Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fotografia momentului. Cu sinceritate, de ce Statele Unite au trecut pe primul loc al cazurilor de infecții cu COVID-19: pentru că vorbim despre cazurile testate și raportate

Tabel coronavirus 2

Sursa: worldometers.info

După o săptămână, în Statele Unite fuseseră completate peste 500.000 de teste și testările au continuat în ritm ascendent.

Azi, 28 martie 2020, Statele Unite au urcat pe primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus: 104.256. (aceasta e fotografia momentului, cifra este în permanentă schimbare)

În bună parte, acest fapt se datorează testării intense a populației, despre care știm că va continua în săptămânile următoare.

Raportată la populație, testarea COVID 19 este acum efectuată în USA cu o medie de 6.000 de teste la un milion de locuitori și este la fel de mare, sau mai mare, în alte țări ca Elveția, Australia, Emiratele Arabe Unite, Canada, Israel, Italia sau Spania, dar rămâne foarte scăzută în alte țări, unde media la un milion de locuitori este doar 19 în India, 18 în Mexic, 54 în Argentina, 14 în Indonezia, 132 în Serbia, 126 în Africa de Sud și 820 în România (Esteban Ortiz-Ospina și Joe Hassell: How many Covid 19 tests are done in the world; www.ourworldindata.org 20 martie 2020).

Două tipuri de teste pentru COVID-19

Prin testarea secrețiilor respiratorii, se stabilește diagnosticul de boală acută, se exclud cazurile care au altă etiologie și se obține suportul material al anchetelor epidemiologice, care se pot desfășura cu precizie.

Focarele intense de boală pot fi localizate și măsurile de prevenție și tratament pot folosi resursele mult mai eficace.

De aceea OMS și CDC recomandă ca toate țările să facă testări pe scară largă a populației și să comunice permanent rezultatele centrelor de coordonare.

Din păcate, s-a aflat că un procent important (până la 20%) din aceste teste furnizează rezultate fals negative (cei testați au infecția prezentă, dar testul nu o depistează).

Raportarea datelor de pandemie de către țările care nu practică testarea susținută trebuie considerată cu prudență și informațiile despre țări care evită deliberat testarea în masă cer ca forurile internaționale să intervină pentru corectare.

La fel, țările care declară că nu au nici un caz de boală COVID 19 nu pot fi crezute dacă nu efectuează testări în unitățile sanitare.

Un alt set de teste pentru COVID 19 sunt analizele serologice (tehnica ELISA), făcute pe probe de sânge (ultima metodă poate efectua testul folosind doar o picătură de sânge obținută prin puncția degetului).

Ele sunt utile pentru a recunoaște răspunsul organismului la infecție.

Prin evidențierea anticorpilor de tip imunoglobulină M (IgM), testul confirmă infecția și prezența activității ei în corp, iar prezența imunoglobulinei IgG identifică un contact trecut cu virusul și dezvoltarea unei imunități a organismului gazdă.

Practicarea pe scară largă a testelor serologice va permite o hartă detailată a infecției COVID 19 și va aduce date prin care se va estima procentul de populație care s-a imunizat.

Aceste date vor defini momentul în care procesul pandemic se va îndrepta către rezolvare și va folosi la alegerea momentului celui mai bun pentru relaxarea măsurile de limitare a vieții sociale.

Text apărut inițial pe Marginaliaetc

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  SUA sunt acum pe primul loc din cauza ca maimuța portocalie care le servește de președinte a pierdut timpul ca prostul in loc sa reacționeze. Imbecilul credea ca dacă inchide granițele totul va fi bine și nu o sa fie nevoie de teste deoarece nu va exista boala. In ceasul al doisprezecelea a început sa asculte de specialiști. Acum exista (sau va exista in curand) o capacitate de testare adecvată și se poate vedea măsura in care virusul a infectat populația SUA. Ma întreb câte infectii puteau fi evitate și câte decese dacă in loc sa faca gargara, idiotul de Trump ar fi acționat din timp.
  • Like 3
 • Paul check icon
  Postare dubla.
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Mi-ar plăcea sa înțeleg mai bine și cum a fost în us cu testul cdc eronat, care a fost folosit pana în februarie. Mie se pare incredibil pentru o țară cum e us.
  Ceea ce e îngrijorător nu e neapărat numărul cazurilor luat în absolut, ci dinamica lor. Dacă păstrând rata de testare constanta (indiferent ca e ridicata sau nu) numărul cazurilor detectate creste cu 30% pe zi înseamnă că situația scăpa de sub control, și ca argumentul "dom'le, noi avem multe cazuri ca avem rata bună de detecție" e discutabil.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult