Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Frica managerilor de a delega. Trei mari greșeli pe care le fac antreprenorii

Antreprenoriat - Getty

Foto: Getty Images 

Antreprenoriatul este despre a transforma în realitate viziunea, riscul este să consideram că o idee grozavă este de ajuns și că totul va fi bine pur și simplu. Pentru fiecare poveste de succes sunt zeci care au eșuat, despre care nu se povestește la fel de mult. Nimeni nu vorbește despre cine a terminat pe ultimul loc la Olimpiadă. Alegerea și validarea ideii pe care o vei transforma în business se bazează pe trei piloni - ce știu să fac, ce mă pasionează și din ce pot face bani. Asta însă este doar fundația și este de ajuns pentru etapa inițială. Mai e nevoie să existe și validare din partea clienților. Chiar și în momentele în care astrele se aliniază perfect, ai găsit acel “ceva” al tău care te face fericit din care ai șanse să câștigi bani, de fapt abia atunci greul începe. După primii pași, afacerea ta devine complexă, fie că e vorba de servicii, tehnologie sau producție, pe lângă apar o mulțime de aspecte conexe fără de care rămai one man show și vei eșua înainte să începi. Ma refer aici la vânzări, marketing, contabilitate și HR, asta să menționăm doar o parte din mecanismele adiacente care fac să meargă angrenajul.

Din punctul meu de vedere, antreprenorii văd afacerea ca pe propriul copil. Dar de cele mai multe ori, în cazul afacerii uită de importanta specialiștilor în fiecare departament important. Când copilul tău are o problemă de sănătate nu decizi tu tratamentul, ci mergi cu el la doctor, când ajunge la vârsta la care merge la școală nu îi predai tu matematica și istorie, ci îl lași pe mâna profesorilor, iar când vine momentul să își întemeieze propria familie nu îi vei alege tu partenerul. Sau vei face aceste lucruri, dar riscul de a face o greșeală nu merită asumat dacă nu ești specialist în toate aceste domenii. La fel și în cazul afacerii tale, ai nevoie de oameni care știu despre ce e vorba, altfel riști să plătești scump presupunerea că o poți face și tu la fel de bine.

Dacă ești expert în domeniul principal al afacerii tale nu primesti brusc cunoștințe despre orice legat de gestionarea întregului mecanism. “Înconjoară-te cu oameni grozavi, deleagă autoritatea, dă-te din drum” , spunea Ronald Reagan. Si problema majoră nu este că avem impresia că le știm pe toate și vom face totul singuri, în unele situații chiar se poate asa. Problema reală este că angajăm oameni să facă anumite lucruri și apoi, din motive diferite de la neîncredere la nevoie de control, îi dăm la o parte și vrem să facem noi acele lucruri. Gândim că fiind afacerea noastră noi știm cel mai bine ce este cel mai potrivit. De ce să mai pierzi timp în căutarea angajatului sau partenerului perfect, de ce să pierzi timp cu interviuri, teste și fișe de post dacă vei sfârși prin a plăti salarii unui grup de oameni cărora o să le spui pas cu pas ce au de făcut și deseori chiar să muncești în locul lor? 

Pe lângă rezistența naturală de a lăsa fraiele din mână, antreprenorii fac trei mari greșeli în privința delegării anumitor activități.

1.    Ezitarea de a delega. Provine din senzația că nimeni nu știe mai bine ca tine să facă un anumit lucru. Faptul că succesul tău depinde de rezultate, iar pentru angajați este doar o slujbă, nu înseamnă că nu vor face bine. Uneori perfecțiunea trebuie amânată și e de ajuns ca treaba să fie făcută bine. Iar rolul unui lider sau al unui antreprenor este si să construiască generatia urmatoare de lideri oferindu-le încredere si oportunităti de dezvoltare.

2.    Graba strică treaba. Este important să delegi, însă e nevoie și de un pic de analiză. Nu te grăbi în momentul în care iei această decizie. E posibil să alegi greșit și să îți crești rezistenta la delegare pe viitor, din cauza rezultatelor slabe. Fă un plan în care să fie clar ce ai de delegat, cine va fi persoana căreia îi delegi și ce pregătire ar fi nevoie sa primească pentru a avea rezultate bune. Începe cu activitati cu impact mai mic în afacere si creste nivelul o dată cu pregatirea oamenilor si încrederea pe care o ai în ei.

3.    Subminarea procesului. Pentru că angajații sunt obișnuiți cu un sistem de conducere centrat pe antreprenor vor fi reticenți să întrebe persoana delegată și vor veni cu întrebări tot la tine. Greșeala majoră este să răspunzi acelor întrebări în loc să trimiți angajatul respectiv la cel căruia i-ai delegat activitatea. Vei crede că rezolvi mai rapid o situație însă ce faci în realitate este să subminezi autoritatea persoanei pe care chiar tu ai delegat-o să se ocupe de acea situație. 

E greu să admiți că deși e afacerea ta sunt oameni mai bine pregătiți să execute anumite activități decât tine. E la fel de greu să ai încredere în angajații tăi dacă nu le oferi oportunitati să îsi demonstreze valoarea. Rezultatele delegării pană la urmă țin de cât de excepționali sunt oamenii cu care te înconjori, cată încredere ai în ei și ce e mai important pentru tine, succesul afacerii sau egoul tău personal. Construiește o cultură care să permită o colaborare eficientă între departamente și niveluri decizionale, asigură-te că echipa crede în telul propus și a înțeles motivația și direcția dorită, iar apoi lasă-i să îți îndeplinească visul, ideal este să aveti vise comune. Tu antreprenorule ai ca rol principal să construiești echipe, să creezi plus valoare în piață și să faci viata clienților și angajaților tai mai bună. Și de fiecare dată când te pierzi în detalii și vrei să te implici în operational, nu ești concentrat pe realizarea obiectivelor tale reale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult