Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Vlăguită de coronavirus, Italia riscă o boală mai gravă. Şi, odată cu ea, se va infecta întreaga Europă

Pisa coronavirus

Foto: Guliver Getty Images

Scrisesem zilele trecute de lipsa de empatie şi acţiune a instituţiilor europene în faţa pandemiei care pusese la pământ sistemul sanitar performant al Lombardiei, dar şi moralul italienilor, fără deosebire de regiunea în care locuiau. Putem spune că instituţiile europene au acţionat precum funcţionarii noştri pentru care mai importantă decât soarta unui contribuabil este prezentarea unui dosar cu şină. Între timp, evoluţia galopantă a cazurilor în Spania ori Franţa demonstrează că aceste ţări deveniseră deja preocupate de rezervele proprii de materiale sanitare şi starea sistemului sanitar în zilele dinaintea dezastrului pentru a putea întinde o mână de ajutor vecinului mediteranean. Iar situaţia celorlalte ţări nu e mult mai bună, chiar dacă Germania a trimis materiale sanitare Romei şi a preluat din bolnavii săi ori ai Franţei. Din păcate, nici ţările occidentale nu au fost mai prevăzătoare în anticiparea problemelor şi pregătirea sistemelor sanitare, iar, în asemenea cazuri, generozitatea faţă de un alt stat, chiar membru UE, poate deveni sinonimă cu zeci de morţi pentru propria naţiune.   

Numai că situaţia dramatică a Italiei a găsit imediat ecou în China, Rusia şi Cuba. Medicii chinezi au fost priviţi cu mare simpatie nu doar de cetăţeni, ci şi de mass-media peninsulară. Încurajările şi aprecierile confraţilor asiatici erau preluate în titlurile cotidianelor de aici, iar mesajele de încurajare de pe cutiile trimise de la Beijing erau distribuite pe reţelele de socializare însoţite de emoticoane italiene pline de iubire. De fapt, China nu făcuse altceva decât să întoarcă ajutorul primit de la Uniunea Europeană cu o lună în urmă, care, însă, nu beneficiase de popularizarea necesară. În schimb, nemulţumirea se îndrepta înspre vecinii europeni, chiar dacă Germania trimisese – cu oarecare întârziere, e adevărat – materialele sanitare absolut necesare, iar Statele Unite ridicau un spital de campanie la Cremona, în inima pandemiei.

Ca o paranteză, aşteptăm zilele următoare poziţia italiană la ultimele ştiri difuzate de mass-media din China care, citând un cunoscut medic italian, a tras concluzia că primii coronaviruşi ar fi bântuit prin Lombardia în zilele în care locuitorii Wuhanului încă mâncau sănătoşi delicatese de lilieci.

Însă cele mai multe aprecieri erau adunate de „prietenii” ruşi, ale căror avioane cu ajutoare umanitare, numărate de jurnaliştii peninsulari, ajunseseră la zece zilele trecute. Deşi, se pare, mare parte din ele nu ajutau la nimic în faţa pandemiei.

Influenţa Moscovei la Roma s-a făcut simţită tot mai mult în ultimii ani. De fapt, dificultăţile economice, duritatea Uniunii în respectarea deficitului bugetar, impunerea de către SUA a unor taxe produselor italiene au determinat Italia să accepte colaborarea cu Rusia şi, mai ales, China. Dacă pentru colosul asiatic interesul italian era pur economic, metodele autoritare ale liderului de la Kremlin şi-au găsit admiratori nu doar printre politicienii de aici, ci şi printre mulţi italieni de rând, sătui de discursurile demagogice ale celor dintâi şi care consideră că, pentru a putea fi organizaţi şi eficienţi, italienii au nevoie de un lider aidoma lui Mussolini. De altfel, figura paternală a lui Il Duce este privită cu nostalgie nu doar în sudul sărac, ci şi în multe din familiile serioase şi întreprinzătoare ale nordului. 

Palavrele şi birocraţia de azi faţă de ordinea şi statul eficient de odinioară: o iluzie care i-a propulsat pe liderii populişti şi duri în preferinţele italienilor. Printre aceştia, vedeta cuvintelor mari şi tăioase: Matteo Salvini, până mai ieri vicepremier, devenit guralivul din opoziţie după o proastă intuiţie politică (şi-a dărâmat propriul guvern în speranţa dobândirii întregii puteri) şi a unui scandal cu spioni ruşi. Înregistrarea unor lideri ai partidului său la Hotelul Metropol din Moscova, discutând finanţări de la companii ruseşti pentru Lega, care, alături de alte „partide suveraniste vor schimba Europa, care va deveni mult mai apropiată de Rusia”, după cum promiteau mesagerii domnului Salvini, a stârnit un mare scandal în Italia şi o acţiune penală pentru infracţionalitate transfrontalieră de către procuratura milaneză.

Dl. Salvini nu era primul „prieten” al Rusiei în Italia. Chiar şi adversarul său politic, actualul prim-ministru Giuseppe Conte, adept al realpolitik, a promovat strânse legături cu guvernul de la Moscova. Înaintea sa, premierul Berlusconi îşi declarase prietenia în nenumărate rânduri pentru veşnicul preşedinte rus, fotografiindu-se alături de el cu acelaşi surâs curtenitor pe care îl afişa şi în prezenţa frumoaselor dive italiene.

Apropierea de Moscova este evidentă pentru mulţi analişti italieni. Acţiunile Rusiei în Orientul Mijlociu sunt prezentate în culori romantice, iar performanţele noilor avioane şi rachete ruseşti par demne de peliculele Hollywoodului în articolele care apar zilnic pe unele din cele mai citite siteuri de geopolitică italiană.

Iar acum, cargourile din care sunt descărcate cutiile cu materialele sanitare pe care, copiind titlul unei celebre pelicule Bond, stă scris „From Russia with love”, vin să aline sentimentul latin de abandon...

Politica internaţională nu se construieşte pe sentimentalisme. Însă, în deciziile lor, politicienii trebuie să ţină cont de emotivitatea alegătorilor, şi, în cazul Uniunii Europene, a tuturor cetăţenilor săi, chiar dacă un francez nu poate vota vreun candidat din parlamentul italian, de exemplu. Altfel, mereu se va găsi cineva care să îşi declare dragostea pentru Roma, Cordoba sau Londra, să finanţeze vreun populist ale cărui singure argumente se adresează orgoliului alegătorilor pentru a slăbi singura mare putere care a rămas fidelă principiilor unei lumi libere, echitabile şi raţionale.

Probabil că în nordul european, sobru, sentimentele contează mai puţin. Dar să nu uităm că puterea economică a Germaniei, de exemplu, se datorează astăzi în mare parte accesului la o piaţă comună şi utilizării unei monede unice de care au profitat statele cu o economie performantă în detrimentul celor meridionale. Astfel că, în mod obiectiv, fără sentimentalisme şi argumente lacrimogene, trebuie ca statele Uniunii să îşi asume cât mai repede o politică comună pentru depăşirea crizei economice care va lua locul celei medicale în următoarele săptămâni. Dacă va fi „fiecare pe cont propriu”, atunci ce mai rămâne din obiectivele generoase ale Uniunii? Din însăşi raţiunea sa de a fi?...

Iar pentru scenariul sumbru ce va urma nu va putea da nimeni vina nici pe sentimentalismul mediteranean, nici pe intrigile Rusiei ori Chinei, nici pe retragerea Americii în cochilia sa, ci pe egoismul europenilor bogaţi şi cumpătaţi ai nordului care, în perfecta lor organizare, par că şi-au pierdut cu totul intuiţia şi spiritul de conservare.

Pănă atunci, să sperăm că anticorpii bătrânului vaccin francez Liberté, égalité, fraternité! încă sunt în stare să recunoască perfidia molimelor care vin dinspre răsărit. Până la urmă, nu sunt epidemii nemaivăzute, ci vin din negura istoriei, iar noi, esticii, de-abia ne-am vindecat acum câteva decenii de alţi totalitaroviruşi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Săi ia dracu de chinezi, că de la ei a plecat toată țigănia asta cu virusul. Ăștia care consuma, șerpi ,șobolani ,etc trebuie executați.

    • Like 0
  • topala check icon
    Pericolul chinezesc]

    SCENA 1
    Cortina se ridică: China se îmbolnăvește, intră într-o „criză” și își paralizează comerțul. Cortina se coboară.

    SCENA II
    Cortina se ridică: moneda chineză este devalorizată. China nu face nimic. Cortina se coboară.

    SCENA III
    Cortina se ridică: datorită lipsei comerțului companiilor din Europa și SUA cu sediul în China, acțiunile acestora scad cu circa 40% din valoarea lor. Cortina se coboară.

    SCENA IV
    Cortina se ridică: întreaga lume este bolnavă; în China, doar Wuhanul...dar nimeni nu observă. China cumpără 30% din acțiunile companiilor din Europa și SUA cu sediul în China la un preț foarte mic... dar nimeni nu vorbește. Cortina se coboară.

    SCENA V
    Cortina se ridică: China a reușit să izoleze Wuhanul și să controleze boala. Acum, deține un procent important din companiile din Europa și SUA cu sediul în China. Se decide ca aceste companii să rămână în China care căștigă, astfel, 20.000 miliarde de dolari. Cortina se coboară.

    SCENA VI
    Sah-mat. Incredibil, dar adevărat! Cum se numește piesa?

    Două videoclipuri au trecut între ieri și azi, videoclipuri care m-au convins de ceva ce bănuiam, dar nu aveam nicio bază; a fost doar speculația mea. Acum sunt convins de faptul că coronavirusul a fost propagat intenționat de către chinezi.
    La început erau prea pregătiți. La trei săptămâni de la începutul listei, 14 zile și un spital de 12.000 de paturi erau deja în construcție. Și chiar le-au construit în două săptămâni.
    Minunat.
    Ieri au anunțat că au oprit epidemia. Apar în videoclipuri care sărbătoresc, anunță că au chiar și un vaccin. Cum ar putea să o creeze atât de repede fără să aibă toate informațiile genetice?
    Ei bine, dacă sunteți proprietarul formulei, nu este deloc dificil.
    Și azi am văzut doar un videoclip care explică modul în care Den Xiao Ping a dat vestului o jumătate de băț; datorită coronavirusului, acțiunile companiilor occidentale din China au scăzut dramatic. Atunci când au coborât suficient, China le-a cumpărat.
    Acum, companiile create de Europa și SUA în China, cu toată tehnologia și capitalul lor, au trecut în mâinile Chinei, care acum va crește și va putea să stabilească prețurile în voie și apoi să vândă Occidentului tot ceea ce acesta are nevoie Occidentului.
    Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla ...așa, pur și simplu. Din întâmplare. Chinei îi pasă că au murit câțiva bătrâni? – mai puține pensii de plătit. Dar, jaful a fost imens, nu câștigul!
    Acum, Occidentul este în criză, învins și uimit; perplex! – și fără să știe ce va face.

    Măiestrie diabolică; arta războiului – Sun Tzu.

    *O perspectivă și analogie*
    De ce Rusia și Coreea de Nord au o incidență COVID-19 scăzută sau aproape zero?
    Pentru că sunt aliați ai Chinei ...
    Pe de altă parte, SUA / Coreea de Sud / Regatul Unit / Franța / Italia / Spania și Asia sunt puternic lovite ...
    Cum se face că Wuhanul este „brusc” eliberat de virusul mortal?
    China spune că datorită măsurilor inițiale drastice pe care le-au luat ... pentru că au fost foarte severi în aplicarea măsurilor și Wuhanul a fost izolat pentru a preveni răspândirea în alte zone.
    Chiar așa? De ce Beijingul sau alte orașe din China nu au fost lovite?
    De ce numai Wuhanul? Este interesant, nu-i așa?
    Ei bine, se pare că Wuhan este deschis pentru afaceri acum ...

    COVID-19 trebuie văzut pe fundalul războiului economic dintre China și SUA. Doar că a fost grav afectată și Europa ...
    În curând, economia americană și cele europene se vor prăbuși, așa cum a fost planificat de China. Căci, China știa că nu poate învinge militar America ... și a găsit o altă cale.
    În vârful epidemiei de COVID-19, atunci când a vizitat zonele afectate din Wuhan, Xi Jinping, președintele Chinei a purtat doar o simplă mască de tip RM1; în calitate de președinte, ar fi trebuit să fie acoperit din cap până în picioare ... dar nu a fost cazul. De ce? – pentru că el a fost deja injectat cu antidotul ... ceea ce înseamnă acesta exista înainte de eliberarea virusului ucigaș.

    Dorința Chinei este aceea de a controla economia mondială prin achiziționarea de stocuri din țări care se află în pragul colapsului economic sever
    Ceva mai târziu, China va anunța că cercetătorii chinezi au găsit un remediu pentru a distruge acest virus, erijându-se în salvatorul omenirii.
    • Like 0
    • @ topala
      topala check icon
      Comentariu de mai sus nu imi apartine,dar reflecta realitatea.
      Aveti curaj sa vorbiti de ajutoarele rusesti sau chinezesti ?
      Pai testele rapide venite din China au o rata de esec de 70 %,mai mult rau au facut. Doctorii italieni credeau ca pacientii erau vindecati si ii trimiteau acasa unde infectau mai departe.
      Ajutorul rusesc hahahaha.pai au facut rusii ceva bun de-a lungul istoriei lor expansioniste ? Doar vodka,atat stiu sa faca Ajutoarele trimise de Rusia sunt proaste si nu pot fi folosite,dar in schimb italienii s-au ales si cu niste soldati pe teritoriul lor care nu vor sa plece!
      Asa este, nu trebuie sa fim sclavii Americii ,noi suntem romani si ne descurcam,marele popor de la rasarit o sa vina si o sa ne ajute,cum ne-a ajutat in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial unde lozinca soldatului rus era : F...t-o pana mai este calda !

      Da,America ,vesnica vinovata,dar nu era mai bine daca nu intra in razboi impotriva Germaniei naziste ?
      Poate am fi avut si noi 26 de mii de paturi la ATI cum au nemtii,poate aveam si noi autostrazi un nivel de trai mult mai ridicat si sigur multi bolsevici nu existau acuma, si nu numai ei. Germania nazista a dorit o singura moneda si desfintarea granitelor.

      Din toamna ma astept sa se re-intoarca PSD-ul la guvernare sa salveze Romania(cum doar ei stiu sa faca) ca si cum nu au fost la guvernare niciodata ,iar poporul roman sa uite ca am avut un ministru la sanatate pe nume sorina pintea si sa arunce vina pe lipsa materialelor medicale in carca PNL-ului.
      PNL-ul cred ca este condus de securisti,altfel nu-mi pot explica deciziile majore luate in ultimii 15 ani ! Sa te aliezi cu psd-ul formand alianta USL,sa accepti guvernarea in ultimele luni de mandat parlamentar ca sa se sparga toate oalele in capul tau cum a fost in 2016 si acuma. Daca nu o sa majoreze pensile in sept cu 40 % PNL ul o sa mai piarda 10%, Nici la eradicarea pensiilor speciale votate de psd nu se poate lauda cu o realizare,tot psd ul are initiative.
      • Like 0
  • Numai baliverne , informatii proaste care vor sa puna in evidenta cu totul si cu totul o alta situatie decit cea reala . Germania si Franta s-au facut ca ploua cind Italia a cerut masti ,chinezii au trimis imediat un mare transport de masti ,de abia acum o saptamina Germania a luat 6 bolnavi din Italia ..........6 ?????? Da ,astea sint fapte reale nu baliverne cu iz antirusesc .Prietenul la nevoie se cunoaste ,marele om al planetei Vladimir Putin a trimis ajutoare adevarate ,cine indrazneste sa nege faptele este doar un defect mintal si extrem de ignorant . Nu putem fi toti mintiti cu stiri false .Apropo, Matteo Salvini este un erou adevarat ,lupta continu pt. italieni si Italia ,restul sint o mica parte dintr-un sistem imperialist, fiecare cu interese meschine .Acum cca 3 saptamini au debarcat in Europa 37.000 de soldati americani cu nave de razboi si armamente grele de lupta ,pretinzind ca vor sa "apere" Europa ,De cine ????? Nu exista nici un fel de amenintare ...............doar debarcarea lor este o amenintare !! Americanii au intrat in Europa cu nave de razboi ,Putin a trimis convoaie si avioane cu medicamente ,personal medical experimentat in epidemologie ,aparaturi ,tot ce este necesar celor bolnavi . Cuba ,China au sarit in ajutorul Italiei fara sa fie rugate . Articolul de mai sus e plin de vorbe goale/baliverne care nu sint sustinute de fapte reale ,RUSINE ,RUSINE ,RUSINE !!!!
    • Like 0
  • Tie iti pare ca o ducem mai bine sub tutela americana?Sarmane naiv ,orice natiune fara coloana vertebrala si cap este condamnata la sclavie.De la daci si pana azi unde vezi tu romania?Fi realist si cinstit cu tine, dupa cum ai scris mai sus nici realitate si nici cinste nu ai.Mai bine taci ,nu mai otravi si tu cretinismul nostru cel de pomina.
    • Like 1
    • @ Gigi Vilcea
      Nu domnu, lasă că o duceam mai bine cu sovieticii. Acolo regula era simplă. Se anunța cerința și după, se trăgea în plin în cei ce nu se supuneau sau se aresta la greu și se ducea la Canal sau în Bărăgan. Acum, când lumea vestică ne-a adus în postura de a avea dreptul de alege, noi am dat faliment pentru că nu am ales cum trebuie, pentru că am crezut ca trebuie să aplicăm legea veche „se descurcă fiecare cum poate” Și, fără să mai „răsfoim ultimii treizeci de ani, putem spune fără a greși: noi suntem de vină și cei din vest sau din est. Ai noștri, cei care s-au repezit, au vândut tot și care, de vreo zece ani golesc anual bugetul prin manevre parlamentare sau guvernamentale subtile, umplându-și conturile personale deschise in offshore-urile din paradisele fiscale indicate de mafioții străini și care înjură UE că n-o pot fura, așa cum fac cu bugetul României, la nivele central și local, ăștia trebuiesc înjurați și detronați, dacă se mai poate. Ultimul episod de guvernare PSD-istă a fost un exemplu grăitor dar care nu l-a dus pe român la concluziile necesare. Nu prea suntem buni „școleri” și nu prea am învățat di greșelile noastre. Iar, cum spunea Heliade, pe la 1862, „arta imitației e la noi o boală”, și acum fugim după exemplele asiatice. Nu merg. Asiaticii sunt alți oameni, funcționează complet altfel. Nu sunt boemi, nu sunt cerșetori, pentru ei disciplina muncii, credinței și ierarhia sunt sfinte.
      la noi sunt un vacs și toți ne băgăm picioarele în ele.
      • Like 1
  • Cri check icon
    Dl. Adrian Stepan este deprimat de ajutoarele trimise Europei occidentale de rusi si chinezi, ajutoare primite cu multumiri oficiale din patrtea liderilor europeni.
    Desigur ca intreaga lume este impanzita de interese economice si politice, mai mult sau mai putzin vizibile, mai mult sau mai putzin oneste sau legitime.
    Insa a nega a priori orice prezumptzie de onestitate din partea Rusiei sau Chinei atunci cand aceste tari ajuta alte state aflate in dificultate din cauza epidemiei, mie imi aminteste de lozincile imbecile din vremea comunismului, cand tot ce venea din Occident era automat etichetat ca fiind nociv, sau macar suspect.
    Iata ca la 30 de ani de la caderea comunismului, lozinca respectiva este reluata ""in oglinda"" de un domn, recte dl. Stepan, care, daca e sa ne luam dupa fotografia domniei sale este tanar, deci nu a trait sub comunisti, insa foloseste pe invers exact fostele lozinci debitate de comunisti contra adversarilor politici,
    Rusia si China, in viziunea domniei sale, sunt suspecte chiar si atunci cand ofera ajutoare celor din tabara democratiilor occidentale.
    Domnia sa exclude cu totul fie si o minima buna credintza din partea asiaticilor; ei sunt suspecti oricum.
    Conform acestei logici, italienii ar fi trebuit sa refuze cu demnitate si fermitate ajutorul venit din partea rusilor chinezilor.
    Faptul ca guvernele democratiilor occidentale au adoptat, in lupta cu virusul, masuri de tip "chinezesc" si "rusesc", adica au limitat grav si brutal o serie de drepturi si libertati fundamentale ale omului, nu pare sa-l impresioneze pe distinsul autor al acestui articol.
    Cand autoritarismul Statului atatputernic se manifesteaza in Rusia si China e grav, e antidemocratic, insa cand el ( autoritarismul Statului ) se aplica in lumea democratica este bine, este "cool", este spre binele nostru si trebuie sa aplaudam cu totii.
    Aceata fractura sinistra de logica este din pacate universal raspandita in lumea democratica inclusiv in Romania: vine o epidemie, guvernul ne limitaeza drepturile cetatenesti din grija de a ne salva din ghearele virusului, si toti politicienii si toata presa sprijina cu entuziasm aceste masuri de esentza pur totalitara.
    Ce opozitie politica sau de presa ? Unanimitate tovarasi: sprijinim cu totii ""tatucul"" totalitar, ca doar asa iesim vii din pandemie ....
    Cu alte cuvinte, democratia e buna doar cand lucrurile merg bine; cand vine o molima sau o calamitate, autoritarismul de tip Stat totalitar a devenit in mintea noastra singura solutie de a iesi din criza.
    Asa ca acceptam cu bucurie si entuziasm ca Statul atotputernic sa ne mane ca pe oi de pe strada in case, sa ne tzina arestati la domiciliu, sa ne inchida firmele, sa inchida totul.
    Marx, Lenin, Mao, Stalin sau Hitler au murit, insa mostenirea lor ideologica a ramas in genele noastre: la vremuri grele, tot ""tatucul"" adica Statul atotputernic ne va decide vietile. In Romania, aceste masuri anti-democratice mai au o particularite: nu pot fi contestate prin Justitie, pentru ca Statul stie mai bine ce e bine pentru cetatenii lui, deveniti peste noate o turma amorfa careia i se dicteaza cand si in ce conditii poate sa iasa din casa.
    Guvernele lumii democratice au constatat, cu ocazia acestei epidemii, ca oamenii pot fi transformati cu usurintza intr-o turma amorfa, cu o propaganda abila si sustzinuta plus cohortele de militari si politisti care defileaza zi si nopate pe strazi. Si nu e nici razboi, nu este vorba nici de manifestatii violente de amploare, nici de atentate teroriste de amploare; este o epidemie cum omenirea a mai avut si va mai avea in fiecare iarna, cu mii de victime, victime al caror numar este, statistic vorbind, mult mai mic decat cel al victimelor pe care cancerul sau accidentele rutiere le fac in fiecare an.

    • Like 2
  • Avem și noi faliții noștrii....În plină criză și în mare lipsă de posibilități de testare, tov. Streinu-Cercel se apucă șă irosească 10500 de teste pe când întreaga Românie nu a ajuns încă la acest număr de teste după mai bine de o lună de la primul caz înregistrat. "Țara arde și baba se piaptănă" este foarte potrivită această vorbă populară pentru cei câțiva imbecili care vor să risipească teste aiurea, în momentul când noi nu-i putem testa nici pe cei din carantină, cadrele medicale, polițiști, militari ca să nu mai vorbim de cei 25000 care se află în izolare....mare parte dintre ei infectându-și în prezent propriile familii și vecinii! Iar deșteptul Streinu-Cercel ieșit din Firea bucureșteană și împreună cu ea trec la "frecția la piciorul de lemn" al bucureșteanului rămas perplex! În acest timp cadrele medicale de la Matei Balș nu au ce le trebuie la nivel minimal, adică măști și combinezoane iar unii-nu se știe cine- cumpără măști cu ajutorul unei bucătărese dintr-un sătuc din Giurgiu! În tot acest timp toată crema "științifică" ce apare pe sticlă ne explică savant cum crește nr. de infecții în România....fără să specifice că de-am face 10 000 de teste pe zi, am avea o creștere de 7 000 de cazuri pe zi! Minciuna și prostia - la putere!
    • Like 8
    • @ Mihai Sava
      Îți propun să facem abstracție în prima fază de premizele și antcedentele politice ale lui Streinu Cercel. și ale lui Fifi. Ideea în sine este foarte bună, cu obiectivul de a creiona o imagine asupra segmentelor afectate, a răspândirii/situării geografice a celor infectați și de aici să poată contura o predicție privind evoluția viitoare a epidemiei. Un studiu științifico-statistic cu aplicabilitate pragmatică și imediată - în două-patru săptămâni! Nu contest că au fost bâlbe și exprimări aiurea, nu iau apărarea nimănui, dar ideea este pe fond bună și benefică. Și merită costurile/resursele necesare, pentru beneficiile pe care le va aduce.
      În rest: madam Fifi a sărit repede să câștige capital electoral și să mai spele din rușinile pățite precum și din ura bucureștenilor. Guvernanții, în ”bună” tradiție - ”dacă e ideea LOR, atunci nu e bună și nu vă dăm bani s-o faceți, să nu câștigați voi puncte în an d ealegeri când NOI suntem la putere...”; eu așa văd gâlceava asta...
      • Like 0
    • @ Calin Nistor
      Ahaaaa....deci 10 000 de teste pt a creiona răspândirea /situarea geografică a celor infectati??! Parcă Romania este totuși ceva mai mare decât Bucureștiul, nu.i așa ?
      • Like 3
    • @ Mihai Sava
      Din fericire guvernul a pus talpă la încercarea ăluia ce are nume de ceva ce se pune la ureche (Cercel) să ridice prestugiul caprei de Firea și PSD-lui în București. Și dorea să o facă pe bugetul bucureștenilor cu care capra aruncă la greu în scop publicitar pentru ea și PSD. Deși este o faptă penală Predoiu doarme lucru care i se vede și pa fața lui...mereu de adormit.
      • Like 0
  • Nici o fapta buna nu poate ramane nepedepsita in capul persoanelor incapabile de empatie, totul e privit cu suspiciune, bunatatea e ciudata in ochii individualistilor, Omenie nu exista in lumea celor care cred ca lumea se termina dupa peretii propriei case.
    • Like 0
  • Nici o fapta buna nu poate ramane nepedepsita in capul persoanelor incapabile de empatie, totul e privit cu suspiciune, bunatatea e ciudata in ochii individualistilor, Omenie nu exista in lumea celor care cred ca lumea se termina dupa peretii propriei case.
    • Like 0
  • UE dovedeste prin discursurile demagogice si pline de limbaj lemnos ale liderilor ca este tot mai evident o UTOPIE POLITICA. Lipsa unei viziuni comune mai ales in planul actiunii evidentiaza faptul ca democratiile clasice sunt total ineficiente si depasite, scrutinele repetate la 4 sau 5 ani aduc la putere indivizi tot mai lacomi si egoisti, lipsiti total de empatie si intelegerea nevoilor reale ale oamenilor. In mod cinic si-au ales deviza "toti pentru unul si unul pentru toti" dar in fapt fiecare este pentru sine intr-o ierarhizare a cetatenilor europeni nu pe criteriul nevoilor reale ci al apartenentei la o tara mai puternica sau mai slaba. COVID-19 a scos la lumina toate bolile economice, morale si sociale ale acestei constructii subrede, UE.
    • Like 1
  • check icon
    Ba, voi sunteti sanatosi la cap? China a dat clasa lumii intregi. ''Democratia'' este nula in vremuri de restriste. Nu vedeti ca suntem toti arestati la domiciliu? Doar sclavii se pot deplasa pe plantatie legal. Asta-i democratie? Libertate? Aaaa... trebuie facut ceva... Ce? Ce trebuie facut? Teste? Pai inchideti granitele, aeroporturile, apoi testati absolut toti oamenii dintr-un judet intr-o singura zi, triat, izolat, urmatorul. Orice altceva este doar speranta unei raspandiri mai lente a virusului, nicidecum stoparea acestuia.
    • Like 6
    • @
      Cu tot respectul, "clasa" despre care vorbiti a inceput prin ascunderea informatiilor legate de virus si prin "ascunderea" celor care l-au semnalat. Probabil, era mai importanta imaginea si banii pe care I-ar fi pierdut. Poate lumea isi aminteste si de Cernobil si de alte "lectii" fabuloase primite de umanitate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult