Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fotografia momentului. Cu sinceritate, de ce Statele Unite au trecut pe primul loc al cazurilor de infecții cu COVID-19: pentru că vorbim despre cazurile testate și raportate

Tabel coronavirus 2

Sursa: worldometers.info

După o săptămână, în Statele Unite fuseseră completate peste 500.000 de teste și testările au continuat în ritm ascendent.

Azi, 28 martie 2020, Statele Unite au urcat pe primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus: 104.256. (aceasta e fotografia momentului, cifra este în permanentă schimbare)

În bună parte, acest fapt se datorează testării intense a populației, despre care știm că va continua în săptămânile următoare.

Raportată la populație, testarea COVID 19 este acum efectuată în USA cu o medie de 6.000 de teste la un milion de locuitori și este la fel de mare, sau mai mare, în alte țări ca Elveția, Australia, Emiratele Arabe Unite, Canada, Israel, Italia sau Spania, dar rămâne foarte scăzută în alte țări, unde media la un milion de locuitori este doar 19 în India, 18 în Mexic, 54 în Argentina, 14 în Indonezia, 132 în Serbia, 126 în Africa de Sud și 820 în România (Esteban Ortiz-Ospina și Joe Hassell: How many Covid 19 tests are done in the world; www.ourworldindata.org 20 martie 2020).

Două tipuri de teste pentru COVID-19

Prin testarea secrețiilor respiratorii, se stabilește diagnosticul de boală acută, se exclud cazurile care au altă etiologie și se obține suportul material al anchetelor epidemiologice, care se pot desfășura cu precizie.

Focarele intense de boală pot fi localizate și măsurile de prevenție și tratament pot folosi resursele mult mai eficace.

De aceea OMS și CDC recomandă ca toate țările să facă testări pe scară largă a populației și să comunice permanent rezultatele centrelor de coordonare.

Din păcate, s-a aflat că un procent important (până la 20%) din aceste teste furnizează rezultate fals negative (cei testați au infecția prezentă, dar testul nu o depistează).

Raportarea datelor de pandemie de către țările care nu practică testarea susținută trebuie considerată cu prudență și informațiile despre țări care evită deliberat testarea în masă cer ca forurile internaționale să intervină pentru corectare.

La fel, țările care declară că nu au nici un caz de boală COVID 19 nu pot fi crezute dacă nu efectuează testări în unitățile sanitare.

Un alt set de teste pentru COVID 19 sunt analizele serologice (tehnica ELISA), făcute pe probe de sânge (ultima metodă poate efectua testul folosind doar o picătură de sânge obținută prin puncția degetului).

Ele sunt utile pentru a recunoaște răspunsul organismului la infecție.

Prin evidențierea anticorpilor de tip imunoglobulină M (IgM), testul confirmă infecția și prezența activității ei în corp, iar prezența imunoglobulinei IgG identifică un contact trecut cu virusul și dezvoltarea unei imunități a organismului gazdă.

Practicarea pe scară largă a testelor serologice va permite o hartă detailată a infecției COVID 19 și va aduce date prin care se va estima procentul de populație care s-a imunizat.

Aceste date vor defini momentul în care procesul pandemic se va îndrepta către rezolvare și va folosi la alegerea momentului celui mai bun pentru relaxarea măsurile de limitare a vieții sociale.

Text apărut inițial pe Marginaliaetc

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    SUA sunt acum pe primul loc din cauza ca maimuța portocalie care le servește de președinte a pierdut timpul ca prostul in loc sa reacționeze. Imbecilul credea ca dacă inchide granițele totul va fi bine și nu o sa fie nevoie de teste deoarece nu va exista boala. In ceasul al doisprezecelea a început sa asculte de specialiști. Acum exista (sau va exista in curand) o capacitate de testare adecvată și se poate vedea măsura in care virusul a infectat populația SUA. Ma întreb câte infectii puteau fi evitate și câte decese dacă in loc sa faca gargara, idiotul de Trump ar fi acționat din timp.
    • Like 3
  • Paul check icon
    Postare dubla.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Mi-ar plăcea sa înțeleg mai bine și cum a fost în us cu testul cdc eronat, care a fost folosit pana în februarie. Mie se pare incredibil pentru o țară cum e us.
    Ceea ce e îngrijorător nu e neapărat numărul cazurilor luat în absolut, ci dinamica lor. Dacă păstrând rata de testare constanta (indiferent ca e ridicata sau nu) numărul cazurilor detectate creste cu 30% pe zi înseamnă că situația scăpa de sub control, și ca argumentul "dom'le, noi avem multe cazuri ca avem rata bună de detecție" e discutabil.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult