Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putea fi salvat Ioan Gyuri Pascu? Cinci întrebări esențiale și ce știm până acum

Informațiile publicate miercuri pe blogul tolo.ro arată că, în noaptea morții, Ioan Gyuri Pascu a fost consultat de un medic de pe ambulanță care l-a tratat cu diazepam pentru atac de panică și a plecat. Directorul Serviciului de Ambulanță București, Alis Grasu, a declarat pentru Republica.ro că mașina care a ajuns la Ioan Gyuri Pascu avea electrocardiograf, dar că medicul nu l-a luat la intervenție.

La nici două ore, Gyuri Pascu devenise o urgență de cod roșu. Două echipaje SMURD și unul de la ambulanță au venit să îl resusciteze. Nu s-a mai putut face însă nimic.

1. Prima întrebare care se pune este: Ar fi putut fi salvat Ioan Gyuri Pascu dacă, la primul consult, starea lui de sănătate ar fi fost tratată ca o urgență medicală? În acest moment, răspunsul dat de Alis Grasu, șefa Serviciului de Ambulanță București-Ilfov este că „nu poate fi dat un răspuns”. Nu în absența rezultatului examenului anatomo-patologic care să stabilescă cauza morții. Într-o informare de presă dată miercuri seară Ministerul Sănătății vorbește însă despre „o posibilă abordare terapeutică superficială”.

„Echipa de control a analizat modul în care a fost repartizat acest caz, a analizat fişa de urgenţă prespitalicească şi a discutat cu medicul care a fost la consultaţie, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care s-a intervenit. Echipa de control va elabora un raport pe care îl va înainta ministrului Sănătăţii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Informaţiile de până acum denotă o posibilă abordare terapeutică superficială. Urmare a acestui lucru şi după analizarea tuturor documentelor şi procedurilor, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România, care are atribuţii în a se pronunţa asupra unor potenţiale culpe medicale", se arată în informarea MInisterului Sănătății. Colegiul Medicilor s-a autosesizat în acest caz și va face o investigație.

2. Medicul care a venit la ora 3 a evaluat corect starea pacientului? Diagnosticul pus de acesta a fost de atac de panică, însă, la nici două ore după aceasta, pacientul a decedat.  Este vorba despre un medic de familie care lucrează pe o mașină de consultații la domiciliu. În nota explicativă pe care a dat-o, medicul susține că nici soția, nici pacientul însuși nu i-au spus că Gyuri Pascu suferise anterior de un atac cerebral. Comisia de anchetă din cadrul Serviciului de Ambulanță București Ilfov a stabilit că medicul nu a consemnat în fișa de intervenție refuzul pacientului de a merge la spital, deși declară că i-a propus acest lucru, iar Ioan Gyuri Pascu nu a fost de acord. Acest lucru constituie una dintre abaterile disciplinare consemnate de ancheta internă.

„Medicul spune că a tot întrebat. Haideți să luăm în calcul ora la care a chemat ambulanța. Pe domnul Gyuri Pascu ce îl deranja cel mai mult era insomnia de mai bine de trei zile, durerile articulare care nu l-au lăsat să doarmă și faptul că face aceste atacuri de panică pe care le-a investigat, pentru care a făcut analize, a fost și la psihiatru și nu le-a rezolvat. Și când apar aceste atacuri de panică se sperie foarte tare. Dânsul tot insista pe ce îl supăra, degeaba medicul îl întreba altele”, ne spune Alis Grasu. Potrivit acesteia, informațiile cu care a lucrat medicul au fost acelea că Gyuri Pascu avea diabet, dureri articulare și făcea atacuri de panică. Am întrebat-o pe Alice Grasu dacă este posibil ca un diabetic să prezinte simptome mai puțin vizibile atunci când este vorba de un infarct? 

„Doar faptul că la un diabetic este binecunoscut faptul că durerea este de mai mică intensitate. Este mai estompată, dar ea trebuia să existe. Presiune toracică, apăsare durere surdă care nu cedează, care merge într-un umăr, merge în spate, să fi avut vreo sincopă, pierderi de scurtă durată a stării de conștiență, să aibă senzația că leșină, nu a avut așa ceva, să aibă valoarea foarte mare sau mică a tensiunii, palpitații”, declară Alice Grasu. Aceasta mai spune că medicul a fost indus în eroare și de constantele vitale, precum tensiunea și saturaea cu oxigen, care erau în limite normale. Ar fi schimbat informația despre atacul cerebral datele problemei? „Este posibil. Poate îl încadra acum ca pe un AVC, nu ca pe un atac de panică”, afirmă aceasta. Atunci pacientul e de vină că nu a spus? „Niciodată, dar absolut niciodată, pacientul nu poate fi făcut responsabil, pentru că pacientul este omul care atunci suferă”, spune Alis Grasu.

Medicul de pe prima ambulanţă nu a făcut, de exemplu, o electrocardiogramă. Poate că alt medic făcea.

Raed Arafat

3. De ce nu a fost depistată o problemă cardiacă? O problemă cardiacă ar fi fost pusă în evidență de un EKG. Medicul de familie de pe ambulanță a pus însă diagnosticul de atac de panică și nu i-a făcut EKG. Secretarul de stat Raed Arafat spune că poate un alt medic ar fi luat decizia de a face EKG „Medicul de pe prima ambulanţă nu a făcut, de exemplu, o electrocardiogramă. Poate că alt medic făcea. De asta Colegiul trebuie să discute cu medicul să vadă care era substratul pentru care medicul respectiv a decis să nu facă EKG. Poate că bolnavul era în picioare şi el vorbea cu el şi el a considerat că nu e nevoie să facă EKG-ul. Acest lucru e o chestie medicală, nu e o chestie foarte procedurală, nu e ca la un stop cardiac. La un stop cardiac ştii că te duci, pui defibrilatorul, pui asta, pui asta şi lucrezi. Aici e un caz medical în care medicul analizează, decide pe baza unei analize şi asta este motivul pentru care medicul trebuie să răspundă la aceste aspecte în faţă colegilor medici”, a declarat el pentru Mediafax

4. Ambulanța AMD trimisă de dispeceratul 112 avea „toate dotările necesare”, inclusiv aparat EKG? „Mașina de consultații la domiciliu de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov are de toate: are electrocardiograf, defibrilator semiautomat, trusă de intubat, tuburi de oxigen”, spune Alice Grasu. Am întrebat-o dacă și mașina care a ajuns la Gyury Pascu avea electrocardiograf. „Avea. Avea și era funcțional. Medicul nu l-a luat sus. Nu știu de ce, nu știu ce a fost în mintea ei. Putea să îi spună șoferului: Vino cu EKG-ul sus, că am un bărbat de 55 de ani cu atac de panică”, a declarat Alis Grasu pentru Republica.ro. Raportul comisiei de anchetă precizează că medicul nu a respectat obligaţia de a folosi trusele din dotarea maşinii, iar comisia de anchetă a cerut sancționarea sa disciplinară.

Medicii de ambulanță, inclusiv cei de de familie, au făcut cursuri de EKG și au fost instruiți despre cum să folosească toată aparatura de pe Salvare, susține ea. 

5. Ce ne poate arăta apelul de la 112? În urma apelului de la 112 făcut de fosta soție, care se afla alături de el, cazul lui Ioan Gyuri Pascu nu a fost considerat o urgență, a fost încadrat la cod verde și i-a fost trimisă o mașină de consultații la domiciliu, o așa numită ambulanță AMD, care a ajuns acolo în 11 minute. Apelul la 112 nu a fost făcut public până la această oră, însă Alis Grasu afirmă că fosta soție spune la telefon că Gyuri Pascu avea diabet și insomnii și făcea tacuri de panică. „Doamna asta spune, că nu a dormit de mai multe zile, că are atacuri de panică, dar că de data asta durează de mai mult o zi și că este diabetic. Ceea ce impunea ajungerea acolo a unui medic. Dacă era un element de gravitate, și-a pierdut starea de conștiență, are plapitații, orice element de gravitate ar fi dus spre încadrarea la cod galben. NU a spus de atacul cerebral. La telefon foarte puțini se adună să spună ceea ce este esențial. E impardonabil să dai vina pe soție sau pe pacient și nu vreau să fac asta”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Venom check icon
    6. Care este protocolul medical recomandat pentru medicul de pe ambulanță în cazul în care pacientul care a solicitat ajutorul spune că are atacuri de panică? Există un asemenea protocol? Dacă nu, cine nu l-a făcut? Și de ce mai e în funcție? Dar de la Minister? Fiindcă ce afirmă politicanul român Arafat, că "medicul de pe prima ambulanţă nu a făcut, de exemplu, o electrocardiogramă. Poate că alt medic făcea" - mi se pare incredibil! Cum adică "poate?" N-au toți normele comune de lucru? Nu învață după aceleași manuale, aceleași proceduri? Tocmai ca să existe cât mai puține erori de interpretare și scăpări. Aplici un protocol. O lecție învățată. Nu există "poate"! O procedură trebuia sau nu făcută. Cât tupeu și nesimțire! Cică "poate" trăia Gyuri dacă avea noroc și venea la el alt medic care să știe meserie! Noroc că acest caz va ajunge în fața Parlamentului Medicilor, Colegiul profesional al corbilor care va tăia în carne vie, ca de obicei, declarativ, până va uita lumea.
    • Like 2
  • Bineinteles ca putea fi salvat, doamna. Traim in secolul XXI, medicina a progresat enorm, toccmai s-a nascut bebelusul perfect, cu gene de la 3 parinti! Discutia aceasta cu "atacul de panica" este puerila, medicul trebuia sa se gindeasca la factorii de risc: barbat tinar, diabet, antecedente. Pina si starea de agitatie e un simptom al pre-infarctului. Nu are nicio scuza, sper si chiar indemn familia sa treaca prin toate caile legale, sa ceara despagubiri uriase de la medic si serviciul de amblanta, pentru ca, de fapt, de acolo s-a pornit cu diagnosticul gresit, verde, adica nimic grav. Insa ce e cel mai revoltator e atitudinea sefei ambulantei, incercarea de musamalizare iar acum, dupa ce s-a aflat, aroganta cu care apare pe toate posturile. Nu am auzit-o spunind ceea ce ar fi trebuit sa spuna, "ne cerem scuze"! Apoi, adevarata problema a sistemului medical romanesc este politica de rpeventie, inexistenta si acum, dupa 26 de ani de la revolutie. Ar fi trebuit sa se investeasca enorm in educatia medicala, un pacient informat si controlat e aproape salvat :). In occident, medicii discuta cu pacientii, se explica boala, este o altfel de relatie, aici pacientilor le e frica de medici iar medicii ii urasc/dispretuiesc pe acestia. Pacat de Gyuri, el era un fricos, sunt convinsa ca nu a vrut sa mearga la spital, de aceea trebuia o alta abordare. Dumnezeu sa il odihneasca!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult