte mare în acea perioadă, pentru că a venit cu niște tipologii și niște personaje nemaivăzute la televizor și în spectacole. Niște personaje făcute doar de el, care au devenit modele pentru actorii de astăzi. Personajele tranziției: Prostul îngălat. Parvenitul șmecher și incult. Toate astea prima dată le-am văzul a Gyuri, după '90, și au rămas pentru totdeauna în conștiința publicului. N-a mai apărut un alt actor care să joace genul ăsta cu atât de multă ușurință și atât de multă versatilitate”, își amintește Toni Grecu.

Membrii trupei Divertis au fost printre cei care au trăit perioada de tranziție dintre două regimuri. Și au fost printre extrem de puținii care au reușit să-i dea un sens, să o treacă prin filtrul ironiei și să îi dea o grilă sănătoasă de citire. Iar Ioan Gyuri Pascu avea un adevărat har. 

„Îmi vine foarte greu să cred că nu mai e. În opinia mea a fost cel mai important showman al generației noastre, un artist complet, un artist care a făcut și comedie, și muzică în egală măsură și care electriza sala, avea har. Nici nu era nevoie să spună prea multe vorbe ca să facă sala să aplaude. Sunt destul de rari oamenii ăștia, foarte rar apar. Avea un anume mod de a-și spune replica și avea o ușurință de a-și memora textele ce n-am văzut. Memora o pagină de text în două lecturi.A fost un om are a făcut ceea ce trebuia să facă. A fost pe drumul lui. Și a făcut totul cu pasiune și cu dăruire, niciodată pentru bani”, spune Toni Grecu. 

Luni, Ioan Gyuri Pascu s-a stins din viață. Miercuri, apăreau pe Tolo.ro informații despre circumstanțele morții lui. S-a aflat de ambulanța care a ajuns la el la 3 și jumătate, de medicul care l-a tratat cu diazepam pentru atac de panică, pentru ca, nici două ore mai târziu să fie imposibil de resuscitat.

„Sunt uimit de ce s-a întâmplat, nu pot să îmi dau eu cu părerea vizavi de ce a făcut primul medic acolo, pot doar să spun că a fost probabil o combinație de ginion cu neștiință a medicului. Procedurile, din ce am auzit și din ce am citit pe net sunt destul de neclare, adică nu este o obligativitate să îi faci unui pacient EKG, dacă nu acuză probleme cardiace. Pe de altă parte, medicina nu este o chestie care se face neapărat după regulamente, e o meserie foarte secială, trebuie făcută de oameni care au chemare și care au talent. Te duci la un om care acuză atac de panică, are tensiunea bună, are pulsul bun și după o oră și jumătate omul moare de inimă. Nici nu știi pe cine să fii supărat, dacă să fii supărat pe sistemul medical sau pe Divinitate”, spune Toni Grecu.

Nici astăzi nu îi vine să creadă ce s-a întâmplat. „E de neegalat și de neînlocuit. În locul lui a rămas un mare spațiu liber. Și nu pot să spun decât să dea Dumnezeu să aibă odihnă veșnică și să fie primit acolo sus, unde se duc toți și din când în când să ne mai trimită tuturor câte un zâmbet. Dacă se poate”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Nici nu știi pe cine să fii supărat. Pe sistemul medical sau pe Divinitate” Pe cine? Pe „divinul” sistem medical, a cărui eficiență este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire.
    • Like 0
  • Toni Grecu si echipa Divertis au avut sansa colaborarii cu un mare artist, care a schimbat total exprimarea scenica romaneasca, in cel mai bun sens al cuvantului.
    Nimeni nu a abordat ca el , cu seriozitate si dramatism dilemele ignorantei, calitatea de exceptie nefiind in primul rand contextul ofertant al tranzitiei, ci debarasarea de patetismul si artificialul predecesorilor si contemporanilor sai.
    Avea intr-adevar "har", era un "om spectacol", unic.
    • Like 1
  • L-am iubit şi admirat pe dl. Ioan Giury Pascu, dar toate acestea sunt tardive. Dacă în locul său era un anonim, cine mai făcea atâtea anchete ? Soțul meu este spitalizat de 3 luni, diagnostic spondilodiscită L3-L4, a stat la Universitar o lună şi jumătate - cu contribuții la greu: medici, asistente, infirmiere şi liftiere - o lună şi jumătate la INBI Matei Balş - aceleaşi cotizații - rezultatul relativ; pe 29.09.a.c. a fost operat la Universitar-Chirurgie lll, dar nimeni nu ştie evoluția postoperatorie, eu sper în bine, are 63 de ani. Mulțumesc d-lui. Ioan Giury Pascu pentru toate şi multele clipe în care ne-a făcut să uităm un pic de vicisitudinile cotidiene, săi fie bine acolo unde a ajuns!
    • Like 2
  • L-am vazut pentru prima data pe scena Casei Studentilor din Iasi.
    Imbracat intr-un halat de un verde inchis cu o basca neagra in cap, juca rolul unui administrator de camin. Aparea pe scena suparat cautand directorul administrativ.
    Administratorul (Gyuri): S-a furat un camin de fete!
    Directorul: Unde-i?
    Administratorul: Nu mai este...
    A fost magnific. Spectacolul cu Divertis a tinut 2 ore dar replica asta mi-a ramas pentru totdeauna. A fost magnifica intrarea pe scena, starea transmisa si replica data.
    Genial!
    Iata insa ce a putut face sistemul nou capitalist. A distrus totul inclusiv sistemul sanitar.
    Prost platiti de la medici pana la femeia de servici, invatamantul superior medical au fost distruse. Ne miram de calitatea personalului? La asta s-a ajuns.
    Cand vorbim de sanatate nu indraznim sa criticam, sa discutam, sa gasim solutii fiindu-ne teama ca intr-o zi vom cadea in plasa propriilor cuvinte.
    Din cauza PROASTEI ADMINISTRARI a acestei tari timp de 26 de ani am ajuns la INCOMPETENTA. ASTA-I ADEVARUL!
    Pentru o persoana aflata sub observatie cu probleme cardiace tu ii dai diazepam?
    Iertati-ma dar si bunica mea, Dumnezeu sa o odihneasca, putea presupune si face mai mult. Poate ca asa a hotarat Dumnezeu dar eu as ramane la INCOMPETENTA!
    • Like 2
  • Romania este tara cu cei mai multi absolventi de medicina din lume. Astfel, pentru fiecare 100.000 de locuitori, la noi existau în 2011 - 36 de absolvenţi. Prin comparaţie, în Statele Unite erau numai 6,5 absolvenţi, iar în Marea Britanie 9,3 absolvenţi. Cum ar fi sa vorbim si despre asta. Poate scoatem prea multi medici, prea slab pregatiti si are grija cineva sa ne o bage pe romaneste spus in continuu in fata pe asta cu "ne pleaca medicii". Stiti cati medici are sectia de ginecologie a spitalului din Baia Mare 13. Dar pentru asta tot in mediul privat trebuie sa mergi daca vrei un ecograf pentru ca la spital s-au terminat fondurile. Poate medicii astia multi manca din fonduri si atunci sa plece si sa fie 3 cum erau pe vremea comunismului dar sa aiba fonduri si mai ales interes sa faca medicina.
    • Like 2
  • check icon
    „Și nu pot să spun decât să dea Dumnezeu să aibă odihnă veșnică și să fie primit acolo sus...” / Dincolo de faptul că, în interviu, Dl Grecu solicită medicilor perfecțiunea umană care la noi (poate și sub Soare, în general) nu-i pe toate drumurile... Mă uit la formularea cu odihna veșnică și cred că așa abordare reprezintă nu examen, dacă ai priceput ceva din viața asta. / E interesant, la așa voroviri, că nimeni nu se gîndește serios dacă există ceva, acolo Sus, respectiv cum o arăta Judecata de apoi, criteriile e, bașca infinitatea de ani care urmează. / De-asta spun că-i un mic examen, cum tratezi subiectul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult