Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Frans Timmermans: Problema este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese

colaj Timmermans - Dancila

„Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român”, a spus luni, la București, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Timmermans a declarat jurnaliștilor că vrea să discute cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV și și-a exprimat speranța că experţii europeni se vor întâlni curând cu partea română. 

„Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a declarat Timmermans.

„Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a adăugat oficialul european.

În discursul susținut la ceremonia de la SNSPA, Timmermans a spus că intrarea României în UE, în 2007, a reprezentat un eveniment istoric, adăugând că „dacă nu făceați acest pas istoric, ce face Putin în Ucraina în prezent, ar fi făcut și în România”.

Oficialul european a vorbit despre faptul că atunci când statul de drept este încălcat, instituțiile sunt puse sub un anumit control. 

„Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după ideea că cel care câștigă ia totul, acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a punctat Timmermans.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asistăm la ultimele bătălii și regrupări ale trupelor de securiști. Pe de-o parte cei care au butonat treburile țării de la Băsescu încoace, conduși de la Berlin, iar pe de altă parte cei care vor să preia telecomanda de la cei dintâi. conduși de la Washington via Tel Aviv/Ierusalim. Fiecare dintre cele două grupuri dorește să preia cât mai mulți dintre membrii grupului lui Iliescu, conduși de la Moscova. Votanții se lasă folosiți drept carne de tun de către o grupare sau alta și își „cară la pumni” unii altora, convinși fiind că sunt în „tabăra” corectă.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Socialistul asta de Timmermans sa inceteze sa ne mai dea lectii atata timp cat Olanda lui se opune intrarii noastre in Shengen. Ne tot dau lectii cu MCV acceptat de basescu si ne tin in lat !!! Am trait sa o vad si pe asta, un socialist pupat si premiat de dreapta din Romania !!!!!! Acum se vede cata ura si dezbinare este in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult