Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Frans Timmermans: Problema este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese

colaj Timmermans - Dancila

„Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român”, a spus luni, la București, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Timmermans a declarat jurnaliștilor că vrea să discute cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV și și-a exprimat speranța că experţii europeni se vor întâlni curând cu partea română. 

„Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a declarat Timmermans.

„Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a adăugat oficialul european.

În discursul susținut la ceremonia de la SNSPA, Timmermans a spus că intrarea României în UE, în 2007, a reprezentat un eveniment istoric, adăugând că „dacă nu făceați acest pas istoric, ce face Putin în Ucraina în prezent, ar fi făcut și în România”.

Oficialul european a vorbit despre faptul că atunci când statul de drept este încălcat, instituțiile sunt puse sub un anumit control. 

„Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după ideea că cel care câștigă ia totul, acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a punctat Timmermans.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asistăm la ultimele bătălii și regrupări ale trupelor de securiști. Pe de-o parte cei care au butonat treburile țării de la Băsescu încoace, conduși de la Berlin, iar pe de altă parte cei care vor să preia telecomanda de la cei dintâi. conduși de la Washington via Tel Aviv/Ierusalim. Fiecare dintre cele două grupuri dorește să preia cât mai mulți dintre membrii grupului lui Iliescu, conduși de la Moscova. Votanții se lasă folosiți drept carne de tun de către o grupare sau alta și își „cară la pumni” unii altora, convinși fiind că sunt în „tabăra” corectă.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Socialistul asta de Timmermans sa inceteze sa ne mai dea lectii atata timp cat Olanda lui se opune intrarii noastre in Shengen. Ne tot dau lectii cu MCV acceptat de basescu si ne tin in lat !!! Am trait sa o vad si pe asta, un socialist pupat si premiat de dreapta din Romania !!!!!! Acum se vede cata ura si dezbinare este in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult