Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Frans Timmermans: Problema este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese

colaj Timmermans - Dancila

„Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român”, a spus luni, la București, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Timmermans a declarat jurnaliștilor că vrea să discute cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV și și-a exprimat speranța că experţii europeni se vor întâlni curând cu partea română. 

„Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a declarat Timmermans.

„Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a adăugat oficialul european.

În discursul susținut la ceremonia de la SNSPA, Timmermans a spus că intrarea României în UE, în 2007, a reprezentat un eveniment istoric, adăugând că „dacă nu făceați acest pas istoric, ce face Putin în Ucraina în prezent, ar fi făcut și în România”.

Oficialul european a vorbit despre faptul că atunci când statul de drept este încălcat, instituțiile sunt puse sub un anumit control. 

„Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după ideea că cel care câștigă ia totul, acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a punctat Timmermans.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asistăm la ultimele bătălii și regrupări ale trupelor de securiști. Pe de-o parte cei care au butonat treburile țării de la Băsescu încoace, conduși de la Berlin, iar pe de altă parte cei care vor să preia telecomanda de la cei dintâi. conduși de la Washington via Tel Aviv/Ierusalim. Fiecare dintre cele două grupuri dorește să preia cât mai mulți dintre membrii grupului lui Iliescu, conduși de la Moscova. Votanții se lasă folosiți drept carne de tun de către o grupare sau alta și își „cară la pumni” unii altora, convinși fiind că sunt în „tabăra” corectă.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Socialistul asta de Timmermans sa inceteze sa ne mai dea lectii atata timp cat Olanda lui se opune intrarii noastre in Shengen. Ne tot dau lectii cu MCV acceptat de basescu si ne tin in lat !!! Am trait sa o vad si pe asta, un socialist pupat si premiat de dreapta din Romania !!!!!! Acum se vede cata ura si dezbinare este in Romania.
    • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult