Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Frans Timmermans: Problema este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese

colaj Timmermans - Dancila

„Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român”, a spus luni, la București, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Timmermans a declarat jurnaliștilor că vrea să discute cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV și și-a exprimat speranța că experţii europeni se vor întâlni curând cu partea română. 

„Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a declarat Timmermans.

„Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a adăugat oficialul european.

În discursul susținut la ceremonia de la SNSPA, Timmermans a spus că intrarea României în UE, în 2007, a reprezentat un eveniment istoric, adăugând că „dacă nu făceați acest pas istoric, ce face Putin în Ucraina în prezent, ar fi făcut și în România”.

Oficialul european a vorbit despre faptul că atunci când statul de drept este încălcat, instituțiile sunt puse sub un anumit control. 

„Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după ideea că cel care câștigă ia totul, acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a punctat Timmermans.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asistăm la ultimele bătălii și regrupări ale trupelor de securiști. Pe de-o parte cei care au butonat treburile țării de la Băsescu încoace, conduși de la Berlin, iar pe de altă parte cei care vor să preia telecomanda de la cei dintâi. conduși de la Washington via Tel Aviv/Ierusalim. Fiecare dintre cele două grupuri dorește să preia cât mai mulți dintre membrii grupului lui Iliescu, conduși de la Moscova. Votanții se lasă folosiți drept carne de tun de către o grupare sau alta și își „cară la pumni” unii altora, convinși fiind că sunt în „tabăra” corectă.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Socialistul asta de Timmermans sa inceteze sa ne mai dea lectii atata timp cat Olanda lui se opune intrarii noastre in Shengen. Ne tot dau lectii cu MCV acceptat de basescu si ne tin in lat !!! Am trait sa o vad si pe asta, un socialist pupat si premiat de dreapta din Romania !!!!!! Acum se vede cata ura si dezbinare este in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult