„Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român”, a spus luni, la București, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Timmermans a declarat jurnaliștilor că vrea să discute cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV și și-a exprimat speranța că experţii europeni se vor întâlni curând cu partea română.
„Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a declarat Timmermans.
„Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a adăugat oficialul european.
În discursul susținut la ceremonia de la SNSPA, Timmermans a spus că intrarea României în UE, în 2007, a reprezentat un eveniment istoric, adăugând că „dacă nu făceați acest pas istoric, ce face Putin în Ucraina în prezent, ar fi făcut și în România”.
Oficialul european a vorbit despre faptul că atunci când statul de drept este încălcat, instituțiile sunt puse sub un anumit control.
„Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după ideea că cel care câștigă ia totul, acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a punctat Timmermans.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.